Beste weegschaal met vetpercentage meting!

Laatste update 21 maart 2022 Marian
weegschaal met vetpercentage

Zoek je een weegschaal met vetpercentage meting om te weten of je op de goede weg zit met je leefstijl? In dit artikel vertellen we je alles over wat een slimme weegschaal tegenwoordig kan om jou van een lichaamsanalyse te voorzien. Maar we hebben eerst de beste weegschalen op dat gebied voor je op een rijtje gezet. Zo kun je precies je progressie op weg naar je fysieke doelen bijhouden en weet je zeker dat je op de goede weg zit!

1. Silvergear Bluetooth weegschaal met lichaamsanalyse

4.5/5
slimme weegschaal silvergear

Deze Silvergear weegschaal met lichaamsanalyse, is makkelijk in gebruik en ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd! Samen met de app geeft hij je naast je gewicht en vetpercentage, heel veel inzicht in allerlei metingen zoals je BMI, visceraal vet, vochtgehalte botmassa, vetvrije massa, echte lichamelijke leeftijd en je caloriebehoefte in rust.

In de app kan je voor maximaal 24 personen een profiel aanmaken, wat super handig is als je de weegschaal deelt met je partner of huisgenoten.

De weegschaal is tot 150kg belastbaar en niet geschikt voor zwangeren. Qua kleur kun je kiezen uit een wit of zwart exemplaar. 

Voordelen

Nadelen

2. Medisana weegschaal BS44

3.7/5

Ook de Medisana weegschaal BS44 is een voordelige keuze qua slimme weegschaal. Hij beschikt naast het meten van je gewicht en vetpercentage ook over het meten van je Body mass index, vochtgehalte, botmassa, vetvrije massa, streefgewicht en caloriebehoefte in het algemeen en in beweging.

Via bluetooth kan je de weegschaal verbinden met de bijbehorende app, waarin je alle metingen en de voortgang terug kunt zien. 

Ook handig, deze weegschaal heeft een memoryfunctie voor 8 personen. Hij is te belasten tot maximaal 180kg en is niet geschikt voor zwangeren of mensen met pacemakers

Voordelen

Nadelen

3. Withings Body+ slimme weegschaal

4.3/5

Deze prachtige weegschaal van Withings Body+ is verkrijgbaar in het wit of zwart en qua design een sieraad voor je (bad)kamer. Naast het meten van je gewicht en vetpercentage zie je ook hoe je er qua spiermassa voorstaat. Uiteraard meet hij ook je body mass index, vochtgehalte, botmassa en vetvrije massa. Daarnaast laat hij ook je eerder behaalde resultaten zien en hoever je nog van je doelen verwijderd bent. Ook geeft de weegschaal aan wat je caloriebehoefte is.

Het is mogelijk om voor 8 personen een gebruikersprofiel aan te maken. En via bluetooth kan je de weegschaal verbinden met de app die geschikt is voor iOs en Android.

En wat ook fijn is aan deze weegschaal is dat deze ook geschikt is voor zwangeren wanneer je de elektrische analyse uitschakelt. Qua prijs valt deze weegschaal in het middensegment. 

Het maximale gewicht wat deze weegschaal kan dragen en meten is 180kg.

Voordelen

Nadelen

4. Tanita weegschaal RD-953

4.7/5

De Tanita weegschaal RD-953 is een erg mooi vormgegeven weegschaal met super veel functies maar toch eenvoudig in gebruik. Met de weegschaal van Tanita kun je naast je gewicht en vetpercentage de volgende zaken meten:

 • Body mass index
 • Vochtgehalte
 • Buikvet
 • Metabolische leeftijd
 • Conditieniveau
 • Botmassa
 • Vetvrije massa
 • Streefgewicht
 • Caloriebehoefte algemeen en in rust

De Tanita weegschaal is zeer nauwkeurig en heeft een extra functie, namelijk het meten van je spierkwaliteit. Daarnaast kan je een speciale instelling gebruiken voor als je atletisch gebouwd bent.

Het is mogelijk om 4 gebruikersprofielen aan te maken en de weegschaal te koppelen met de Health-app. Via deze app kan je ook makkelijk je voortgang meten doordat deze worden weergegeven in een trendlijn.

Ook qua gewicht kan deze weegschaal net wat meer aan dan de andere in onze lijst. Hij is namelijk tot maximaal 200 kg belastbaar. Helaas is deze weegschaal niet geschikt voor zwangeren of mensen met pacemakers.

De weegschaal is in 3 kleuren verkrijgbaar: platinum, zwart en wit.

Voordelen

Nadelen

5. Omron weegschaal VIVA Smart

4.5/5
Omron weegschaal

De Omron weegschaal zit qua prijs in het middensegment en kan naast gewicht en vetpercentage ook het volgende meten:

 • Body mass index
 • Buikvet
 • Vetvrije massa
 • Visceraal vet

Is het voor jou belangrijk om ook je orgaanvet bij te houden? Dan is deze weegschaal daar heel geschikt voor!

Via bluetooth maak je verbinding met de app waarin je alle resultaten kunt aflezen. Hierin kan je ook 4 gebruikersprofielen aanmaken.

De weegschaal is tot maximaal 150kg belastbaar en heeft een antislipbodem.

Helaas is deze weegschaal niet geschikt voor zwangeren of mensen met pacemakers.

Voordelen

Nadelen

6. Bodivis VL H1 slimme personenweegschaal

4.5/5
weegschaal met vetpercentage Bodivis

De prachtige slimme weegschaal van Bodivis is ontzettend uitgebreid en kan de volgende zaken voor je meten:

 • Gewicht en vetpercentage
 • Body mass index
 • Vochtgehalte
 • Buikvet
 • Fysieke leeftijd
 • Conditieniveau
 • Beoordeling van spierkwaliteit
 • Botmassa
 • Spiermassa
 • Caloriebehoefte in rust
 • Obesitas-level
 • Proteïne-gehalte

Via bluetooth verbind je de weegschaal met de handige app, zowel voor Android als iOs. Ook kan je hier tot wel 20 gebruikersprofielen in aanmaken. Nog een handig ding is dat de app je van oefeningen en dieettips kan voorzien!

Deze zeer uitgebreide weegschaal is geschikt voor personen met een gewicht tot 150kg.

Voordelen

Nadelen

Waarom zou je een slimme weegschaal kopen?

Een weegschaal met vetpercentage optie heeft absoluut de voorkeur boven een ‘niet slimme’ weegschaal. Met zo’n weegschaal ben je namelijk in staat om een lichaamsanalyse te doen die je vertelt hoe het met jouw vetpercentage zit, maar je kunt er doorgaans ook andere aspecten mee meten. Denk aan je spiermassa, vochtgehalte, lichamelijke leeftijd, visceraal vet en BMI. Daarover verderop meer.

Waar je vroeger voor een lichaamsanalyse afhankelijk was van de slimme weegschaal van medisch specialisten of de sportschool, kun je nu ook thuis vrij betrouwbare metingen doen. Het hangt wel af van het type weegschaal hoe accuraat deze is en van hoe je de weegschaal gebruikt. Daar lees je hieronder meer over.

Zo gebruik je een lichaamsanalyse weegschaal

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden bij het gebruik van een weegschaal met vetpercentage.

Ten eerste is het goed om te weten hoe zo’n slimme weegschaal werkt; namelijk met een elektronisch signaal dat door je lichaam gaat, via je voeten. Dit elektronische signaal meet de weerstand in je lichaam.

Vet en vocht hebben een andere weerstand, waardoor zo’n weegschaal in staat is om het vetpercentage en vochtgehalte te meten. Daarom is het belangrijk dat je met blote, schone voeten op de weegschaal stapt. Ook belangrijk is dat je vochthuishouding enigszins op peil is. Drink daarom voldoende water, omdat anders de meting af kan wijken.

Het is goed om te weten dat, hoewel de weegschalen met vetpercentage optie tegenwoordig een heel stuk accurater zijn dan vroeger, metingen alsnog enigszins kunnen afwijken van het daadwerkelijke vetpercentage.

Staar je daarom niet blind op punten achter de komma, en maak je niet druk wanneer je vetpercentage in één dag flink verschilt tussen metingen in. Je bent in dat geval niet ineens flink aangekomen of afgevallen, maar waarschijnlijk iets gehydrateerder of uitgedroogder dan anders.

Tips voor het gebruik van een slimme weegschaal

Hieronder hebben we een aantal concrete tips voor je op een rijtje gezet, voor het gebruik van een slimme weegschaal.

 • Plaats de weegschaal op een vlakke ondergrond, die stabiel is.
 • Sta in het midden van de weegschaal op de sensoren en houd balans.
 • Weeg jezelf op hetzelfde moment van de dag. Als het even kan in de ochtend, op hetzelfde tijdstip. Laat deze op dezelfde plek staan in je woning.
 • Ga elke keer naar de wc voordat je je weegt en weeg jezelf op een lege maag.
 • Weeg jezelf in je ondergoed of naakt.
 • Voer de juiste gegevens in zoals je lengte, leeftijd en gewicht.
 • Maak wanneer mogelijk een persoonlijk profiel aan waar bovenstaande gegevens in verwerkt zijn, zodat je deze niet steeds hoeft in te voeren. De meeste slimme weegschalen hebben deze optie.
 • Wees voldoende gehydrateerd voordat je je weegt. Drink bijvoorbeeld een uur voor het wegen één glas water, liever niet meer. Wanneer je te veel drinkt loop je de kans dat dit de resultaten van de meting vertekent.
 • Weeg jezelf niet na een inspannende workout, omdat onder andere zweten de resultaten beïnvloedt.

Een weegschaal met vetpercentage optie kopen

De ene slimme weegschaal met vetpercentage meting is de andere niet. Let vooral op de verschillende instellingen en opties wanneer je zo’n weegschaal wilt kopen om je lichaamsanalyse mee te doen. Hieronder vind je een overzicht van deze handige opties.

1. Profielen voor meerdere gebruikers

De meeste slimme weegschalen met vetpercentage meting, hebben de optie om meerdere gebruikers een profiel te laten instellen. Handig, want zo hoef je niet steeds je gegevens in te vullen. De weegschaal slaat de gegevens voor elke persoon op, zodat iedereen zijn progressie makkelijk bij kan houden.

2. Apps en visualisatie van je resultaten

Er zijn weegschalen te koop die via wifi of bluetooth verbinding maken met je telefoon, zodat je altijd je progressie in kunt zien op je mobiele device. Handig als je echt met een specifiek doel aan de slag wilt, en het kan tevens zeker motiverend werken.

3. Overige variabelen

Afhankelijk van de slimme weegschaal die je koopt, kun je verschillende andere variabelen inzichtelijk maken naast je vetpercentage. Denk aan je body mass index (BMI), maar ook je ‘echte fysieke leeftijd’, wat een indicator is van hoe fit je momenteel bent. Zie je deze leeftijd omlaag gaan, dan weet je dat je goed bezig bent!

Naast je vetmassa kunnen de meeste weegschalen ook botmassa, vocht en spiermassa in kaart brengen. Er zijn zelfs mogelijkheden om het viscerale vet oftewel buikvet te meten, wat tevens een belangrijke gezondheidsindicator is. Hoe lager dit getal, hoe beter.

4. Ben je zwanger of heb je een pacemaker?

Het is natuurlijk overbodig om te vermelden dat je je niet moet focussen op afvallen of je vetpercentage wanneer je zwanger bent. Maar wist je dat smart weegschalen niet altijd veilig zijn wanneer je in verwachting bent? Let daarom goed op welke weegschaal je koopt, of gebruik een klassieke weegschaal zonder vetpercentage functie.

Ook mensen met een pacemaker kunnen geen gebruik maken van een weegschaal als deze, omdat het elektrische signaal issues op kan leveren.

Meer weten over afvallen of droog trainen?

Wil je graag meer weten over afvallen of droog trainen? Lees dan ook zeker eens deze artikelen over je vetpercentage verlagen, droog trainen, de beste vetverbranders, gezonde maaltijden om zelf te maken of gezonde kant en klaar sportmaaltijden.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!