De beste stairclimber voor jouw home gym!

Laatste update 29 juli 2021 Marian
stairclimber

Stairclimber betekent letterlijk ’trap klimmer’ – en dat is ook precies hoe dit fitnessapparaat werkt! Een stairclimber of ook wel stairmaster genoemd, lijkt op het eerste gezicht op een doodgewone trap. Maar schijn bedriegt, in tegenstelling tot een gewone trap, zal je bij een stairclimber nooit de top bereiken! 

Terwijl jij omhoog klimt, bewegen de traptreden zich namelijk omlaag. De treden kunnen zich op een langzaam tempo bewegen, maar je kunt de snelheid ook flink opvoeren – de keuze is aan jou! Het resultaat? Een pittige workout die niet alleen je hartslag verhoogt, maar ook je kuiten, benen én bilspieren traint. Klinkt dit goed? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over dit bijzondere fitnessapparaat. Ook hebben we een top 5 van de beste stairclimbers voor je gemaakt. Lees je mee? 

Als je een steile, hoge trap op loopt voel je dat vaak meteen in je benen. Zeker als het om hoge treden gaat en je een beetje vermoeid bent of spierpijn hebt. ‘Daar kunnen we een workout van maken!’ moeten de bedenkers van de allereerste stairclimber gedacht hebben. 

Dit fitnessapparaat, dat dus ook wel een ‘stairmaster’ of een ’traploop fitness apparaat’ wordt genoemd, werkt namelijk volgens hetzelfde principe: je traint je lichaam door een trap op te lopen. Doordat de treden naar beneden bewegen, bereik je nooit écht de top, waardoor je eindeloos door kunt blijven stappen. 

De kans dat je urenlang op de stairclimber blijft staan, is echter erg klein. Een workout op een stairclimber is namelijk behoorlijk pittig! Slechts 15 à 20 minuten op een stairmaster is voor de meeste sporters al voldoende om de spieren flink aan het werk te zetten. 

Wat zijn de voordelen van een stairclimber?

  • Een flinke trap oplopen kan behoorlijk vermoeiend zijn – zelfs als je maar één keer op en neer gaat. Kun je nagaan hoe je je voelt als je 15 of 20 minuten lang een trap op loopt! Een stairclimber is dan ook een uiterst effectieve manier om aan je conditie te werken. Je verbrandt niet alleen een flink aantal calorieën, maar zorgt er ook voor dat je hart en longen aan het werk worden gezet. Twee vliegen in één klap!

  • Een stairclimber is echter niet alleen effectief op het gebied van cardio – ook als je aan krachttraining wilt doen is de stairmaster een goede keuze. Dit fitnessapparaat traint namelijk een groot aantal spiergroepen. De nadruk ligt op de kuiten, bovenbenen en billen, maar ook je core krijgt het flink te verduren. Wil je ook je heupen aan het werk zetten? Maak dan niet alleen rechte maar ook zijwaartse stappen.

  • Hoewel een stairclimber dus een uiterst effectieve fitness tool is, worden je gewrichten slechts beperkt belast. Hierdoor is de kans op blessures relatief laag – al blijft een goede warming up en cooling down natuurlijk altijd belangrijk!

  • Een stairclimber is een vrij groot apparaat, maar qua grondoppervlak neemt dit fitnessapparaat (vergeleken met andere fitness apparaten) vrij weinig ruimte in beslag.

Wat zijn de nadelen van een stairclimber?

  • Een stairclimber is in vergelijking met andere fitnessapparaten vrij duur. Waar andere fitnessapparaten soms al verkrijgbaar zijn vanaf (een paar) honderd euro, starten de prijzen van de meeste stairmasters pas boven de duizend euro. Dat is een flinke investering die helaas niet voor iedereen haalbaar is.

  • Een stairclimber is, in tegenstelling tot sommige andere apparaten, helaas niet inklapbaar of opvouwbaar. Hierdoor is dit apparaat minder eenvoudig om op te bergen.

Een stairmaster kopen, waar moet je op letten?

Wil je een stairclimber kopen voor in je (home) gym? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

De afmetingen

Zoals we al eerder aangaven, zijn stairclimbers over het algemeen aan de grote kant. Het is daarom belangrijk om voor het kopen van een stairmaster een plek in je huis of in je home gym te kiezen en deze ruimte goed op te meten. Houd er rekening mee dat je ook ruimte nodig hebt om (gemakkelijk) op en van de stairclimber te stappen.

Het gewicht

Door de grote omvang is een stairmaster over het algemeen ook vrij zwaar, zeker in vergelijking met andere soorten fitnessapparaten. Zo wegen sommige stairclimbers maar liefst 180 kilogram! Er zijn echter ook zeker lichtere exemplaren op de markt. Bedenk van tevoren dus goed of, en zo ja, hoe vaak je de stairclimber zult moeten verplaatsen, en pas je keuze hierop aan.

De hoogte van de treden

De hoogte van de treden van een stairclimber kunnen ver uiteenlopen. Zo hebben sommige apparaten treden van ongeveer 15 centimeter, en anderen treden van maar liefst 30 centimeter. Dat is een behoorlijk verschil! Het is daarom belangrijk om goed na te denken welke hoogte het best bij je past. Dit is onder andere afhankelijk van je lichaamslengte, de lengte van je benen, je flexibiliteit en je mobiliteit. 

Om erachter te komen of een stairclimber bij je past, kun je bijvoorbeeld de hoogte van de treden van je eigen trap opmeten. Ook zou je de stairclimbers in je sportschool kunnen uitproberen en opmeten.

Het display

Alle stairmasters werken ongeveer hetzelfde, maar op het gebied van het display zijn er vaak wel grote verschillen zichtbaar. Sommige stairclimbers hebben een eenvoudig, minimalistisch display dat alleen de tijd en het aantal verbrande calorieën laat zien. Terwijl anderen je bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om muziek af te spelen en verschillende workouts te kiezen. 

Ook bieden sommige stairclimbers de mogelijkheid om het apparaat via Bluetooth aan je telefoon te verbinden. Bedenk van tevoren dus goed welke functies je graag op het apparaat wil hebben!

Top 5 beste stairclimbers

Ben je op zoek naar een fitness apparaat dat niet alleen je onderlichaam flink aan het werk zet, maar ook perfect is voor een cardio workout? In dat geval ga je vast veel plezier aan een stairclimber beleven. 

Het kiezen van een goede stairclimber is echter een flinke uitdaging. Welke merk maakt de beste stairclimbers?

Welk model heeft de beste reviews? En hoe zit dat als je een beperkt budget hebt? Gelukkig hoef je dit niet allemaal in je eentje uit te zoeken! We zijn voor je op onderzoek uit gegaan en hebben de 5 beste stairclimbers voor je op een rijtje gezet. Kijk je mee?

1. Life Fitness Stairclimber Integrity

4.7/5
stairclimber_lifefitness

De Life Fitness Powermill Stairclimber is een zeer stevig en professioneel apparaat. Hij is gemaakt om de hele dag te kunnen gebruiken en is daardoor dus ook zeer geschikt voor sportscholen!

Het apparaat weegt maar liefst 215kg en is dus niet echt geschikt om dagelijks verplaatst te worden. Gelukkig is hij wel voorzien van 4 transportwieltjes om deze stairclimber eenvoudig een mooie vaste plek in je (home) gym te geven. 

Je hebt er wel wat ruimte voor nodig, want de afmeting van dit apparaat is 143cm lang, 84cm breed en 210 cm hoog. Geadviseerd wordt om deze stairclimber in een ruimte te plaatsen waar de plafondhoogte minimaal 2,7m is. Het apparaat kan belast worden tot 182kg.

De treden zijn 50cm breed en 25cm diep. De staphoogte tussen de treden is 20cm. Via de monitor of via de sneltoetsen op de handgrepen pas je de snelheid eenvoudig aan. Van 12 stappen per minuut tot 120 stappen per minuut is er altijd wel een geschikte training te vinden, passend bij jou fitnesslevel. In totaal zijn er 25 verschillende snelheden mogelijk.

Op het scherm kan je tijdens het trainen je hartslag, afstand, snelheid en calorie verbranding zien. Ook kan je hier kiezen uit één van de 19 verschillende programma’s en is er de mogelijkheid om je eigen programma te volgen.

Op het frame van deze stairclimber krijg je maar liefst 7 jaar garantie! Wil jij graag een super stevige en professionele stairclimber in huis? En heb je hier een ruim budget voor beschikbaar? Dan is dit dé stairclimber voor jou.

Voordelen

Nadelen

2. Bowflex Max Trainer M8i

4.8/5
stairclimber_Bowflex

De Bowflex Max Trainer M8i is een combinatie tussen een stairclimber en een crosstrainer. Met dit apparaat kan je dus je gehele lijf flink aan het werk zetten, zonder je gewrichten te belasten!

Deze 8 serie is voorzien van de Bowflex Intelligence App. Deze app biedt je personal training. Nadat je namelijk voor het eerst op de Max Trainer hebt getraind, geeft de app je advies over hoe je het beste naar je einddoel kunt gaan trainen. Hoe fijn is dat!

In totaal heb je de keuze uit 7 voorgeprogrammeerde programma’s, waaronder 3 interval programma’s. Ook is er de mogelijkheid om handmatig je eigen programma samen te stellen.

Op het LCD scherm zie je je trainingsgegevens zoals je hartslag, calorieverbranding en weerstand. In totaal zijn er 20 weestandniveaus, die via het scherm te selecteren zijn.

De Bowflex Max Trainer M8i is vrij compact, waardoor deze in bijna iedere home gym past. De lengte is 124,5cm, de breedte 77,5cm en de hoogte 166,5cm. Het apparaat weegt 67kg en kan belast worden tot 136kg.

Nog een voordeel aan de Bowflex Max Trainer is de prijs! Deze is in vergelijking met de andere 2 stairclimbers uit dit overzicht namelijk een stuk voordeliger! Deze stairclimber is dan ook gebouwd om maximaal 2 uur per dag op te trainen en daarom alleen geschikt voor thuisgebruik.

Wil je graag een stairclimber voor thuis waar je een intense fullbody workout op kunt doen? Dan is de Bowflex Max Trainer M8i zeker het overwegen waard!

Voordelen

Nadelen

3. SPIRIT Professional Stairclimber

4.9/5
stairclimber

Ben je op zoek naar een stairclimber die geschikt is voor professioneel gebruik, maar relatief toch vriendelijk geprijsd is? Kijk dan eens bij deze SPIRIT stairclimber!

Dit apparaat heeft comfortabele 50cm brede en 28cm diepe treden, waardoor je veilig en gevarieerd kunt trainen.  

De SPIRIT stairclimber heeft 10 voorgeprogrammeerde programma’s, 20 weerstandsniveaus en kan maximaal 168 stappen per minuut bereiken. Je hartslag wordt gemeten via de hartslagsensoren in de handgrepen.

Op het LED scherm lees je eenvoudig je trainingsgegevens af zoals je hartslag, calorieën, tijd, aantal stappen en geklommen hoogte.

Krijg je het te warm tijdens je training, dan is er ook de mogelijkheid om de ingebouwde ventilator aan te zetten. Je hebt hier de keuze uit 2 verschillende standen. Ook is er gedacht een aan tablethouder als je bijvoorbeeld een filmpje wil kijken tijdens je training.

Voor deze professionele stairclimber heb je wel wat ruimte nodig.Hij is 162,5cm lang 96,5cm breed en 210cm hoog. Het eigen gewicht is 232kg en de stairclimber is geschikt om met maximaal 180kg te worden belast.

Voordelen

Nadelen

Oefeningen op een stairclimber

Wil je graag wat inspiratie voor een intense en gevarieerde workout op je stairclimber? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje.

Alternatieven voor een stairclimber

Ligt een stairclimber toch wat boven je budget? Of heb je er onvoldoende ruimte voor? Gelukkig zijn er nog verschillende andere fitnessapparaten waarmee je een vergelijkbaar resultaat kunt bereiken. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fitness stepper. Op dit apparaat maak je, net zoals bij een stairclimber, een stappende beweging. Hierdoor werk je niet alleen aan je conditie, maar ook aan je balans. Ook zet je hiermee je onderlichaam flink aan het werk. Verder is een crosstrainer natuurlijk ook een heel goed alternatief als je graag je onderlichaam en uithoudingsvermogen traint. 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!