Squatrek kopen: De beste squatracks voor jouw home gym!

Laatste update 30 september 2022 Marian
squat-rack-kopen

Een squatrack kopen is, als het goed is, niet iets wat je dagelijks doet. Want koop je een kwalitatief goed rack, dan heb je daar levenslang plezier van! Maar waar vind je een kwalitatief goed squatrek? Waar moet je op letten en welke opties zijn er qua racks? We vertellen je er alles over in dit artikel en geven je tips wat goede squatracks zijn.

Wat je fitnessdoelen ook zijn, de squat is een oefening die niet in je trainschema mag ontbreken. Met deze compoundoefening train je zowel de voorkant (quadriceps) als achterkant (hamstrings) van je benen, je bilspieren en je kuitspieren in één vloeiende beweging. Ook train je tegelijkertijd nog je core (buik- en rugspieren). Het is daardoor een populaire oefeningen onder krachtsporters. 

De uitvoering van een squat kan echter ontzettend zwaar zijn, vooral als je veel gewicht op de barbell hebt en/of veel herhalingen doet. Het kan dan ook gebeuren dat je tijdens het squatten plots niet meer omhoog kunt of dat je het gewicht niet meer kunt houden.

Of: de squat heb je al aardig onder controle, maar je kunt niet zwaarder gaan qua gewicht omdat het je niet meer lukt om zelf de zwaar beladen barbell in je nek te leggen om te squatten. 

Op zo’n moment is het prettig als er iemand in de buurt is die je kan helpen en de zware halterstang van je over kan nemen. Hiermee voorkom je dat je jezelf pijn doet of de vloer beschadigt doordat je de stang uit je handen laat vallen. Maar als je graag thuis traint, is er helaas niet altijd iemand in de buurt die je kan spotten. 

Het aanschaffen van een squatrek (ook wel ‘squat rack’ genoemd) is dan een goede oplossing. Dit is een handige stellage waar je de halterstang op kunt leggen als de barbelle te zwaar wordt. Er bestaan ook squatrekken met safety bars, waarbij je veilig alleen kunt squatten en als het te zwaar wordt de halterstang gewoon op de safety bars kan leggen. Een squatrek zorgt er dus voor dat je je squatoefeningen veilig alleen kunt uitvoeren. 

Squatrack, half rack en power rack, wat is het verschil?

Een squatrek wordt vaak verward met een power rack en een half rack. Wat op zich niet heel raar is aangezien je in alle drie de rekken kunt squatten. Wat het exacte verschil is tussen deze drie racks leggen we daarom graag uit. 

Het verschil tussen een power rack en squat rack

Power rack
squat-rek-kopen-squat-rek
Squat rack

Waar een squatrek uit twee haltersteunen bestaat, heeft een power rack een vierkante, kooi-achtige vorm met vier rechtopstaande stangen. Een power rack is dan ook een stuk groter dan een squatrek. Dat is niet zonder reden: een power rack kan namelijk niet alleen worden gebruikt voor squats, maar bijvoorbeeld ook voor bench presses of pull ups. Ook is een power rack vaak optioneel uit te breiden met bijvoorbeeld een lat pulley of dip bars, waardoor je een volledige training van zowel onder als boven lijf kunt doen.

Het verschil tussen een half rack en squat rack

Half rack
squat-rek-kopen-squat-rek
Squat rack

Een half rack bestaat net zoals een squatrek uit twee haltersteunen, waartussen een halterstang kan worden geplaatst. Oorspronkelijk was het verschil tussen een half rack en een squat rack dat de safety spotters van een squat rack vast zaten, terwijl deze bij een half rack in hoogte verstelbaar zijn. Hoewel er vandaag de dag nog steeds squat racks zijn die niet verstelbaar zijn, komt dit steeds minder vaak voor. De term squatrek wordt tegenwoordig daarom vaak als synoniem voor half rack gebruikt.

Squatrack kopen? Waar moet je op letten?

Wil je een squatrek kopen? In dat geval zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

  • De belastbaarheid van het squatrek. De belastbaarheid geeft aan hoeveel kilogram het rek kan dragen. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe steviger het rek. Als je budget het toelaat, zou ik je altijd aanraden om te kiezen voor een squatrek met een relatief hoge belastbaarheid. De kans bestaat immers dat je in de toekomst gewichten zult gebruiken die (een stuk) zwaarder zijn dan de gewichten die je nu gebruikt.
  • De afmetingen. Pak de rolmaat erbij en meet hoeveel ruimte je hebt in je home gym. Zorg er niet alleen voor dat het squatrek in deze ruimte past, maar ook dat je voldoende ruimte hebt om om het rek heen te bewegen.
  • De stabiliteit. Voor de veiligheid is het natuurlijk belangrijk dat het squatrek stevig op zijn plek blijft staan en niet omkiept. Kies daarom voor een squatrek met een stevige, stabiele standaard. Bezuinig niet op veiligheid!

De verschillende soorten squatracks

Er bestaan drie verschillende soorten squatrekken. Zo is er een vast squatrack, een verbonden squat rack en een “rack” met losse haltersteunen. We lichten ze hieronder kort toe. Zo kun je eenvoudig bepalen wat voor jou het beste squatrek is!

1. Squat stands (haltersteunen)

squat-rack-kopen-squat-stands

Een squat stand bestaat uit twee losse haltersteunen die niet met elkaar verbonden zijn. Deze haltersteunen bestaan uit een rechtopstaande stang en een voet. De stang is in hoogte verstelbaar. Het voordeel van squat stands is dat ze relatief goedkoop zijn, weinig ruimte innemen en makkelijk kunnen worden verplaatst.

Dit type squatrek is echter minder stabiel dan een half rack of vast squat rack. Train je met lichte gewichten, dan is dit niet zo’n probleem en zijn stands met een belastbaarheid van 150kg tot 300kg prima. Als je met zware gewichten traint en niet voldoende ruimte hebt voor een half-rack of power rack, investeer dan in goede squat stands met een hoge belastbaarheid, zoals bijvoorbeeld de ATX Squat Stands SQ-800. Deze stands wegen per stuk al 33,5kg en met J-hooks en noodsteunen ruim 45kg, wat zorgt voor veel stabiliteit.

Budget 

squatrek-kopen-squat-stands-Gorilla

Belastbaarheid: 180 kg

Hoogte: 120 x 174

Eigen gewicht: niet bekend

Prijs: € 145,-

Premium

squat rack kopen squat stands Marbo

Belastbaarheid: 300kg

Hoogte: 94-180cm

Eigen gewicht: 20kg per stand

Prijs: € 429,-

Beste koop

squat rack kopen squat stands ATX

Belastbaarheid: 500 kg

Hoogte: 20 – 180cm

Eigen gewicht: 33,5kg per stand

Prijs: € 449,-

2. Verbonden squat stands

In tegenstelling tot bij losse squat stands zijn bij verbonden squat stands, je raadt het al, de steunen met elkaar verbonden. Deze verbonden haltersteunen zijn – net als de squat stands – in hoogte verstelbaar. Dit type squatrek staat steviger dan losse squat stands en beschikt over safety bars. Hierdoor kun je het gewicht gewoon uit je handen laten vallen als je de herhaling niet af kunt maken. 

Een nadeel van een verbonden squat stand is dat deze meer ruimte inneemt dan losse squat stands. Bekijk dus goed voordat je een verbonden squat stands koopt, of deze past in de ruimte die je ervoor in gedachte hebt. Soms is de breedte van de verbonden stands in te te stellen, wat handig kan zijn om het in je huis wel passend te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Gorilla Sports multi squat rack de Barbarian Free Stands (400 kilogram).

Budget 

squatrack kopen verbonden squat stands Gorilla sports

Belastbaarheid: 220 kg

Hoogte: 98-158 cm

Breedte: 72 – 117 cm

Eigen gewicht: 25kg

Prijs: € 149,-

Budget 

Belastbaarheid: 280 kg

Hoogte: 120 – 174 cm

Breedte: 72,5 – 115 cm

Eigen gewicht: n.b.

Prijs: € 184,-

Premium

Belastbaarheid: 450kg

Hoogte: 20 – 185 cm

Breedte: 72 – 117 cm

Eigen gewicht: 64 kg

Prijs: € 575,-

Een vast squat rack

Een vast squat rack kan op twee verschillende manieren worden onderscheiden van squat stands en verbonden stands. Allereerst is er een verschil tussen een squat rack en squat stands: een vast squat rack bestaat uit twee haltersteunen die, net zoals bij verbonden squats stands aan elkaar vast zitten. Ten tweede is een vast squat rack, in tegenstelling tot zowel losse als verbonden squat stands niet in breedte verstelbaar. 

Hier staat tegenover dat een vast squat rack over het algemeen een stuk steviger is dan losse en verbonden squat stands. Ook bieden vaste squat racks vaak plek om halterschijven op te bergen. Ben je op zoek naar een vast squat rack? Het Heavy Duty Squat Rack en het Iron Force BPR37 squat rack zijn voorbeelden van populaire vaste squatrekken.’

Budget

squat-rack-kopen-PowerLine

Belastbaarheid: 270kg

LxBxH: 116x153x181cm

Eigen gewicht: 40kg

Prijs: € 375,-

Beste koop

Belastbaarheid: 450 kg

LxBxH: 127x135x226 cm

Eigen gewicht: 97kg

Prijs: € 620,-

Premium

power rack kopen Toorx

Belastbaarheid: 300 kg

LxBxH: 161x127x235 cm

Eigen gewicht: n.b.

Prijs: € 649,-

Welke oefeningen in een squat rack?

Naast de squat en bench press zijn er nog meer oefeningen die je in een squat rek kunt doen. Bekijk ter inspiratie onderstaand filmpje maar eens.

Conclusie:

Heb je niet veel ruimte thuis, maar wil je wel graag thuis trainen? Dan zijn squat stands of een squat rack goede opties. In dit artikel hebben we tips gegeven over kwalitatief goede stands en racks in diverse prijsklasses. 

Heb je meer ruimte (en budget) kies dan voor een half rack of Power Rack. Deze bieden nog meer stabiliteit en diversiteit voor je training.

Wil je jouw rack meteen compleet maken met een fitnessbank maar weet je nog niet welke? Bekijk dan eens deze top 6 beste verstelbare fitnessbanken voor thuis.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!