Yogablokken zijn misschien niet het eerste wat je aanschaft als je met yoga wil gaan beginnen – je begint je yoga journey meestal met het uitzoeken van een fijne yogamat. Onderschat yogablocks echter niet! Deze fitness tools zijn ó zo handig – zeker voor beginnende yogi’s.
Een yogablock is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een stevige blok gemaakt van hout, schuim, kurk of bamboe. Dit blok lijkt eigenlijk nog het meest op een uitvergrote baksteen. Yogablocks zijn echter een stuk handiger dan bakstenen – deze yoga props kun je gebruiken om de grond een stukje dichterbij te halen. Dat is ideaal voor oefeningen of poses waar je nog nét niet lenig genoeg voor bent.
Is dit iets voor jou? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen we je alles over dit handige hulpmiddel èn hebben we ook de 8 beste yogablokken van dit moment voor je geselecteerd.
Hoe en wanneer gebruik je een yoga block?
Je kent het wel – de yogadocent plaatst zijn of haar handen in een soepele beweging op de grond voor de forward fold, terwijl die van jou halverwege je knieën blijven steken. Argh! Maak je echter geen zorgen – dat is hartstikke normaal. Het opbouwen van lenigheid en souplesse vergt namelijk heel wat oefening en tijd.
Tot het zover is, kun je echter een yoga blok gebruiken om de grond wat dichterbij te halen. Zo kun je tóch de juiste houding aannemen, ook al komen je vingers niet in de buurt van de grond. Dat geldt overigens niet alleen voor de forward fold, maar voor alle oefeningen en poses waarbij een bepaald lichaamsdeel de vloer zou moeten raken, maar waarbij dat nog niet helemaal lukt. Zo kun je een yogablock bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens de pigeon pose of triangle pose.
De voordelen van het gebruik van een yoga block
Je gebruikt een yoga block dus om de grond wat dichterbij te halen. Hierdoor kun je oefeningen waar je eigenlijk nog niet lenig genoeg voor bent, tóch op de juiste manier uitvoeren. Dit heeft diverse voordelen.
Allereerst betekent dit dat je alle oefeningen gewoon mee kunt doen. Hierdoor wordt je steeds sterker en leniger, waardoor je een lastige oefening op een gegeven moment ook zonder yoga block kunt.
Ten tweede voorkomt een yoga block dat je jezelf gaat forceren om die ene ingewikkelde pose aan te nemen, terwijl je lenigheid dit eigenlijk nog niet toelaat. Dat kan er niet alleen toe leiden dat je een verkeerde houding aanneemt, maar ook dat je je spieren en/of gewrichten overbelast – met vervelende blessures tot gevolg.
Een yogablok kopen - waar moet je letten?
Lijkt een yogablok je wel wat? Bij het aanschaffen van een yogablock zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
- Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het materiaal. Een foam block is zo licht als een veertje en lekker zacht, maar minder milieuvriendelijk dan een yoga blok van kurk. Ook zijn kurken yogablocks vaak wat steviger dan foam blokken.
- Ten tweede is de vorm van een yogablok van belang. Zoals we al eerder aangaven zijn de meeste yogablocks baksteenvormig. Het voordeel van deze yogablokken is dat je deze op drie manieren kunt gebruiken. Je kunt deze blokken namelijk op het grote vlak neerleggen, maar ook op de korte en lange zijvlakken neerzetten.
Er bestaan echter ook ronde of ovale blokken. Deze blokken komen vooral van pas als je op zoek bent naar een manier om je rug te ondersteunen, bijvoorbeeld bij back bend–achtige poses. Dit betekent echter wel dat deze blokken slechts bij een beperkt aantal poses kunnen worden gebruikt. Ben je op zoek naar een universelere blok? Kies dan voor een baksteenvorm. Dit soort yogablokken kunnen bij de meeste poses worden gebruikt.
Top 8 beste yogablokken
In deze top 8 hebben we de beste yogablokken geselecteerd op basis van kwaliteit en gebruikscomfort.
1. NOVO Wellbeing kurken yogablokken

Het contact met de aarde is bij elke yoga practice essentieel. Wil je de aarde wat dichterbij brengen? Of ben je op zoek naar wat extra lift? De kurken yogablokken van NOVO Wellbeing helpen je een handje. Deze robuuste yogablokken helpen je bij moeilijke poses en bieden nét dat beetje extra ondersteuning.
Let wel – deze blokken zijn aan de harde kant. Hierdoor zijn deze wat minder geschikt om lange tijd op te zitten, bijvoorbeeld tijdens een meditatieoefening. In dat geval kan je beter gebruik maken van een meditatiekussen of yoga bolster.
Voordelen
- Zowel los verkrijgbaar als in sets van twee
- Blokken zijn inclusief handige tas
- Blijven stevig op de grond liggen
- 100% afbreekbaar, dus milieuvriendelijk
Nadelen
- Aan de harde kant

Houd je van de zachtheid van foam yogablokken, maar ben je op zoek naar iets milieuvriendelijkers? In dat geval ben je bij Love Generation aan het juiste adres. Deze kurken yogablokken zijn niet alleen 100% biologisch afbreekbaar, maar ook nog eens heerlijk zacht! Perfect bij het versterken, rekken, strekken en in evenwicht brengen van je lichaam.
Deze blokken zijn in 3 verschillende afmetingen verkrijgbaar!
Voordelen
- Een stevig, licht en zacht blok
- Duurzaam
- In verschillende diktes verkrijgbaar
Nadelen
- Kan niet zo goed tegen vocht
3. VirtuFit Premium kurken yogablock

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk blok dat jaren meegaat? In dat geval is dit no nonsense yogablok van VirtuFit Premium misschien wel wat voor jou. Dit yogablok is lekker zacht en ook nog eens een stuk lichter en hoger dan veel andere kurken yogablokken. Zo breng je de aarde nóg dichterbij!
Voordelen
- Afgeronde hoeken
- Lichter dan veel andere kurken yogablokken
- Net wat hoger dan andere blokken
Nadelen
- Kan een beetje over de vloer glijden
4. Manduka Kurk Yogablok Groot

Ook dit yogablok van Manduka is zeker een aanrader op het gebied van kurken yogablokken. Een voordeel van deze yogablokken is dat deze een maatje groter zijn dan de meeste andere yogablokken. Hierdoor geeft dit yogablock extra veel stabiliteit en grip. Wees echter niet bang – ondanks het grotere formaat is dit veerkrachtige yogablok met een gewicht van 960 gram nog steeds heerlijk licht!
Voordelen
- Lekker groot
- Stevig maar lichtgewicht
- Milieuvriendelijk
- Heerlijk zacht
- Afgeronde hoeken
Nadelen
- -
5. VirtuFit Premium yogablock duopack

Deze blokken zijn extra voordelig geprijsd omdat ze als duo-set worden verkocht. In deze set van VirtuFit Premium zitten twee baksteenvormige yogablokken – en dat voor slechts €24,90!
Extra voordeel: doordat er twee blokken in deze set zitten, kun je de blocks ook gebruiken om je polsen te ontlasten tijdens de downward facing dog. Dit doe je door de blokken plat op de grond te leggen en je handen erop te plaatsen.
Maar 1 yogablok nodig? Ze zijn ook per stuk te koop.
Voordelen
- Erg budgetvriendelijk
- Lekker zacht en licht
- Fijne en comfortabele grip
Nadelen
- Niet zo milieuvriendelijk als kurk of hout
6. Manduka Recycled Foam yogablok

Een foam yogablok is heerlijk zacht, comfortabel en lichtgewicht, maar daar staat tegenover dat foam wel wat minder milieuvriendelijk is dan bijvoorbeeld hout of kurk – nou ja, meestal dan. Bij het Manduka Recycled Foam yogablok ligt dat namelijk ietsje anders!
Dit yogablok is een stuk milieuvriendelijker dan reguliere foam yogablocks. Dit komt doordat dit blok voor meer dan 50% uit gerecycled EVA foam bestaat. The best of both worlds!
Voordelen
- Uitstekende anti-slipwerking
- Comfortabel, zacht materiaal
- Milieuvriendelijker dan reguliere foam blokken
- Afgeronde hoeken
Nadelen
- -
7. Avento yogablock set

Met één yogablok kom je al een heel eind, maar toch is het ook wel erg handig om er twee te hebben. Het kan immers voorkomen dat je een yogablok nodig hebt voor beide handen, voeten of heupen.
Deze foam yogablok set van Avento is lekker zacht en is ook nog eens voorzien van een handig antisliplaagje. Hoeveel je dus ook zweet, deze yogablokken blijven op hun plek – en jij ook!
Voordelen
- Voordelig geprijsd!
- Anti-slip
- Voelt zacht aan
- Geen nare geurtjes
Nadelen
- -
8. Yogi & Yogini kurken yogablock

Ben je nog niet zo lenig als je zou willen? Of probeer je die ene lastige pose onder de knie te krijgen? Deze 100% kurken yogablok van Yogi & Yogini helpt je een handje.
Dit zachte kurk uit Portugal ondersteunt je lichaam op de juiste plekken, maar blijft tegelijkertijd stevig op de grond liggen en zorgt ervoor dat je niet uitglijdt. Een mooie investering in je yoga journey!
Voordelen
- Goede prijs/kwaliteitverhouding
- Lekker stevig, maar zo licht als een veertje
- Glijdt niet weg
Nadelen
- -
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over yogablokken. Staat jouw vraag er niet bij of heb je wellicht advies nodig, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!
1. Hoeveel yogablocks heb ik nodig?
Dat hangt er natuurlijk vanaf voor welke poses je de yogablocks wil gebruiken. Voor de meeste poses zul je echter genoeg hebben aan één of twee blokken. Wij zouden echter twee blokken aanraden: voor veel poses zul je namelijk een blok onder beide handen, voeten, armen of benen nodig hebben.
2. Hoe maak ik mijn yogablokken schoon?
Je yogablokken na elk gebruik schoonmaken is zeker niet nodig. Begint je yogablock een beetje te ruiken of zit er een vlek op? Maak hem dan voorzichtig schoon met een sopje.
3. Hoe zwaar is een yogablok?
Dat ligt aan het materiaal - blokken van foam zijn zo licht als een veertje, terwijl houten of kurken blokken meestal rond de 800 à 900 gram wegen. Het gewicht van de block is vooral belangrijk als je van plan bent om de blokken regelmatig mee te nemen, bijvoorbeeld naar de yogales of op reis.
4. Kan ik mijn yogablok ook voor meditatie gebruiken?
Jazeker! Een yogablok is een uitstekende manier om de heupen omhoog te tillen in de lotushouding. Mediteer je het liefst liggend? Ga dan op je rug liggen en plaats de blok tussen je schouderbladen.
5. Kan ik ergens een yogablock uitproberen?
Ja hoor! De meeste yogastudio's hebben wel wat yogablokken liggen. Ook in de grotere sportwinkels liggen vaak diverse yogablokken om uit te proberen.