Power towers met pull up dip station:
dit zijn de 6 beste!

Laatste update 25 maart 2021 Marian

Overweeg je om een power tower, of ook wel pull up dip station genoemd te kopen? En vraag je jezelf af of het de investering wel waard is? En wat nu de beste power tower van dit moment is? Lees dan snel verder!

In dit artikel vertellen we je namelijk waar je op moet letten bij het kopen van een power tower en zetten de 8 beste van dit moment voor je op een rij. Zo kan kan je zelf eenvoudig beslissen welk pull up dip station voor jou de beste keuze is.

Met een Power Tower train je je buik-, arm- borst- en schouderspieren door middel van je eigen lichaamsgewicht. Zo werk je aan je buikspieren door middel van leg raises, druk je jezelf op met de push up bar en doe je pull ups en chin ups aan de pull up bar. Met de power tower werk je aan je kracht en core stabiliteit en kan je een volledige upper body work out doen.

Wil je graag alleen met je lichaamsgewicht trainen en heb je een beperkt budget en beperkte ruimte? Dan is een power tower ideaal om toe te voegen aan je home gym! Het neemt namelijk minder plaats in dan een power rack of krachtstation en is vaak ook een stuk voordeliger!

Een power tower van een goede kwaliteit beschikt in ieder geval over de volgende drie basis elementen:

1. Een pull up bar met multi-grip

grip types

Het bovenste gedeelte van het pull up station beschikt over een lange, horizontale stang met mogelijkheden om je handen op verschillende posities te plaatsen. Hierdoor kan je jezelf optrekken met een supinated of pronated smalle, normale of brede grip. Een extra optie met een neutrale grip is een groot pluspunt bij een pull up station!

2. Een dip station

Op borsthoogte beschikt de pull up station over twee horizontale stangen met handgrepen, waarmee je dips kan uitvoeren. Als deze dip bars in hoogte te verstellen zijn is dat wederom weer een groot voordeel. Zo kun je ze namelijk precies op de voor jouw ideale hoogte instellen en ze eventueel ook nog gebruiken als push up bars. Hierdoor kan je dieper zakken tijdens push-ups waardoor je meer spieren activieert.

Let bij aanschaf van de Power Tower op de ruimte tussen de twee dips bars, te breed is namelijk niet fijn als je dipt! Wat voor jou een goede maat is kun je zelf meten. Door denkbeeldig te dippen en de afstand tussen je beide handpalmen te meten, weet je welke afstand minimaal nodig is en wat fijn voor je is.

3. Arm- en rugkussens

Armkussens en een rugkussen zijn een must op een power tower, als je ook je buikspieren wil trainen door middel van leg raises. Soms heeft een power tower in plaats van armkussens sling straps. Deze ondersteunen je bovenarmen tijdens knee raises waardoor dit toch nog enigzins comfortabel voelt.

Een power tower kopen

Een kwalitatief goed pull up dip station, ondersteunt je bij een intensieve full upper body workout. Wil je een power tower kopen, dan is er meer dan genoeg aanbod in allerlei webshops en fitnesswinkels. Het is dan wel zo handig om te weten waar je op moet letten, zodat je ook lang plezier hebt van je aankoop!

Hieronder noemen we drie punten die je kunnen helpen om de voor jou juiste keuze te maken.

1. De prijs

Ga niet voor de goedkoopste optie, al is het natuurlijk wel verleidelijk! Je zal merken dat deze power towers vaak licht van gewicht zijn en daardoor niet zo stevig staan. Ook kan het zijn dat het materiaal snel slijt en/of oxideert. Goedkoop is helaas toch echt vaak duurkoop.

Een power towers die qua prijsstelling in de middenmoot valt, is vaak al erg goed.
Bekijk welke mogelijkheden ze bieden en kies degene die het beste past bij jouw wensen.

Uiteraard zijn er ook power towers voor (semi) professioneel gebruik. Deze zijn vaak een stuk duurder, maar dan ook zeer stabiel. Ze bieden vaak meer mogelijkheden en comfort, al moet je jezelf wel afvragen of je dit écht nodig hebt en of je hier ook gebruik van gaat maken.

2. Stevigheid en belastbaarheid

Kies voor een stevige power tower die niet gaat wiebelen tijdens de oefeningen! Een kenmerk van een stevige power tower is het eigen gewicht. Hoe zwaarder het materiaal, hoe steviger.

Kijk daarnaast ook naar de belastbaarheid. Hoe meer gewicht de power tower kan dragen hoe steviger hij is. 

Check ook even of je eigen lichaamsgewicht binnen de maximale belastbaarheid valt en de power tower het liefst nog iets meer kan dragen dan dat. 

De pull ups zullen je na een tijdje oefenen namelijk steeds makkelijker afgaan. En dan is het wel zo fijn als je nog wat extra gewicht toe kan voegen, door bijvoorbeeld een gewichtsvest te dragen of een fitnessriem met schijven eraan.

3. De afmetingen

Uiteraard is het ook belangrijk om de te kijken naar de afmetingen, vooral als je niet zo heel veel ruimte voor een power tower hebt. Kijk dus naar de diepte en breedte maat én waar de pull up bar zich bevindt. Bij sommige power towers zit namelijk het dip en leg raise station aan de voorkant en het pull up station aan de achterkant. Hierdoor kan je het apparaat niet tegen de muur schuiven en moet je  dus nog minimaal zo’n 50 cm bij de diepte maat optellen, om genoeg ruimte te hebben voor je pull ups. 

Er zijn ook power towers die alles aan de voorkant hebben, waardoor je het apparaat wel tegen de muur kunt schuiven, wat weer ruimtebesparend is!

Kijk ook even naar de hoogte. Heb je een laag plafond, ga dan voor een wat lagere power tower. Let ook hier op dat je nog minimaal 50 cm ruimte tussen de pull up bar en het plafond vrijhoudt. Je hebt die ruimte namelijk nodig voor je hoofd als je een volledig pull up doet.

4. Power tower oefeningen

Zoals eerder gezegd kan je als het goed is met iedere power tower pull-ups, chin-ups, leg raises en dips doen. Sommige bieden nog meer opties, bijvoorbeeld, verstelbare dip bars zodat je deze ook kunt gebruiken bij push ups.

Benieuwd welke oefeningen (of variaties op oefeningen) je nog meer kunt doen? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Is een power station de investering waard?

Een pull up dip station is een uitstekende investering, aangezien je veel verschillende fitness oefeningen kunt uitvoeren tegen een scherpe prijs. Gemiddeld genomen kost een power tower voor thuis tussen de €200,- en €400,- euro. Als je bedenkt dat je hiermee alle grote spiergroepen van je bovenlichaam kunt trainen, krijg je enorm veel waar voor je geld.

Bovendien neemt een pull up dip station maar weinig ruimte in, als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een power rack.

Beste alternatief voor een pull up station

Een pull up station is ideaal wanneer je gefocust bent op trainen met lichaamsgewicht, over weinig ruimte in je home gym beschikt of op zoek bent naar een voordelig fitness apparaat. 

Als je echter van plan bent om met zware gewichten te trainen en daarbij pull ups wilt doen, is een power rack een uitstekend alternatief. De meeste power racks hebben echter niet standaard een dip- of push-up station, al zijn deze wel vaak optioneel verkrijgbaar. 

Waar de power tower vaak volledig gericht is op het trainen met je eigen lichaamsgewicht, train je in een power rack met gewichten. Deze gewichten zijn meestal niet inbegrepen bij je aankoop. Een power rack inclusief gewichten en andere accessoires is daarom een duurder alternatief dan een power tower. Aan de andere kant, is een power rack wel erg veelzijdig!

Ben je voornamelijk op zoek naar een mogelijkheid om jezelf op te trekken? Dan zijn er ook losse pull up bars verkrijgbaar.

Top 6 beste power stations

Er zijn uitstekende power towers op de markt! Hieronder vind je een selectie van onze favorieten in verschillende prijsklassen. 

1. Bowflex BodyTower

4.6/5
Power tower Bowflex

Bowflex beschikt over een uitstekende reputatie in de fitness wereld en produceert kwalitatief goede en compacte apparatuur. Zo ook de Bowflex BodyTower! Deze power tower heeft een grondoppervlak van 127 x 127 cm en een hoogte van slechts 195,6 cm, waardoor het apparaat in vrijwel iedere home gym past. 

Bovendien bevinden zowel de pull-up bar en het dip station zich aan de voorzijde, waardoor je het apparaat tegen de muur kan plaatsen. Ideaal dus als je weinig ruimte hebt! Let wel even op dat je plafond hoog genoeg is. Om genoeg ruimte te hebben voor een pull-up zou je nog zo’n 50 cm bij de hoogte van de power tower moeten optellen.

De Bowflex BodyTower beschikt over een unieke vertical knee raise met handige, verstelbare dip bars, twee handgrepen voor meer dan 20 oefeningen, sling straps voor knee raises en een oefeningenkaart met 8 basis oefeningen. 

De dip bars verstel je gemakkelijk in zeven verschillende hoogtes om al jouw favoriete push-ups en dips uit te voeren. Daarnaast kan je ze bij pull ups ook gebruiken als opstapje en zitten ze ook niet in de weg tijdens pull ups of chin-ups! De afstand tussen de dip bars is 50 cm, wat voor de meeste mensen een prima maat is.

Het nettogewicht van het fitness apparaat is 52,6 kg waardoor het een zeer stabiele power tower is. Het maximale gebruikersgewicht is 136 kg, dat is niet super veel maar de meeste mensen zullen hier wel prima mee uit de voeten kunnen. 

De prijs van deze bodytower is €349,- en je ontvangt drie jaar garantie bij thuisgebruik. 

Heb je weinig ruimte en een laag plafond dan is dit de beste power tower voor jou!

Voordelen

Nadelen

4.8/5
power tower Insportline

Met deze power tower koop je een pull up dip station en squat rack ineen! Naast pull ups, chin ups, leg raises en dippen biedt deze power tower namelijk ook de mogelijkheid om met een barbell te trainen, doordat er 2 haltersteunen bij geleverd worden! Ideaal dus als je bodyweight oefeningen wil afwisselen met krachttraining en niet voldoende ruimte hebt voor een power rack. De totale afmeting van deze power tower is 110 cm diep, 108 cm breed en 208 cm hoog. De binnen breedte is 60 cm.

Laten we de power tower van boven naar beneden even bekijken, te beginnen met de pull up bar. Dit is een multi-grip bar, waarbij ook een neutrale, smalle grip mogelijk is. De handgrepen zijn voorzien van kunststof. De optrekstang heeft een lengte van 110 cm, wat een prima gemiddelde afmeting is!

Dan de haltersteunen. Deze zijn verstelbaar in 11 posities, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld te squatten, barbell rows of zelfs bench presses te doen! Let wel even op dat de maximale belastbaarheid 150 kg is als je met gewichten aan de slag gaat.

Zijn we aangekomen bij de rugleuning en armsteunen. De rugleuning is zowel naar voren als naar achteren verstelbaar in 4 verschillende posities. Hierdoor is er altijd wel een voor jouw ideale positie te vinden en geeft dit veel comfort bij de leg raises. 

Ook de armsteunen zijn voorzien van padding wat een fijne ondersteuning aan je onderarmen en ellebogen geeft bij deze oefening. De armsteunen zijn in hoogte verstelbaar zodat je er ook push-ups mee kan doen én ze zijn afneembaar, wat weer handig is als je met een barbell aan de slag gaat!

De dip bars staan 60 cm uit elkaar. Of dit een fijne maat voor je is kan je zelf even meten, door een diphouding aan te nemen en de afstand van je ene handpalm tot je andere handpalm te meten. 

Tot slot zijn de poten van het rek voorzien van anti-slip waardoor de deze power tower stevig staat en niet zomaar verschuift. Ook het eigen gewicht van 42 kg draagt bij aan de stabiliteit.

De prijs van €399,- vinden wij dan ook erg netjes voor zo’n multifunctionele power tower!
Ook krijg je er 2 jaar garantie bij.

Ben je op zoek naar een power tower waarmee je bodyweight oefeningen kunt afwisselen met krachttraining? Dan is dit de ideale power tower voor jou!

Voordelen

Nadelen

3. Focus Fitness Force 7

4/5

Is je budget beperkt, maar wil je toch graag een power tower kopen? Dan is dit onze favoriet! Hij voldoet aan alle belangrijke basis eisen en je koopt deze power tower al vanaf €149,-. Het is daarmee ook meteen de goedkoopste uit de lijst.

Laten we hem snel even gaan bekijken. Dit pull up dip station heeft een afmeting van 136 cm diep, 60 cm breed en 210 cm hoog. De pull up bar en push-up steunen bevinden zich aan de achterkant, dus houdt rekening met wat extra ruimte in je home gym. Je kunt dit apparaat namelijk niet tegen de muur plaatsen, als je tenminste gebruik wil kunnen maken van de pull up bar en de push-up steunen. 

De power tower is tot 140kg belastbaar, wat best veel is voor een apparaat in deze prijsklasse. Het eigen gewicht is 35 kg.

De rugleuning en armsteunen zijn voorzien van een foam vulling, waardoor dit veel comfort geeft bij leg raises.

Ook bij dit apparaat staan de dip bars 60 cm uit elkaar. 

Wil je een goedkope, basic power tower en heb je voldoende ruimte? Dan is dit de power tower voor jou!

Voordelen

Nadelen

4. Power Tower - Powertec P-BT

4.7/5
power-tower-powertec

Ben je op zoek naar een zeer zwaar belastbare power tower die zo stevig staat als een huis? Kijk dan eens naar de Powertec P-BT. Deze power tower is namelijk belastbaar tot maar liefst 250kg en is dan ook niet voor niets de favoriet onder krachtsporters!

De power tower heeft een afmeting van 119 cm breed, 121 cm diep en 225 cm hoog. Groot voordeel is dat alle oefeningen aan de voorkant van de power tower kunnen worden gedaan, waardoor je dit apparaat tegen de muur kunt plaatsen.

De pull up bar heeft zowel een brede als smalle grip. De rug- en armsteunen zijn voorzien van een dikke padding wat comfortabel voelt tijdens leg raises. De steunen zijn niet verstelbaar. Wel is het zo dat de dipsteunen aan de voorkant iets meer naar binnen staan dan aan de achterkant. Zo heb je met dippen een fijne houding/grip en zitten ze met pull ups niet in de weg!

Tot slot heeft ook deze power tower push-up steunen aan de voorkant en zorgt het ontwerp dat je voldoende ruimte hebt en er niets in de weg zit als je push ups doet.

Qua prijs valt deze semi-professionele power tower in een hogere prijsklasse en is hij verkrijgbaar vanaf €649,-. 

Wil je een super stevige en zeer zwaar belastbare power tower en heb je een wat ruimer budget? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

5. Multistation - Gorillasports

4.6/5
power-station-multistation-Gorillasports

Net als de Insportline power tower, kan je met dit apparaat zowel met lichaamsgewicht als met gewichten trainen. 

Let wel op dat de pull up bar en dip station met maximaal 100kg belast kunnen worden. De halterbank en de haltersteunen kunnen echter 220kg dragen. Dit is inclusief je eigen gewicht. Dus ben je zelf niet al te zwaar, dan kan dit een mooi multistation voor je zijn!

De afmetingen zijn als je de halterbank hebt uitgeklapt, 203 cm diep, 74 cm breed en 222 cm hoog. Met de bank ingeklapt is de diepte 138 cm.

De pull up bar is 107 cm en te gebruiken met een wijde en smalle grip. De rug- en armkussens zijn voorzien van padding voor extra comfort tijdens leg raises. Deze steunen zijn niet verstelbaar.

De haltersteunen zijn wel verstelbaar op 2 verschillende hoogtes. Dit is zo’n 20 tot 30 cm onder de armsteunen en deze zijn daardoor vooral geschikt om te kunnen bankdrukken. De haltersteunen zijn ook alleen te gebruiken in combinatie met de halterbank. Opgeplakt zit deze namelijk in de weg.

Uiteraard heeft ook deze power tower push-up steunen. Deze bevinden zich aan de voorkant.

De prijs van deze power tower is €269,95. Dit is exclusief halterset.

Ben je op zoek naar een power tower inclusief halterbank en is de beperkte belastbaarheid van het pull up dip station geen probleem? Dan is dit de power tower voor jou!

Voordelen

Nadelen

6. ATX Multi Tower

5/5
power-tower-ATX
power-tower-ATX

Last but not least, de ATX Multi Tower. Uiteraard mag dit kwalitatief zeer goede merk niet in onze top 6 ontbreken!

Dit toestel heeft alles wat je maar wenst bij een pull up dip station. Zo heeft het een multigrip optrekstang van 120 cm breed, een beenrol, rug- en armkussens en verstelbare dipsteunen. De afstand tussen de dipsteunen is 60 tot 65 cm.

Met de belastbaarheid van dit pull up dip station zit het ook wel goed! De pull up bar is tot 180kg belastbaar en de dipsteunen tot 160kg. Het apparaat heeft een eigen gewicht van maar liefst 89kg, en staat dan ook zeer stabiel!

Verder is deze power tower voorzien van extra dikke rug- en armkussens, wat erg comfortabel is bij leg raises. Het rugkussen is zelfs uitneembaar, waardoor je dit ook bij andere oefeningen kunt gebruiken.

Als extraatje heeft deze power tower ook nog een beenrol. Deze kan je gebruiken om je benen op te leggen bij push ups of juist onder te klemmen bij sit ups.

De afmetingen van deze power tower zijn, 125cm diep, 124 cm breed en 215 cm hoog.

De prijs van ATX Multi Tower is €599,- en daarmee koop je echt kwaliteit!

Ben je op zoek naar een zeer solide en kwalitatief zeer goede power tower met een hoge belastbaarheid? Dan is dit de power tower voor jou!

Voordelen

Nadelen

Conclusie

In deze top 6 hebben we je kwalitatief zeer goede power towers in verschillende prijsklassen laten zien met elk hun eigen kwaliteiten. Zo is er voor ieder budget wel een goed pull up dip station te koop!

Kijk vooral wat jij belangrijk vindt bij een power tower en hoeveel ruimte je hiervoor hebt in je home gym. 

Als je vraagt naar onze favoriet, dan is dat de Insportline Power Tower PT250. Dit pull up dip station heeft namelijk ook een squat rack, waardoor je bodyweight en krachttraining kunt combineren. Super multifunctioneel dus!

Heb je toch niet voldoende ruimte voor een complete power tower? Dan kan je ook overwegen om alleen een pull up bar te kopen.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!