Beste white noise apparaat – Top 8!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
white-noise-machine

Een white noise apparaat staat ook wel bekend als white noise machines of naar het Nederlands vertaald ‘witte ruis machines’ en worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt door mensen die moeite hebben met goed slapen. Een white noise apparaat speelt rustgevende achtergrondgeluiden af. Hierdoor is het gemakkelijker om in slaap te vallen en blijf je vaak ook langer in een diepe slaap, omdat andere geluiden van buitenaf minder goed hoorbaar zijn en naar de achtergrond verdwijnen (denk hierbij aan een snurkende partner of geluid van straat).

De geluiden die door white noise machines worden afgespeeld, zijn bij de meeste apparaten erg gevarieerd. Enkele voorbeelden van de soort geluiden die met een white noise machine kunnen worden afgespeeld, zijn witte ruis (hier is de naam white noise apparaat van afgeleid), het geluid van regen of het geluid van de wind die door de bomen waait.

White noise apparaten zijn te koop in alle soorten en maten, veel van deze apparaten hebben ook de mogelijkheid om warme lichttinten uit te zenden en zo samen met de white noise, een kalmerende sfeer te creëren in de slaapkamer. Vaak wordt gedacht dat white noise apparaten vooral behulpzaam zijn voor baby’s en/of kinderen die moeite hebben met in- of doorslapen, maar white noise apparaten kunnen ook voor volwassenen een goede en effectieve toevoeging zijn om een gezond slaappatroon te vinden en/of te behouden.

Waar white noise apparaten enkele jaren geleden nog in opkomst waren, is er tegenwoordig ontzettend veel keuze als je op zoek bent naar een white noise apparaat. Als je zelf nog niet helemaal thuis bent in de wereld van de white noise apparaten, kan het lastig zijn om te bepalen welk apparaat voor jou de beste keuze is. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we in dit artikel onze top 8 beste white noise apparaten voor je uiteen gezet.

Hieronder vind je meer informatie over de 8 verschillende white noise machines die volgens ons echte aanraders zijn als je op zoek bent naar een goede white noise machine. Bij ieder apparaat hebben we de belangrijkste specificaties voor je toegelicht en zijn de diverse voor- en nadelen van het apparaat overzichtelijk onder elkaar gezet. Op deze manier wordt het voor jouw makkelijker om het white noise apparaat te kiezen, dat het beste aansluit bij jouw wensen.

1. White noise machine

Dit apparaat is wat ons betreft toch echt wel de absolute nummer 1 als het gaat over white noise machines. Dit white noise apparaat geeft je de keuze uit maar liefst 29 verschillende geluiden die afgespeeld kunnen worden, waaronder 15 natuurlijke geluiden, 7 wind geluiden en 7 witte ruis geluiden. Naast deze brede keuze uit de diverse geluiden, beschikt het apparaat ook over de mogelijkheid om ledverlichting aan te zetten, dit kan in 8 verschillende kleuren.

Deze white noise machine is eenvoudig te bedienen en beschikt ook over een timer functie, hiermee kun je voor het slapengaan instellen hoelang het geluid (en eventueel het licht) aan moet blijven staan. Bij de timer functie is er de keuze uit 15, 30 of 60 minuten.

Verder is het volume van het afgespeelde geluid naar wens in te stellen en door het compacte formaat is dit apparaat gemakkelijk mee te nemen naar andere plekken, bijvoorbeeld als je op reis gaat. Deze white noise machine hoeft niet persé met kabel gebruikt te worden, hij is namelijk oplaadbaar en kan na volledig opladen tot wel 10 uur zonder stroomkabel gebruikt worden.

Nog een handige functie van dit apparaat: door middel van de AUX-poort kun je ook je eigen muziek erop afspelen.

Voordelen

Nadelen

2. Het droom ei – Diley

Op nummer 2 op dit lijstje met onze favoriete white noise apparaten vind je dit ‘droom ei’ van het bekende ‘white noise’ merk Diley. Dit white noise apparaat beschikt over diverse handige functies en mogelijkheden, zo heb je de keuze uit maar liefst 29 verschillende geluiden en is het ook mogelijk om verlichting aan te zetten op het droom ei, dit kan in 8 verschillende rustgevende kleuren. Ook beschikt deze white noise machine over een handige timer, welke naar eigen wens is in te stellen op 30, 60 of 90 minuten.

Het volume van het geluid is gemakkelijk harder of zachter te zetten en het ei beschikt verder nog over een koordje aan de bovenzijde, waarmee het eenvoudig op te pakken of zelfs op te hangen is. Dit white noise apparaat is draadloos te gebruiken en heeft hierbij een accuduur tot wel 10 uur aaneengesloten na een volledige oplaadcyclus.

Nog een leuke extraatje: je krijgt bij dit white noise apparaat een gratis e-book met hierin tien handige tips om beter te kunnen slapen.

Voordelen

Nadelen

3. White noise machine compact – DistinQ

Als je op zoek bent naar een klein en zeer compact model white noise machine, dan is dit apparaat van DistinQ voor jou dé perfece keuze. Dit white noise apparaat kan 29 verschillende geluiden afspelen, zoals vogelgeluiden, krekelgeluiden, white noise en baarmoeder geluiden (dit geluid is zeker aan te raden voor pasgeboren baby’s). Tegelijkertijd is er indien wenselijk keuze uit 8 verschillende kleuren licht.

Ook dit white noise apparaat beschikt over een timer functie, deze is naar keuze in te stellen op 30, 60 of 90 minuten. Uiteraard is het ook mogelijk om de timer niet aan te zetten en het geluid (en eventueel licht) oneindig lang af te spelen.

Dit compacte model white noise machine is draadloos tot wel 12 uur aaneengesloten te gebruiken na volledig opladen en is niet alleen compact, maar ook erg licht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is (bijvoorbeeld op reis of als je met je kindje op pad gaat).

Voordelen

Nadelen

4. Mini white noise machine – Numsy

Deze Numsy white noise machine verdient ook zeker een plekje in onze top 8. Dit apparaat beschikt wederom over een breed scala aan geluiden: 13 natuurgeluiden, 7 witte ruis geluiden en 7 ventilator geluiden. Ook heeft de Numsy white noise machine de mogelijkheid om sfeervolle verlichting aan te zetten, je kunt kiezen uit 9 verschillende kleuren en deze verlichting is dimbaar: iedere kleur kan worden ingesteld op 4 verschillende helderheidsniveaus.

Dit white noise apparaat beschikt over een zeer sterke accu, je kunt het apparaat na volledig opladen namelijk zo’n 20 tot wel 30 uur aaneengesloten gebruiken. Verder heeft dit apparaat ook een timer functie, deze is in te stellen op 30, 60 of 90 minuten. Door middel van het koordje dat bij de Numsy white noise machine wordt geleverd, is het ook mogelijk om het apparaat op te hangen, bijvoorbeeld aan het wiegje of ledikant van je kindje.

Bij aankoop van deze white noise machine krijg je gratis een handige slaapgids cadeau, met tips om je kindje gemakkelijker zelfstandig te laten slapen. Deze white noise machine is zeer geschikt voor jonge kinderen, maar kan ook uitstekend door volwassenen gebruikt worden.

Voordelen

Nadelen

5. White noise machine – Liroma

Dit apparaat biedt ontzettend veel mogelijkheden en is dan ook multifunctioneel te gebruiken. Op het digitale display aan de voorzijde van het apparaat is de tijd zichtbaar en beschikt het apparaat over een wake-up light en normale licht functie.

Om de lijst met specificaties helemaal compleet te maken, is het ook nog mogelijk om via bluetooth je eigen muziek op het apparaat af te spelen. Kortom, dit is een zeer volledig en handig apparaat dat veel meer te bieden heeft dan alleen de functionaliteiten van een white noise machine.

Het apparaat heeft in vergelijking met de modellen die we hiervoor besproken hebben, iets minder keuze als het aankomt op geluiden, namelijk 8. Hier staat tegenover dat het apparaat niet alleen gebruikt kan worden om gemakkelijker in slaap te komen, maar ook om gemakkelijker wakker te worden met behulp van het wake-up light dat de zonsopgang simuleert.

Zoals gezegd is ook de tijd zichtbaar op dit apparaat, verder kan hij ook gebruikt worden als lampje, in drie verschillende kleuren die in sterkte verstelbaar zijn. Het apparaat is te bedienen met een afstandsbediening, maar is helaas niet draadloos te gebruiken.

Dit model white noise machine raden wij vooral aan voor volwassenen, de vele extra functies hebben namelijk weinig toegevoegde waarde voor kinderen.

Voordelen

Nadelen

6. White noise machine – Macumbi

Op nummer 6 in de lijst staat de white noise machine van Macumbi. Dit stijlvolle apparaat met ‘hout look’ ziet er totaal anders uit dan de meeste andere modellen, die vaak wit en/of eivormig zijn. Het is niet alleen vanuit functioneel, maar ook vanuit esthetisch oogpunt een goede keuze.

Dit bolvormige apparaat biedt de keuze uit maar liefst 31 verschillende geluiden, waaronder natuurlijke geluiden, ventilator geluiden en witte ruis. Het volume van het geluid is naar wens in te stellen en beschikt over een timer die in te stellen is op 1, 2 of 3 uur afspeeltijd.

Erg handig is de geheugen functie van dit white noise apparaat: de laatstgekozen instellingen worden na uitschakelen automatisch onthouden voor de volgende keer dat het apparaat aangezet wordt. Dit apparaat kan helaas niet draadloos gebruikt worden, maar kan wel op andere apparaten (zoals een pc of laptop) worden aangesloten (een stopcontact is dus niet persé nodig).

Voordelen

Nadelen

7. White noise machine – Luvion

Dit white noise apparaat van Luvion geeft je de ruime keuze uit 30 verschillende geluiden, verdeeld over 6 categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte ruis, ventilator en natuur geluiden. Het apparaat is wit van kleur, cilindervormig en is een wat lager en zwaarder model dan de meeste voorgaande white noise apparaten. Hierdoor is het wellicht iets minder geschikt om mee te nemen naar andere plekken, maar blijft het juist wel stevig op zijn plaats wanneer je de knopjes op het apparaat indrukt.

Het volume van deze white noise machine is naar eigen wens in te stellen en het apparaat beschikt over een timerfunctie (in te stellen op 30 of 60 minuten). Verder is dit white noise apparaat draadloos te gebruiken, de accu kan tot maar liefst 15 uur vooruit nadat die volledig is opgeladen.

Voordelen

Nadelen

8. Slaaptrainer – Sleep.ly

We sluiten onze top 8 beste white noise machines af met dit apparaat van Sleep.ly. Deze slaaptrainer beschikt over alle functies die je bij een goed white noise apparaat verwacht. Zo heb je de keuze uit maar liefst 28 verschillende geluiden, de mogelijkheid om een sfeervol gekleurd lichtje aan te zetten en een handige timer functie die instelbaar is op 30, 60 of 90 minuten.

De geluiden die op dit apparaat kunnen worden afgespeeld, zijn zeer gevarieerd, naast de standaard witte ruis bijvoorbeeld ook een trein, regen, de wind en zelfs slaapliedjes.

Dit white noise apparaat is ook uitermate geschikt om puur als nachtlampje te gebruiken en heeft als handige extra de mogelijkheid om via een AUX-kabel je eigen muziek af te spelen (je gebruikt het apparaat dan dus eigenlijk als boxje).

De white noise machine is oplaadbaar, de accu gaat na volledig opladen zo’n 8 uur lang mee.

Voordelen

Nadelen

Wat is een white noise apparaat?

Een white noise apparaat is een elektronisch apparaat dat witte ruis produceert, een geluid dat alle frequenties binnen het hoorbare bereik gelijkmatig verdeelt. Deze constante, niet-specifieke achtergrondruis fungeert als een soort audiofilter, waardoor storende geluiden minder opvallen. White noise wordt beschouwd als een effectieve manier om een rustige en comfortabele omgeving te creëren.

De voordelen van witte ruis

Witte ruis is een veelzijdig hulpmiddel voor ontspanning en concentratie. Hieronder benoemen we er enkele voordelen van:

 • Slaapbevordering:
  Witte ruis maskeert omgevingsgeluiden die de slaap kunnen verstoren, zoals verkeer of buren, waardoor een rustige slaapomgeving ontstaat.

 • Concentratieverbetering:
  Bij studeren of werken in een lawaaierige omgeving kan witte ruis afleidende geluiden verminderen en de focus verbeteren.

 • Stressvermindering:
  De constante, kalmerende toon van witte ruis kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.

 • Tinnitusverlichting:
  Voor mensen met tinnitus kan witte ruis helpen om het constante oorsuizen te maskeren, wat kan resulteren in verlichting.

Hoe werkt een white noise apparaat?

White noise apparaten gebruiken elektronica om een gebalanceerd, willekeurig geluidssignaal te creëren. Dit signaal omvat alle frequenties binnen het hoorbare spectrum en wordt gelijkmatig verdeeld. Hierdoor wordt elk specifiek geluid in de omgeving geneutraliseerd door de constante achtergrondruis, waardoor een meer serene omgeving ontstaat.

Een white noise apparaat kopen, waar op letten?

Als je overweegt om een white noise apparaatje te kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

Geluidsvariaties
Kies een apparaat met verschillende geluidsinstellingen, zodat je de meest comfortabele en effectieve toon voor jouw behoeften kunt vinden.

Timerfuncties
Sommige apparaten hebben timers waarmee je kunt instellen hoelang het apparaat actief blijft. Dit is handig als je het apparaat gebruikt om in slaap te vallen.

Draagbaarheid
Overweeg de draagbaarheid van het apparaat als je het wilt gebruiken tijdens het reizen. Compacte modellen met oplaadbare batterijen zijn ideaal voor onderweg.

Volumecontrole
Controleer of het apparaat een instelbaar volume heeft, zodat je de intensiteit kunt aanpassen aan jouw voorkeur.

Extra Geluiden
Sommige white noise apparaten bieden naast witte ruis ook andere geluidsopties, zoals roze ruis, regen, of oceaangolven, voor meer variatie.

White noise apparaten zijn een waardevol hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning te midden van de chaos van het dagelijks leven. Of je nu betere slaap nastreeft, je concentratie wilt verbeteren of simpelweg wilt ontsnappen aan omgevingsgeluiden, een white noise apparaat kan een doeltreffende oplossing bieden.

Door te letten op kenmerken zoals geluidsvariaties, draagbaarheid en kwaliteit van de geluidsproductie, kun je het perfecte white noise apparaat vinden om je te begeleiden naar een meer rustgevende en vredige nacht.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over white noise apparaten en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Een white noise apparaat heeft als doel om een constante, rustgevende achtergrondruis te produceren. Dit helpt om storende geluiden te maskeren, een betere slaapkwaliteit te bevorderen, concentratie te verbeteren en stress te verminderen.

Ja, white noise is over het algemeen veilig om de hele nacht te gebruiken. Het simuleert het constant achtergrondgeluid dat we normaal gesproken ervaren, en veel mensen vinden het juist rustgevend gedurende de hele nacht.

Ja, naast de standaard white noise zijn er verschillende varianten zoals roze ruis, bruine ruis en meer. Elk heeft subtiele verschillen in de frequenties die het omvat.

Ja, white noise kan ook voor kinderen nuttig zijn, vooral baby’s. Het bootst het omgevingsgeluid na dat ze in de baarmoeder ervaren en kan helpen om hen te kalmeren en een betere slaap te bevorderen.

Nee, de geluidskwaliteit kan variëren tussen verschillende apparaten. Het is belangrijk om apparaten te vergelijken en, indien mogelijk, het geluid uit te proberen voordat je er een aanschaft.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!