Het beste meditatiebankje vind je zo! Inclusief top 4

Laatste update 22 november 2021 Marian
meditatiebankje

Is een meditatiebankje iets voor jou? Meditatie is geschikt voor iedereen, maar de gebruikelijke houdingen zijn niet voor ieder mens even comfortabel. En een oncomfortabele positie leidt natuurlijk af van je meditatiepraktijk. Een meditatiekussen of yoga bolster kan verlichting bieden, maar niet altijd. Een meditatiebankje, ook wel yoga krukje of yoga bankje genoemd, is dan de oplossing om wél in een comfortabele houding te kunnen mediteren. 

In dit artikel vertellen we je dan ook alles over meditatiebankjes. Wat zijn de voordelen ervan, en hoe gebruik je een meditatiebankje? Allereerst beginnen we met onze persoonlijke top 4 beste meditatiebankjes!

Welk meditatiebankje het beste bij jou past is heel persoonlijk. Hieronder vind je onze 4 favorieten van dit moment. Kijk vooral naar de specificaties om het beste yoga krukje voor jou te vinden.

1. Yogi & Yoghini houten meditatiebankje

4.7/5
meditatiebankje Yogini

Een meditatiebankje van natuurlijk materiaal, dat ook prima als gewoon krukje is te gebruiken. Het stevige zitvlak is ergonomisch gevormd, dus je kunt er lang op zitten of mediteren.

Voordelen

Nadelen

2. Inklapbaar houten meditatiebankje

5/5
meditatiebankje inklapbaar

Wil je een meditatiebankje dat makkelijk is op te bergen? Dit houten yoga bankje is inklapbaar, dus je kunt hem zo lang of kort gebruiken als jij wil. Ingeklapt is hij slechts 6 cm dik. Ook dit bankje loopt iets af naar voren, wat een comfortabele zit makkelijker maakt.

De afmetingen van het bankje zijn 20cm hoog en 15cm breed. Het zitvlak is 17cm x 48cm.

Voordelen

Nadelen

3. De Kleine Zagerij houten meditatiebankje

5/5
meditatiebankje hout

Dit compacte vurenhouten meditatiebankje is gemaakt uit één stuk hout, waardoor er geen lijm of spijkers aan te pas zijn gekomen. Rechtstreeks uit de Kleine Zagerij, handgemaakt en van Hollandse bodem.

De afmetingen van het bankje zijn 18cm hoog en 15cm breed. Het zitvlak is 15cm x 47cm.

Voordelen

Nadelen

4. Salido meditatiebankje van bamboe

4.7/5

Bamboe is een ontzettend sterk materiaal, en bij uitstek geschikt om een yoga bankje van te maken. Dit maakt het bankje erg stabiel, waardoor je er helemaal op kunt vertrouwen. 

Voordelen

Nadelen

De voordelen van een yoga krukje

Het grootste voordeel van een yoga krukje is dat je er comfortabel op kunt zitten. Niet iedereen zit namelijk even gemakkelijk in de gebruikelijke meditatiehoudingen. Een yoga bankje is vaak licht hellend, zodat je ledematen, heupen en ruggengraat zich in een optimale positie bevinden. 

Daarnaast kun je een meditatiebankje vaak gewoon in je interieur laten staan, om als zitobject te gebruiken. Meestal zijn ze namelijk gemaakt van onbewerkt hout, waardoor ze bij elke inrichting passen. En natuurlijk zitten ze heerlijk!

Een meditatiebankje kopen, waar op letten?

Overweeg je een meditatiebankje te kopen, kijk dan als eerste naar het materiaal. Past dit in jouw interieur? Wil je een onbewerkt yoga krukje, zodat je hem kunt afwerken? 

En hoe zit het bankje? Verwacht je er comfortabel op te kunnen mediteren, zelfs uren achtereen wanneer dit jouw ambitie is? En wil je er graag een kussen bij gebruiken, dan dient deze er natuurlijk wel op te passen.

Ook de prijs is een punt om mee te nemen. Sommige bankjes zijn flink duurder dan andere, maar vaak komt dit door bepaalde afwerkingen of extra’s die je erin terugvindt. Een extra ergonomisch gevormd zitvlak bijvoorbeeld. 

Bedenk dus voor jezelf wat je nodig hebt en wat niet, zodat je een bankje kiest dat precies bij jouw wensen en lichaam past. Ook zijn sommige yoga krukjes in te klappen, wat handig is als je klein woont of gewoonweg graag je krukje opbergt na het mediteren.

Hoe gebruik je een meditatiebankje?

De meeste meditatiebankjes zijn zo ontworpen dat je met je zitvlak op het bankje zit, terwijl je knieen op de grond rusten. Je voeten vouw je dan onder het bankje. Om die reden is het zitvlak iets naar voren gekanteld, zodat je in de perfecte positie belandt met een rechte ruggengraat.

Je kunt ervoor kiezen om het bankje met of zonder extra kussen te gebruiken. In de meeste gevallen is een kussen niet nodig, maar als jij dit prettig vindt; voel je vrij. Ga het liefst wel voor een redelijk dun kussen, zodat je stabiliteit houdt.

DIY: een meditatiebankje maken

Wist je dat je vrij makkelijk zélf een meditatiebankje kunt maken? Op YouTube staan verschillende korte video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een yoga krukje maakt. Bekijk bijvoorbeeld deze video en probeer het zelf:

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over meditatiebankjes. Staat jouw vraag er niet bij of heb je wellicht advies nodig, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Waarom zou ik een meditatiebankje kopen?

Vooral wanneer het je niet lukt om in een comfortabele of ergonomische houding te komen tijdens het mediteren, kan een yoga krukje uitkomst bieden. Deze zorgt er namelijk voor dat je een neutrale ruggengraat houdt. Ook bevordert het een vrije bloedsomloop doordat niets wordt afgekneld. Heb je last van je ledematen in een gewone meditatie zit, of wanneer je een kussen gebruikt, dan is een yoga bankje een goede optie.

Wat kost een meditatiebankje?

De meeste yoga krukjes zijn heel schappelijk geprijsd. Voor enkele tientjes heb je al een meditatiebankje in huis, zoals je ook in onze top 4 ziet. Ze zijn doorgaans erg duurzaam vanwege de materialen en de manier waarop ze gemaakt zijn. Je mag er dus op rekenen dat je er vele jaren, zo niet decennia, plezier van zult hebben.

Welk materiaal is het beste voor een yoga bankje?

Het beste materiaal voor een yoga krukje zijn natuurlijke materialen. Deze zijn ten eerste duurzaam, maar geven ook de nodige stabiliteit, comfort en stevigheid. En natuurlijk passen natuurlijke en onbewerkte materialen helemaal in de meditatie mindset.

Is een yoga bankje beter dan een yoga kussen?

Een yoga kussen kan al een hele verbetering zijn in comfort ten opzichte van jezelf in de lotushouding wurmen terwijl je hier te stijf voor bent. Het grote voordeel van een meditatiebankje is echter dat het zorgt voor een vrije bloedsomloop; je ledematen worden dus nergens afgekneld. En dat kan bij een yoga kussen nog wel eens gebeuren. Heb je hier vaak last van, overweeg dan een yoga bankje.

Zal ik zelf een yoga krukje maken of liever kopen?

Ben je vrij handig en lijkt het je leuk om zelf je meditatiebankje te maken, dan kan dit zeker een leuk project voor je zijn. En anders is een yoga bankje uit de winkel ook niets om je voor te schamen; deze zijn vaak met aandacht en liefde gemaakt, en bovendien niet heel duur. Wel zelf een bankje maken? Bekijk de tips in dit artikel en ga aan de slag!

Op zoek naar nog meer yoga kleding en accessoires?

De beste meditatiekussens, yoga sokken, yoga leggings, yoga matten, yogatassen en yoga blokken kan je uiteraard ook vinden op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!