De beste recumbent bike voor jouw budget!

Laatste update 12 augustus 2021 Marian
recumbent bike

De beste recumbent bike, hoe vind je die? Dat is nog best een uitdaging. Niet omdat er geen recumbent bikes te vinden zijn, nee in tegendeel! Er komen de laatste tijd juist steeds meer modellen op de markt, wat het soms lastig maakt om de juiste te kiezen.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder! Wij hebben de 6 beste recumbent bikes verzameld en hieronder voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we wat handige informatie over deze bijzondere hometrainers voor je opgesomd. Zoals; “Wat is een recumbent bike eigenlijk en wat maakt dit fitnessapparaat zo bijzonder?” En waar moet je nu op letten bij het kopen van een recumbent bike? We vertellen je er graag meer over!

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll dan snel naar beneden voor de top 6 beste recumbent bikes!

Een recumbent bike is in het Engels een hele mond vol, maar eigenlijk is dit een vrij eenvoudig fitnessapparaat. Een recumbent bike is namelijk de Engelse benaming voor een zit- of ligfiets hometrainer! Op dit soort hometrainers zit je dus niet in een voorovergebogen houding zoals op een reguliere hometrainer, maar leun je met je rug naar achteren. Hierdoor kom je in een achteroverleunende zitpositie of zelfs ligpositie, waardoor een recumbent bike een stuk minder belastend voor je gewrichten is. 

Wat zijn de voordelen van een recumbent bike?

  • We noemden het net al even. Het grootste voordeel van een recumbent bike tegenover een reguliere hometrainer, spinning bike of airbike is dat een recumbent bike minder belastend is voor de gewrichten. Je zult het verschil voornamelijk merken in je rug en in je onderlichaam. Hierdoor verklein je de kans op blessures in deze gebieden. Dit maakt de recumbent bike erg geschikt voor revalidatie.
  • Het feit dat een recumbent bike minder belastend is voor je lichaam, wil echter niet zeggen dat je hier geen intense workout mee kunt doen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat trainen op een recumbent bike, minstens net zo effectief is als het trainen op een reguliere hometrainer.
    Sterker nog – op sommige vlakken is een recumbent bike zelfs effectiever! Dit geldt vooral op het gebied van de buikspieren. Door de achteroverleunende positie worden je buikspieren bij een recumbent bike namelijk meer aangespannen dan bij een reguliere hometrainer. Hierdoor train je je buikspieren nét dat beetje extra, wellicht zelfs zonder dat je het zelf door hebt!

Wat zijn de nadelen van een recumbent bike?

Helaas is er ook een nadeel aan de recumbent bike. Dit type hometrainer is over het algemeen namelijk een stuk duurder dan een reguliere hometrainer. Gelukkig hebben we ook een aantal voordelige recumbent bikes voor je gevonden. Die vind je hieronder in de top 6!

Een recumbent bike kopen, waar moet je op letten?

Wil je graag een ligfiets hometrainer kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. We bespreken ze hieronder.

De bouwkwaliteit

Allereerst is het van groot belang om de bouwkwaliteit van de bike goed onder de loep te nemen. Je wilt immers lekker stabiel en veilig zitten! Ook zorgt een goede bouwkwaliteit ervoor dat je apparaat lang meegaat. Let er bij het uitproberen van een recumbent bike dus goed op dat het apparaat niet wiebelt of gammel aanvoelt.

De maximale belastbaarheid geeft een goede indicatie van de stevigheid van het apparaat. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe beter de bouwkwaliteit. Zorg er in elk geval voor dat je een recumbent bike koopt met een belastbaarheid die hoger is dan je eigen gewicht. Het sporten moet immers wel veilig blijven!

Ook de afwerking van het apparaat kan een goede indicatie geven van de bouwkwaliteit. Controleer dus goed of alle kleine details (zoals knopjes en hendels) mooi zijn afgewerkt. 

Rugleuning & zitting

Het grote voordeel van een recumbent bike is natuurlijk het feit dat je lekker achterover kunt leunen, waardoor je rug ontlast wordt. Het is dan ook belangrijk dat de rugleuning voldoende comfortabel is. Een harde, stijve rugleuning kan immers een averechts effect veroorzaken! Test de rugleuning dus uitgebreid. Ook de zitting moet comfortabel zijn.

Het vliegwiel

Net als bij een normale hometrainer is ook bij een recumbent bike het vliegwiel één van de belangrijkste onderdelen. Het is belangrijk om op het gewicht van dit wiel te letten: over het algemeen geldt: hoe lichter het wiel, hoe minder vloeiend de trapbeweging. Kies daarom, indien mogelijk, voor een vliegwiel van minimaal 5 kilogram. 

Sommige recumbent bikes hebben echter een HIIT vliegwiel, zoals de Nautilus R626. Dit vliegwiel weegt slechts 4,5kg. Doordat dit speciale vliegwiel aangedreven wordt met een hoger toerental, zorgt het ervoor dat je toch een soepele trapbeweging hebt. Zonder dat je daar een zwaar (regulier) vliegwiel voor nodig hebt.

De afmeting

Een recumbent bike neemt over het algemeen meer plek in beslag dan een reguliere hometrainer of spinning bike. Het is dan ook belangrijk om de afmetingen van de recumbent bike te checken en het liefst nóg een keer te dubbelchecken! Zo weet je zeker dat de ligfiets hometrainer in je home gym past.

Het scherm

Ook het scherm is natuurlijk van belang. We raden je aan om voor een verlicht scherm te kiezen, zodat je het scherm ook goed kan zien als er licht op schijnt of als het donker is. Houd er ook rekening mee dat een groot scherm comfortabeler is voor je nek en je ogen. Ga ook bij jezelf na wat voor gegevens je het liefst op je scherm zou willen zien. Vind je het alleen belangrijk om de tijd en het aantal verbrande calorieën te zien, of wil je bijvoorbeeld ook je hartslag in de gaten te houden?

Lage instap

Heb je een beperkte mobiliteit, of ben je blessuregevoelig? In dat geval is het nuttig om te kiezen voor een recumbent bike met een lage instap. Zo kun je eenvoudig op en van de bike stappen. Gelukkig zijn de meeste bikes tegenwoordig van zo’n instap voorzien.

Top 6 beste recumbent bikes

Een leuke, effectieve en tegelijkertijd weinig belastende manier om te sporten, wat wil je nog meer? We helpen je dan ook graag met het uitkiezen van een mooie recumbent bike. We hebben de beste recumbent bikes van dit moment, in verschillende prijsklassen, voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

1. Nautilus R626

4.5/5
recumbent-bike-nautilus

Met een prijs van rond de duizend euro (afhankelijk van de aanbieder), komt de Nautilus R626 ongetwijfeld uit het duurdere segment. Deze recumbent bike roept dan ook hoge verwachtingen op, maar maakt de Nautilus deze ook waar? Wat ons betreft zeker wel! 

Deze ligfiets hometrainer heeft een strak ontwerp en is uitgerust met maar liefst 29 trainingsprogramma’s, 25 weerstanden én een Bluetooth verbinding. Vind je het prettig om op basis van hartslag te trainen? Geen enkel probleem, de ingebouwde sensoren in de handvaten houden je hartslag nauwgezet bij. Gebruik je liever een borstband, dat kan ook! Hoewel deze niet wordt meegeleverd, kun je altijd zelf een borstband aan deze ligfiets koppelen. 

De fiets heeft een eigen gewicht van 41kg en een afmeting van 166cm lang, 72cm breed en 126cm hoog. Het maximale gebruikersgewicht is 136kg. 

Het HIIT vliegwiel zorgt voor een soepele, comfortabele beweging. Het zadel is horizontaal verstelbaar, waardoor je de voor jou beste stand kunt kiezen. Verder heeft deze recumbent bike een ingebouwde ventilator met 3 standen, mocht je wat verkoeling kunnen gebruiken tijdens het trainen.

Tot slot heeft de Nautilus R626 2 LCD schermen waarop je jouw trainingsinformatie kunt aflezen. Ook kan je via dit scherm de weerstand instellen. Tot slot heeft Nautlius ook een eigen app ontwikkeld. Kies je bijvoorbeeld een trainingsprogramma “in de natuur” via deze app, dan waan je je daar ook echt in! Dat maakt de training natuurlijk nóg leuker.

Ben je op zoek naar een zeer stabiele, stevige en comfortabele recumbent bike met heel veel mogelijkheden? Dan is deze ligfiets hometrainer misschien wel iets voor jou!

Voordelen

Nadelen

recumbent-bike-Proform-CSX

Ook de ProForm 325 CSX+ mag zeker niet in dit rijtje ontbreken! Deze recumbent bike is enkele honderden euro’s goedkoper dan het hiervoor genoemde Nautilus model, maar beschikt wel over alle benodigde basis opties. Daarnaast is ook deze fiets geschikt voor intensief thuisgebruik.

Deze hometrainer wordt geleverd met maar liefst 24 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Ook is de ProForm 325 CSX+, net zoals het Nautilus model, uitgerust met innovatieve hartslagsensoren. Helaas beschikt deze zitfiets niet over een Bluetooth verbinding. Het koppelen van je smartphone of tablet is dus niet mogelijk! Je kunt je apparatuur echter wel kwijt in de handige tablethouder.

Het zadel is horizontaal verstelbaar voor het instellen van de voor jou juiste houding. Daarnaast heeft het een extra groot en comfortabel zitvlak. De lage instap maakt deze ligfiets hometrainer uitermate geschikt voor revalidatie of mensen met blessures aan de rug of benen.

Qua afmetingen is deze fiets net wat kleiner dan het Nautilus model. De lengte is 134cm, breedte 64cm en de hoogte 124cm. Het eigen gewicht van de fiets is 58kg, maar met behulp van de transportwieltjes is hij makkelijk verplaatsbaar. 

Het maximaal belastbaar gewicht is 130kg en de maximale gebruikerslengte 190cm. Het vliegwiel weegt 7kg, wat zorgt voor een soepele trapbeweging en voldoende uitdaging qua weerstand.

Ben je op zoek naar goede recumbent bike met een goede prijs/kwaliteit verhouding, die beschikt over alle basis opties? Dan is deze hometrainer een goede keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

3. NordickTrack VR21

4.5/5
recumbent-bike-Nordictrack

Je kent het wel – de eerste keer dat je een trainingsschema volgt is het allemaal nieuw en leuk, de tweede keer begin je al wat te wennen en de derde keer begin je je al stilletjes aan te vervelen. Herkenbaar? In dat geval is de NordickTrack VR21 misschien wel wat voor jou! 

Deze ligfiets is een uitstekende keuze voor sporters die van afwisseling houden. Deze hometrainer beschikt namelijk over maar liefst 32 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en 25 weerstandsniveaus. Zo kun je eindeloos variëren! 

De extra brede pedalen, lage instap, de ademende zitting en de handige tablethouder zorgen voor een stukje extra comfort. Deze ligfiets beschikt zelfs over een ingebouwde ventilator die zich automatisch aanpast aan de intensiteit van je workout! Wat wil je nog meer? 

Deze ligfiets heeft een maximale belastbaarheid van 125 kilogram en is geschikt voor personen met een maximale lengte van 185cm. Het 9kg zware vliegwiel zorgt voor een uitstekende trapbeweging en voldoende uitdaging. De afmeting van de fiets is 150cm lang, 57cm breed en 132cm hoog.

Ben je op zoek naar een comfortabele recumbent bike die in het midden segment zit qua prijs? Kijk dan eens bij de NordicTrack VR21!

Voordelen

Nadelen

4. MAXXUS 4.2R Recumbent Ergometer Bike

4.6/5
recumbent_bike_maxxus

Het aanschaffen van een recumbent bike is best een grote investering. Het is dan ook belangrijk dat de recumbent bike van jouw keuze lang meegaat! Een goed voorbeeld van een recumbent bike met een uitstekende bouwkwaliteit is de semi-professionele MAXXUS Recumbent Ergometer Bike. 

Eén blik op deze bike en je ziet al meteen hoe stevig dit fitnessapparaat is. Deze hometrainer kan dan ook een maximaal gebruikersgewicht van maar liefst 160 kilogram aan! Door de lage instap is deze hometrainer voor iedereen toegankelijk. De comfortabele zitting is in 12 verschillende standen verstelbaar, zodat je een optimale houding kunt aannemen. Ook de rugleuning is erg comfortabel en ventilerend. 

Het enige nadeel van deze ligfiets hometrainer is dat er geen Bluetooth verbinding mogelijk is. Het is dus niet mogelijk om je tablet of smartphone aan deze fiets te koppelen.

De afmetingen van deze bike zijn gemiddeld. Zo is de lengte 157cm, de breedte 68cm en de hoogte 114cm. Het vliegwiel weegt 9kg en zorgt voor een soepele trapbeweging en voldoende uitdaging!

Ben je op zoek naar een zwaar belastbare semi-professionele recumbent bike, welke je zeer intensief kunt gebruiken? Dan is dit de bike voor jou!

Voordelen

Nadelen

5. Spirit CR800

5/5
recumbent bike CR800

Op de bouwkwaliteit van de Spirit CR800 is niets aan te merken – ondanks het compacte, verfijnde design, kan deze zitfiets een gebruikersgewicht van maximaal 204 kilogram aan. Er zijn maar liefst 20 trainingsprogramma’s om uit te kiezen – van schema’s die zich richten op krachttraining tot trainingen voor gewichtsverlies. Eén ding is zeker: met de Spirit CR800 zijn saaie workouts verleden tijd! 

Deze bike heeft een 14kg zwaar vliegwiel, waardoor hij heel fijn trapt en veel uitdaging biedt. Er zijn maar liefst 40 verschillende weerstandsniveaus om uit te kiezen! 

Het eigen gewicht van deze hometrainer is maar liefst 65kg, maar met de transportwieltjes verzet je de fiets toch eenvoudig. De fiets is geschikt voor personen met een lichaamslengte tot maximaal 200cm.

Ondanks de enorme kracht en stabiliteit zijn de afmetingen van de bike toch nog bescheiden. Zo heeft hij een lengte van 144cm, een breedte van 75cm en een hoogte van 128cm. Daarmee is deze fiets de kleinste fiets van alle semi-professionele bikes uit deze top 6.

Ben je op zoek naar een recumbent bike in het topsegment? Kijk dan eens bij de de Spirit CR800!

Voordelen

Nadelen

6. Decathlon E Seat

4.6/5
recumbent-bike-decathlon

Dat een goede ligfiets niet duur hoeft te zijn, bewijst Decatholon met de E Seat Recumbent Bike. Deze ligfiets is verkrijgbaar voor ongeveer €400,- wat deze fiets één van de goedkoopste fietsen op de markt maakt! Dat betekent echter niet dat er is ingeboet op functionaliteit. 

Deze zitfiets beschikt namelijk over een breed scala aan functies! Zo is deze fiets tot 150kg belastbaar en heeft hij een 6kg zwaar vliegwiel wat zorgt voor trapcomfort. 

Daarnaast vind je 9 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s op deze ligfiets, en kun je je smartphone of tablet door middel van Bluetooth aan de E Seat koppelen. Ook wordt er een hartslagband meegeleverd. Hier staat wel tegenover dat de E Seat niet draadloos is. Je hebt dus altijd een stopcontact nodig!

Ben je op zoek naar een goedkope, maar toch wat zwaarder te belasten recumbent bike en is het geen probleem voor jou dat deze niet draadloos is? Dan is dit dé hometrainer voor jou!

Voordelen

Nadelen

De alternatieven voor een recumbent bike

Is een recumbent bike toch niet helemaal wat je zoekt? Of ligt het nét boven je budget? Gelukkig zijn er tal van vergelijkbare fitnessapparaten te vinden. Zo is een hometrainer voor ouderen bijvoorbeeld ook uitermate geschikt voor een lichte training zonder risico op blessures. Ben je juist op zoek naar een intensere workout? Misschien is een spinningfiets of airbike dan wel wat voor jou. 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!