Shakti mat review: alles wat je wil weten over de spijkermat!

Laatste update 10 maart 2024 Marian

Shakti Mat: wellicht zegt de naam je wel iets, of misschien heb je hier eigenlijk nog nooit van gehoord? Een meer algemene term voor de Shakti Mat is ‘spijkermat’. Indien je nog nooit van een Shakti Mat hebt gehoord, zegt deze term je misschien wel al iets? Shakti Matten bestaan eigenlijk al erg lang, maar worden tegenwoordig steeds populairder.

In dit artikel vertellen we je wat een spijkermat precies is, welke effecten het op je lichaam kan hebben en waar je precies op dient te letten, als je zelf een Shakti Mat wil gaan kopen. Lees dus snel verder voor alle ins en outs!

spijkermat-spikes

Een Shakti Mat, ook wel spijkermat genoemd, is zoals de naam al een beetje doet vermoeden, een mat die je op de grond legt. Het is echter niet zomaar een mat, maar een acupressuur mat.

De naam ‘spijkermat’ is enigszins misleidend, want natuurlijk zitten er geen echte spijkers op deze mat, maar plastic ‘spikes’. Op één Shakti Mat zitten meer dan 6000 van deze spikes en zij zorgen voor puntsgewijze acupressuur, oftewel het uitoefenen van druk op bepaalde punten in het lichaam.

Deze stimulatie lijkt qua werking veel op acupunctuur, maar het verschil is dat er niets door de huid heen gaat, maar er enkel druk wordt uitgeoefend door de plastic spikes. De plastic spikes zijn in de vorm van vele plastic rondjes op de mat bevestigd. Shakti Matten zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen (met dus een verschil in aantal acupressuur spikes) en in verschillende kleuren.

Wat zijn de voordelen van een Shakti Mat?

De effecten van het gebruik van een Shakti Mat zijn talrijk, zowel lichamelijk als geestelijk gezien. Hieronder bespreken we de meest bekende voordelen van het gebruik van een spijkermat. De precieze effecten kunnen echter per persoon verschillend zijn.

Vermindering van stress

Ervaar je veel stress? Dan kan het gebruik van een Shakti Mat voor ontspanning zorgen. Hierdoor kunnen gevoelens van stress verminderen, zowel fysiek als mentaal.

Verbeteren van de slaap

De Shakti Mat kan uitstekend gebruikt worden voor het slapengaan, om een betere kwaliteit van de slaap te bereiken en om makkelijker te kunnen inslapen.

Verminderen van spierspanning

Een spijkermat kan voor verlichting zorgen als je last hebt van spierspanningen door training. Maar ook bij verhoogde spierspanning als gevolg van het continu werken in één en dezelfde houding kan het voor verlichting zorgen. Als bijkomstig effect zorgt de Shakti Mat ook voor het laten afnemen van hoofdpijn als gevolg van een te hoge spierspanning.

Stimulatie van de bloedsomloop

Door de vele drukpunten van de spijkermat verspreid over het gehele lichaam, wordt de bloedcirculatie in het lichaam gestimuleerd. Dit heeft vervolgens weer een positief effect op het algehele welbevinden.

Hoe gebruik je een Shakti spijkermat?

Wellicht vraag je je af, hoe je zo’n spijkermat nu eigenlijk dient te gebruiken? Hier is geen éénduidig antwoord op, je kunt namelijk ontzettend veel kanten op met een Shakti Mat en je kunt de spijkermat dus precies zo gebruiken als jij zelf prettig vindt.

Je kunt de mat uiteraard gebruiken om op te liggen, zodat vrijwel het hele lichaam tegelijkertijd gestimuleerd wordt. Dit is dan ook de meest gebruikte toepassing van de Shakti Mat. Hiernaast is het ook mogelijk om te zitten op de Shakti Mat, of om enkel je voetzolen of handpalmen te stimuleren door op de mat te gaan staan of te leunen. Kortom, een spijkermat kan op veel verschillende manieren gebruikt worden!

Je kunt de Shakti Mat zo vaak gebruiken, als je zelf prettig vindt en op ieder moment van de dag. Vaak wordt wel aangeraden om voor het slapengaan even op de spijkermat te gaan liggen, omdat het een ontspannende werking heeft en de slaap kan stimuleren.

Wil je de Shakti Mat juist graag gebruiken om na het opstaan een boost te krijgen, probeer dan eens om na het wakker worden met blote voeten (of indien dit te gevoelig is, met sokken aan) op de spijkermat te gaan staan.

In onderstaande video kan je ook zien hoe je de spijkermat kunt gebruiken.

Een Shakti Mat kopen

Ben jij van plan om zelf een Shakti Mat te gaan kopen, maar ben je benieuwd waar je precies op moet letten? En wil je graag weten waar je goede spijkermatten kunt kopen? Op de website spiru.nl vind je een breed assortiment aan Shakti Matten, waarbij gebruik wordt gemaakt van spikes geplaatst in lotus vormen. 

Kijk altijd goed naar de afmetingen van de mat en het materiaal waarvan de mat gemaakt is. Hierbij is een katoenen mat zeker aan te raden. Enkele voorbeelden van prettige Shakti Matten zijn de volgende modellen:

Blauwe spijkermat met aanduiding van de diverse stimulatie punten op het lichaam en beschrijving van hand- en voetreflexologie.
Paarse spijkermat, basismodel spijkermat geschikt voor het gehele lichaam.
Zwarte spijkermat, basismodel spijkermat met standaardafmetingen.

Veelgestelde vragen

In dit artikel hebben we je zoveel mogelijk verteld over Shakti Matten. Ben je na het lezen van dit artikel toch nog met een vraag blijven zitten? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Denk je dat het gebruik van een Shakti Mat pijnlijk zal zijn? Dit is een logische gedachte, maar dit is meestal niet het geval. Vlak na het plaatsnemen op de spijkermat kan dit enigszins gevoelig zijn, dit trekt echter snel weg en hierna wordt het gevoel door de meeste gebruikers juist omschreven als erg prettig en fijn. Het is dus vooral in het begin even wennen, maar het gebruik van een Shakti Mat hoort in principe geen pijnlijke bezigheid te zijn.

Een Shakti Mat is niet de enige manier om het om de spierspanning in het lichaam te verlagen en de bloedsomloop te stimuleren, een andere mogelijkheid is het gebruik van een massage gun.

Dit is zeker niet het geval. Uiteraard is een Shakti Mat een fijne manier om je spieren tot rust te laten komen na een training, maar een Shakti Mat heeft zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel ook veel andere positieve effecten op het lichaam, die compleet losstaan van trainen

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!