De wall ball: hét recept voor een gespierde core

Laatste update 3 juni 2021 Marian
fitness-vloeren

De wall ball: de CrossFit liefhebbers onder ons hebben er vast al eens mee getraind. Ook voor niet-CrossFitters is de wall ball echter zeker het proberen waard. Deze speciale bal maakt het namelijk mogelijk om diverse spiergroepen tegelijkertijd te trainen – en dat ook nog eens op een leuke manier! 

De wall ball is verkrijgbaar in verschillende gewichten, en daardoor geschikt voor elk niveau. Daarnaast is de wall ball ook nog eens een stuk goedkoper dan de meeste andere fitness tools! Wil je meer weten over de wall ball? In dit artikel vertellen we je er alles over en waar je op moet letten als je een wall ball gaat kopen. Ook zetten we de beste wall ball merken voor je op een rijtje.

De naam verraadt het al een beetje – een wall ball is een bal die bedoeld is om tegen een muur te gooien en – als je het goed doet – weer op te vangen. Dat klinkt misschien niet zo intensief, maar schijn bedriegt. De wall ball is namelijk een stuk zwaarder dan dat hij eruitziet. 

Een wall ball is gevuld met een zware vulling, zoals bijvoorbeeld zand, gel en/of wol. Door de zachte buitenlaag en vulling, wordt de impact van de muur gedeeltelijk geabsorbeerd. Hierdoor stuitert de wall ball terug als je hem tegen een muur gooit, maar niet zo hard dat hij in je gezicht terechtkomt. De buitenlaag van de wall ball wordt meestal gemaakt van zacht (nep)leer, nylon of vinyl, zodat de bal makkelijk vast te houden is.

Wall ball, slamball of medicine ball?

De term ‘wall ball’, slamball’ en medicine ball’ worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is echter niet helemaal juist. We leggen je uit hoe dat zit.

  • De ‘medicine ball’  is een bal die een stuk zwaarder is dan zijn afmetingen en het materiaal van zijn buitenlaag doen vermoeden. Dit komt doordat de bal gevuld is met een zware vulling, zoals water, zand, wol of gel. Er zijn verschillende soorten medicijnballen. De wall ball en de slamball zijn hier enkele voorbeelden van.
  • De wall ball is, zoals hierboven ook al werd genoemd, een type medicijnbal dat specifiek is bedoeld om tegen een muur te gooien. De bal stuitert voldoende om eenvoudig opgevangen te worden, maar stuitert niet zo hevig dat de bal in je gezicht of op je lichaam terechtkomt.
  • De slamball is een type medicijnbal dat specifiek, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld is voor oefeningen waarbij de bal op de grond moet worden gegooid. De slamball stuitert namelijk helemaal niet. Dit maakt de slamball perfect voor het doen van allerlei kracht oefeningen.

Een wall ball kopen: waar moet je op letten?

Als je de zoektermen ‘wall ball kopen’ of ‘wall ball CrossFit bestellen’ in Google intikt, kom je tal van verschillende websites tegen. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Om die reden hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een goede wall ball. 

1. De afmeting en het gewicht

Zoals met elk verzwaarde fitness tool is het natuurlijk van groot belang om het juiste gewicht te kiezen. De wall ball is verkrijgbaar in een breed scala van gewichten, variërend van 1 tot 25 kilogram. Hoe hoger het gewicht, hoe groter de wall balls meestal zijn. 

Welk gewicht je het best kunt kiezen, is natuurlijk afhankelijk van je bouw en je fitnessniveau. Wees echter niet te ambitieus – het trainen met een wall ball (of een ander type medicijnbal) is namelijk heel anders dan het trainen met bijvoorbeeld een barbell of dumbbells

Dit komt grotendeels doordat je de wall ball op een heel andere manier vastpakt en sneller uit je handen glijdt. Om die reden wordt het meestal aangeraden om te starten met een wall ball tussen de 1 en 5 kilogram. Op die manier kun je langzaam aan de vorm van deze nieuwe fitness tool wennen.

2. Het materiaal van de buitenlaag

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een goede wall ball is het materiaal dat is gebruikt voor de buitenlaag. Aangezien de wall ball voornamelijk zal worden gebruikt om tegen een muur te gooien, is het belangrijk dat de buitenlaag tegen een stootje kan. 

Kies daarom voor een duurzaam materiaal, zoals leer, hoogwaardig nepleer, nylon of vinyl. Kijk ook goed naar de stiksels: verstevigde stiksels vormen een goede indicatie dat de wall ball lang mee zal gaan.

3. Het absorptievermogen

De wall ball wordt vooral gebruikt bij oefeningen waarbij deze bal tegen de muur wordt gegooid. Het is dan ook van groot belang dat je een bal kiest die goed terug stuitert. De bal moet echter ook niet té goed terug stuiteren – in dat geval hou je er namelijk misschien een blauw oog aan over. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Let er dus op dat de bal een goed absorptievermogen heeft.

4. De vulling

Een wall ball moet ook een gebalanceerde vulling hebben. Dit betekent dat de vulling gelijkmatig over de bal is verdeeld, en niet naar één kant beweegt. Hierdoor voorkom je dat de bal scheef gaat stuiteren of scheef door de lucht vliegt.

5. De grip

De wall ball moet natuurlijk gegooid en gevangen worden. Het is daarom belangrijk dat je de bal goed vast kunt pakken. Kies daarom voor een bal met een relatief zachte, buigzame buitenlaag.

De beste wall balls

Zou je het leuk vinden om eens aan de slag te gaan met een wall ball, maar weet je niet zeker welke je het beste kunt kiezen? Dan hebben we hieronder een handig overzicht voor je van de beste wall balls van dit moment!

wall-ball-ptessentials

De wall balls van PT Essentials zijn van hoge kwaliteit en zowel los als per set (is voordeliger) verkrijgbaar. De set bestaat uit de volgende gewichten wall balls (4, 6, 9, 12kg). 

wall-ball-lifemaxx

De wall balls van het bekende fitnessmerk Lifemaxx zijn super stevig en daardoor ook geschikt voor professioneel gebruik. De ballen zijn los te bestellen in 6 verschillende gewichten (4, 6, 8, 9, 10, 12kg).

wall-ball-tunturi

Ook de wall ball van het merk Tunturi is geschikt voor zowel thuis als professioneel gebruik. Hij ligt comfortabel in de hand en geeft een stevige grip. De bal is los verkrijgbaar in 4 verschillende gewichten (4, 6, 8 en 10kg).

Wall ball oefeningen

Het grote voordeel van een wall ball is dat je met leuke, relatief eenvoudige oefeningen een groot deel van je spieren kunt trainen. Vooral je core wordt aan het werk gezet. Weet je niet zeker hoe je dit aan moet pakken? Geen probleem! Hieronder zie je een aantal filmpjes met wall ball oefeningen. 

In onderstaand filmpje wordt in het eerste gedeelte van de workout gebruik gemaakt van een wall ball. In het tweede gedeelte komt er een slamball aan te pas. Deze oefeningen kun je helaas niet met je wall ball doen, aangezien deze – in tegenstelling tot de slamball – te veel zal stuiteren.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!