Top 3 beste leg press machines van 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
leg-press-machine

De leg press machine is een van de meest gebruikte fitnessapparaten in de sportschool. Of je nu je hamstrings wil versterken, rondere billen wilt of je prestaties bij hardlopen of zwemmen wil verbeteren – de legpress is je beste vriend. Een legpress is dan ook een uitstekende aanvulling op je home gym. 

Overweeg je om een legpress te aan te schaffen? In dit artikel vertellen we je alles over dit handige fitnessapparaat. Zo zetten we de verschillende soorten leg press machines op een rij en vertellen we je alles over de voor- en nadelen van dit fitnessapparaat. Ook laten we je zien waar je op moet letten bij het kopen van een legpress en geven we je een overzicht van de beste leg press machines van dit moment. Zo weet je na het lezen van dit artikel precies hoe jij de beste keuze kunt maken als je een leg press wil gaan kopen. 

Een legpress is een fitnessapparaat waarmee je je onderlichaam kunt trainen. Dit apparaat bestaat uit een zitting die op een soort rails is geplaatst. Op deze rails is een verzwaarde plaat bevestigd. Het is de bedoeling dat je op de zitting gaat zitten, je voeten op de plaat zet en deze plaat met je benen omhoog en omlaag duwt. Hierdoor train je je gehele onderlichaam, met name je quadriceps, hamstrings en gluteus maximus. Eén ding is zeker: op leg day komt de legpress machine goed van pas!

Wat zijn de voordelen van een leg press machine?

 • De legpress is een uitstekende manier om de spieren in je onderlichaam te versterken. De resultaten van de legpress zijn vergelijkbaar met die van de barbell squat. Het voordeel van de legpress is echter, dat je bij het gebruik van de legpress, zelfs bij zware gewichten, geen spotter nodig hebt. Ook kun je bij het gebruik van de leg press machine minder snel een verkeerde houding aannemen. Hierdoor is de kans op blessures kleiner. De legpress is hierdoor ook erg geschikt voor beginners.

 • De legpress lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo veelzijdig, maar niets is minder waar. Door de positie van je voeten te veranderen, kun je namelijk variëren in de been- of bilspieren die je wil trainen. In deze Instagram post wordt dit duidelijk uitgelegd. Een andere variant is om de legpress met 1 been uit te voeren, om zo beide benen even sterk te maken en dus een kracht verschil te voorkomen.
   
 • Een groot voordeel van de legpress is dat je met dit fitnessapparaat niet alleen je spieren traint, maar ook je gewrichten. Hierdoor vergroot je de belastbaarheid van je spieren, waardoor je de kans op blessures aanzienlijk verkleint. Twee vliegen in één klap dus!

 • Sommige legpress machines maken het mogelijk om niet alleen een leg press maar ook een hack squat te doen.

 • De legpress is een uitstekende tool als je de spieren in je onderlichaam wilt versterken, maar bepaalde spieren in de rest van je lichaam – bijvoorbeeld als gevolg van een blessure – wat minder sterk zijn. De legpress maakt het namelijk mogelijk om de spieren in je onderlichaam te isoleren. Hierdoor hoeven de spieren in de rest van je lichaam minder hard te werken om je lichaam te ondersteunen. 

Wat zijn de nadelen van een legpress?

 • Het laatste voordeel van de legpress is meteen ook een belangrijk nadeel: doordat de legpress spiergroepen in je onderlichaam van de rest van je lichaam isoleert, wordt de rest van je lichaam niet of minimaal aan het werk gezet.
  Zo worden belangrijke spieren in de heupen en de core bijvoorbeeld amper geactiveerd. Dit kan bij andere oefeningen tegen je werken. Het is dan ook belangrijk om je workouts niet alleen te beperken tot de legpress, maar daarnaast ook nog andere oefeningen te doen, zoals de squat en lunges, om de rest van het lichaam aan het werk te zetten.

 • Een leg press machine neemt vaak vrij veel ruimte in beslag. Hierdoor is de legpress minder geschikt voor sportliefhebbers met een kleine home gym.

Welke soorten leg press machines zijn er?

De leg press machine is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De meest gebruikte leg press machines zijn de verticale legpress, de horizontale legpress en de 45 graden legpress.

De verticale legpress

legpress verticaal

Bij de verticale legpress beweegt de voetplaat zich – je raadt het al – verticaal. Dit fitnessapparaat heeft niet echt een zitting, maar een horizontaal bankje waar je plat met je rug op kunt liggen. Hierdoor ligt je rug parallel aan de grond. 

De voetplaat bevindt zich direct boven je heupen. Deze plaat beweeg je verticaal op en neer door je benen recht omhoog te strekken en vervolgens weer te buigen. 

Deze machine traint vooral de gluteus maximus en de hamstrings. De quadriceps worden bij dit apparaat wat minder geactiveerd. Een groot voordeel van de verticale legpress is dat dit type legpress vaak goedkoper is dan de horizontale of de 45 graden variant. Ook bieden de meeste verticale legpresses extra ondersteuning voor je hoofd en nek. Deze legpress is onder andere te koop bij Fitwinkel.

De horizontale legpress

leg press horizontaal

Ten tweede kun je kiezen voor de horizontale legpress. Bij dit apparaat zit je op een zitting, met de voetplaat recht tegenover je. De voetplaat of de zitting is aan rails bevestigd, zodat deze horizontaal op en neer beweegt als je met je voeten tegen de voetplaat duwt. 

Dit apparaat zet vooral je hamstrings en quadriceps aan het werk. De gluteus maximus en de kuitspieren worden een stuk minder geactiveerd.

De 45 graden legpress

leg press machine 45 graden

Ten slotte is er nog de 45 graden legpress. Deze legpress machine lijkt erg op de horizontale legpress. Het grote verschil tussen deze machines is echter dat de zitting en de voetplaat niet recht tegenover elkaar staan, maar de voetplaat iets hoger zit, op een helling van 45 graden. 

Deze helling zorgt ervoor dat de weerstand toeneemt. Hierdoor pakt dit type legpress verreweg de meeste spieren aan: zowel de hamstrings, de quadriceps, de bilspieren én de abductoren worden aan het werk gezet. 

Wil je een leg press kopen voor in je home gym, dan raden wij je aan om voor dit type leg press machine te gaan! Simpelweg omdat je hier alle spieren in je onderlichaam mee kunt trainen en je waarschijnlijk niet de ruimte hebt om alle drie de machines thuis te plaatsen.

Een leg press kopen, waar moet je op letten?

Een leg press is een behoorlijke investering. De prijs voor een goede leg press start vanaf ongeveer €1000,-. Daarom is het logisch dat je er graag één koopt waar je lang plezier van hebt en die voldoet aan jouw wensen. In onderstaand lijstje vind je alle belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een legpress.

De maximale belastbaarheid

Bij het uitkiezen van een legpress is het allereerst belangrijk om te kijken naar de belastbaarheid van het apparaat. De belastbaarheid geeft aan hoeveel gewicht je maximaal aan de voetplaat van de legpress kan toevoegen. 

Houd hierbij rekening met het feit dat je bij de legpress een zwaarder gewicht kunt gebruiken dan bij oefeningen waarbij je losse gewichten tilt, zoals een barbell squat. 

Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor een legpress met een hoge maximale belastbaarheid. Na verloop van tijd word je, als het goed is, steeds sterker een steeds zwaarder gewicht gebruiken! 

Bovendien zijn legpresses met een hoge belastbaarheid steviger en stabieler dan apparaten met een lage belastbaarheid. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe beter de bouwkwaliteit van het apparaat – en hoe veiliger je kunt trainen.

Het type weerstand

Naast een reguliere legpress kun je ook kiezen voor een legpress met hydraulische weerstand. Dit type weerstand is minder zwaar dan een conventionele press, en zorgt dus voor een minder intense training. Dit maakt een legpress met hydraulische weerstand perfect voor beginners of revaliderende sporters.

De afmetingen

De meeste leg press machines zijn niet bepaald compact. Ga dus van tevoren na of je wel ruimte hebt voor een legpress, en zo ja, hoeveel ruimte! Houd er bij het opmeten van je home gym rekening mee dat je ook voldoende ruimte nodig hebt om rond de legpress machine te kunnen lopen en om halterschijven te kunnen wisselen.

De voetplaat

Leg press machines worden uitgevoerd met verschillende soorten voetplaten. Let bij aanschaf op de afmeting van de voetplaat en de grip. Met een wat grotere voetplaat kan je meer variatie aan je oefeningen toevoegen, doordat je je voeten dan wijd of wat hoger of juist lager kunt plaatsen.

Hierdoor kan je tijdens de oefening de nadruk leggen op bepaalde spieren. Plaats je je voeten wat wijder en hoger, dan leg je bijvoorbeeld meer nadruk op de bilspieren en hamstrings.

De zitting

Om ervoor te zorgen dat je zonder pijn aan je billen of rug kunt trainen, is het belangrijk om te kiezen voor een comfortabele zitting. Het is misschien verleidelijk om voor een heerlijk zachte zitting te kiezen, maar dat raden we niet aan. Een té zachte zitting biedt namelijk onvoldoende steun voor je rug. 

Ga daarom op zoek naar een goede balans tussen comfort en ondersteuning. Kies bij voorkeur voor een zitting met een volledig rechte en platte rugleuning. Dit is het minst blessure gevoelig!

Heb je snel last van je onderrug? Sommige legpress machines hebben een zitting met een verdikt gedeelte in de onderrug. Dit kan je onderrug een extra stukje ondersteuning geven. 

Hoewel dit een goede manier kan zijn om rugpijn te voorkomen, is het hierbij wel ontzettend belangrijk dat de verdikking op precies de juiste plek zit. Als de verdikking te laag of te hoog zit, kan dit namelijk erg oncomfortabel aanvoelen en juist tot blessures leiden- en dat willen we natuurlijk juist vermijden!

Een hack squat functie

leg-press-hack-squat

Misschien heb je wel eens van een hack squat gehoord. Bij deze oefening zit of lig je niet, maar sta je met je voeten op een voetplaat. Op elke schouder rust een verzwaarde schoudersteun, die vast zit aan een rails. Vervolgens zak je naar beneden in een squat positie, waarbij de schoudersteunen zorgen voor weerstand. 

Hoewel deze oefening anders in elkaar zit dan een legpress, maken sommige legpress machines het toch mogelijk om naast legpresses ook hack squats te kunnen doen. 

Bij deze machines kun je de leg press voetplaat omlaag klappen, de hack squat voetplaat uitklappen en de rugleuning loskoppelen. Vervolgens kun je de schoudersteunen uitklappen of apart bevestigen. Hierdoor heb je twee apparaten in één!

Top 3 beste leg press machines

Overweeg je een om een leg press te kopen? Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan! We hebben de 3 beste 45 graden leg press machines van dit moment die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor je op een rij gezet. Kijk je mee?

5/5
leg-press-machine-powertec

De Powertec P-LP Leg Press is een semi-professionele leg press machine, die tot 450kg belastbaar is en een eigen gewicht van 116kg heeft.

Een groot pluspunt van deze legpress is de grote voetplaat, waardoor je volop kunt variëren. De voetplaat is uitgevoerd met een een (minimaal) noppenpatroon voor extra grip.

De machine kan door middel van de 4 pinnnen, worden geladen met 50mm halterschijven. De halterschijven worden niet bij de machine geleverd.

Verder heeft deze legpress een vlakke, verstelbare rugleuning, waardoor je de zitting precies kunt afstemmen op jouw lichaam. Aan beide kanten van de zitting bevindt zich ook een veiligheidssluiting, waardoor je met een gerust gevoel maximaal kunt trainen! 

Naast je bovenbenen en bilspieren kan je met deze legpress ook je kuiten trainen, door de bal van je voet onderaan de voetplaat te plaatsen.

De afmeting van deze legpress is: 201cm lang, 93 cm breed en 143cm hoog.

Ben je op zoek naar een betaalbare, maar kwalitatief goede leg press voor thuis? Dan is dit de leg press machine voor jou!

Voordelen

Nadelen

4.7/5

De ATX leg press en hack squat in één vervangt de Barbarian Leg Press, maar is net als de Barbarian Leg Press een professioneel toestel en belastbaar tot maar liefst 600kg!

Op deze machine kan je de leg press en calf raise doen. Daarnaast kan je de machine snel en eenvoudig ombouwen, om zo ook nog de hack squat uit te kunnen voeren. De leg press machine kan geleverd worden voor zowel 30mm als 50mm halterschijven. Dit kan je bij je bestelling aangeven.

Voor de calf raise kan je gebruik maken van de voetsteunen onderaan de voetplaat. Hiervoor hoef je de machine dus niet om te bouwen als deze in de leg press positie staat.

Zowel de vlakke rugleuning als de voetplaat zijn verstelbaar, zodat je altijd de voor jou juiste houding kunt instellen. De voetplaat voor de leg press is wat kleiner dan die van de Powertec P-LP Leg press.

Daarnaast heb je ook wat meer ruimte nodig voor deze leg press/ hack squat in vergelijking met de Powertec leg press. De ATX leg press heeft namelijk een afmeting van 240cm lang, 92cm breed en 151cm hoog. Het eigen gewicht van de machine is 235kg en staat daarmee dan ook zo stevig als een huis!

Ben je op zoek naar een professionele leg press en hack squat machine, die zwaar belastbaar is? Dan is dit de leg press voor jou!

Voordelen

Nadelen

5/5
leg-press-machine-fp
leg-press-machine-fp-rood

Wil je graag een custom made Leg Press en ben je bereid daarvoor ook wat meer te betalen? Dan is de FP Equipment Leg Press Machine 3D misschien wel iets voor jou.

Bij deze Heavy Duty 45 graden leg press kan je namelijk zelf de metaaldikte en kleur bepalen. Afhankelijk van de gekozen framedikte is deze machine belastbaar tot 700kg of 1050kg!

Het eigen gewicht van de leg press machine is afhankelijk van de framedikte en is 247kg of 290kg. Een stevige jongen dus! Ook moet je wel wat ruimte vrij maken voor dit toestel. De afmeting is namelijk 243cm lang, 164cm breed en 176cm hoog.

Deze machine is geschikt voor 50mm halterschijven en is afgewerkt met een poedercoating.

De rugleuning is verstelbaar en voorzien van een comfortabel kussen.

Wil je deze Heavy Duty Leg Press bestellen? Houd dan rekening met een levertijd van 6 tot 9 weken.

Voordelen

Nadelen

Leg Press workout

Wil je graag weten hoe je een leg press goed uitvoert op een leg press machine? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!