Powerplate: dé manier om op een ontspannen manier fit te worden?

Laatste update 11 augustus 2022 Marian
powerplate

Een powerplate heb je vast al wel eens langs zien komen op televisie. Vooral in Tell Sell-achtige programma’s komt dit apparaat af en toe aan bod. Dat is echter niets voor niets: deze fitness tool, die ook wel eens een trilplaat of trilapparaat wordt genoemd, zorgt er namelijk voor dat je spieren opbouwt en calorieën verbrandt terwijl je staat. Ja, je leest het goed – dit fitnessapparaat zorgt ervoor dat je fitter wordt zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen!

Eindeloze sets vol met tientallen oefeningen zijn met een powerplate dus verleden tijd. Een trilplaat is hierdoor erg geschikt voor beginnende sporters. Of voor sporters die naast hun reguliere workouts op zoek zijn naar een low impact training. 

Wil je meer weten over de powerplate? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we je hoe een fitness trilplaat werkt, wat de voor- en de nadelen van dit apparaat zijn en waar je op moet letten als je een powerplate gaat kopen. Ook geven we je een aantal leuke trilplaat oefeningen mee en zetten we de beste powerplates voor je op rij! 

Wat als er een manier zou zijn om sterker te worden, aan je balans te werken én af te vallen zonder dat je daar voor hoeft te bewegen? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar de powerplate bewijst het tegendeel! 

Een powerplate wordt in het Nederlands ook wel een trilapparaat of trilplaat genoemd. Dit apparaat ziet eruit als een plateau en heeft vaak een omhoogstekend handvat. Het gebruiken van een powerplate is simpel – je gaat op het plateau staan, houdt de handvaten vast en zet het apparaat aan. Het plateau begint dan op een hoog tempo kleine beweginkjes te maken. 

Deze bewegingen gaan ofwel omhoog en omlaag, ofwel van links naar rechts, ofwel een combinatie van beiden. Deze bewegingen zijn echter zo klein en snel dat je de richting nauwelijks zult opmerken.

Wat zijn de voordelen van een powerplate?

Het grote voordeel van een powerplate is dat dit fitnessapparaat ervoor zorgt dat je fitter wordt zonder dat je actief aan de slag hoeft te gaan met oefeningen. Hoe dit werkt? De kleine vibreringen in de powerplate zorgen ervoor dat je lichaam telkens een beetje uit balans wordt gebracht.

Om ervoor te zorgen dat je overeind blijft staan, moeten je spieren zich één voor één aanspannen – ook de allerkleinste spiertjes in je lichaam. Dit zorgt er niet alleen voor dat je spieren op den duur sterker worden, maar ook dat je energie verbruikt. Hierdoor verbrand je calorieën. Als je meer calorieën verbrandt dan je consumeert, zorgt dat voor gewichtsverlies. 

De powerplate zorgt er niet alleen voor dat je sterker wordt en gewicht verliest, maar verbetert ook nog eens je balans. Hierdoor verklein je bijvoorbeeld de kans dat je valt. Om deze reden wordt een powerplate vaak aangeraden voor oudere sporters. Is je balans trainen je voornaamste doel? Dan zou je ook een balanstrainer kunnen overwegen. Deze zijn goedkoper in aanschaf dan een fitness trilplaat.

Doordat je zelf niet aan de slag hoeft met ingewikkelde oefeningen, is dit fitnessapparaat een goede keuze voor personen die net beginnen met sporten en op zoek zijn naar een laagdrempelige, toegankelijke workout. 

Wat zijn de nadelen van een powerplate?

Het feit dat je zelf niet (veel) hoeft te bewegen kan ook een nadeel zijn. Een workout op de powerplate kan voor sommigen namelijk minder voldoening geven dan een workout met een fitnessapparaat waarbij je zelf actief aan de slag gaat.

Ook als sporten voor jouw echt een manier is om je hoofd leeg te maken, is een powerplate misschien wat minder aantrekkelijk. Doordat je zelf niet actief aan de slag gaat, is het bij een powerplate immers niet echt nodig om je op een oefening te concentreren. Hierdoor worden je gedachten de vrije loop gelaten. Dat is wat minder prettig als je bijvoorbeeld last hebt van stress en sport ziet als een vorm van afleiding.

Gelukkig kan een powerplate ook gecombineerd worden met oefeningen. Het is dus niet verplicht om stil te blijven staan! Verderop in dit artikel geven we je een aantal trilplaat oefeningen.

Kan je met een trilpaat afvallen?

Dit is een vaak gestelde vraag en het antwoord is: Ja, je kunt afvallen met een trilplaat. Door de vibraties van een powerplate worden al je spieren in je lijf aan het werk gezet om je in balans te houden. Deze vibraties simuleren daardoor de beweging van wandelen, joggen of rennen, afhankelijk van het gekozen intensiteitsniveau.

Doordat je spieren aan het werk zijn, verbrand je calorieën. Verbrand je dagelijks meer calorieën dan dat je eet, dan val je af. Het is dan ook van belang om ook goed op je voeding te letten en te kiezen voor gezonde voeding. Hierdoor voel je je fitter en energieker.

Een trilplaat kopen, waar moet je op letten?

Wil je graag een trilplaat kopen? Vergeet dan niet op de volgende factoren te letten.

Type vibratie

Ben je echt op zoek naar een workout met een lage intensiteit? Ga dan voor een trilplaat die een schommelende beweging maakt, vergelijkbaar met een wip. Dit soort trilapparaten hebben een ontspannend effect op de spieren. Ook een elliptische trilplaat is in dat geval een goede keuze. Dit soort powerplates doen wonderen voor je balans. Wil je je spieren flink aan het werk zetten? Kies dan voor een trilplaat met een verticale, lineaire vibratie.

Trillingsfrequentie

De frequentie wordt aangegeven in Hertz (Hz) of in aantal vibraties per minuut. Hoe hoger dit aantal, hoe meer bewegingen de powerplate per seconde maakt en hoe intenser de workout wordt.

We raden je aan om te kiezen voor een plaat met een trillingsfrequentie tussen de 30 en de 50 Hz of met minimaal 3000 vibraties per minuut. Heb je nog niet veel ervaring op sportgebied? In dat geval kun je wellicht het beste kiezen voor een plaat met een frequentie rond de 30 Hz.

Veiligheid

Het is natuurlijk de bedoeling dat je zonder kleerscheuren gebruik kunt maken van je powerplate. Kies daarom voor een trilapparaat met een groot platform, zodat je niet per ongeluk van het platform afstapt, glijdt of valt. Een anti-sliplaag is daarbij onmisbaar. Ook handvaten vergroten de veiligheid van je powerplate. 

Helaas hebben de goedkopere powerplates vaak geen handvaten. Mocht je budget dit toelaten, dan raden we je aan om te kiezen voor een trilapparaat mét handvaten. Zo raak je niet uit balans.

Top 6 beste trilplaten

Zie je jezelf al helemaal staan op een trilplaat – in je home gym, in de tuin of lekker voor de televisie? Het vinden van een goede trilplaat kan best lastig zijn. Er zijn immers zóveel verschillende soorten powerplates te vinden! 

Om je alvast een duwtje in de rug te geven, hebben we de beste powerplates die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor je op een rijtje gezet. Hierbij hebben we gekeken naar de functionaliteiten van de fitness trilplaat, maximaal belastbaar gewicht, type vibratie, de trillingsfrequentie en de veiligheid.

4.3/5
Vibrofit trilplaat

De Vibrofit trilplaat is enorm populair! Het is dan ook een ontzettend complete, krachtige en compacte powerplate. 

De trilplaat geeft maar liefst 3600 vibraties per minuut, is uitgerust met weerstandsbanden met handvaten en heeft een ingebouwd geluidssysteem. Deze laatste is via Bluetooth te koppelen aan je telefoon, zodat je naar jouw favoriete muziek kunt luisteren tijdens je workout. Verder heb je de mogelijkheid om uit maar liefst 99 intensiteitsniveaus te kiezen.

De powerplate heeft een afmeting van 49cm breed, 80cm lang en een hoogte van 20cm. Hij weegt slechts 15kg, waardoor deze trilplaat makkelijk te verplaatsen is. 

Op het platform zit anti-slip rubber met grove lijnen. Deze zorgen ervoor dat je niet uitglijdt. Train je op blote voeten? Dan kunnen deze anti-slip lijnen wat oncomfortabel aanvoelen. Met schoenen aan heb je daar geen last van!

De Vibrofit trilplaat is zeer stevig en belastbaar tot 120kg. Ben je op zoek naar een zeer complete en compacte trilplaat? Dan is de Virbrofit misschien wel de perfectie powerplate voor jou!

Voordelen

Nadelen

Ben je op zoek naar een zeer compacte trilplaat? De Vibroshaper trilplaat is nóg compacter dan de Vibrofit trilplaat. Zo is deze slechts 62,5cm breed en 38,5cm lang en is de trilplaat maar 12cm hoog.

Hij heeft een iets minder krachtige motor dan de Vibrofit. De Vibroshaper geeft 3000 vibraties per minuut, de Vibrofit 3600, maar dat is dan ook het enige nadeel wat wij kunnen vinden. Verder heeft deze powerplate bijna dezelfde opties tegen een net wat gunstigere prijs!

Zo is de Virboshaper trilplaat ook uitgerust met 2 elastische banden. Heeft hij 99 intensiteitsniveau’s en kan de trilplaat belast worden tot maximaal 120kg. Daarnaast heeft hij 3 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s wat helemaal fijn is als je even niet zoveel puf hebt om daar zelf over na te denken.

Het anti-slip dek zorgt ervoor dat je niet uitglijdt tijdens je workout. Ook handig is de bijgeleverde afstandsbediening, waardoor je de trilplaat eenvoudig aan en uit kunt schakelen. 

Bestel je de Vibroshaper, dan ontvang je ook nog een gratis voedingsplan, om zo het beste resultaat te kunnen bereiken als je graag wat strakker wil worden!

Voordelen

Nadelen

5/5
Powerplate Combo

Wil je het graag professioneel aanpakken en ben je op zoek naar een trilplaat mét handvaten? Kijk dan zeker eens naar de BH-Fitness Combo Duo!

Deze trilplaat heeft een zeer krachtige motor van 550 Watt (de krachtigste uit deze top 5) en beschikt over drie manieren van trillen. Verticale trillingen, schommelbeweging trillingen en een combinatie van deze twee. Hierdoor train je al je spieren op verschillende manieren en kan je zelfs cellulites aanpakken.

Het sta vlak van de powerplate is voorzien van anti-slip rubber, zodat je stevig kunt blijven staan. En uiteraard zorgen de handvaten ervoor dat je niet uit balans raakt.

De trillingsfrequentie wordt over de gehele trilplaat verdeeld met een kracht van 50 of 60 Hz. Je kunt ook kiezen voor een 30, 45 60 of 90 seconden trillingsfrequentie van 50 of 60Hz. In totaal kan je kiezen uit 20 verschillende niveaus. Uiteraard is deze trilplaat ook uitermate geschikt om trilplaat oefeningen op uit te voeren.

Bij deze trilplaat ontvang je ook 3 massage en ontspan banden. Hiermee kan je met behulp van de trilplaat een heerlijke massage ondergaan om zo stijve spieren en pijnlijke gewrichten te ontspannen.

Voor deze powerlate moet je wel wat ruimte in huis hebben. Hij is namelijk 134cm hoog, 70 cm lang en 64cm breed en weegt 52 kg. Daardoor is hij net wat minder makkelijk verplaatsbaar dan de andere powerplates in deze lijst. Het maximale gebruikersgewicht is 120kg.

Wil je graag een zeer goede powerplate met handvaten? Dan is dit misschien wel de trilplaat voor jou!

Voordelen

Nadelen

4.6/5

Net als de BH-Fitness Combo Duo, beschikt ook deze trilplaat van Tunturi over de drie verschillende soorten trillingen. Verticale trilling, schommelbeweging trilling en een combinatie van deze twee. 

De Tunturi powerplate heeft 30 verschillende intensiteitsniveaus en drie voorgeprogrammeerde programma’s. Tijdens de training kan je met behulp van de afstandsbediening de intensiteit aanpassen, wat ideaal is!

Daarnaast ontvang je bij deze powerplate (afneembare) push-up handvaten en een (afneembare) stoel. De push-up handvaten zijn zowel smal als breed in te stellen.

Met behulp van de stoel kun je extra oefeningen doen die geschikt zijn voor je nek, core, schouders en bovenbenen. Ook krijg je er twee weerstandsbanden bij om je armen te trainen. Het is dus echt een hele complete powerplate set waar je volop mee kunt variëren tijdens je training!

De powerlate is compact. Met stoel heeft hij een hoogte van 34cm, lengte van 71cm en een breedte van 39cm. Het eigen gewicht is 15kg, wat de trilplaat makkelijk verplaatsbaar maakt. Het maximale gebruikersgewicht is 150kg. De 4 zuignappen aan de onderkant houden de trilplaat tijdens gebruik goed op zijn plaats!

Voordelen

Nadelen

De beste goedkope trilplaat

4.7/5
BX Fitness Trilplaat

Ben je op zoek naar een goede en goedkope trilplaat zonder poespas? Kijk dan eens naar deze powerplate van BX Fitness!

De trilplaat geeft zo’n 3000 vibraties per minuut en heeft maar liefst 8 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Uiteraard heeft deze trilplaat ook verschillende intensiteitsniveaus zodat je de intensiteit rustig aan op kunt bouwen.

De afmeting van de trilplaat is gemiddeld. Zo is de lengte 67cm, breedte 35cm en hoogte 13cm. De trilplaat zelf weegt slechts 4kg en kan worden belast tot 150kg!

Bij de BX Fitness trilplaat ontvang je twee weerstandsbanden welke je aan de trilplaat kunt bevestigen voor extra trainingsopties. Bovenop de trilplaat zit een anti-slip oppervlak zodat je niet uitglijdt. Aan de onderkant van de trilplaat zijn zuignappen bevestigd, zodat het apparaat ook stevig op de grond blijft staan.

Deze powerplate is bijzonder stil, wat fijn is als je tijdens je workout televisie wil kijken of naar muziek wil luisteren. Hij is verkrijgbaar in het wit of rood.

Conclusie: een prima trilplaat voor weinig geld!

Voordelen

Nadelen

Trilplaat oefeningen

Bij een powerplate is het niet persé nodig om oefeningen te doen. Op de powerplate staan is al voldoende om het apparaat zijn werk te laten doen. Als je je workout naar een hoger niveau wilt tillen, kun je echter ook oefeningen op de powerplate doen.

Ben je nieuwsgierig naar hoe dit soort oefeningen eruitzien? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje, waarin 13 basisoefeningen voor beginners stap voor stap worden uitgelegd. 

Heb je al wat meer ervaring op de powerplate, en wil je ook wat meer aan je lenigheid, balans en coördinatie werken? In onderstaande video kan je een intense workout volgen van 20 minuten.  

Alternatieven voor een trilplaat

In dit artikel hebben we de beste powerplates van dit moment uitgebreid voor je beschreven. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw budget en wensen. 

Ben je er nog niet helemaal over uit of een fitness trilplaat helemaal jouw ding is en zou je misschien graag zelf wat intensiever willen bewegen? Dan past misschien een mini stepper, aerobic step of crosstrainer wel beter bij je! 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!