Slamball kopen? Alle tips en de beste slamballs op een rij!

Laatste update 27 mei 2021 Marian
slamball-kopen

Een slamball kopen is een goed idee als je meer variatie in je trainingen wil aanbrengen. Heb je weleens aan CrossFit gedaan? Dan heb je vast al eens met een slamball getraind. Deze verzwaarde bal komt namelijk in tal van CrossFit workouts voor. Maar ook als je niet aan CrossFit doet, komt deze fitness bal goed van pas! 

De slamball is namelijk een uitstekend middel om je core-, arm-, schouder- én beenspieren aan het werk te zetten. Dat is echter nog niet alles: de slamball doet namelijk ook wonderen voor je conditie, snelheid, explosiviteit en uithoudingsvermogen.  

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de slamball. Zoals wat de voordelen van deze fitnessbal zijn en wat precies het verschil is met de klassieke medicijnbal? Ook leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van een slamball én zetten we de beste slamball merken voor je op een rij!

Wat is een slamball nu eigenlijk? Een slamball is een harde, ronde en meestal zwarte bal die gemaakt wordt van rubber. Deze bal ziet er op het eerste gezicht misschien onschuldig uit, maar niets is minder waar. 

Als je deze bal oppakt, merk je al snel dat deze een stuk zwaarder is dan dat hij er uitziet. Dit komt doordat slamballs gevuld zijn met lucht en zand. Hierdoor kunnen ook de kleinste slamballs ontzettend zwaar zijn! Dit maakt ze dan ook perfect voor het trainen van je buik-, rug-, arm-, schouder- en beenspieren.

Ook kunnen deze ballen gebruikt worden voor het trainen van de conditie, explosiviteit, snelheid en coördinatie. Een veelzijdige fitness tool dus! Slamballs zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en gewichten. 

Slamball of medicine ball?

De vraag wat het verschil is tussen een slamball of medicine ball is eigenlijk een strikvraag. De slamball is strikt genomen namelijk een bepaald soort medicijnbal. Er zijn verschillende typen medicijnballen op de markt, en de slamball is er hier één van.

De slamball onderscheidt zich van andere soorten medicijnballen door zijn dikke, rubberen buitenlaag. Hierdoor is de slamball een stuk zwaarder dan de meeste andere medicijnballen. Ook zijn slamballs hierdoor erg stabiel. Een slamball rolt daardoor minder snel weg dan andere soorten medicijnballen.

Dit maakt de slamball ideaal voor het doen van krachtoefeningen. Ook stuitert de slamball niet. Hierdoor kun je de slamball goed gebruiken voor het doen van oefeningen waarbij de bal op de grond gegooid moet worden.

Wat zijn de voordelen van een slamball?

 • De slamball heeft verschillende functies. Niet alleen is het doen van slamball oefeningen een goede manier om spiermassa op te bouwen, ook kun je de slamball gebruiken om aan je snelheid, conditie en explosiviteit te werken.

 • De slamball is erg veelzijdig: je kunt er heel veel verschillende oefeningen mee doen. Op internet zijn er veel foto’s en filmpjes van te vinden – verderop in dit artikel hebben we een aantal video’s voor je op een rijtje gezet. Tip: zoek niet alleen op ‘slamball oefeningen’, maar ook op ‘medicine ball oefeningen’. In de meeste gevallen kun je een medicijnbal namelijk makkelijk vervangen door een slamball.

 • Een slamball is, vergeleken met andere fitnessartikelen, relatief goedkoop.

Wat zijn de nadelen van een slamball?

 • Hoewel een slamball minder snel wegrolt dan andere typen medicijnballen, blijft het toch een bal. En die is natuurlijk een stuk beweeglijker dan bijvoorbeeld een kettlebell of dumbbell. Tijdens het sporten kan dit goed van pas komen, maar dit betekent wel dat een slamball wat minder eenvoudig is om op te bergen. Om te voorkomen dat de bal alle kanten op rolt, is het slim om deze klem te zetten of in een rekje te plaatsen.

 • Een slamball is, vergeleken met andere soorten medicijnballen, vrij zwaar. Om klachten aan de onderrug te voorkomen, is het dan ook belangrijk om erop te letten dat je tijdens het sporten een goede houding aanneemt. 

Een slamball kopen: waar moet je op letten?

 • De textuur van de slamball. Sommige slamballs zijn voorzien van een soort reliëf aan de buitenkant. Dit is niet alleen voor de sier, maar heeft een belangrijke functie: dit zorgt namelijk voor extra grip. Dit soort slamballs zijn dan ook aan te raden voor iedereen die snel zweterige handen krijgt. Ook voor beginners zonder zweterige handen zijn slamballs met profiel een goede keuze: op deze manier kun je op een veilige manier aan het trainen met een slamball wennen.
 • Het gewicht van de slamball. Misschien wel de belangrijkste factor bij het kopen van een slamball is het gewicht. Slamballs zijn verkrijgbaar in uiteenlopende gewichten van 1 tot wel 70kg! Welk gewicht je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van je spierkracht en je conditie.

  Over het algemeen wordt voor vrouwen een
  slamball tussen de 4 en 12 kilogram aangeraden, en voor mannen een slamball tussen de 8 en 20 kilogram. Twijfel je welk gewicht je het best kunt kiezen? Play it safe en kies in dat geval voor de lichtere slamball. Naast je fitnessniveau is het ook van belang wat voor type training je (vooral) met de slamball wilt gaan doen. Zo ligt het voor de hand om bij krachttraining voor een zwaardere bal te gaan dan bij het trainen van bijvoorbeeld (reactie)snelheid. Wil je graag kunnen afwisselen? Ga dan op zoek naar een set met diverse slamballs of koop ze los.

De beste slamball merken

Lijkt het je leuk om met een slamball te trainen en wil je er graag een kopen? Dan hebben we hieronder een handig overzicht voor je van de beste slamball merken van dit moment.

slamball-gorillasports

De slamballs van Gorillasport zijn gemaakt van super stevig kunstof en daardoor ook geschikt voor professioneel gebruik. De ballen zijn los te bestellen in 6 verschillende gewichten (3, 5, 7 10, 15 of 20kg) en je krijgt er 2 jaar garantie op.

slamball-kopen-lifemaxx

De slamballs van het bekende fitnessmerk Lifemaxx zijn gemaakt van stevig PVC en daardoor ook geschikt voor professioneel gebruik. De bal is verkrijgbaar in 9 verschillende gewichten (6, 8, 10, 12, 16, 20, 35, 50 en 70kg). 

slamball-kopen-avento

Met een slamball van Avento hoef je niet meer bang te zijn dat deze uit je hand glipt. Hij heeft namelijk veel profiel, waardoor deze stevig in je handen ligt. De bal is verkrijgbaar in 3 verschillende gewichten (4, 8 en 10kg).

Ben je op zoek naar een goedkope slamball? Dan is de slamball van Focus Fitness een goede optie. De bal is van rubber en verkrijgbaar in 9 verschillende gewichten (4 tot 15 kg). Nadeel van deze bal ten opzichte van de wat duurdere is, dat de inhoud van de bal kan verschuiven tijdens het trainen, waardoor dit instabiel kan aanvoelen.

Slamball oefeningen

De slamball kan voor een breed scala aan oefeningen worden gebruikt. Wil je slamball oefeningen vooral gebruiken als een finisher van je workout? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande video. 

Wil je je spieren eens flink aan het werk zetten tijdens een 15 minuten durende workout? Dan is dit filmpje hieronder een aanrader!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!