Wil je je vetpercentage verlagen? Je bent niet de enige! Afvallen en een strakker lichaam staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Toch slaagt niet iedereen hierin. Simpelweg omdat niet altijd duidelijk is hoe je dit nu succesvol doet.
Ben je nog maar net begonnen met het bouwen van een strakker lichaam of moet je nog van start gaan, dan gaan de volgende 17 tips jou daar zeker bij helpen.
Tip 1. Creëer een calorietekort
Ok, ik hoor je denken, deze tip is wel erg voor de hand liggend! Tenslotte is ieder succesvol dieet hierop gebaseerd. Maar weet je dat ruim 25% van de mensen niet exact begrijpt wat een calorietekort nu precies betekent? En dat is toch een behoorlijk aantal, als dat de enige manier is om af te vallen. Daarom toch nog even een korte, simpele uitleg.
Een calorietekort betekent dat je meer calorieën verbrand dan dat je eet, waardoor een energietekort ontstaat. Door dit tekort gaat je lichaam opgeslagen “energie” (ook wel bekend als lichaamsvet) gebruiken als brandstof.
Een calorietekort is de enige manier om vet te verliezen en moet daarom bovenaan je lijstje staan als je serieus je vetpercentage wil gaan verlagen en wil afvallen. Al het andere volgt daarna. Daarom staat dit punt dan ook op nummer 1!
Tip 2. Weet wat je energie balans is
Een logische conclusie als je het hebt over calorietekort is, dat mensen dan vaak denken dat ze minder moeten gaan eten. Maar dat is niet altijd het geval! Het is namelijk van belang om te begrijpen hoe je energie balans werkt.

Energie balans is het verschil tussen de energie in (wat je dus eet en drinkt) en energie uit (wat je verbrand gedurende de dag). Waarbij energie staat voor calorieën.
Je kan dus weinig calorieën eten, maar als je ook weinig calorieën verbrand, dan zal het verschil tussen beiden minimaal zijn of misschien wel gelijk. Hierdoor zal afvallen en dus je vetpercentage verlagen niet lukken.
Vaak ligt de oorzaak van het niet afvallen meer bij de energie uit, oftewel het verbranden van calorieën, dan bij de energie in het eten van calorieën.
Dus een korte simpele uitleg van energiebalans is:
- Als iemand veel beweegt en vaak traint zal hij of zij meer calorieën verbranden. Hierdoor kan deze persoon meer calorieën eten en toch afvallen, dan iemand die niet zoveel traint en beweegt.
- Dus je energie in (calorie inname) zal lager moeten zijn dan je energie uit (beweging) om af te vallen.
Kortom: als je veel wil eten, zorg dat je meer beweegt. Houd je niet zo van sporten en bewegen, eet dan ook minder calorieën.
Wil je weten hoeveel calorieën jij nodig hebt om je doel te bereiken? Gebruik dan deze handige tool.
Tip 3. Meet je calorieën en macro's
Zo’n 5 jaar geleden, toen ik wat gewicht wilde verliezen om mijn vetpercentage te verlagen, ben ik gezonder gaan eten. Dit leidde tot het volgende effect:
- Ik verloor snel wat kilo’s
- Daarna ging het wat langzamer (terwijl ik hetzelfde gezonde eten nog at)
- Daarna viel ik niet meer af en bleef mijn gewicht gelijk, terwijl ik nog niet mijn doel behaald had.
- Had ik geen idee hoe ik er nu weer voor kon gaan zorgen dat ik toch bleef afvallen. Nog minder eten was geen optie!
Herkenbaar? Natuurlijk is het al super goed, als je kiest voor een gezonder voedingspatroon en ongezonde voeding steeds vaker laat staan. Maar ook dan is het erg belangrijk om bij te houden hoeveel calorieën je exact binnen krijgt.
Zoals bij punt 2 uitgelegd, draait het om je energiebalans. Als je niet weet hoeveel calorieën je binnen krijgt en hoe je macro verdeling is, dan weet je niet wat je aan moet passen als je gewichtsverlies stagneert. Dit is dan ook exact de reden waarom het belangrijk is om dit bij te houden en om met succes je streefgewicht te bereiken.
Onthoud dat succesvol afvallen wetenschap is en niet zomaar natte vinger werk!
Tip 4. Intermittent fasting
Intermittent fasting is een veel besproken onderwerp. Het is geen dieet, om je vetpercentage te verlagen. Er wordt namelijk niet voorgeschreven hoeveel en wat je mag eten. Wat is het dan wel? En hoe kan dit je helpen?
Intermittent fasting is het eten binnen een specifiek tijdsbestek, ook wel het “eetvenster” genoemd. Dit kan je op verschillende manieren toepassen, maar de meest bekende is het 16/8 schema. Daarbij vast je 16 uur per dag en eet je in een tijdsbestek van 8 uur. Bijvoorbeeld tussen 11:00-19:00 eet je wel en de andere 16 uur niet. Drinken (water/ thee/ koffie) mag wel in deze 16 uur.
Het “vasten” zorgt er niet voor dat je sneller gewicht verliest. Maar deze methode kan je wel helpen om je beter te houden aan je (beperktere) calorie inname, doordat je niet de hele dag door eet en dus minder calorieën binnen krijgt.
Wil je er meer over weten? Er zijn inmiddels diverse boeken en kookboeken over geschreven, met Foodsisters als mijn persoonlijke favoriet.
Belangrijk is dat Intermittent fasting bij je past en je jezelf er goed bij voelt. Want zoals met alle methodes is het belangrijk dat je het vooral goed vol kunt houden. Dus helpt het jou en vind je het fijn, doe het dan! Vind je het niets, doe het dan niet!
Tip 5. Kauw je eten goed

Ok, mijn eten goed kauwen helpt mijn vetpercentage verlagen en af te vallen? Dat is vast weer zo’n “oma weet raad” tip, hoor ik je denken!
Maar hoe zit dat dan?
Kauwen is de eerste fase van ons spijsverteringsproces. Met het kauwen zorg je ervoor dat het voedsel (letterlijk) wordt afgebroken.
Je eten goed kauwen is een erg voor de hand liggende en simpele manier om succesvol af te vallen, maar wordt door maar weinig mensen toegepast.
Door je eten minimaal 20 keer te kauwen, help je je spijsvertering om de volgende fase, de verdere afbraak van het voedsel in je maag gemakkelijker te laten verlopen. Wat zoiezo al fijn is en ook kan zorgen voor een minder opgeblazen gevoel.
Maar daarnaast is het zo dat onderzoek heeft aangetoond dat wie minder dan 15 keer zijn eten kauwt, vaker een hongergevoel heeft en minder snel verzadigd raakt. Dus wil je een voller gevoel tijdens het afvallen, zorg er dan voor dat je minimaal 20 keer je eten kauwt per hap.
Tip 6. Zorg dat je goed slaapt
Om succesvol af te vallen is het erg belangrijk dat je goed slaapt. Onderzoek heeft aangetoond dat te weinig of onrustig slapen hormonen die betrokken zijn bij vetverlies (leptine en ghreline) negatief beïnvloeden.
Slecht of onrustig slapen kan een disbalans in de hormoonhuishouding tot gevolg hebben, waardoor je vaker een hongergevoel hebt en het lastiger is om verleidingen te weerstaan.
Daarnaast zorgt een diepe slaap ervoor dat je lichaam optimaal hersteld, je meer energie hebt en beter gehumeurd bent. Allemaal kritieke factoren die bijdragen aan je doel; afvallen en daarmee je vetpercentage verlagen!
Slaap je slecht of heb je het idee dat het nog beter kan? Lees dan dit boek:
Versla het monster staat boordevol informatie en goede, makkelijk toepasbare tips! En dat vinden meer lezers! Het boek krijgt op bol.com namelijk een rating van 4,9 uit 5!
Tip 7. Drink minstens 2 liter water per dag
Deze tip heb je vast vaker gehoord! Water drinken is van levensbelang, niet alleen om gehydrateerd te blijven om zo optimaal te kunnen presteren, maar ook om je hongergevoel te controleren.
Weet je dat heel veel mensen te weinig water drinken waardoor ze uitdroging verwarren met honger? Dus in plaats van meer te drinken, ze meer gaan eten?
Dit is eenvoudig op te lossen door ervoor te zorgen dat als je honger hebt, niet meteen naar eten te grijpen, maar eerst een glas water te drinken.
Tip 8. Flexibel diëten ja of nee?

Flexibel diëten betekent dat je eten dat je echt heel erg lekker vindt, inpast in je dagelijkse voedingsschema. Waarbij voedingsschema staat voor je dagelijkse calorie inname en macro verdeling. Op deze manier is het diëten makkelijker vol te houden, waardoor je ook succesvol je vetpercentage zal verlagen.
Voor wie is flexibel diëten bestemd?
- Voor degene die dagelijks zijn calorie inname en macro’s bijhoudt. De kans is namelijk groot dat je meer eet omdat het zo lekker is en het mogelijk ook veel calorieën bevat. En het moet natuurlijk wel binnen je calorie en macro doel passen.
- En als je het lastig vindt om je 24/7 strikt aan een maaltijdenplan te houden. Voor veel mensen is dit vaak lastig, omdat je ook weleens uiteten gaat, een feestje hebt etc. Daarom is het fijner om met een calorie- en macro plan te werken, welke je zelf indeelt met eten dat je ook erg lekker vindt. Ga je nu niet meteen te buiten aan junkfood, want dat is natuurlijk zoiezo ongezond. Maar een keer zondigen, als dit past in je plan, moet kunnen.
Tip 9. Eiwitten en je vetpercentage verlagen

Hoe kunnen eiwitten je helpen om meer vet te verbranden en zo je vetpercentage te verlagen? Dat zit zo.
Eiwitten geven je in vergelijking met de andere macro’s (zoals vet en koolhydraten) langer een verzadigd gevoel. Dus als je dezelfde hoeveelheid calorieën zou eten van voeding die koolhydraatrijk is maar weinig eiwitten bevat, dan zal je weer sneller trek hebben. (En is het lastiger om je aan je dagelijkse calorierestrictie te houden).
Daarnaast zijn eiwitten belangrijke bouwstenen om spiermassa op te bouwen en te behouden. Iets wat erg belangrijk is om ook blijvend een lager vetpercentage te behouden.
Wil je een droger lichaam en dus vet verliezen, dan is het advies om tussen de 2-3 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten te eten. Heb je een hoog vetpercentage en wil je veel gewicht verliezen, houd dan de 2 gram aan. Ben je ervaren in de fitness en/of al slank, maar wil je droger worden, houd dan 3 gram per kilo aan.
Vind je het lastig om dagelijks voldoende eiwitten te eten? Dan kan het handig zijn om een eiwitshake te gebruiken. Wil je graag weten welk eiwitpoeder je hiervoor het beste kunt gebruiken en waar je op moet letten bij het kiezen van proteïne poeder? Lees dan eens het artikel de beste plantaardige eiwitshakes waarin dit uitgebreid beschreven is.
Tip 10. Ontbijten nodig voor vet verlies?

Je hebt vast weleens gehoord: “het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!” En of dit ook zo is, is een interessante vraag, want het antwoord is: “het hangt er maar net vanaf”.
- Heb je altijd trek in de ochtend, eet dan een ontbijt.
- Heb je geen trek, eet dan niets en wacht totdat je honger krijgt. Ontbijt is dan gewoon niet de belangrijkste maaltijd voor jou. In feite kan zelfs dit geforceerde ontbijt ervoor zorgen dat je niet afvalt!
Het blijkt namelijk uit onderzoek dat mensen die in de ochtend geen trek hebben, maar toch ontbijten, later op de dag ook nog dezelfde aantal calorieën eten dan dat ze ook zonder ontbijt doen.
Oftewel, door het toevoegen van het ontbijt eten ze meer calorieën op een dag dan zonder ontbijt. Ontbijten zorgt bij deze groep mensen dus niet voor een meer verzadigd gevoel gedurende de rest van de dag.
Maakt het dan nog uit wat je als ontbijt eet? Ook dat is van je persoonlijke voorkeur afhankelijk. Kies uiteraard wel voor een gezond ontbijt, wat past in je voedingsschema (qua calorieën en macro’s).
Voel jij je goed door ’s ochtends te ontbijten met eiwitten en vet (bijvoorbeeld een gebakken ei en een handje noten). En zorgt dit ervoor dat je jezelf de hele dag energiek voelt, doe dat dan!
Past dit niet bij je eet dan iets anders met bijvoorbeeld eiwitten en koolhydraten als ontbijt (zoals kwark met meusli) en onthoud:
Het aantal calorieën wat je over de gehele dag eet is wat er toe doet, niet of je wel of niet ontbijt en hoe vaak je iets eet op een dag!
Tip 11. Maak gebruik van dieet-breaks
Hoe kunnen dieet-breaks je helpen bij het verhogen van je stofwisseling en op deze manier je vetpercentage verlagen?
Laten we eerst beginnen bij de term dieet-break. Wat is een dieet-break eigenlijk?
Een dieet-break is een periode van 3-14 dagen waarin we geen calorie tekort hanteren. In deze periode ga je even terug naar je basisbehoefte aan calorieën (waarmee je normaal gesproken op gewicht blijft).
We doen dit met name om de mogelijk negatieve impact van ondervoeding (een calorie tekort) te compenseren. De negatieve impact kan bestaan uit:
- Een verhoogde afbraak van spiereiwitten (oftewel je verliest spiermassa)
- Een verminderde spiereiwitsynthese (waardoor het lastiger is je spiermassa te behouden en op te bouwen)
- Dalend leptine niveau
- Disbalans van je schildklierhormonen
- Een vertraagde stofwisseling
Kort samengevat komt dit erop neer dat je mogelijk meer trek krijgt in met name zoetigheid. Daarnaast gaat je verbranding omlaag, waardoor je minder calorieën verbrand. En dit is niet ideaal voor het succesvol verlagen van je vetpercentage.
Hoe kan je het tij dan keren na een periode van diëten (ook wel calorietekort)? Juist, met een dieet-break van minimaal 3 dagen. Je lijf heeft namelijk minimaal 3 dagen nodig om je stofwisseling weer goed op gang te krijgen.
Doe je het korter dan 3 dagen, bijvoorbeeld 1 dag, dan heeft dit wel een positief effect op de stijging van het leptine niveau, maar zal deze de volgende dag alweer laag zijn. Daarom is een minimum van 3 dagen nodig en het liefst nog wat langer!
Ok en hoe doe je dat dan zo’n dieet-break? Mag ik dan even helemaal los gaan met het eten? Niet helemaal…..Het doel is vooral om juist meer (goede) koolhydraten te eten. Deze helpen je namelijk om je leptine niveau te verhogen, waardoor je schildklierhormoon weer meer hormonen gaat produceren en je stofwisseling versnelt.
Dus volg de volgende stappen voor een effectieve
dieet-break:
- Bereken je basis caloriebehoefte (dus het aantal calorieën dat je nodig hebt om op gewicht te blijven)
- De toename in calorieën (het verschil tussen het calorietekort en de basisbehoefte) moeten allemaal vanuit koolhydraten komen
- Zorg dat je maar 0,8 gram vet per kg lichaamsgewicht binnenkrijgt
- En verlaag de eiwitten naar 2 gram per kg lichaamsgewicht
- De toegestane toename in calorieën in combinatie met het verlagen van de macro’s vet en eiwitten, zorgt ervoor dat er veel ruimte is voor koolhydraten.
- Onthoud dat een dieet-break geen “cheat” dag is, maar eentje die echt vraagt om planning en aanpassing en die je moet blijven tracken in je app (myfitnesspall app bijvoorbeeld).
Wil je hulp bij het berekenen van je caloriebehoefte en het samen stellen van je voedingsschema? Fitchef heeft daar een hele fijne tool voor.
Tip 12. Maak gebruik van refeeds voor een optimaal vet verlies

Veel mensen begrijpen niet het verschil tussen een refeed en een dieet-break en denken dat dit hetzelfde is. Maar dat is het niet!
Een refeed is namelijk een geplande dag, waarop je jouw aantal calorieën laat stijgen tot de basisbehoefte, met voornamelijk koolhydraten. Tot zover lijkt het op een dieet-break met het belangrijke verschil dat dit slechts 1 dag duurt en dus niet minimaal 3!
Waarom zou je een refeed dag toepassen? Want zoals bij punt 10 aangegeven zal dit niet op de langere termijn je leptine niveaus laten stijgen. Een refeed dag is dan ook voornamelijk voor jezelf bedoeld om niet steeds het idee te hebben dat je aan het diëten bent en niets mag.
Door jezelf 1 dag in de week een refeed dag te gunnen, kan je die dag meer eten en ben je even weg uit het calorietekort. Wat weer energie en motivatie geeft om je vervolgens weer de komende 6 dagen strikt aan het dieet te houden.
Pas de refeed toe op 1 dag in het weekend. Staat er die dag een feestje gepland of andere leuke dingen met vrienden? Dan kan je toch net wat meer mee doen wat het eten of drinken betreft en heb je niet het gevoel dat je iets mist!
De refeed dag is dus vooral bedoeld om je meer vrijheid te geven in je dieet, waardoor je het makkelijk vol kunt houden en op de langere termijn dus succesvoller zal zijn met je vetpercentage verlagen!
Tip 13. De impact van stress op vet verlies

Stress kan een indirecte invloed hebben op in gewicht aankomen of er als maar niet in slagen om af te vallen.
Dit komt doordat we door stress geneigd zijn sneller naar zoetigheden of junkfood te grijpen. Daarnaast voel je je minder snel verzadigd en kan je daardoor enorme eetbuien hebben.
Verder kan stress ook invloed hebben op onze schildklierhormonen, die weer invloed kunnen hebben op onze calorie verbranding. En kan stress ervoor zorgen dat het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel gedereguleerd wordt.
Wanneer we constant gestressed zijn, neemt de productie van cortisol in je lichaam toe. Hierdoor kan je minder goed in slaap komen. En door slaap tekort zijn we weer eerder geneigd overdag minder goede keuzes te maken wat voeding betreft.
Kortom langdurige stress is niet goed voor je. Heb je vaak last van stress probeer dan 1 of meerdere van onderstaande tips uit. Deze kunnen ervoor zorgen dat je veel betere resultaten zal gaan boeken met zowel het trainen als het verlagen van je vetpercentage.
- Lees een boek
- Doe elke dag stretches
- Start met yoga
- Pas meditatie toe om stress te verminderen en meer mindful te worden in het dagelijkse leven
- Neem regelmatig een massage
Tip 14. Gebruik een stappenteller

Je hebt vast al vaker mensen enthousiast horen praten over het aantal stappen die ze die dag hebben gezet. Steeds meer mensen gebruiken daarvoor een stappenteller of smartwatch, die alles voor je meet, waaronder dus ook je aantal stappen per dag.
Je kunt op zo’n horloge je doel instellen van bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. Zelf gebruik ik daar mijn Garmin Vivo-active 4s voor.
Hierop heb ik als doel ook 10.000 stappen per dag ingesteld en ik kan je verklappen, ik ben me er toch een partijtje fanatiek door geworden! Heel bizar hoe dit zo enorm kan motiveren!
Maar ik hoor je denken, waarom zou ik dit bij gaan houden als ik ook al een paar keer per week sport? En hoe draagt dit bij aan het verlagen van mijn vetpercentage? Ik zal het je uitleggen.
Het aantal stappen wat we op een dag zetten, vallen onder onze dagelijkse, niet geplande beweging. Bijvoorbeeld je loopt naar de koffiemachine op kantoor of je pakt iets uit de koelkast. Het is dus niet zoiets als een geplande sportactiviteit.
De term die voor deze ongeplande beweging wordt gebruikt is NEAT: Non-exercise activity thermogenesis.
Als je al een tijdje een dieet volgt (dus dagelijks een calorie-tekort creëert), dan is het zo dat over het algemeen je NEAT niveau gaat dalen. Je lichaam wil namelijk helemaal niet dat je te mager wordt en vet verliest en gaat daarom over in de reservestand en wil zo min mogelijk bewegen.
Door jezelf een doel te stellen van 10.000 stappen op een dag en deze dus ook te meten, zorgt dit ervoor dat je NEAT niveau gelijk blijft. Hierdoor blijft je vetverlies op een constant niveau en zal je dus met succes je vetpercentage verder verlagen!
Tip 15. Doe aan krachttraining
Door aan krachttraining te doen, bouw je spiermassa op, waardoor je dagelijks meer calorieën zal verbranden. Daarnaast krijg je een mooi strak lichaam en blijf je fit.
Alle oefeningen tijdens je training dragen bij aan calorie verbranding (en dus vet verlies als je hierdoor een calorietekort creëert). Maar vooral compound oefeningen (dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt) zorgen voor een hoger calorieverbruik.
Voorbeelden van compound oefeningen zijn:
1. Deep Barbell Back Squat
2. Barbell Deadlift
Tip 16. Hoeveel herhalingen per oefening om vet te verliezen?
Toen ik begon met fitness, met als doel afvallen, kreeg ik vaak te horen: “doe vooral veel herhalingen, dat is goed voor de vetverbranding!”
Na het lezen van voorgaande punten weet je inmiddels dat het vooral draait om het creëren van een calorietekort, als je vet wil verliezen en je vetpercentage verlagen. Een calorie tekort creëer je door minder te eten en meer te trainen.
Maar moet je dan niets doen met het trainingsvolume en altijd hetzelfde doen? Nee! Het succes van constant vet blijven verliezen zit vooral in de variatie van je training.
Als je net start met je dieet in combinatie met krachttraining, met als doel vet verliezen (ook wel droogtrainen of cutten genoemd), begin dan met een aantal sets en herhalingen en breid deze uit naar mate de tijd vordert. Je kunt hiermee namelijk voorkomen dat je vetverlies stagneert, omdat je lijf went aan het trainingsregime. En door meer herhalingen toe te voegen verbrand je ook weer meer calorieën.
Als je bijvoorbeeld een schema van 12 weken volgt zou dat er als volgt uit kunnen zien:
- Week 1-4: in totaal 12-18 sets per training
- Week 5-8: in totaal 18- 24 sets per training
- Week 9-12: In totaal 24-30 sets per training
Tip:
Vind je het lastig of heb je geen tijd om zelf je trainschema samen te stellen? Dan kan ik het Droog Trainen Protocol Vrouwen of het Droog Trainen Protocol Mannen van harte aanbevelen!
Je ontvangt dan een compleet trainschema voor 12 weken specifiek gericht op het verlagen van je vetpercentage (droog trainen). Daarnaast ontvang je ook nog alle benodigde informatie over voeding en hoe je jouw progressie kunt meten.
Ik heb over dit protocol ook een uitgebreide review geschreven.
Tip 17. Is cardio naast krachttraining nodig om vet te verliezen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: NEE, dit is niet nodig om vet te verliezen. Maar het kan wel een handig middel voor je zijn, om extra calorieën te verbranden en zo je energie uit (aantal verbrande calorieën per dag) te verhogen.
Maakt het dan nog iets uit of je dit met intensieve interval training of een wat rustigere constante cardio sessie doet? In principe niet. Het is vooral belangrijk om te doen wat bij je past, dan houd je het ook op de langere termijn beter vol.
Het is namelijk zo dat je met een intensieve interval cardio sessie, in korte tijd meer calorieën verbrand. Dus dat is wel lekker efficiënt! De vraag is alleen of je het prettig vind om intensieve interval training te doen, als je eigenlijk honger hebt (vanwege je calorietekort). Voor veel mensen zal dit niet het ideaal beeld zijn.
Doe je daarentegen een lage intensiteit cardio sessie, door bijvoorbeeld te fietsen op een hometrainer terwijl je rustig een filmpje kijkt of op je telefoon e-mails beantwoord. Dan zal je minimaal dubbel zoveel tijd nodig hebben voor je cardio sessie om hetzelfde aantal calorieën te verbranden als bij de intensieve training.

Dus houd je van een efficiënte intensieve interval training in 20 minuten doe dat dan.
Wil je het iets relaxter aan doen, kies dan een lage intensiteit cardio sessie (zoals rustig fietsen) en doe dit 45-50 minuten.
Dit bericht heeft 2 reacties
Beste Marian,
Ik vermoed dat je een typefout hebt gemaakt bij Tip 9. Eiwitten. Je hebt het over mg i.p.v. gram. Zie hieronder:
Wil je een droger lichaam en dus vet verliezen, dan is het advies om tussen de 2-3 mg per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten te eten. Heb je een hoog vetpercentage en wil je veel gewicht verliezen, houd dan de 2mg aan. Ben je ervaren in de fitness en/of al slank, maar wil je droger worden, houd dan 3 mg per kilo aan.
Beste Wilbert,
Bedankt voor je reactie en oplettendheid!
Dit is “a slip of the pen” en moet inderdaad in gram zijn in plaats van mg. Heb het meteen aangepast.
Groet Marian