De wandelband: wandel jezelf in shape achter je bureau!

Laatste update 15 juli 2021 Marian
wandelband

De wandelband lijkt op het eerste gezicht misschien op een doodgewone hardloopband, maar niets is minder waar! Een wandelband is een loopband die speciaal bedoeld is om, je raadt het al, in een rustig tempo op te wandelen. Dat komt goed van pas als je je vaste wandelrondje een keer niet kunt doen, omdat het buiten flink begint te plenzen. 

Ook als je veel achter een bureau zit is een wandelband ook wel walkdesk genoemd, erg handig. Een wandelband kan namelijk onder een bureau worden gelegd, zodat je je werk al wandelend kunt doen. Zo kun je je niet alleen beter concentreren op je werk, maar hou je ook nog eens je lichaam fit en gezond, twee vliegen in één klap! 

De wandelband wordt op het eerste gezicht vaak verward met een hardloopband. Dat is ook niet gek, beide fitnessapparaten hebben een platte, bewegende loopband om op te wandelen of om op te rennen. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen tussen een wandelband en een hardloopband.

  • Zo is een wandelband exclusief bedoeld om op te wandelen. Een wandelband heeft dan ook een maximale snelheid van slechts 8 kilometer per uur. De meeste wandelbanden houden een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur aan. Ter vergelijking; hardloopbanden kunnen soms wel een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur bereiken. Op een hardloopband kun je dus zowel hardlopen als wandelen, terwijl je op een wandelband alleen kunt wandelen.
  • Aan de voorkant van een hardloopband zit meestal een soort dashboard met een scherm, knoppen en twee handvaten. Een hardloopband steekt aan de voorkant dus behoorlijk omhoog. Bij een wandelband is dat meestal niet het geval: wandelbanden zijn over het algemeen helemaal plat. Hierdoor is een wandelband uitermate geschikt om onder een in hoogte verstelbaar bureau te worden gelegd.
  • Wandelbanden zijn vaak stiller dan een hardloopband.

Wat is het verschil tussen een wandelband en een loopband bureau?

Op het moment dat je op zoek gaat naar een wandelband kom je allerlei verschillende soorten termen tegen: wandelband, walkdesk, loopband bureau, walkpad. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze termen? 

Over het algemeen wordt met deze begrippen precies hetzelfde bedoeld: een platte wandelband die je onder je eigen in hoogte verstelbare bureau kunt leggen. Deze begrippen worden dus als synoniem gebruikt. 

Af en toe kom je ook wel eens een wandelband tegen waar al een bureau(tje) aan vast zit. In dat geval heb je dus zelf geen bureau nodig om aan de slag te kunnen gaan. Dit soort wandelbanden worden meestal walkdesks of loopband bureaus genoemd. 

Je ziet echter ook vaak dat deze termen worden gebruikt voor reguliere wandelbanden zonder een bijpassend bureau. Controleer dus altijd goed of er een bureau wordt meegeleverd!

Wat zijn de voordelen van een wandelband?

‘Zitten is het nieuwe roken’ heb je vast al eens eerder gehoord! Deze uitspraak klinkt misschien extreem, maar helaas klopt het als een bus. Onderzoek toont aan dat voldoende beweging en zo weinig mogelijk zitten, essentieel zijn om het risico op obesitas en stofwisselingsziekten (zoals diabetes) zo laag mogelijk te houden.

  • Een wandelband helpt je om op een laagdrempelige manier fit en gezond te blijven. Je kunt zelfs tijdens je werk of tijdens het televisie kijken wandelen. Dat levert een hoop extra stappen per dag op zonder dat dit je extra tijd kost!
  • Doordat een wandelband onder je bureau kan worden geplaatst, neemt dit fitnessapparaat relatief weinig extra ruimte in beslag – dat bureau staat er immers toch al! Je hebt hier dus geen home gym voor nodig.

Wat zijn de nadelen van een wandelband?

Wil je je wandelband tijdens het werk of tijdens het studeren kunnen gebruiken? Houd er dan rekening mee dat je hier een bureau voor nodig hebt waar je aan kunt staan. Dit kan een sta bureau zijn, maar het kan ook een verstelbaar bureau zijn waar je zowel aan kunt zitten als aan kunt staan. 

Heb je niet zo’n bureau in huis? In dat geval kun je het beste kiezen voor een wandelband waar een (verstelbaar) bureau aan vastzit. Vergeet echter niet dat het ook mogelijk is om een wandelband buiten een werksetting te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je wandelband voor de televisie te leggen, zodat je tijdens het wandelen naar je favoriete series kunt kijken. Voordat je het weet heb je er heel wat kilometers opzitten!

Een wandelband kopen, waar moet je op letten?

Lijkt een wandelband je wel wat? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een loopband.

De maximale snelheid

We gaven eerder al aan dat de meeste wandelbanden een maximumsnelheid hebben van ongeveer 6 kilometer per uur, al zijn er ook banden met een snelheid van 8 kilometer per uur. Houd er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde wandeltempo heeft – de een loopt sneller dan de ander. 

Het is daarom belangrijk om een wandelband te kiezen met een maximumsnelheid die bij je past. Om erachter te komen welke maximumsnelheid je nodig hebt, kun je gebruikmaken van een wandel- of hardloopapp. Dit soort apps meten je gemiddelde snelheid. Een voorbeeld van zo’n app is Runtastic.

De bediening

Zoals eerder genoemd, hebben de meeste wandelbanden geen omhoog staand bedieningspaneel. Het is daarom belangrijk om te checken hoe de door jou gekozen wandelband bediend wordt.

Wordt er een afstandsbediening meegeleverd, of moet je telkens van de band afstappen om de snelheid aan te passen? 

Om ervoor te zorgen dat je zonder onderbrekingen op de loopband kunt wandelen, raden we een wandelband met een afstandsbediening aan. Er bestaan ook wandelbanden met een omhoog staand bedieningspaneel dat je eenvoudig kunt inklappen of weg kunt halen op het moment dat je de wandelband onder je bureau wilt leggen. Ook dit soort wandelbanden zijn een aanrader.

Het formaat

Je wilt natuurlijk op je loopband kunnen wandelen, zonder dat je telkens naar beneden moet kijken om te checken of je niet per ongeluk van het loopvlak afstapt. Om die reden raden we je aan om niet voor een al te smal loopvlak te kiezen. Een loopvlak met een breedte van minimaal 45 centimeter is over het algemeen wel aan te raden. 

De aanwezigheid van een bijpassend bureau

Heb je geen bureau waar je aan kunt staan? In dat geval is het raadzaam om te kiezen voor een walkdesk waar al een bureau aan vastzit. Dit is namelijk een stuk goedkoper dan wanneer je het bureau en de wandelband los koopt. 

Het is in dat geval wel belangrijk om goed op de afmetingen van het bureau te letten. De meegeleverde bureaus kunnen namelijk soms aan de kleine kant zijn. Dit is vooral het geval bij de goedkopere loopband bureaus.

Top 5 beste wandelbanden

Breng je hele dagen zittend achter je bureau door en ben je op zoek naar een eenvoudige, laagdrempelige manier om wat meer aan beweging te doen? In dat geval ga je een wandelband vast fijn vinden! We hebben de beste wandelbanden en walkdesks hieronder voor je op een rij gezet.

1. Senz Sports M500

5/5
wandelband Senz Sports

De Senz Sports M500 is een fijne loopband voor dagelijks gebruik. Hij is compact qua afmeting, maar heeft wel een ruim loopvlak. Door zijn hoogte van slechts 13cm is deze loopband makkelijk op te bergen onder je bed of bank.

Voorop de loopband zit een duidelijk display waarop je trainingsgegevens, zoals aantal stappen, tijd, verbrande calorieën en snelheid kunt aflezen.

Met de bijgeleverde afstandsbediening kan je de snelheid instellen en aanpassen tijdens je training. Gebruik je deze loopband op zijn maximale snelheid, dan geeft deze wel wat meer geluid, dan op een gemiddeld tempo.

Zoals eerder aangegeven is het loopvlak met een afmeting van 122cm lang en 45cm breed comfortabel. De totale afmeting van de loopband is 146cm lang, 61cm breed en 12cm hoog.

Het apparaat weegt zelf 28kg en is tot maximaal 100kg belastbaar. De maximale snelheid is 6 kilometer per uur. Daarnaast heeft de loopband een goede demping ter bescherming van je gewrichten. 

De loopband is exclusief een bureau.

Ben je op zoek naar een fijne loopband met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Dan is de Senz Sports M500 misschien wel de perfecte loopband voor jou!

Voordelen

Nadelen

Ben je op zoek naar een goedkope en zeer compacte loopband? Kijk dan eens naar deze loopband van Capital Sports! 

De loopband heeft een afmeting van 133cm lang, 54cm breed en 11cm hoog. Het loopvlak is klein met een breedte van slechts 36cm en een lengte van 100cm. Kijk dus goed of je daarmee uit de voeten kunt. Ben je zelf wat kleiner van formaat dan zal dit geen probleem voor je zijn. Voor langere mensen is een groter loopvlak aan te raden. 

De wandelband is tot maximaal 120kg belastbaar.

Met een afstandsbediening kun je de snelheid instellen. 6 kilometer per uur is het maximum net als bij de andere wandelbanden in deze lijst. Op het overzichtelijke display aan de voorkant, kan je tijdens het lopen de afgelegde afstand, tijd, snelheid en verbande calorieën aflezen.

De Capital Sports wandelband is verkrijgbaar in 2 verschillende kleuren: roségoud en zwart.

Voordelen

Nadelen

3. Flow Fitness Walker DTM100i

4.6/5
wandelband Flow Fitness Walker

Wil je elke dag graag aan de wandel? Dan is de Flow Fitness Walker DTM100i je beste sportmaatje! Hij is compact qua formaat en kan een maximum snelheid van 6 kilometer per uur aan.

Het tempo kan je op 2 manieren instellen. Namelijk met de afstandsbediening en via het automatische programma. Kies je voor het laatste dan past de wandelband het tempo aan op jouw tempo. Dus hoe sneller je loopt hoe sneller de band zal gaan draaien. Zo hoef je de afstandsbediening niet constant bij je te houden.

De Flow Fitness Walker heeft een duidelijk display waar je je trainingsgegevens op kunt aflezen. Ook is de wandelband via Bluetooth te koppelen met je smartphone. Zo kan je via de Walkingpad app al je prestaties bijhouden.

De afmeting van het loopvlak is 120cm lang en 41,5cm breed. De totale afmeting van het apparaat is 143cm lang bij 55cm breed en 13cm hoog. Ideaal aan deze loopband is dat deze inklapbaar is als je deze wil opbergen. Ingeklapt heeft hij een afmeting van 82,5cm lang, 55cm breed en 13cm hoog.

Heb je weinig ruimte en ben je op zoek naar een goede en degelijke wandelband? Dan is de Flow Fitness Walker een goede keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

4. Toorx Walkingpad

4.9/5
Inklapbare loopband Toorx

De Toorx Walkingpad heeft veel overeenkomsten met de Flow Fitness Walker DTM100i . Zo is ook deze loopband geschikt voor dagelijks gebruik, opvouwbaar en voorzien van een automatische modus!

Ingeklapt heeft hij dezelfde afmeting als de Flow Fitness Walker, namelijk 82cm lang, 55cm breed en 13cm hoog. Het loopvlak is wel 1,5cm breder dan bij de Flow Fitness Walker. Deze is namelijk 43cm breed en 120cm lang. 

De maximum snelheid is net als bij de andere loopbanden in deze top 5 maximaal 6 kilometer per uur. Met de automatische modus past de loopband zich aan op jouw tempo.

Op het LCD display aan de voorkant van het apparaat zie je de snelheid. Verder is het mogelijk om je smartphone te koppelen via bluetooth om zo gebruik te kunnen maken van de Walkingpad app.

Deze wandelband is verkrijgbaar in het roze en grijs.

Voordelen

Nadelen

5. Evocardio Walkdesk WTD600 incl. bureau

4.7/5
walkdesk

Deze walkdesk is speciaal ontworpen voor gebruik in een stille omgeving zoals in een kantoor of op je thuiswerkplek. Deze loopband is dan ook extreem stil, krachtig en duurzaam!

De WTD600 heeft een 3 PK sterke motor en ingebouwde koelventilatoren. Deze zorgen ervoor dat de loopband niet oververhit raakt bij lange sessies, wat soms wel het geval kan zijn bij andere loopband merken.

De maximum snelheid is 4 kilometer per uur. Via sneltoetsen op het display is de snelheid in 3 niveaus in te stellen, langzaam, medium en snel.

Tijdens het lopen kunnen de functies, zoals snelheid of staplengte, aangepast worden op het LCD-display. Het display staat los van de loopband en kan gemakkelijk op het bijbehorende bureau bevestigd worden. Het bureau heeft een ruim werkoppervlak van 80cm x 120cm en de hoogte is verstelbaar van 110 tot 132cm.

De afmeting van deze wandelband is 171cm lang, 120cm breed en 132cm hoog. Het loopvlak heeft een comfortabele breedte van 51cm en een lengte van 123cm. De maximale belastbaarheid is maar liefst 180kg! Wat aangeeft dat dit een zeer duurzame en degelijke loopband is.

Ben je op zoek naar een kwalitatief super goede en stille walkdesk voor op het kantoor of thuis? Kies dan voor de Evocardio Walkdesk WTD600!

Voordelen

Nadelen

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!