Leg extension / leg curl machine Top 5!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
leg extension machine

De leg extension machine zie je eigenlijk in iedere sportschool wel terug, het zijn dan ook zeer populaire en effectieve apparaten. Met behulp van de leg extension machine kun je je quadriceps geïsoleerd trainen. Veel andere trainingsapparaten waarmee je je benen kunt trainen, hebben effect op meerdere spiergroepen tegelijk. De leg extension machine is in die zin dus zeker uniek.

Naast de leg extension machine, is ook de leg curl machine een populair trainingsapparaat waarmee je één spiergroep geïsoleerd traint. Dit type machine heeft precies de tegenovergestelde werking in vergelijking met de leg extension machine en traint dus de hamstrings. Wil je beiden oefeningen graag doen, maar heb je niet zoveel ruimte in je homegym? Kies dan voor een combinatie toestel: leg extension en curl in één! Deze vind je ook terug in onze top 5.

Er zijn verschillende modellen leg extension machines te koop, ieder met weer andere specificaties. In dit artikel hebben we onze top 5 leg extension machines voor je onder elkaar gezet. Bij ieder type leg extension machine bespreken we de belangrijkste kenmerken, ook hebben we steeds de voor- en nadelen voor je opgesomd.

1. Leg extension – Titanium Strength Elite Series

Onze persoonlijke favoriet als het gaat om leg extension machines, is dit model van Titanium Strength. Dit apparaat is precies zo vormgegeven, dat jij zo comfortabel en optimaal mogelijk je leg extension oefeningen uit kunt voeren.

Deze leg extension machine is voorzien van een handige schuine zitting en is zowel geschikt voor beginners als ervaren leg extension gebruikers. Wat bijzonder is aan deze machine, is dat het ook mogelijk is om unilateraal te trainen. Dit wil zeggen: één been tegelijkertijd. Wanneer je altijd met twee benen tegelijkertijd traint, zal er bijna altijd één been meer kracht uitoefenen dan het andere been. Door de unilaterale trainingsmogelijkheid kun je op dit apparaat de quadriceps van beide benen even zwaar belasten en dus zo gelijkmatig mogelijk trainen.

Verder heeft deze leg extension machine een handige verstelbare rugleuning en ergonomische handgrepen. Aan dit toestel kan maximaal 300 kilogram aan 50 mm halterschijven worden gehangen.

Voordelen

Nadelen

2. Leg extension and curl machine – FP Equipment

Dit is ook echt een top apparaat, met 2 verschillende mogelijkheden. Dit is een leg extension en leg curl machine in één. Je kunt op deze machine dus zowel je quadriceps als je hamstrings trainen. Ook deze machine biedt de mogelijkheid om zelf het gewicht te bepalen door middel van 50 mm halterschrijven.

Het apparaat is maximaal te belasten met 300 kilogram. De rugleuning en het beenkussen zijn verstelbaar en je kunt zelf de kleur van de bekleding kiezen. Deze machines worden dus naar wens gemaakt, naast de kleur van de bekleding is ook de kleur van coating van een deel van het apparaat zelf te bepalen. Door te kiezen voor dit apparaat, koop je dus eigenlijk twee machines om je beenspieren te trainen in één keer.

Voordelen

Nadelen

3. Leg extension and curl – Body Solid

Dit is een wat eenvoudiger model in vergelijking met de twee voorgaande apparaten, maar wel ook weer een twee in één machine: leg extension en leg curl. Ook op dit apparaat kun je dus zowel je quadriceps als je hamstrings trainen.

Door de beenrol te verstellen, kun je schakelen tussen een buigende en strekkende beweging met je benen en dus het trainen van een andere spiergroep. Dit is wederom een machine waar je zelf gewicht aan dient te hangen, maar dan in de vorm van 25 mm halterschijven.

In vergelijking met de voorgaande modellen is dit model iets lager qua zitting en wat compacter, dit zie je dan ook terug in de prijs. De DuraFirm bekleding maakt trainen op dit toestel extra comfortbel en gaat slijtage tegen.

Het maximale gewicht waarmee je op dit toestel kunt trainen, is 450 kilogram.

Voordelen

Nadelen

4. Leg extension/leg curl – ATX

Dit betreft wederom een handige combinatie van een leg extension en leg curl machine. Dit is een apparaat met een stijlvol design, voorzien van twee beenrollen. Zowel de beenrollen als de rugleuning zijn verstelbaar, om zo optimaal mogelijk te kunnen trainen.

Ook dit is weer een toestel waar je zelf gewicht aan kunt hangen, tot een maximum van 160 kilogram aan 30 of 50 mm halterschijven (voor 50 mm is wel een verstelstuk nodig). Door het verstellen van de beenrollen kun je eenvoudig schakelen tussen buig en strekoefeningen.

Voordelen

Nadelen

5. Plate loaded leg extension machine – Steelflex

We sluiten deze top 5 af met de leg extension machine van het merk Steelflex. Ook dit is een zeer comfortabel en kwalitatief hoogstaand apparaat. Wat dit apparaat onderscheid van de andere apparaten is dat het geen maximaal belastbaar gewicht heeft. Ook dit toestel werkt met behulp van 50 mm halterschijven.

De been en rug kussens zijn naar wens te verstellen en de metallic zilveren coating van deze machine maakt het plaatje compleet. Dit is dus geen combi toestel, zoals onze nummers 2 t/m 4, maar wel weer een unilateraal te gebruiken toestel, net zoals toestel 1 uit deze top 5.

Ook op dit apparaat kun je je benen dus los van elkaar trainen en zo zorgen voor een zo gelijkwaardig mogelijk spieropbouw. De bekleding is extra dik en stevig en is dubbel gestikt. Dit zorgt ervoor dat deze leg extension machine niet snel tekenen van slijtage zal gaan vertonen, zelfs na vele uren trainen.

Voordelen

Nadelen

Voordelen van een leg extension machine

Leg extension machines bieden verschillende voordelen voor het trainen van de spieren in je benen. Hieronder benoemen we enkele van de belangrijkste voordelen van deze apparaten:

Quadriceps Isolatie

De leg extension machine is ontworpen om de quadriceps (voorkant van het bovenbeen) te isoleren. Hierdoor kun je gericht werken aan het versterken en vormgeven van deze spiergroep.

Definitie en esthetiek

Door regelmatig leg extensions uit te voeren, kun je de definitie van je quadriceps verbeteren, wat bijdraagt aan een esthetisch gevormd onderlichaam.

Veiligheid

Het gebruik van een leg extension machine kan veiliger zijn dan sommige vrije gewichtsoefeningen voor de quadriceps, omdat de beweging begeleid wordt en er minder druk op de onderrug wordt uitgeoefend.

Voordelen van een leg curl machine

Ook een leg curl machine heeft zo zijn voordelen. We noemen er hieronder een aantal.

Hamstring ontwikkeling

Leg curl machines richten zich op de hamstrings (achterkant van het bovenbeen). Sterke hamstrings zijn essentieel voor een gebalanceerde spierontwikkeling en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op blessures.

Stabiliteit

Goed ontwikkelde hamstrings dragen bij aan de stabiliteit van de knieën en het heupgewricht, wat gunstig is voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Minder belasting op de onderrug

In vergelijking met sommige vrije gewichtsoefeningen voor de hamstrings, kan een leg curl machine de belasting op de onderrug verminderen omdat je lichaam goed ondersteund wordt tijdens de oefening.

Hoe werkt een leg extension machine?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een leg extension machine gebruikt.

Hoe werkt een leg curl machine?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een leg curl machine gebruikt.

Een Leg extension/ leg curl machine kopen

Ben je op zoek naar de perfecte leg extension en/of leg curl machine om je onderlichaam te versterken en te shapen? Met zoveel opties op de markt kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden, zodat je de machine vindt die het beste bij jouw behoeften past.

1. Type Weerstand: gewichten of hydraulisch?

Een cruciale overweging bij het kiezen van een leg extension en leg curl machine is het type weerstand dat het biedt. Wil je een machine met gewichtstapels, of liever een waar je de halterschijven zelf aan kan hangen? Denk hier goed over na. De machines die gebruik maken van halterschijven zijn vaak goedkoper, omdat je hier niet betaalt voor het gewicht van een gewichtstapel. Maar dan moet je natuurlijk wel zelf de halterschijven nog kopen als je deze nog niet hebt.

2. Verstelbaarheid en flexibiliteit

Kijk naar de verstelbaarheid van de machine om ervoor te zorgen dat je diverse oefeningen kunt uitvoeren en de intensiteit kunt aanpassen. Machines met meerdere instelbare posities voor zowel leg extensions als leg curls zorgen voor een veelzijdige workout. Ook is het handig als de machine geschikt is voor verschillende lichaamstypes.

3. Comfort en ergonomie

Een comfortabele workout is essentieel om consistent te blijven trainen. Controleer of de leg extension en leg curl machine gevoerde kussens heeft die je knieën en enkels ondersteunen. Ergonomisch ontwerp is ook belangrijk om onnodige druk op gewrichten te voorkomen en blessures te verminderen.

4. Duurzaamheid en kwaliteit van materialen

Investeer in een machine die is gebouwd om lang mee te gaan. Duurzame materialen zoals staal en hoogwaardig kunststof zijn essentieel voor een stabiele en veilige workout-ervaring. Controleer de garantieperiode om een idee te krijgen van de kwaliteit van het product.

5. Ruimte en opslagmogelijkheden

Vooral voor thuisgebruikers is de beschikbare ruimte een belangrijke overweging. Klapbare of compacte leg extension en leg curl machines zijn handig als je beperkte ruimte hebt. Denk ook aan de mobiliteit van de machine, vooral als je deze vaak moet verplaatsen.

6. Prijs-Kwaliteitverhouding

Het is verleidelijk om te bezuinigen, maar investeren in een kwalitatieve machine voor leg extensions en leg curls is essentieel voor effectieve training en langdurig gebruik. Vergelijk prijzen en functies om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden die past bij jouw budget.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over infrarood dekens en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Leg extension machines richten zich op het isoleren van de quadriceps aan de voorkant van het bovenbeen, terwijl leg curl machines gericht zijn op het versterken van de hamstrings aan de achterkant van het bovenbeen. Beide machines bieden specifieke voordelen voor de spieren in het onderlichaam.

Ja, deze machines zijn over het algemeen geschikt voor beginners omdat ze een gecontroleerde beweging bieden en het risico op fouten met vrije gewichten vermindert. Het is echter belangrijk om met lichte weerstanden te beginnen en de juiste techniek te leren om blessures te voorkomen.

Beide oefeningen kunnen bijdragen aan de algehele spierontwikkeling van het onderlichaam, wat de stabiliteit kan verbeteren en zo lage rugpijn kan verminderen. Raadpleeg echter altijd een professional als je specifieke gezondheidsproblemen hebt.

De keuze tussen een machine met gewichtsstapel en een hydraulische machine hangt af van persoonlijke voorkeuren en doelen. Gewichtsstapel machines bieden traditionele weerstand en zijn vaak geschikt voor serieuze krachttraining. Hydraulische machines zijn compacter en kunnen een soepelere weerstand bieden, wat ideaal is voor thuisgebruik en hersteltraining.

Ja, je kunt leg extensions en leg curls op dezelfde dag doen, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan je herstel en de intensiteit te beheren. Variatie in je training is positief, maar luister naar je lichaam en voorkom overbelasting van spieren.

Veelgestelde vragen

Artikelen over het beste powerrack, de beste verstelbare fitnessbanken en verstelbare dumbbells en nog heel veel meer, vind je op Myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!