Smith machine kopen: Tips & top 6 beste smith machines!

Laatste update 17 januari 2022 Marian
smith machine

Een Smith machine thuis; het is een droom van veel serieuze krachtsporters. Zeker wanneer je in het comfort van je eigen huis wil trainen, is het kopen van een Smith machine het overwegen waard. Maar waar moet je nu precies op letten? En welke Smith machines raden wij aan? Je leest het in dit artikel. Maar eerst beginnen we met de top 6 beste Smith machines voor in je home gym.

NB: 
Een Smith machine wordt nog weleens door elkaar gehaald met een power rack. Maar dit is toch echt een ander apparaat. Bij een power rack is je beweging niet gefixeerd, maar gebruik je losse gewichten. Wil je liever meer bewegingsvrijheid? Lees dan ons uitgebreide artikel over het kopen van een power rack!

Overweeg je om een Smith machine te kopen, dan is het best lastig kiezen tussen al die verschillende merken en uitvoeringen. Wij helpen je op weg en hebben een top 6 beste smith machines voor thuis opgesteld, met de belangrijkste specificaties.

4.7/5
smith machine ATX 620

Dit station is zowel als Smith machine en als squatrek met een losse stang te gebruiken. De afmetingen zijn erg schappelijk: zo is hij 111cm diep, 215cm hoog en 200cm breed. Van de gehele top 6 is dit de minst diepe. Dat maakt deze Smith machine een goede koop is voor wie ruimte wil of moet besparen.

Ondanks zijn beperkte eigen gewicht van 85kg, kun je met de ATP MPX 620 flink wat kilo’s verzetten! Het station is belastbaar tot 250 kilogram, de halterstang tot 200. En ook de optrekstang kan 200 kilogram dragen, dus leef je gerust uit met weighted pull-ups.

Je verhoogt het volume op deze machine met 30 mm-schijven. Met aanschaf van een adapter kun je eveneens 50 mm-schijven gebruiken.

Aan de voorkant van het rack vind je 25 gaten in stappen van 5 cm om te gebruiken in je training met een losse stang. De gefixeerde halterstang kun je in 10 hoogtes inhaken.

De chin-up-bar kun je gebruiken met verschillende grip-soorten, dus ook hier kun je flink variëren.

Al met al een zeer betaalbare en veelzijdige Smith machine. Goed om te weten: je kunt dit apparaat zelf uitbreiden met een lat pulley.

 

Voordelen

Nadelen

4.7/5
smith machine ATX lat pulley

Wil je een iets completere machine dan de voorgaande, dan kun je overwegen deze uitgebreidere versie van de ATX MPX 620 Smith machine te kopen.

Deze Smith machine heeft feitelijk dezelfde specificaties wat betreft belastbaarheid en het aantal gaten in het frame om op in te haken. Ook bij deze uitvoering verhoog je het volume middels 30 mm-schijven, maar met de eerder genoemde adapter kun je ook met schijven van 50 mm werken. En ook hier vind je de chin-up-stang met multi-grip.

Dit krachtstation heeft echter enkele extra’s: de lat pulley én een geïntegreerde gewichtstapel met in totaal 115 kg. Middels het verplaatsen van de pin in de gewichtstapel kun je razendsnel het gewicht aanpassen, dus geen gesleep met losse schijven! De lat pulley is tot 160kg belastbaar

De meegeleverde bench is in verschillende hellingsgraden te verstellen, dus handig voor incline of decline presses.

Deze smith machine neemt door de gewichtstapel en lat pulley wel wat meer ruimte in beslag, zo is hij 139cm diep. De hoogte en breedte zijn gelijk aan de eenvoudigere uitvoering van dit merk. 

Voordelen

Nadelen

4.9/5
smith machine toorx

Een eenvoudige Smith machine die ondanks zijn lage eigen gewicht een belastbaarheid heeft van 300 kilogram!

De afmetingen van dit apparaat zijn gemiddeld met een diepte van 125cm, een hoogte van 208cm en een breedte van 196cm.

Je verhoogt het gewicht met halterschijven, hiervoor kun je zowel die van 30 mm als 50 mm gebruiken. De bar is op 15 verschillende hoogtes in te stellen, tussen de 5,8cm tot een hoogte van 186cm, waarbij je ook nog op twee veiligheidsblokken kunt rekenen.

Daarnaast is deze smith machine voorzien van een multi-grip chin-up-bar, waardoor je ook volop aan je pull ups kan werken.

Wil je een eenvoudige Smith machine kopen die flink belastbaar is? Dan is dit een goede match!

Voordelen

Nadelen

5/5

Deze Smith machine ziet er rank en eenvoudig uit, maar heeft een ongeëvenaarde belastbaarheid van maar liefst 450 kilogram.

De bar heeft een diameter van 50 mm en een eigen gewicht van 11 kilogram, en je kunt hem op maar liefst 28 hoogtes vergrendelen. 

Qua afmetingen is dit apparaat gemiddeld. Zo heeft hij een diepte van 127cm, een hoogte van 213cm en een breedte van 218cm.

Dit apparaat is puur en alleen een Smith machine; je vindt er dus geen chin-up-stang of optie voor het trainen met een losse stang. Zoek je een smith machine die super zwaar belastbaar is, dan is dit de perfecte match voor jou!

Wil je meer mogelijkheden om te kunnen variëren in oefeningen? Dan kun je beter naar een van de andere smith machines uit deze top 6 kijken.

Voordelen

Nadelen

5/5
smith machine kopen ATX

Wil je gelijk een serieus krachtstation voor je grote lifts? Deze Smith Machine van ATX is van professionele kwaliteit en heeft niet alleen een gefixeerde bar, maar ook een lat pulley, dipstang, multi-grip optrekstang en functional trainer. Tevens is het een squat rack en kun je crossovers doen op het kabelstation.

Je verstelt de lat pulley en functional trainer met een snelle verplaatsing van de pin in de gewichtstapel van 125 kilogram. Werk je liever met schijven? Koop dan de uitvoering van deze Smith machine met halterschijven.

De stangen en andere onderdelen zijn in veel opties te verstellen, dus je kunt jouw training tot in de details tweaken. 

Je hebt er wel wat ruimte voor nodig, want dit is een fors cable rack. Zo heeft het een diepte van 223cm, een breedte van 200cm en een hoogte van 220cm. Het eigen gewicht is 385kg, dus een zeer stabiel apparaat!

De Smith machine is belastbaar tot 200kg. De J-hooks tot 250kg per paar, de optrekstang tot 200kg en tot slot het diprek tot 160kg.

Een meer dan compleet station voor een serieuze thuistraining!

Voordelen

Nadelen

5/5
smith machine kopen decathlon

Een serieus ogend krachtstation met vele mogelijkheden en een hoge belastbaarheid van 450 kilogram,  voor een schappelijke prijs! Dat is de Force USA Monster G3.

Naast een Smith machine is dit eveneens een power rack en functional trainer. Daarnaast beschikt hij over een multi-grip chin up bar. Ook kun je aan de slag met verschillende meegeleverde handgrepen en touwen in het pull-station.

Je traint met een Olympische bar en dito halterschijven; het echte werk dus. Aan de zijkanten vind je opslagpunten voor de schijven, en ook de stangen kun je ergonomisch kwijt.

Deze Smith machine 2.0 kun je uitbreiden met bijvoorbeeld een lat pulley, leg press, zitje en bankje.

Ondanks de enorme hoeveelheid mogelijkheden die dit krachtstation biedt, is hij toch nog redelijk compact. Zo heeft hij een diepte van 139cm, een hoogte van 220cm en een breedte van 203cm.

Een groot voordeel aan dit apparaat is dat het geleverd wordt inclusief accessoires zoals, J-hooks, handvaten, straps, touw voor pull-downs, clips en meer.

Benieuwd naar de mogelijkheden van dit station? Bekijk dan zeker ook de video hierboven, hierin zie je een demonstratie van de Force USA G3.

Voordelen

Nadelen

De voordelen van een Smith machine

Het kopen van een Smith machine heeft enkele voordelen ten opzichte van een power rack of losse barbell.

Een greep uit de voordelen:

 • Het grote voordeel van een Smith machine is het feit dat de beweging van de bar gefixeerd is waardoor je de volle focus kunt leggen op het wegduwen van het gewicht. Je hoeft je immers niet ook nog bezig te houden met stabilisatie van jezelf en de stang. Dit is vooral voor beginners een groot pluspunt.

 • De optie om een stop op een gewenste hoogte in te stellen die de stang opvangt maakt solo trainen een stuk veiliger. Geen spotter meer nodig bij het squatten!

 • Doorgaans kun je dankzij die gefixeerde beweging meer volume verzetten. Wellicht een uitkomst voor wie een PR wil neerzetten en daar thuis voor wil trainen.

 • Ook kun je met dit apparaat gerichter bepaalde spieren trainen dan wanneer je met losse gewichten traint.

 • Tevens kun je dankzij een Smith machine makkelijker zorgen voor een kleine Range of Motion (ROM), wat gunstig kan zijn wanneer een volledige bewegingsuitslag (nog) niet aan jou besteed is. Vanwege een blessure bijvoorbeeld, of gewoonweg een zwak punt in je lijf of beweging. Vergeet in die gevallen niet alsnog aan je zwakke of geblesseerde plekken te werken!

De nadelen van een Smith machine

Uiteraard zijn er ook een paar nadelen te benoemen over de smith machine.

De mogelijke nadelen:

 • Het grootste nadeel van een Smith machine heeft direct te maken met het voordeel. Het trainen met vrije gewichten heeft namelijk doorgaans de voorkeur boven machines en gefixeerde gewichten. Dit komt doordat je in het dagelijks leven natuurlijk nooit een handje wordt geholpen wanneer je iets optilt, zoals de Smith machine dat wel doet. Met losse gewichten maak je gebruik van meer verschillende spieren, van groot tot klein.

 • Door met losse gewichten te squatten, bankdrukken of deadliften, werk je veel meer aan je balans en motoriek dan wanneer de beweging een vaste baan volgt.

 • Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat die gefixeerde beweging een vals gevoel van veiligheid kan geven, waardoor je de kans loopt op overbelasting. Bijvoorbeeld door te snel te bewegen, te veel volume te kiezen, een verkeerde houding – of een combinatie hiervan. In hoeverre dit een risico is, is echter voor iedereen verschillend.

Smith machine kopen: ja of nee?

Voor de een is het kopen van een Smith machine voor thuis slim, de ander kan beter kijken naar een power rack of squat rack. Of zelfs denken aan begeleiding van een personal trainer, om de beweging eerst goed onder de knie te krijgen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een Smith machine?

Enkele aandachtspunten die van belang zijn wanneer je een Smith machine overweegt te kopen:

 • Heb je genoeg ruimte in huis, zowel voor het apparaat als het uitvoeren van de oefeningen?
 • Wat is je budget?
 • Hoeveel gewicht heb je nodig?
 • Is de maximale belastbaarheid voldoende?
 • Welke opties heb je om de Smith machine uit te breiden?
 • Welke accessoires worden meegeleverd?
 • Kun je er ook ongefixeerd mee trainen?

Smith machine oefeningen

De meeste mensen die de Smith machine gebruiken in de gym, zul je zien squatten in de smith machine. Maar ook de bench press en deadliftvariaties zijn populair. In deze video vind je een aantal oefeningen die je met deze machine kunt doen.

Full body workout

Billen training Smith machine

58 Smith machine oefeningen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over een smith machine. Staat jouw vraag er niet bij of heb je wellicht advies nodig, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Wat kost een smith machine ongeveer?

Een simpele uitvoering van een Smith machine kun je kopen vanaf ongeveer €600 euro. Hoe groter, steviger en uitgebreider, hoe hoger de prijs. Ook de wel of niet meegeleverde accessoires hebben invloed op de prijs, evenals het maximale volume.

Hoe lang gaat een smith machine mee?

Dat hangt af van de kwaliteit van de machine en materialen, maar ook van de omstandigheden bij jou thuis. Denk aan mate van gebruik, maar ook luchtvochtigheid en onderhoud. Een smith machine van goede kwaliteit koop je voor levenslang gebruik.

Hoe onderhoud ik een smith machine?

Houd de onderdelen vrij van stof, vocht en zeker zweet. Lees verder de handleiding van je Smith machine hoe je na aankoop je apparatuur het beste onderhoudt.

Op zoek naar meer spullen voor je home gym?

Artikelen over de beste cable crossovers, power racks, dumbbells, squatracks, leg press en halterstangen vind je uiteraard ook op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!