Psylliumvezels, ook wel psyllium husk genoemd, zijn een vorm van voedingsvezels. Voedingsvezels vind je in plantaardige producten zoals groente, fruit, havermout en volkoren producten. Ze zijn essentieel voor een goede darmwerking. Ze kunnen zowel heilzaam werken bij diarree én bij verstopping.
Doordat vezels een sterk waterabsorberend vermogen hebben, kunnen ze eveneens helpen bij afvallen. Daarnaast helpen ze bij de controle van je bloedsuiker. Om deze redenen is het eten van een stuk fruit gezonder dan het drinken van een sapje of smoothie, waarin deze gezonde vezels worden afgebroken door je blender.
De meeste Nederlanders krijgen echter te weinig vezels binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30-40 gram, aldus het Voedingscentrum. Toch halen veel mensen de 20 gram niet eens. Lukt het je niet om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen, dan is het suppleren met psylliumvezels of psylliumzaden een zeer gemakkelijke uitkomst.
Lees hier meer over psylliumvezels: hoe dragen ze precies bij aan je gezondheid en afvallen, en hoe gebruik je ze? En waar moet je op letten bij het kopen van psylliumvezels?
Psylliumvezels zijn gemalen schillen van de zaadjes van de plantago-plant. Per 100 gram bevatten ze zo’n 200 kilocalorieën, maar deze energie verlaat grotendeels ongebruikt je lichaam omdat je darmen het niet opnemen.
Wat is het verschil tussen psylliumzaden en psylliumvezels?
Psyllium husk is ondertussen een bekend product in het schap van health stores. Misschien heb je ook wel eens gehoord van psylliumzaden. Wat is nu het verschil tussen deze twee?
Psylliumzaden zijn in feite het oerproduct waar psyllium husk van wordt gemaakt. Het verschil met psylliumvezels is dat bij de laatste de zaadkern is verwijderd. Daardoor verschillen de zaden en de vezels in waterabsorberend vermogen; psylliumzaden kunnen zo’n vier keer meer water opnemen dan de bewerkte vezels.
Gebruik je psyllium vooral om je langer een vol gevoel te geven, dan heeft het kopen van psylliumzaden de voorkeur boven de bewerkte vezels.
De werking van psylliumvezels
Zoals gezegd hebben psylliumvezels een sterk vochtabsorberend vermogen. Psylliumzaden kunnen maar liefst tot 40 keer hun gewicht in vocht opnemen!
Wanneer ze in contact komen met vloeistoffen, nemen ze die op en zwellen de vezels op, waardoor een slijmerige substantie ontstaat die haast onopgenomen je lichaam weer verlaat. Iets dat je vast gemerkt hebt wanneer je psyllium husk ooit gemengd hebt met water, buiten je lichaam dan.
Psyllium husk wordt ook wel gebruikt bij klachten van verstopping van de darmen. Het slijmerige goedje dat ontstaat wanneer de vezels in contact komen met vloeistof, werkt als een soort smeermiddel in je darmen. Zo kan de ontlasting makkelijker de uitgang van je lichaam vinden. Dat smeermiddel zorgt er ook voor dat de binnenkant van je darmen worden voorzien van een beschermlaagje, wat een positief effect heeft wanneer je last hebt van geïrriteerde darmen.
Na inname ervan duurt het een paar uur tot een paar dagen voordat de positieve effecten optreden. Voor mensen die vaak last hebben van obstipatie kan het kopen van psylliumvezels dan ook verstandig zijn. Maar psyllium husk blijkt ook effectief te zijn bij diarree.
Doordat de vezels (of zaden) zo veel vocht kunnen opnemen, kun je raden wat het gevolg is wanneer je ontlasting wateriger is dan je gewend bent. Je ontlasting krijgt dankzij de vezels een stevigere consistentie, en je darmwerking gaat weer richting wat je gewend bent.
Heb je langdurig last van constipatie of diarree, dan raden we natuurlijk ten zeerste aan dat je hiervoor een arts raadpleegt om de oorzaak van je klachten nader te onderzoeken.
Ook goed om te weten: psyllium bevat zogenaamde flavonoïden, die een anti-oxidatieve werking hebben. Deze anti-oxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op waar je lichaam aan blootgesteld wordt, en op die manier dragen vezels bij aan een algehele verbeterde gezondheid.

Psylliumvezels: hoe te gebruiken?
Krijg je niet voldoende vezels binnen met je gebruikelijke voeding, dan kun je zeker overwegen om psylliumvezels te kopen. Bekijk eens hoeveel vezels je normaliter binnenkrijgt via je normale voedingspatroon, en stem daar je inname van psyllium husk op af.
Je kunt de vezels toevoegen aan water of andere vloeistoffen, of doe ze bijvoorbeeld in je eiwitshake, smoothie bowl of zelfs soep. Meng de vezels altijd met een vloeistof, met het oog op het sterke absorberende vermogen.
De dosering die doorgaans wordt aangeraden is zo’n 3-5 gram, een tot twee maal per dag. Ben je niet gewend psyllium husk te gebruiken, bouw dan het gebruik geleidelijk op en ga af op je gevoel.
Neem de vezels voor je maaltijd zodat ze volledig hun werk kunnen doen. Zeker wanneer je wilt afvallen kan zo’n vullend vezeldrankje voor de maaltijd helpen je sneller verzadigd te voelen, zodat je minder geneigd bent te veel te eten.
Psyllium vezels en afvallen
Wil je afvallen en het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken en dit op een gezonde manier aanpakken, dan is het kopen van psylliumvezels een slimme keuze. In tegenstelling tot veel vetverlies-supplementen en zogenaamde wondermiddeltjes heeft psyllium husk namelijk geen negatieve of schadelijke bijwerkingen.
Psyllium husk draagt op twee manieren bij aan het afvallen. Ten eerste kun je hiermee makkelijker zorgen voor een negatieve energiebalans, oftewel minder calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt. Doordat je sneller vol zit na een vezelrijke maaltijd, geeft je lijf minder signalen af van trek en honger.
Ten tweede helpen psylliumvezels een handje bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. En laten schommelingen in die suikerspiegel nu net een belangrijke oorzaak zijn van (lekkere) trek, energiedips en dooreten.
Psylliumvezels kopen, waar op letten?
Wil je psylliumvezels kopen? Maak dan eerst de keuze tussen psyllium husk vezels en psylliumzaden. De meeste winkels verkopen psylliumvezels, de ene versie meer fijngemalen dan de ander.
Zo verkoopt Plent zowel Psyllium Husk vezels als poeder. En bij Body & Fit kan je naast Psyllium vezels ook Psyllium husk capsules kopen.
Ook goed om te weten is dat sommige medicatie niet goed samengaat met suppletie van psyllium husk. Dit komt doordat de werkzame stoffen in je medicatie minder goed door je darmen worden opgenomen als je deze samen met (te veel) vezels inneemt. Twijfel je of jouw medicatie een issue kan zijn, vraag dan zeker je huisarts of medisch specialist om diens mening.
Ten slotte willen we je meegeven dat je psyllium vezels niet moet zien als een wondermiddel om mee af te vallen; bij gewichtsverlies draait het om minder eten dan je aan energie verbruikt. Focus dus op een gezonde leefstijl met voldoende slaap, beweging en gezonde voeding.