De olympische halterstang is bij veel mensen het eerste wat er in hen opkomt als ze aan krachttraining denken. Dat is ook niet gek, het is één van de belangrijkste en meest onmisbare items in de krachthoek van elke sportschool of home gym!
Wil jij thuis een home gym inrichten? Dan mag een kwalitatief goede halterstang dus niet ontbreken. In dit artikel vertellen we je dan ook waar je op moet letten bij het kiezen van een halterstang en welke verschillende soorten barbells er zijn. Ook zetten we de beste halterstangen overzichtelijk voor je op een rij.
Wat is een olympische halterstang?
Je hebt de term ‘olympische halterstang’ vast al eens gehoord, maar wat is dit nu eigenlijk? Een halterstang (ook wel barbell genoemd) is een lange, metalen stang waarbij aan elk uiteinde een verdikking zit (sleeve) waar halterschijven aan bevestigd kunnen worden. De sleeve van een olympische halterstang heeft een diameter van 50mm.
Daarnaast heeft de stang “collars” dat zijn de verdikkingen waar je de halterschijven tegenaan schuift en tussen de collars zit de schacht (het gedeelte waar je de halterstang vast pakt). Deze is meestal voorzien van knurling, een kartelig reliëf dat in de stang is geslepen.
Halterstangen zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en in verschillende lengtes. De originele olympische halterstangen hebben een specifieke afmeting, omdat deze worden gebruikt tijdens wedstrijden powerlifting of gewichtheffen.
Een olympische halterstang voor gewichtheffen komt voor in twee verschillende afmetingen:
- Een gewicht van 15 kilogram en een lengte van 201 centimeter voor dames
- Een gewicht van 20 kilogram en een lengte van 220 centimeter voor heren.
- Een gewicht van 20 kilogram en een lengte van 220 centimeter.
Wil je meer weten over de afmetingen van een olympische halterstang? Kijk dan eens op de website van het IWF.
Welke soort halterstangen zijn er nog meer?
Naast olympische halterstangen bestaan echter ook nog andere soorten halterstangen.
- De olympische halterstangen zijn niet de enige rechte halterstangen – er zijn ook nog rechte halterstangen in andere afmetingen op de markt. Deze halterstangen hebben een ander(e) gewicht, lengte en/of diameter dan de olympische halterstangen die voor wedstrijden worden gebruikt.
De naam olympische halterstang wordt in webshops met name gebruikt om aan te geven dat de sleeve een dikte van 50mm heeft. Vind je een olympische halterstang te zwaar of heb je thuis onvoldoende ruimte voor een olympisch exemplaar, zoek dan dus naar een ander formaat halterstang. Ga echter wel voor een halterstang met een 50mm sleeve, deze is namelijk uitermate geschikt voor krachtsport. Een halterstang met een 30mm sleeve is alleen geschikt voor algemene fitnessdoeleinden en kan dan ook niet zo zwaar beladen worden. - Naast rechte stangen kun je ook kiezen voor een curlstang, ook wel een curl bar genoemd. Dit is een halterstang in een soort zigzagvorm. Het voordeel van curl bars is dat dit soort halterstangen minder druk op de pols en de elleboog zetten. Hierdoor verminder je de kans op blessures. Ook zijn deze halterstangen vaak stukken kleiner dan olympische halterstangen.
Het gebruik van een curlstang is wel wat beperkter dan die van een olympische halterstang. Deze wordt dan ook vaker aangeschaft als aanvulling op een rechte halterstang.
Een halterstang kopen - waar moet je op letten?
Wil je graag een olympische halterstang kopen voor in je home gym? Dan zijn er een aantal punten waar je op kan letten.
1. Het gewicht
Misschien wel de belangrijkste factor bij het kiezen van een barbell is het gewicht. Het is immers de bedoeling dat je deze stang mét gewichten op kunt tillen – en dat gaat natuurlijk lastig als de stang zonder gewichten al te zwaar is.
Zoals we hierboven al aangaven, heeft de olympische halterstang een standaard gewicht van 15 of 20 kilogram. Vind je dit te zwaar? Kies dan voor een reguliere halterstang met een lager gewicht. Zo zijn er al halterstangen te vinden vanaf 2 kilogram. Ben je meer gevorderd? Ga dan zeker voor een halterstang met een 50mm sleeve, hier heb je eindeloos veel plezier van!
2. De diameter
Hoewel sommige halterstangen al een hoog eigen gewicht hebben, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ook mét halterschijven kunt trainen. Zorg er daarom voor dat je een halterstang koopt met dezelfde diameter als het gat in de halterschijven die je erop wilt gaan plaatsen. Heb je nog geen halterschijven in huis? Je kunt er ook voor kiezen om een set met een halterstang met gewichten aan te schaffen. Zo kun je direct aan de slag!
3. De belastbaarheid van de halterstang
Bij het trainen met zware gewichten staat de veiligheid natuurlijk op één. Het is daarom belangrijk om voor een halterstang te kiezen die stevig genoeg is voor het gewicht dat je er op wil plaatsen. Op het gebied van de belastbaarheid zijn er drie waarden waar je op moet letten.
- De treksterkte van de stang. Deze waarde wordt aangegeven in pounds per square inch (PSI) en geeft aan hoeveel trekkracht er nodig zou zijn om de stang te breken. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de sterkte van het gebruikte metaal
- De vloeigrens van de stang. Deze waarde geeft aan hoeveel kracht er nodig zou zijn om de halterstang permanent te verbuigen. Hoe hoger de vloeigrens, hoe beter de stang dus bestand is tegen krommingen.
- De belastbaarheid in kilogram. Dit is het aantal kilogram dat de stang maximaal kan dragen. Je kunt het best kiezen voor een halterstang met een belastbaarheid die een stuk hoger is dan het gewicht dat je maximaal wilt gebruiken. Zo weet je honderd procent zeker dat je veilig traint.
4. De aanwezigheid van knurling
Ga je gauw zweten en glippen gewichten daardoor snel uit je handen? Je kunt dit oplossen door een paar fitness handschoenen aan te schaffen, of door magnesium te gebruiken. Je kunt er echter ook voor kiezen om een halterstang met knurling te gebruiken.
Knurling is een soort kartelig reliëf dat in het metaal is geslepen. Hoe dieper dit reliëf, hoe meer grip je op de stang hebt. Hou er echter wel rekening mee dat je je huid hieraan kunt openhalen (grips zijn vaak toch wel prettig).
5. De coating
Coatings worden voornamelijk gebruikt om bescherming te bieden tegen roest. Een van de populairste coatings tegen roest is de chrome coating. Het voordeel van deze coating is dat deze weinig onderhoud vereist. Houd er echter wel rekening mee dat een dergelijke coating ervoor kan zorgen dat de knurling minder scherp wordt, waardoor je minder grip op de stang hebt.
Een andere coating die ook voorkomt is black oxide coating. Deze beschermt de barbell helaas niet volledig tegen roest. Echter is het voordeel van de deze coating dat de knurling scherper is, waardoor je meer grip hebt.
De beste olympische halterstangen
Wil je graag een halterstang kopen, maar weet je niet zeker welke halterstang je het beste kunt kiezen? We hebben een aantal zeer goede merken olympische halterstangen voor je op een rij gezet.
1. Tunturi olympische halterstang

De olympische halterstangen van Tunturi zijn van een zeer goede kwaliteit, wat je terugziet in de hoge belastbaarheid die soms tot wel 650kg gaat!
De halterstangen zijn verkrijgbaar in de volgende afmetingen:
- gewicht 20kg, lengte 220 cm, sleeve 50mm, diameter handvat 28mm, belastbaarheid tot 650 kg
- gewicht 15kg, lengte 201 cm, sleeve 50 mm, diameter handvat 25mm, belastbaarheid tot 475kg
- gewicht 10kg, lengte 168 cm, sleeve 50mm, diameter handvat, 25mm, belastbaarheid tot 300kg
Van deze halterstangen heb je een eeuwigheid plezier!
2. Olympische halterstang Ironsports

Deze halterstang van het merk Ironsports is 220cm lang, heeft een greepdikte van 28mm, een sleeve van 50 mm en een gewicht van 20kg. De stang is voorzien van een chromen coating en knurling. De totale belastbaarheid is 250kg.
Deze olympische halterstang is de goedkoopste optie uit ons overzicht.
3. ATX olympische halterstang


Ben je op zoek naar een eerste klas barbell die super zwaar te belasten is? Kijk dan eens naar de olympische halterstangen van ATX. Ze hebben een enorm uitgebreide collectie en voor iedereen wel een perfect passende barbell. De ATX halterstangen zijn er in verschillende klassen en voor verschillende toepassingen zoals CrossFit, powerlifting en gewichtheffen.
Zo heeft de ATX Olympic Bearing Barbell een lengte van 220 cm, een greepdikte van 28mm en een gewicht van 20kg. Verder is de halterstang tot maar liefst 700kg belastbaar, heeft een extreem soepele draaiing en is afgewerkt met een chromen coating. De knurling van deze stang is medium diep.
Wil je de perfecte halterstang voor jouw workout, kijk dan zeker bij deze ATX collectie!
4. Halterstang met gewichten Bodysolid

Heb je nog geen halterschijven, dan is het vaak voordeliger om een halterstang met gewichten te kopen. Bij deze set van Body-Solid krijg je:
- een olympische halterstang met een lengte van 220cm, sleeve van 50mm en een gewicht van 20kg. De maximale belastbaarheid is 270kg.
- 100kg aan halterschijven ( 4x 1,25kg, 2x 2,5kg, 4x 5kg, 2x 10kg, 2x 15kg)
- 2 veerclipsluiters
De halterschijven zijn voorzien van een rubberen coating, waardoor ze niet rammelen tijdens de oefening en je vloer beschermen.
Onderhoud van de halterstang
Een goede halterstang koop je voor het leven, mits je deze goed schoonmaakt en onderhoud. Gecoate stangen vragen gelukkig weinig onderhoud. Af en toe de knurling schoonmaken met een nylon borstel is voldoende om het zweet en stof uit het reliëf te poetsen.
Heb je echter een halterstang met een zwartoxide coating, dan moet je deze regelmatig schoonmaken en insmeren met een speciale olie. Deze olie kan je ook gebruiken voor het smeren van de sleeves.
In onderstaand filmpje zie je exact hoe je een halterstang schoon kunt maken.