Plyobox kopen? Dit zijn de 6 beste!

Laatste update 14 juli 2021 Marian
power tower

Een plyobox, ook wel een jump box of crossfit box genoemd, is een super veelzijdig fitness attribuut om aan je home gym toe te voegen! Deze simpele, vierkante box is zo gemaakt dat hij stevig op de grond blijft staan als je erop springt of erop leunt. Vaak wordt bij crossfit ook een plyobox gebruikt. Juist omdat het een uitstekende manier is om je lichaam op verschillende manieren te trainen, uit te dagen en te werken aan je explosiviteit! 

Overweeg je om een plyobox te kopen? Lees dan eerst even dit artikel door. We leggen je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een plyobox en zetten de beste boxen voor je op een rij. Ben je super handig en wil je zelf een plyo box maken? Ook dan hebben we een aantal nuttige tips voor je!

Voordat je op zoek gaat naar een plyobox is het handig om te weten wat je met de plyobox wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld verschillende (spring)hoogtes hebben, dan is het ook handig om te weten hoeveel bergruimte je hebt. En of je dus kiest voor meerdere plyoboxen in verschillende maten of liever voor een 3-in-1 box gaat. Moet de plyobox veel gewicht kunnen dragen, omdat je ook iets met gewichten erop wil gaan doen, dan is een metalen plyo box misschien het beste voor je.

Er zijn grofweg 3 verschillende soorten plyo boxen te koop.

Soft plyo box

PT Essantials plyobox soft

Een soft plyo box heeft, net als een houten plyobox, een groot spring oppervlak. Voordeel van deze box ten opzichte van een houten of metalen plyobox is dat ze zachter zijn. Het is namelijk een houten kist die ingepakt is in schuimrubber. Mocht je tijdens een sprong de box net missen, dan is een soft box een stuk vriendelijker voor je schenen! Ga je voor het eerst box jumps doen, dan begin je meestal  op een soft box. Vaak is de soft plyo box een 3-in1 box waardoor je drie verschillende springhoogtes hebt.

Houten plyo box

ATX houten plyobox

Een houten plyobox heeft meestal een groter oppervlak dan een metalen plybox. Hierdoor is de kans kleiner dat je per ongeluk van de box af stapt of valt. Perfect voor beginners dus! Een ander voordeel van een houten plyobox is, dat de meeste houten boxen op drie verschillende manieren kunnen worden neergezet, net als bij een soft plyo box. Dit zijn de zogenaamde 3-in-1 plyo boxen. Hierdoor kun je kiezen tussen drie verschillende hoogtes.

Een nadeel van een houten plyobox is dat ze minder sterk zijn dan metalen plyoboxen. De meeste houten plyoboxen kunnen dan ook tot ongeveer 180 kilogram worden belast. Dit kan een probleem opleveren als je zelf wat zwaarder bent en/of graag met zware gewichten traint.

Metalen plyo box

plyobox Gorillasports metaal

Een metalen plyobox kan meestal zwaarder worden belast dan een houten of soft plyo box. Nog een voordeel van deze box is, dat je deze in tegenstelling tot sommige houten boxen, niet zelf in elkaar hoeft te zetten.

Nadelen van metalen boxen zijn, dat je ze maar op 1 manier kunt neerzetten/gebruiken en het dus geen 3-in-1 boxen. Hierdoor kun je dus maar op één hoogte springen. Wil je hier meer in kunnen variëren? Dan zal je er een aantal moeten aanschaffen wat duurder is dan een 3-in-1 houten of soft plyo box.

Een plyobox kopen: waar moet je op letten?

WIl je graag een plyobox kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

1. Het materiaal

De meeste plyoboxen worden gemaakt van hout (al dan niet met een schuimrubberlaag eromheen) of metaal. Kijk wat het beste bij jou trainingsdoel en wensen past. 

2. De afmeting

Plyoboxen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Hoe hoger de box, hoe lastiger en hoe zwaarder de training. Beginners worden dan ook aangeraden om met een lage plyobox te beginnen, en langzaam naar een hogere box toe te werken. Wat de beste maat is om mee te beginnen is afhankelijk van je lengte en je sprongkracht, maar over het algemeen wordt aangeraden om te starten met een box van 40 of 50 cm. Door te kiezen voor een houten 3-in-1 plyobox kun je geleidelijk steeds een stapje hoger gaan.

3. Overige relevante kenmerken

  • Ga je voor een houten box, en zul je de box vaak moeten verplaatsen? Kies dan voor een box met een handvat of handgreep.
  • Als je meerdere plyoboxen van verschillende hoogtes wilt aanschaffen, is het slim om voor stapelbare boxen, of een 3-in-1-plyobox te kiezen. Zo ben je niet al te veel ruimte kwijt.
  • Is dit de eerste keer dat je met een plyobox traint? Kies dan voor een plyobox met een groot oppervlak. Ben je bang om jezelf te blesseren aan een houten of metalen plyobox, kies dan voor een soft plyo box.

Plyobox oefeningen

Een plyobox wordt het meest gebruikt voor het uitvoeren van de zogenaamde box jump. Bij deze oefening ga je op de grond voor de box staan en spring je met twee benen uit stand op de box. Doordat je jezelf omhoog moet duwen, ontwikkel je sprongkracht, vergroot je je explosiviteit en versterk je je spieren. Ook komt dit je lenigheid ten goede. 

De box jump is echter niet de enige oefening die je met een plyobox kunt doen. Je kunt de plyobox bijvoorbeeld ook gebruiken voor pistol squats, om verschillende push up variaties op te doen, of voor tricep dips. In onderstaande video vind je maar liefst 27 verschillende oefeningen die je met een jump box kunt doen! 

De 6 beste plyoboxen

Er zijn veel goede plyoboxen op de markt. Hieronder vind je een selectie van de beste houten, metalen en soft plyo boxen.

5/5
ATX houten plyobox

Deze 3-in-1 houten plyo box van het merk ATX is kwalitatief zeer goed en super stevig (we hadden ook niet anders verwacht van dit merk!). Aan de binnenkant is namelijk een gekruist houten frame aangebracht voor extra stevigheid.

De box weegt 25kg, maar door de handgreep in het hout is deze toch makkelijk te verplaatsen. Door de plyobox te kantelen zijn er (sprong)hoogtes van 50cm, 60cm en 70cm mogelijk. Ideaal dus om je grenzen te kunnen blijven verleggen en uitdaging te behouden naarmate je prestaties vorderen.

De plyobox wordt als een bouwpakket afgeleverd, maar door de duidelijke handleiding is deze prima zelf in elkaar te zetten.

Voordelen

Nadelen

5/5

Ook deze houten 3-in-1 plyobox van het merk PT Essentials is zeer sterk en kwalitatief goed. Hij lijkt qua kenmerken veel op de houten ATX box. Zo is ook deze jump box voorzien van een stevig kruis aan de binnenkant, waardoor de box zwaar belastbaar is en dus ook geschikt is voor professioneel gebruik. Om de box te kunnen verplaatsen is deze ook voorzien van handgrepen, wat erg handig is.

Het verschil met de houten ATX plyobox zit hem met name in de prijs en de hoogte. Allereerst de prijs, die ligt zo’n 20% lager dan bij ATX, wat deze box dan ook zeer aantrekkelijk maakt! 

Dan de hoogte. Door de box te kantelen zijn er (sprong)hoogtes van 51 cm, 61 cm en 76 cm mogelijk. Deze worden op de box in inches aangegeven (20, 24 en 30 inch). Deze hoogtes worden bij crossfit gebruikt.  

Ook deze plyobox wordt als bouwpakket afgeleverd, maar is in zo’n 20 minuten in elkaar te zetten!

Conclusie: dit is een hele goede plyobox tegen een zeer aantrekkelijke prijs!

Voordelen

Nadelen

4.6/5
Rampage plyobox

Zie je er tegenop om zelf een houten plyobox in elkaar zetten? Dan is de Rampage Gym Plyobox iets voor jou! Deze wordt namelijk compleet gemonteerd geleverd, dus je kunt er meteen mee aan de slag!

Verder bezit hij alle kenmerken van een goede plyobox, zoals stevig binnenwerk, handgrepen en 3 verschillende (sprong)hoogte. Deze hoogtes zijn gelijk aan de plyobox van PT Essentials, namelijk 51, 61 en 76 cm. Het gewicht van de plyobox is 23 kg.

Nadeel van deze box is de prijs. Doordat hij gemonteerd wordt geleverd, betaal je hier extra voor. Het is dan ook de duurste van de 3 houten plyoboxen in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

4.5/5
Gymstick plyobox

Ben je op zoek naar een metalen plyobox, omdat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifieke hoogte of juist meer wil kunnen variëren in spronghoogtes dan bij een 3-in-1 houten plyobox mogelijk is? Dan is de Gymstick Plyobox iets voor jou!

De plyobox heeft een stabiele constructie en bovenop een rubberen anti-slip laag, waardoor je niet uitglijdt. 

Hij wordt verkocht per stuk (dus niet als set!) en is beschikbaar in de hoogte 15, 30, 45, 60 en 75cm. Het springoppervlak wordt groter naarmate de hoogte toeneemt en begint vanaf 29 cm bij 29 cm.

De prijs varieert per hoogte en start vanaf €129,- in deze zwarte uitvoering. Hij is er ook in het rood, deze is iets voordeliger!

Voordelen

Nadelen

4.7/5
plyobox Gorillasports metaal

Ben je op zoek naar een hele set plyoboxen, zodat je volop kan variëren in springhoogte? Dan is dit de set voor jou! In totaal krijg je maar liefst 7 verschillende plyoboxen variërend in hoogte van 15 tot 107cm!

Ook deze plyoboxen zijn zeer stabiel en voorzien van een anti-slip oppervlak bovenop de box. De boxen zijn stapelbaar, zodat ze niet veel ruimte in beslag nemen als je ze op wil bergen.

Wat deze set met name aantrekkelijk maakt is de prijs! De hele set koop je namelijk al voor €599,- en dat is echt voordelig als je weet dat de normale prijs per stuk vanaf zo’n €100,- begint.

Voordelen

Nadelen

5/5
PT Essantials plyobox soft

Wil je graag een wat zachtere landing om bijvoorbeeld je gewrichten te sparen of wil je geschaafde schenen door een misstap voorkomen? Dan is een soft plyo box ideaal!

Deze jump box van PT Essentials is hard genoeg om erop te springen en zacht genoeg voor je gewrichten, een ideale combi dus!

De ingepakte houten variant van dit merk, is voorzien van een schuimlaag en stevige buiten laag, waardoor de landing een stuk zachter is dan bij een houten of metalen plyobox. Ook is hij makkelijk te reinigen met een nat doekje.

De box weegt 25 kg en is heel stabiel. Het verzetten van de box is iets lastiger, omdat deze softbox geen handgrepen heeft. Het is een 3-in-1 box, waardoor je drie verschillende (sprong)hoogtes hebt, namelijk 51, 61 en 76cm.

Voordelen

Nadelen

5/5
Plyobox Gorillasports verstelbaar

Heb je niet zoveel ruimte, maar wil je wel graag op verschillende hoogtes kunnen springen? Dan is deze handige verstelbare plyobox mogelijk iets voor jou!

Hij is in 5 verschillende hoogtes variërend van 45 tot 65 cm in te stellen. Het spring oppervlak heeft een afmeting van 59 x50 cm. Het is een zeer stevige plyobox en belastbaar tot maar liefst 300kg!

De plyobox weegt zelf 18kg en is dus door de vormgeving makkelijk te verplaatsen. De pootjes zijn voorzien van rubber, zodat de plyobox niet wegschuift en je vloer ook niet beschadigt.

De prijs maakt deze verstelbare plyobox vooral aantrekkelijk. Zeker als je deze vergelijkt met de stuks prijs van een metalen plyobox!

Voordelen

Nadelen

Hoe kun je zelf een plyo box maken?

Lijkt het je leuk om met een plyobox te trainen? Je kunt een plyo box kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een plyo box te maken. Dit is een uiteindelijk goedkoper dan het kopen van een plyobox. 

Het maken van een plyobox heeft echter ook nadelen. Niet alleen kost het maken van een plyobox tijd, je hebt er ook diverse soorten gereedschap voor nodig. Ook heb je er enige handigheid voor nodig – met het oog op de veiligheid is het immers belangrijk dat de box goed wordt afgewerkt en voldoende stevig is.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je zelf een plyobox kunt maken.

Conclusie

In dit artikel hebben we een selectie van de beste plyo boxen van dit moment uitgebreid voor je beschreven. Welke plyobox het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen, ruimte en budget. Een kwalitatief goede 3-in-1 plyobox is het meest populair, simpelweg omdat dit het goedkoopst is en diversiteit biedt!

Ben je Crossfit fanaat, dan weet je dat naast een fijne (home)gym ook goede schoenen niet mogen ontbreken om blessures te voorkomen. De beste crossfit schoenen voor dames en de beste crossfit schoenen voor heren hebben wij dan ook alvast voor je geselecteerd. 

 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!