De verstelbare kettlebell: onmisbaar voor elke home gym!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
verstelbare kettlebell

Een verstelbare kettlebell is dé oplossing voor elke fitnessliefhebber, die graag wil kunnen variëren qua gewicht, maar niet voldoende ruimte (of budget) heeft om diverse losse kettlebells te kopen. 

In dit artikel leggen we je uit hoe een verstelbare kettlebell precies werkt en waar je op moet letten bij het kopen van zo’n kettlebell. Ook laten we je in onze top 5 de beste verstelbare kettlebells van dit moment zien.

De reguliere kettlebell ken je vast wel – dit is een gietijzeren trainingsgewicht dat nog het meest lijkt op een ouderwetse kanonskogel met een handvat. Deze handige tool wordt niet alleen tijdens intensieve HIIT workouts gebruikt, maar ook bij krachttraining en helpt je dan ook om je spiermassa op te bouwen. 

De reguliere kettlebell heeft echter een groot nadeel: dit trainingsgewicht is niet zo handig om op te bergen en neemt best wel wat ruimte in beslag. Ook is een kettlebell best prijzig. Het aanschaffen van meerdere kettlebells, met verschillende gewichten, is daardoor niet altijd een optie. Herkenbaar? 

Misschien is de verstelbare kettlebell dan wel wat voor jou. Bij deze kettlebell kun je het gewicht aanpassen. Dit doe je door gewichtsplaten toe te voegen of weg te halen. Bij sommige modellen doe je dit handmatig, bij andere hoef je alleen aan een draaiknop te draaien. Doordat je het gewicht van de kettlebell kunt verstellen, kun je één kettlebell voor tal van oefeningen gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een verstelbare kettlebell?

De verstelbare kettlebell is dus een goede uitkomst voor sporters die niet veel ruimte in hun home gym hebben, maar toch verschillende soorten oefeningen willen kunnen doen. 

De verstelbare kettlebell heeft echter nog meer voordelen. Zo maakt een verstelbare kettlebell het makkelijker om met je sportmaatjes te trainen. Je kunt het gewicht van de kettlebell namelijk eenvoudig verhogen of verlagen, zodat deze op ieders niveau kan worden afgesteld. Ook je bankrekening is blij met een verstelbare kettlebell: het kopen van een verstelbaar model is immers stukken goedkoper dan het kopen van diverse losse kettlebells.

Een verstelbare kettlebell kopen: waar moet je op letten?

Wil je een kettlebell kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

1. Het maximumgewicht en het aantal gewichtsopties

Kijk, als je een verstelbare kettlebell op het oog hebt, altijd naar het maximum gewicht en het aantal mogelijkheden om het gewicht te verstellen. Neem een maximum gewicht waar je nog naar toe kunt groeien, zodat je uitdaging houdt en daardoor lange tijd plezier hebt van je kettlebell. De meeste kettlebells gaan tot ongeveer 18 kilogram. Maar er zijn ook kettlebells tot 36 kilogram. Hou dit dus goed in de gaten! Over het algemeen geldt wel – hoe zwaarder, hoe duurder de kettlebell. 

Ook het aantal mogelijkheden om het gewicht te kunnen verstellen is van belang. Hiermee bedoelen we de stappen in gewicht waarmee je de ketttlebell kunt verzwaren. Het is prettig als dit kleine stapjes zijn, van bijvoorbeeld 2,5kg per keer en niet ineens 5kg. Een grote stap van 5kg kan namelijk voor sommige oefeningen te zwaar zijn, waardoor je zult merken dat een tussenstap net wat fijner is.

2. De breedte van het handvat

Niet alle kettlebells zijn breed genoeg om met twee handen vast te houden! Bedenk dus goed welke oefeningen je met de kettlebell wilt kunnen doen. 

3. De vormgeving en afmetingen

Verstelbare kettlebells zijn er in verschillende vormen. Van rond, tot vierkant of rechthoekig. Bekijk welke vorm het beste past bij de oefeningen die je ermee wil kunnen doen.

Kijk ook naar de afmeting van de kettlebell. Waar wil je deze graag opbergen, en gaat de kettlebell van jouw keuze daar ook passen? Houd er rekening mee dat een kettlebell met een ronde onderkant meer ruimte in beslag neemt en lastiger op te bergen is dan een vierkant of rechthoekig model.

De 5 beste verstelbare kettlebells

De voordelen van verstelbare kettlebells zijn ook bij fitnessmerken niet onopgemerkt gebleven: de laatste jaren komen er dan ook steeds meer op de markt. Daardoor kan het soms lastig zijn de perfecte kettlebell te vinden. Maar wij helpen je een handje en hebben een selectie gemaakt van de 5 beste verstelbare kettlebells.

De criteria om als verstelbare kettlebell een plek te kunnen veroveren in deze top 5 zijn:

  • minimaal uit te breiden tot 16kg
  • snel van gewicht kunnen veranderen
  • kwaliteit en duurzaamheid
  • goede grip
De kettlebells die in deze lijst genoemd worden voldoen aan deze criteria en zijn dan ook stuk voor stuk kwalitatief zeer goede kettlebells. In de top 5 staan ze in willekeurige volgorde. Welke het beste bij jou past is een persoonlijke keuze en ligt aan welke eisen je stelt aan een verstelbare kettlebell. 

1. Bowflex SelectTech 840i kettlebell

verstelbare-dumbbell-bowflex

Bij deze super strak vormgegeven verstelbare kettlebell, van het bekende fitnessmerk Bowflex, is het gewicht verstellen een fluitje van een cent. Je hoeft namelijk alleen maar aan de knop te draaien en het slimme mechanisme doet de rest! 

Je kunt kiezen tussen maar liefst zes verschillende gewichten. De mogelijke gewichten zijn 3,5kg, 6kg, 9kg, 11kg, 16kg en 18kg). De stappen in gewicht variëren van 2kg tot 5kg in één keer. De stap van 11kg naar 16kg vinden wij persoonlijk best groot. Ervaar je dit zelf ook, dan heb je altijd nog de optie om er bijvoorbeeld 1 losse kettlebell bij te kopen van 12kg of 14kg.

De vormgeving van de kettlebell is ovaal en heeft een breed handvat, waardoor je twee handen naast elkaar kunt plaatsen, wat fijn is bij bepaalde oefeningen. De kettlebell is wel vrij groot ten opzichte van andere verstelbare kettlebells in deze top 5. Zo heeft hij een hoogte van 31,8 cm, een breedte van 17,8 cm en een lengte van 22,4 cm.

Bowflex is een top fitnessmerk en met deze kettlebell koop je dan ook echt kwaliteit! Dit zie je dan ook wel terug in de prijs. De kettlebell is namelijk wat duurder dan de andere opties in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

2. Powerblock kettlebell

Het merk PowerBlock draait al sinds 1993 mee in de markt van (verstelbare) gewichten en is marktleider wat betreft verstelbare dumbbells. Ook met verstelbare kettlebells doen ze het zeer goed!

Heb je niet zoveel opbergruimte in je home gym? De verstelbare kettlebell van Powerblock is een van de compactste modellen op de markt! Met een afmeting van 25,4cm (H) x 14,6cm (L) x 10,8cm (B) is deze kettlebell de kleinste kettlebell in deze top 5.

De kettlebell heeft een modern en gestroomlijnd design, met een handvat dat breed genoeg is om met twee (niet al te brede) handen vast te pakken. Daarnaast is deze compacte kettlebell ook nog eens heel eenvoudig te verstellen in gewicht.

Door de stalen selectiepin in de gewenste gewichtsplaat te steken, verander je het gewicht. Deze gewichtsplaats blijft dan, door de pin, binnenin de kettlebell zitten.

De te selecteren gewichten zijn 8kg, 10kg, 12kg en 16kg, waardoor je 4 kettlebells in 1 hebt. De kettlebell is gemaakt van gietijzer met een zwarte poedercoating en gaat dan ook lang mee.

Qua prijs zit deze kwalitatief zeer goede kettlebell onder Bowflex. Dit is met name te verklaren door het maximum gewicht van 16kg in plaats van 18kg en het aantal verstelbare opties, namelijk 4 in plaats van 6 bij Bowflex. 

Heb je toevallig al een set Powerblock Pro 50 of Pro Exp verstelbare dumbbells in je bezit? Dan is er ook een losse kettlebell handle verkrijgbaar, waarmee je jouw dumbbells omtovert in een kettlebell.

Voordelen

Nadelen

3. Ironmaster Quick-Lock Kettlebell

verstelbare_kettlebell_Ironmaster

Ook deze kettlebell is een goede keuze voor kleine home gyms. Het simpele, minimalistische design neemt weinig plek in beslag en is eenvoudig op te bergen. Bij deze kettlebell koop je het handvat en kun je zelf bepalen of je er één gewichtsplaat van 10,2kg of 6 schijven van 2,3kg en 1 van 1,1kg bij koopt. 

Het grote voordeel van Ironmaster is, dat de gewichtsplaten ook te gebruiken zijn voor de Ironmaster Quick-Lock verstelbare dumbbells.

De Ironmaster Quick-Lock kettlebell handle weegt 10,2kg. Met behulp van de losse gewichtsplaten kan je deze verzwaren tot maximaal 36,3kg. Het fijne aan deze losse gewichtsplaten is, dat je de kettlebell in stapjes van 2,3kg kunt verzwaren en dus niet ineens een grote toename in gewicht hebt, zoals bij de Bowflex kettlebell het geval is. 

Een nadeel van Ironmaster is dan wel weer het instellen van het gewicht. Dit gaat minder snel dan bij de andere merken kettlebells in deze top 5. Net als bij de dumbbells, doe je dit door middel van het losdraaien van de schroefdop (kwartslag draaien). Je kunt dan handmatig gewichtsplaten toevoegen of verwijderen, daarna draai je de schroefdop weer vast. De veiligheidsvergrendeling zorgt ervoor dat de schijven tijdens het trainen goed op hun plek blijven zitten.

Wil je een verstelbare kettlebell waarmee je ook zwaar kunt trainen? Dan is de Ironmaster Quick Lock Kettlebell dé kettlebell voor jou.

Voordelen

Nadelen

4. Focus Fitness kettlebell

De verstelbare kettlebell van Focus Fitness lijkt qua vormgeving nog het meest op een gewone kettlebell. Echter haal je met deze kettlebell in één keer maar liefst zeven verschillende kettlebells in huis! 

Je verstelt het gewicht door handmatig gewichtsschijven toe te voegen of weg te halen. Met de rode knop bovenop de kettlebell draai je de schijven vast. 

Het frame van de kettlebell weegt 3kg. De 6 schijven wegen 2,5kg waardoor je in geleidelijke stappen de kettlebell kunt verzwaren, van 3kg tot maximaal 18kg. 

Het handvat is gemaakt van gietijzer met poedercoating en is breed genoeg om met twee handen vast te houden. Aan de onderkant van de kettlebell zit een rubberen laag, waardoor je krassen of deuken op je vloer voorkomt.

Voordelen

Nadelen

5. Zeuz kettlebell

verstelbare-kettlebell-zeuz

De kettlebell van Zeuz maakt, net zoals de Focus Fitness kettlebell, gebruik van een handig schuifsysteem. Ook deze kettlebell heeft 7 verschillende gewichten, in stappen van 2kg tot 2,5 kg. De handle weegt 3,5kg. Door het toevoegen van gewichtsschijven kan je met een maximaal gewicht van 18kg trainen.

Het verstellen van het gewicht werkt exacte hetzelfde als bij de Focus Fitness Kettlebell. En ook deze kettlebell is gemaakt van gietijzer.

Wat is er dan wel anders als je deze kettlebell vergelijkt met de Focus Fitness Kettlebell? Nou dat zijn 2 dingen. Eén is de kleur, die is namelijk zwart in plaats van wit. En twee is de prijs. De Zeuz kettlebell is de goedkoopste kettlebell in deze top 5.

Dus ben je op zoek naar een voordelige, verstelbare kettlebell waarmee je tot maximaal 18kg kunt trainen? Dan is deze kettlebell de beste keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

Conclusie

In deze top 5 hebben we onze favoriete verstelbare kettlebells laten zien, in verschillende gewichts- en prijsklassen. De meeste merken werken met hun eigen systeem om het gewicht van de kettlebell te verstellen. Alleen Zeuz en Focus Fitness hanteren hetzelfde systeem.

Ben je op zoek naar de snelst verstelbare kettlebell? Dan zijn Bowflex en Powerblock ongetwijfeld de winnaars. Met slechts één draai aan de knop (Bowflex) of het versteken van de selectiepin, pas je het gewicht van deze kettlebells aan. 

Wil je vooral veel gewichtsopties en zwaar kunnen trainen met je kettlebell? Dan is de Ironmaster Quic-Lock Kettlebell geschikt voor jou. En ben je vooral op zoek naar een goedkope verstelbare kettlebell? Dan is de Zeuz kettlebell de beste optie.

Twijfel je nog tussen een verstelbare kettlebell of gewone kettlebell? En wil je meer weten over gewone kettlebells, welk gewicht je nodig hebt en welke oefeningen je ermee kunt doen? In het artikel “welk gewicht kettlebell heb ik nodig?” vertellen we je er alles over.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!