Een medicine ball kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen in de sportschool, maar waar moet je nu op letten als je er zelf een voor in je home gym wil kopen? No worries! In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we je tips. Ook zetten we de voor- en nadelen op een rij, geven we je een aantal leuke medicine ball oefeningen mee én zetten we de beste medicijnbal merken voor je op een rij!
Wat is een medicine ball?
Een medicijnbal (in het Engels ook wel medicine ball genoemd) is een ronde bal. Deze bal kan gemaakt zijn van uiteenlopende materialen, maar meestal wordt rubber, nylon, vinyl, leer of kunststof gebruikt.
Wat maakt deze bal nu zo bijzonder? Daar kunnen we kort over zijn: het gewicht. De medicijnbal is een stuk zwaarder dan je zou verwachten op basis van het gebruikte materiaal en de afmetingen van de bal. Dit komt doordat de medicijnbal met een dicht materiaal is gevuld, zoals water of zand.
Hierdoor komt de medicijnbal goed van pas bij zowel krachttraining als conditietraining. Ook worden medicijnballen vaak in de fysiotherapie of in revalidatietrajecten gebruikt. Dit verklaart meteen de naam van de medicijnbal.
Welke soorten medicijnballen zijn er?
Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten medicijnballen zijn. We hebben de populairste soorten voor je op een rijtje gezet.
- De reguliere medicijnbal. Deze medicijnbal wordt het meest gebruikt. Deze bal kan van uiteenlopende materialen worden gemaakt. Hetgeen de reguliere medicijnbal van andere soorten medicijnballen onderscheidt, is het feit dat deze bal stuitert. Hierdoor is deze bal niet geschikt voor alle oefeningen. Je kunt deze bal bijvoorbeeld beter niet tegen een muur of op de grond gooien – in dat geval heb je immers de kans dat de bal terugstuitert en bijvoorbeeld in je gezicht terechtkomt.
- De slamball. Deze medicijnbal heeft een dikke, rubberen buitenlaag en is gevuld met zand en lucht. Hierdoor zijn dit, vergeleken met andere soorten medicijnballen, relatief zware medicijnballen. Ook zijn slam balls erg stevig en stabiel: ze stuiteren niet en zullen niet snel wegrollen. Dit maakt deze ballen perfect voor krachttraining.
- De wallball. Deze ballen worden meestal gemaakt van vinyl en zijn vaak ietwat gewatteerd. Hierdoor is de buitenkant lekker zacht. De wall ball is over het algemeen minder zwaar dan de slam ball. Hierdoor kan de wall ball tegen een muur gegooid worden.
Wat zijn de voordelen van een medicine ball?
- Het doen van medicine ball oefeningen is een uitstekende manier om je core, armen én benen aan het werk te zetten. De medicijnbal is echter niet alleen goed voor het opbouwen van spiermassa, maar ook voor het opbouwen van conditie en uithoudingsvermogen.
- Een ander groot voordeel van de medicijnbal is dat deze voor een breed scala aan oefeningen kan worden gebruikt – van ball squats tot shoulder presses. Met een medicijnbal zal je dus niet snel verveeld raken!
- Medicijnballen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en gewichten. Hierdoor kun je de bal volledig afstemmen op jouw niveau en type training.
- Medicijnballen zijn makkelijk in gebruik: je hoeft er geen ingewikkelde technieken voor onder de knie te krijgen.
- Een medicijnbal is erg betaalbaar. Hoewel er natuurlijk ook dure medicijnballen in omloop zijn, kun je ook al voor twee tientjes een goede medicijnbal kopen. Dat is een stuk goedkoper dan de meeste andere fitness tools!
Wat zijn de nadelen van een medicine ball?
- Een medicijnbal kan, zeker als je handen een beetje zweterig worden, uit je handen glippen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld als je de medicijnbal boven je hoofd tilt. Dit kun je echter oplossen door te kiezen voor een medicijnbal met handvaten.
- Een medicijnbal zonder handvaten kan alleen met twee handen worden gebruikt. Op dit vlak is deze medicijnbal dus wat minder divers dan bijvoorbeeld kettlebells of clubbells. Ook dit kun je echter oplossen door te kiezen voor een bal met handvaten.
- Een ander nadeel van de medicijnbal is dat deze fitness tool wellicht wat lastig op te bergen is. Door de ronde vorm heeft de medicijnbal namelijk de neiging om alle kanten op te rollen. Je kunt dit oplossen door de bal klem te zetten of door een speciaal rekje te kopen.
Een medicine ball kopen: waar moet je op letten?
- Het gewicht van de medicijnbal. Allereerst is natuurlijk het gewicht van de medicijnbal van belang. Welk gewicht je het beste kunt kopen, is afhankelijk van je spierkracht, je conditie, en het type training dat je met de medicijnbal wilt gaan doen. Over het algemeen wordt echter aangeraden om te starten met een medicijnbal tussen de 1 en 4 kilogram. Dit geeft je de kans om aan de vorm van de medicijnbal te wennen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat deze relatief lichte medicijnballen niet meer van pas zullen komen als je eenmaal een hoger fitnessniveau hebt – ook een lichtere medicijnbal kan met de juiste oefeningen voor een intensieve training zorgen.
- Het materiaal. Eerder in dit artikel gaven we al aan dat er verschillende soorten medicijnballen bestaan. Deze ballen zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende doeleinden. Ga dus goed bij jezelf na wat voor oefeningen je met de medicijnbal wilt gaan doen en welk type medicijnbal hier het beste bij past.
- De aanwezigheid van handvaten. Sommige medicijnballen hebben een soort inhammen die handvaten vormen. Dit is zeker een aanrader – door de handvaten zal de medicijnbal minder gauw uit je handen glippen, wat het gebruik van een medicijnbal een stuk veiliger maakt. Heb je voor een bepaalde oefening een bal zonder handvaten nodig? Geen probleem – plaats je handen gewoonweg op een deel van de bal waar geen inhammen zitten.
De beste medicine ball merken
Een medicijnbal is een uitstekende aanvulling op je home gym. Wil je graag een medicine ball kopen? Dan vind je hieronder een overzicht van enkele van de beste medicijnbal merken van dit moment.

De medicine balls van Gorillasport zijn gemaakt van super stevig kunstof en dan ook geschikt voor professioneel gebruik. De ballen zijn los te bestellen of als set verkrijgbaar en je krijgt er 2 jaar garantie op.

De medicine balls van het bekende fitnessmerk Body-Solid hebben 2 handvaten waardoor je een extra stevige grip hebt tijdens je training. De bal is gemaakt van rubber en verkrijgbaar in 9 verschillende gewichten. Je krijgt er 1 jaar garantie op.

Met een medicine ball van dit kwaliteitsmerk uit Finland zit je altijd goed! Ze zijn super stevig en hebben een fijne grip. De bal is verkrijgbaar in 4 verschillende gewichten.
En ook nog handig: je ontvangt bij je bestelling een QR-code, scan je deze met je telefoon dan heb je toegang tot alle trainingsvideo’s .

De Lifemaxx medicine balls zijn kwalitatief zeer goed en geschikt voor professioneel gebruik. Met handvat zijn ze verkrijgbaar in 5 verschillende gewichten met ieder een eigen specifieke kleur waardoor je het gewicht makkelijk herkent.

De lichtere ballen van Lifemaxx hebben geen handvat. Ze zijn, net als de ballen met handvat van dit merk, verkrijgbaar in 5 verschillende gewichten met ieder een eigen specifieke kleur Je kunt ze per stuk bestellen.
Medicine ball oefeningen
Er zijn ontzettend veel oefeningen mogelijk met de medicijnbal. Een van de populairste medicine ball oefeningen is de medicine ball squat. Bij deze oefening doe je een squat terwijl je met gestrekte handen een medicijnbal vasthoudt. Ook de medicine ball push up is erg populair. Bij deze oefening leg je de medicijnbal op de grond, plaats je je handen erop en doe je een push up. Benieuwd naar nog meer oefeningen of een completen medicine ball workout? Bekijk dan eens onderstaande filmpjes.