Wil je graag thuis aan de slag met een kettlebell, maar weet je niet exact met welk gewicht je moet beginnen? Of weet je wel wat het juiste gewicht voor jou is, maar zie je zoveel diversiteit aan kettlebells qua materiaal en prijs, dat jij je afvraagt waar je nu het beste mee af bent? Geen probleem! In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste kettlebell te kiezen!
Hoe kies je het juiste gewicht kettlebell?
Een kettlebell training is een heel ander soort training dan krachttraining, waarbij je vaak compound en isolatie oefeningen op een rustig tempo doet. Een kettlebell training, bestaat uit twee soorten bewegingen, waarbij het tempo hoger ligt dan bij een traditionele krachttraining. De twee verschillende bewegingsgroepen zijn:
- explosieve bewegingen (ballistic lifts genaamd) waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt en je ademhaling versnelt, zoals bij kettlebell swings, cleans, snatches etc. Dit is een full-body training.
- langzame gecontroleerde bewegingen (grinds genaamd) waardoor er een constante spanning op spieren komt, zoals bij een squat, overhead press of deadlift het geval is.
Als je voor het eerst start met kettlebell training adviseren we twee verschillende kettlebell gewichten aan te schaffen. Door de twee verschillende soorten bewegingsoefeningen (explosieve en langzame bewegingen) heb je namelijk al snel verschillende gewichten nodig.
Naarmate je meer getraind bent en de techniek onder de knie hebt, is het aan te raden je kettlebell collectie verder uitbreiden met meerdere gewichten. Heb je niet zoveel ruimte beschikbaar, dan biedt een verstelbare kettlebell hiervoor de oplossing.
Beginner, gevorderd, getraind, ongetraind?
Welk startgewicht kettlebell je nodig hebt, hangt af van of je een getrainde of ongetrainde man of vrouw bent en of je beginner of gevorderd bent. Hieronder een korte uitleg wat daarmee bedoelt wordt.
Beginner: je hebt nog nooit met een kettlebell getraind.
Gevorderd: je bent al ongeveer 6 maanden met kettlebells in de weer. Je kunt alle bewegingen met de juiste techniek uitvoeren en bent eraan toe om over te stappen naar een zwaarder gewicht.
Ongetraind: je doet niet of niet zoveel aan sport. Je hebt fysiek weinig kracht en nooit eerder aan krachttraining gedaan.
Getraind: je doet meerdere keren per week aan een fysieke sport, zoals bijvoorbeeld hardlopen, voetbal, hockey of bootcamp. Fysieke kracht is geen probleem voor jou.
Welke gewicht kettlebell heb ik als vrouw nodig?

Vrouwen hebben vaak de neiging om met een kettlebell gewicht te starten dat eigenlijk te licht is. Kom op dames! We zijn een stuk sterker dan we denken! En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je meteen verandert in Arnold Schwarzenegger. Geloof me, om zoveel spiermassa te krijgen is is echt heel veel meer voor nodig!
Consistente kettlebell training met de juiste techniek, helpt je wel om strakker en fitter te worden. Maar daar moet je dus wel hard voor trainen. En dat betekent dus dat je niet bang moet zijn voor zware gewichten!
Wel is het erg belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Hierdoor voorkom je blessures! Aan te raden is dus om eerst een aantal lessen te volgen, zodat je weet dat je deze goed beheerst!
Advies kettlebell gewicht vrouwen voor explosieve bewegingen:
6-8 kg Beginner en ongetraind
12 kg Beginner en getraind
16 kg Gevorderd en getraind
Advies kettlebell gewicht vrouwen voor langzame bewegingen:
4-6 kg Beginner en ongetraind
8 kg Beginner en getraind
12 kg Gevorderd en getraind
Welke gewicht kettlebell heb ik als man nodig?

In tegenstelling tot vrouwen, hebben mannen de gewoonte om te starten met kettlebell gewichten die te zwaar voor ze zijn! Ook al heb je ervaring met dumbbells of een barbell, een kettlebell is toch een heel ander soort ding. Je traint er spieren mee, die je eerder nog nooit gevoeld hebt, puur omdat een kettlebell een andere grip heeft en een heel ander soort gewicht is.
Dus mannen, neem het advies ter harte en kies een kettlebell die niet te zwaar voor je is. Kettlebell training is namelijk ook een kwestie van techniek, die je eerst moet beheersen, voordat je zwaarder kunt gaan.
Advies kettlebell gewicht mannen voor explosieve bewegingen:
16 kg Beginner en ongetraind
20 kg Beginner en getraind
24 kg Gevorderd en getraind
Advies kettlebell gewicht mannen voor langzame bewegingen:
12 kg Beginner en ongetraind
16 kg Beginner en getraind
20 kg Gevorderd en getraind
Een kettlebell kopen, waar moet je op letten?
Naast het feit dat het belangrijk is om het voor jou juiste gewicht kettlebell te kiezen, is het ook van belang om te letten op de kwaliteit en de handgreep van de kettlebell.
Soort materiaal
Kettlebells zijn tegenwoordig namelijk niet meer alleen in sport of fitnesswinkels verkrijgbaar, maar ook in winkels als de Action of Lidl. En vaak tegen een zacht prijsje. Maar wat is nu het verschil tussen de vaak duurdere kettlebells van erkende fitnesszaken en die van de Acton of Lidl?
Allereerst is er een verschil in het soort materiaal waarvan de kettlebell gemaakt is, die ook van invloed is op de prijs. Kettlebells kunnen gemaakt zijn van:
1. kunststof
2. gietijzer
3. staal
Kunststof kettlebell
Een kunststof kettlebell is gevuld met cement om het juiste gewicht te kunnen bereiken. Daardoor zijn deze kettlebells vanaf 12kg vaak veel groter dan de stalen of gietijzeren variant. Er is immers volume nodig voor het gewicht, waardoor ze een stuk minder handzaam zijn.
Ook de handgreep is vaak dikker dan bij een gietijzeren of stalen variant. Ook kunnen er naden rondom de kettlebel en in de handgreep aanwezig zijn. Dit kan irritatie aan je handen geven, doordat de naden kunnen gaan schuren tijdens de oefening.
Gebruik je kettlebells van minder dan 12kg? Dan is de kunststof variant een optie, al gaan ze niet zolang mee als de gietijzeren en stalen variant.
Gietijzeren kettlebell
Een kettlebell van gietijzer is de originele, klassieke uitvoering, zoals deze ooit in Rusland is bedacht. Gietijzer is een zeer duurzaam materiaal. De kettlebells in sportscholen of crossfitcentra zijn dan ook meestal van dit materiaal gemaakt.
Vaak hebben ze een gladde, glanzende coating wat doorloopt in de handgreep en daardoor zorgt voor een comfortabele grip. Bij een gietijzeren kettlebell heb je dan ook geen last van schurende naden aan je handen.
Naast de gladde coating bestaan er ook gietijzeren kettlebells met poedercoating. Deze poedercoating zorgt ervoor dat de kettlebell langer mooi blijft. Ook de handgrepen zijn naadloos, wat fijn is voor de handen. Gebruik je weleens magnesium tijdens je kettlebell workout? Dan zal je merken dat je met een gepoeder coate kettlebell een stevigere grip hebt, doordat de magnesium goed blijft zitten.
Stalen kettlebell
Kettlebells kunnen ook gemaakt zijn van staal. Deze variant wordt gebruikt bij competities. Het verschil met de andere varianten is dat alle kettlebells ongeacht het gewicht even groot zijn en een zelfde grote en dikte qua handgreep hebben. De kettlebell wordt namelijk naar mate van het gewicht afgevuld met staal en zijn uit één geheel uit staal gegoten. Deze kettlebells zijn dan ook niet stuk te krijgen en gaan een leven lang mee.
Conclusie:
Welk gewicht kettlebell je het beste kunt kiezen als je begint met kettlebell training, is afhankelijk van je ervaring en algehele sportconditie. Belangrijk is het om in ieder geval om je de techniek goed eigen te maken, om zo blessures te voorkomen.
Ben je zover dat je zelf een kettlebell wil gaan kopen? Ga dan voor kwaliteit, zoals de gietijzeren en stalen kettlebells die je in dit artikel ziet. Zo voorkom je pijn aan je handen door eventueel schurende naden van een kunststof variant en heb je levenslang plezier van je aankoop!
Nog een tip! Als je serieus met gewichten, zoals kettlebells gaat trainen is het belangrijk om goede crossfit of krachttraining schoenen te dragen. Ook daarmee kan je blessures namelijk voorkomen. De 7 beste fitness schoenen van dit moment, hebben we uitvoerig voor je getest.
En wil je liever geen eelt en blaren op je handen door het trainen? Schaf dan een paar goede trainhandschoentjes aan!
Kettlebell oefeningen
Sta je te popelen om met je kettlebells aan de slag te gaan? Dan is dit een hele fijne en goede kettlebell workout voor beginners!