Yoga voor beginners: de ultieme gids voor een vliegende start!

Laatste update 29 november 2021 Marian
yoga voor beginners

Yoga kan voor beginners ironisch genoeg best spannend zijn. Maar relax! Met deze gids helpen we je stap voor stap op weg om zo snel mogelijk in de flow te komen. Zo vertellen we je bijvoorbeeld welke accessoires handig zijn en waarom. En hebben we een yoga ABC opgesteld, zodat je ook bekend raakt met de yoga begrippen. 

Ben je niet bekend met yoga, dan kan een eerste yogales wellicht intimiderend overkomen. Een goede voorbereiding zal je helpen je snel thuis te voelen tussen de yogi’s. Hieronder dan ook enkele tips:

  • Kies een yogaschool of vorm van yoga die bij jou als beginner of als persoon past. Vind je yoga al snel te zweverig? Heb je moeite met het bijbenen van de houdingen? Wil je vooral ontspannen, in een flow komen of leniger worden? Zoek je graag de hitte op? Het kan allemaal! Iets verderop in ons yoga ABC voor beginners vertellen we je meer over de verschillende vormen van yoga.
  • Wat doe je aan en neem je mee naar de les? Sowieso comfortabele kleding, zoals een los hemdje en een yoga legging. Je kunt je eigen yogamat meenemen maar dat hoeft zeker niet. Een handdoek kan wel fijn zijn. En vergeet je flesje water en goede humeur niet!
  • Het kan als absolute beginner even tijd kosten voor je echt thuis bent in yoga – net als met elke andere sport of vorm van beweging. Geef jezelf tijd om je hierin te ontwikkelen, en wees niet te kritisch op jezelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar focus op je eigen progressie.

Yoga voor beginners thuis

Wil je als beginner thuis aan de slag met yoga, dan zijn deze tips voor jou! Je hoeft namelijk echt niet per se naar een yogaschool om deze vorm van bewegen onder de knie te krijgen.

Yogales online

Met bijvoorbeeld YouTube en de juiste accessoires kun je namelijk thuis een prima yogasessie doen. En kijk ook zeker even naar de online yoga cursus Practice Happy with Yoga of Yoga Stap voor Stap, voor beginners en gevorderden. Bij deze cursussen word alles super duidelijk en rustig uitgelegd, waardoor deze ook prima zijn te volgen voor beginners!

Hieronder volgen nog meer tips voor wie thuis aan yoga wil doen.

yoga voor beginners thuis

Yogakleding & accessoires

Er zijn allerlei yoga attributen op de markt die je kunnen helpen nog beter in je flow te komen.

Zo begint het met een goede yogamat. Kijk bij het kopen vooral naar het materiaal, de dikte, afmetingen en de print. Weet dat een matje met antislip erg handig kan zijn voor meer grip, zeker op gladde ondergrond. Heb je meer grip nodig, dan kun je yogasokken overwegen.

Ook je kleding is van belang. Kies voor lekker zittende kleding waarin je makkelijk kunt bewegen. Een yoga legging is een echte must have! Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel → de beste yoga leggings voor dames op een rijtje gezet.

Je kunt eveneens een yoga handdoek gebruiken, met of zonder mat. Zeker bij hot yoga is dit een must. De meeste yogi gebruiken daarnaast bolsters en yoga kussens.

Heel fijn bij het mediteren of ter ontspanning van je lijf en ogen: is een oogkussen voor yoga. Benieuwd wat een oogkussen is en wat het voor jou kan doen? Lees dan zeker eens ons artikel: “Oogkussen voor yoga en ontspanning”.

En tot slot. Als je vaak met je yogaspullen op pad gaat is een yogatas ideaal. Zo kan je al je spullen op één plek bewaren en heb je ze altijd bij de hand!

Yoga ABC

Hieronder vind je enkele veel voorkomende termen binnen yoga die voor de beginner relevant zijn. Op alfabetische volgorde zijn dit de meest belangrijke termen binnen yoga voor jou als beginner:

Asana

Een asana is simpelweg een yoga-pose of -houding. Je bent vast wel bekend met de downward dog. Of de lijkhouding, waarbij je plat op je rug ligt met je ogen dicht. In sommige yoga vormen doe je losse asana’s, in andere volg je vaste series van asana’s.

Ashtanga yoga

Bij Ashtanga yoga doe je verschillende asana’s in series achter elkaar. Deze vorm van yoga kan voor beginners lastiger zijn, wanneer je nog niet helemaal thuis bent in de asana’s. Ben je wat vertrouwder hiermee, dan is het een fijne yogavorm; je komt gemakkelijk in een heerlijke flow zo.

Bikram of hot yoga

Hot yoga is yoga in een warme ruimte. Bikram yoga is een bekend voorbeeld van een vorm van hot yoga. Hierbij bevind je je in een ruimte met een temperatuur van 40 graden. Voor beginners kan Bikram yoga best heftig zijn, dus we raden aan om eerst de asana’s onder de knie te krijgen voor je jezelf in zo’n uitdagende les stort.

Bolster

Een yoga bolster is een cilindervormig of rechthoekig kussen dat gebruikt wordt om comfortabeler en veiliger in bepaalde houdingen te komen. Een must voor zowel beginners in yoga als gevorderden.

Chakra’s

De gedachte achter chakra’s is dat deze bepaalde energiestromen faciliteren of blokkeren in je lichaam. In je lijf vind je verschillende energieknooppunten, die je met bijvoorbeeld yoga, meditatie of massage kunt stimuleren.

Hatha yoga

Een vrij rustige vorm van yoga, en daarmee geschikt voor de beginner.

Kundalini yoga

Kundalini is een vorm van yoga waarbij de focus ligt op je chakra’s.

Meditatie

Je weet ongetwijfeld wel wat meditatie is. Maar misschien wist je niet dat er veel overlap bestaat tussen yoga en meditatie. In een yogales vind je vaak momenten van meditatie, of maak je bijvoorbeeld gebruik van een meditatiebankje of meditatiekussen.

Meditatiebankje

Een meditatiebankje is een laag en licht hellend krukje dat je helpt om in een comfortabele en ergonomische meditatiehouding te komen. Hierbij bevinden je heupen en je ruggengraat zich in een optimale houding, en worden je ledematen niet afgekneld.

Meditatiekussen

Een meditatiekussen of yogakussentje is eveneens een hulpmiddel ten behoeve van een juiste houding bij het mediteren. Deze worden ook gebruikt bij bepaalde asana’s in yoga, en kan zeer handig zijn voor beginners die bepaalde houdingen en stretches willen verbeteren.

Pranayama

In yoga wordt aandacht besteed aan een juiste ademhaling; dit wordt pranayama genoemd. Dit maakt het in een flow kunnen komen en ontspanning namelijk een stuk gemakkelijker.

Yin yoga

Wil je vooral je flexibiliteit vergroten middels yoga? Dan raden we zeker yin yoga aan. Hierbij probeer je zo lang mogelijk in een houding te blijven, om zo je lenigheid te verbeteren. Een prima yoga vorm voor de beginner dus! In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld van een Yin Yogales voor beginners!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!