Maaltijdshakes: Top 7 beste maaltijdvervangers!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
beste maaltijdshake

Maaltijdshakes worden ook wel maaltijdvervangeers genoemd en zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit shakes die je kunt nemen als alternatief voor een reguliere maaltijd. Maaltijdshakes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gewicht te verliezen, maar ook om op gewicht te blijven. Een groot voordeel van maaltijdvervangers is het feit dat je precies weet wat en hoeveel je precies binnenkrijgt.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten maaltijdshakes verkrijgbaar, ieder weer met een andere samenstelling. Om je een idee te geven van de verschillen tussen diverse maaltijdvervangende shakes en om je te laten weten welke shakes volgens ons zeker aan te raden zijn, hebben we een top 7 beste maaltijdshakes voor je opgesteld.

Dit is onze top 7 beste maaltijdshakes van dit moment. Bij iedere maaltijdshake leggen we in het kort uit wat de belangrijkste eigenschappen van deze maaltijdshake zijn. Ook bespreken we de voor- en nadelen per type shake.

1. Diet – Orangefit

Onze absolute nummer 1 als het gaat om maaltijdshakes is ‘Diet’ van het merk Orangefit. Deze maaltijdshake is plantaardig van aard, bevat alle vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft en bevat ongeveer 250 kilocalorieën per shake.

De shake is simpel te maken door 2 schepjes van dit poeder te mengen met water. Het poeder zit in een zak, waarin voldoende zit voor het maken van 13 maaltijdvervangende shakes.

Voordelen

Nadelen

2. Low calorie meal – Body&Fit

De volgende maaltijdshake in onze top 7 is de Low calorie meal van Body&Fit. Ook dit is wat ons betreft een echte aanrader! Deze maaltijdshake heeft een hoog gehalte aan eiwitten, namelijk 36%.

Daarnaast bevat iedere shake minimaal 30% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Een shake bevat ongeveer 220 kilocalorieën en kan gebruikt worden om gewicht te verliezen (vervang 2 maaltijden per dag door een shake), of op gelijk gewicht te blijven na gewichtsverlies (vervang 1 maaltijd per dag door een shake).

Low calorie meal zit in een pot die verkrijgbaar is in twee maten: voldoende voor 18 of 35 shakes.

Voordelen

Nadelen

3. Intensive Milkshake – Modifast

Ook de Intensive Milkshake van Modifast bevat qua samenstelling alles wat je mag verwachten van een goede maaltijdvervangende shake. Eén shake bevat ongeveer 240 kilocalorieën en is te bereiden met water.

Het poeder voor de shakes zit per zakje verpakt in een doosje. Eén doosje bevat voldoende zakjes voor het vervangen van in totaal 8 maaltijden.

Voordelen

Nadelen

4. Maaltijdshake – Weightcare

De maaltijdshakes van Weightcare verdienen ook zeker een plekje in ons favorietenlijstje. Iedere maaltijdshake van Weightcare bevat zo’n 205 kilocalorieën en wordt gemaakt door het poeder te mengen met magere melk.

Je kunt deze maaltijdshakes zowel gebruiken om gewicht te verliezen (2 maaltijden per dag vervangen door een shake) als voor het behoud van gewicht na gewichtsverlies (1 maaltijd per dag vervangen door een shake).

Dit poeder zit in een pot met voldoende inhoud voor het maken van 16 maaltijdshakes.

Voordelen

Nadelen

5. Hero – Orangefit

Een andere maaltijdshake van het merk Orangefit in onze top 7 is de ‘Hero’. Hero is specifiek gericht op het vervangen van het ontbijt, je kunt deze shake dus ook wel een ontbijtshake noemen. Ook deze variant is volledig plantaardig qua samenstelling en je kunt zelf bepalen of je een ‘gemiddeld’ of ‘groot’ ontbijt wil nuttigen. Voor een groot ontbijt dien je 2 extra schepjes toe te voegen.

Een gemiddeld ontbijt gemaakt van dit poeder bevat 411 kilocalorieën en een groot ontbijt bevat 616 kilocalorieën. In verhouding met de Diet variant (op nummer 1), bevat deze shake dus meer calorieën en koolhydraten. Deze shake is dan ook niet persé bedoeld om te gebruiken voor het bereiken van gewichtsverlies, maar om een zo optimaal mogelijk samengesteld ontbijt binnen te krijgen dat voldoende energie biedt.

Voordelen

Nadelen

6. Opti-Lean meal – Body&Fit

We vervolgen deze top 7 met de Opti-Lean meal maaltijdshake van Body&Fit. Dit betreft wederom een zorgvuldig samengestelde maaltijdshake, rijk aan eiwitten en vezels. Per shake krijg je 25 gram eiwitten en zo’n 205 kilocalorieën binnen.

Je kunt deze maaltijdshakes zowel gebruiken om gewicht te verliezen (2 maaltijden per dag vervangen door een shake), als voor gewichtsbehoud na gewichtsverlies (1 maaltijd per dag vervangen door een shake).

Iedere Opti-Lean shake bevat ongeveer 35% van de dagelijks benodigde hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Dit poeder voor maaltijdshakes zit in een pot met voldoende inhoud voor in totaal 18 shakes.

Voordelen

Nadelen

7. Lean Meal Illumin8 – Sunwarrior

We sluiten onze top 7 beste maaltijdshakes af met Lean Meal van Sunwarrior. Dit betreft wederom een volledig plantaardige maaltijdshake die gemaakt kan worden door het poeder te mengen met water.

Deze maaltijdshake bevat naast de gebruikelijk bestanddelen ook biologische superfoods en probiotica en bevat per shake een hoeveelheid voedingsstoffen gelijk aan 1 portie fruit en 1 portie groente. Dit poeder zit in een bus van 720 gram.

Voordelen

Nadelen

Wat is een maaltijdshake?

Een maaltijdshake is een drankje dat speciaal is ontworpen om te fungeren als een volwaardige maaltijdvervanger. Het bestaat meestal uit poedervormige ingrediënten, zoals eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen, die gemengd worden met water of melk om een smakelijke, romige shake te creëren.

Deze shakes zijn zorgvuldig samengesteld om alle essentiële voedingsstoffen te bevatten die we nodig hebben voor een gezonde maaltijd, inclusief koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels.

Maaltijdshakes worden vaak gekozen door mensen die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke manier om hun dagelijkse voedingsbehoeften te vervullen, of als een hulpmiddel bij gewichtsverlies of spieropbouw.

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat maaltijdshakes niet bedoeld zijn als vervanging voor alle maaltijden van de dag, kunnen ze een handige en gezonde optie zijn wanneer we onderweg zijn of weinig tijd hebben om te koken.

Wat zijn de voordelen van maaltijdvervangers?

Maaltijdshakes hebben verschillende voordelen die je kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde levensstijl:

Gemakkelijk en snel
Maaltijdshakes bieden een snelle oplossing voor een voedzame maaltijd, vooral wanneer we haast hebben of onderweg zijn. Het enige wat we hoeven te doen is water of melk toevoegen, mixen en genieten van een smakelijke shake.

Gezonde voedingsstoffen
Deze shakes zijn doordacht samengesteld om alle essentiële voedingsstoffen te bevatten die we nodig hebben voor een evenwichtig dieet. Hierdoor kunnen we tekorten aan voedingsstoffen voorkomen en een gezonde levensstijl bevorderen.

Gewichtsverlies
Maaltijdshakes kunnen een effectief hulpmiddel zijn bij gewichtsverlies, omdat ze vaak minder calorieën bevatten dan een volledige maaltijd, maar toch voldoende voedingsstoffen leveren om ons verzadigd te houden. Hierdoor kunnen we calorie-inname verminderen en mogelijk gewicht verliezen.

Eenvoudige Portiecontrole
Maaltijdshakes zijn verkrijgbaar in vooraf afgemeten porties, wat ons helpt om onze calorie- en voedingsinname beter te beheersen. Dit kan overeten voorkomen en ons helpen bij gewichtsbeheersing.

Verhoogt de flexibiliteit
Door het masseren en strekken van de spieren kan een massagestoel helpen bij het verhogen van de flexibiliteit en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.

Variatie en Smaak
Met een breed scala aan smaken en variëteiten kunnen we experimenteren en onze maaltijdshakes aanpassen aan onze persoonlijke voorkeuren. Dit maakt het volgen van een gezond dieet interessanter en gevarieerder.

Maaltijdshakes kopen, waar op letten?

Bij het kopen van een maaltijdshake is het essentieel om aandacht te besteden aan enkele belangrijke aspecten:

Voedingswaarde
Controleer het etiket op de voedingswaarde om ervoor te zorgen dat de shake voldoende eiwitten, vezels en essentiële vitaminen en mineralen bevat. Kies voor shakes met een laag suikergehalte.

Ingrediënten
Ga voor maaltijdshakes die natuurlijke ingrediënten bevatten en vermijd shakes met kunstmatige kleur-, smaak- en zoetstoffen.

Calorieën
Bekijk het aantal calorieën in de shake en zorg ervoor dat dit past binnen je dagelijkse calorie-inname

Allergieën
Controleer de ingrediëntenlijst op stoffen waar je allergisch voor bent om eventuele ongewenste reacties te voorkomen

Smaak
Probeer verschillende smaken om erachter te komen welke het beste bij jou past.

Betrouwbaarheid
Kies voor maaltijdshakes van gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en voedingswaarde.

Gebruik
Lees de instructies zorgvuldig door om de shake op de juiste manier te gebruiken. Combineer de shake met gezonde voeding en lichaamsbeweging voor optimale resultaten.

Weight Care Shakes

Een bekend merk van maaltijdshakes is Weight Care, dat verschillende soorten shakes aanbiedt om te helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing. Weight Care biedt verschillende soorten shakes aan die aan verschillende behoeften voldoen:

 1. Maaltijdshakes
  Dit zijn de standaard Weight Care shakes die specifiek zijn ontworpen om te fungeren als een volwaardige maaltijdvervanger. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in heerlijke smaken zoals chocolade, vanille en aardbei, waardoor het gemakkelijk wordt om te genieten van je gezonde maaltijdvervanger.

 2. Snackshakes
  Als je tussen de maaltijden door vaak trek hebt, kunnen de Weight Care snackshakes je redder in nood zijn. Deze shakes bevatten minder calorieën en voedingsstoffen dan de maaltijdshakes, maar ze zijn perfect om de honger te stillen en zoete verleidingen te verminderen. Zo blijf je op koers en vermijd je ongezonde snacks.

 3. Eiwitshakes
  Voor degenen die op zoek zijn naar een eiwitboost tijdens hun afslankreis, zijn de Weight Care eiwitshakes een uitstekende keuze. Met hun hoge eiwitgehalte helpen ze je om je spiermassa te behouden en te stimuleren terwijl je gewicht verliest. Deze shakes kunnen als snack dienen of als aanvulling op je maaltijdplan.

 4. Sportshakes
  Na een intense training heeft je lichaam behoefte aan voedingsstoffen om te herstellen en te groeien. Weight Care sportshakes zijn speciaal ontworpen om aan deze behoeften te voldoen. Ze zijn rijk aan eiwitten en helpen je om je energievoorraden aan te vullen, zodat je optimaal kunt presteren tijdens je workouts.

Hoewel Weight Care shakes een geweldige aanvulling kunnen zijn op je gewichtsverliesdoelen, is het cruciaal om te onthouden dat ze geen wondermiddel zijn. Ze zijn het meest effectief wanneer ze worden gebruikt als onderdeel van een gezonde levensstijl. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn net zo belangrijk om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Voordat je begint met het gebruik van Weight Care shakes als onderdeel van je dieetplan, is het verstandig om eerst met een arts te overleggen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Zij kunnen je waardevol advies geven en ervoor zorgen dat je op een veilige en effectieve manier aan je gewichtsverliesreis begint.

Onthoud dat succesvol afvallen draait om consistentie en toewijding. Met de juiste ondersteuning, een positieve mindset en Weight Care shakes als bondgenoot, kun je goed op weg zijn naar het bereiken van je gewichtsdoelen en het behouden van een gezonde levensstijl.

Maaltijdvervangers bewaren

Hoe je maaltijdshakes het beste kunt bewaren, hangt af van het type maaltijdshake dat je hebt. Over het algemeen worden maaltijdshakes bewaard op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht. Je kunt ze het beste op kamertemperatuur bewaren en niet in de koelkast, tenzij de fabrikant anders aangeeft. Sommige maaltijdshakes moeten namelijk wel gekoeld worden bewaard, dus lees altijd de instructies op het etiket.

Als je gebruik maakt van maaltijdshakes in individuele porties, bewaar ze dan op een droge, koele plaats in een luchtdichte container of zakje. Als je een maaltijdshake maakt en deze niet meteen opdrinkt, bewaar hem dan in de koelkast en drink hem binnen 24 uur op. Schud de shake voor gebruik nog even goed door om de ingrediënten te mengen.

Tot slot is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum op het etiket te controleren. Gooi maaltijdshakes weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken of als de shake er ongebruikelijk uitziet, ruikt of smaakt.

Zelf maaltijdshakes maken

Het is ook mogelijk om je eigen maaltijdshakes te maken met ingrediënten die je zelf kunt kiezen en aanpassen aan je smaak en voedingsbehoeften. Hier zijn enkele ingrediënten die je kunt gebruiken om je eigen maaltijdshakes te maken:

 • Eiwitpoeder
  Kies voor eiwitpoeder op basis van je dieetvoorkeuren, zoals wei-eiwit, soja-eiwit, erwteneiwit, of een plantaardig alternatief voor veganisten.

 • Vloeistoffen
  Gebruik melk, amandelmelk, kokoswater of yoghurt als basis voor je shake. Kies een variant die bij jouw smaak en voedingsbehoeften past.

 • Fruit
  Voeg vers of bevroren fruit toe voor smaak en extra voedingsstoffen. Denk aan bessen, bananen, ananas, mango, of ander fruit naar keuze.

 • Groenten
  Als je wat extra groenten wilt toevoegen aan je shake, kun je bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, wortelen, of bieten gebruiken. Dit zorgt voor extra vezels en voedingsstoffen.

 • Gezonde vetten
  Voeg een lepel amandelboter, avocado, lijnzaadolie of chiazaadjes toe voor gezonde vetten die je verzadigd houden en belangrijk zijn voor een gebalanceerd dieet.

 • Zoetstoffen (optioneel)
  Als je de shake wat zoeter wilt maken, kun je een kleine hoeveelheid honing, stevia of agavesiroop toevoegen.

Om je eigen maaltijdshakes te maken, voeg je de gekozen ingrediënten toe aan een blender en mix je ze op hoge snelheid tot een gladde massa. Experimenteer met verschillende combinaties van ingrediënten en smaken om jouw perfecte shake te creëren. Vergeet niet om de voedingswaarde van de ingrediënten te berekenen, zodat je een evenwichtige maaltijdshake samenstelt die voldoet aan jouw voedingsbehoeften.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over maaltijdshakes en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om maaltijdshakes te gebruiken als vervanging voor alle maaltijden. Hoewel maaltijdshakes een handige en snelle manier kunnen zijn om een maaltijd te vervangen, bevatten ze niet altijd alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen te krijgen om je lichaam goed te laten functioneren. Daarom wordt aanbevolen om maaltijdshakes te gebruiken als vervanging voor één of twee maaltijden per dag en de rest van je maaltijden te plannen rondom gezonde, voedzame voedingsmiddelen.

Zoals eerder vermeld, hangt het af van de specifieke maaltijdshake en de gebruikte ingrediënten. Sommige maaltijdshakes bevatten dierlijke producten zoals wei-eiwit, wat niet geschikt is voor veganisten, maar wel voor vegetariërs. Anderzijds zijn er ook maaltijdshakes op de markt die volledig plantaardig zijn en dus geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.
Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is het belangrijk om het etiket van de maaltijdshake te controleren en te zoeken naar shakes die passen binnen jouw dieetvoorkeuren. Veel merken bieden nu specifieke vegetarische of veganistische opties aan, en sommige vermelden dit ook duidelijk op hun verpakking.

De hoeveelheid maaltijdshakes die je per dag moet drinken, kan variëren afhankelijk van je individuele behoeften, doelen en gezondheidstoestand. Over het algemeen worden maaltijdshakes gebruikt als een vervanging voor één of twee maaltijden per dag.

Op zoek naar andere manieren om af te vallen?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!