Krachtstation kopen?
Dit zijn de 5 beste fitness stations voor jouw home gym!

Laatste update 25 maart 2021 Marian
Krachtstation-kopen

Een krachtstation kopen is een uitstekende keuze voor iedereen die graag thuis met krachttraining aan de slag wil. Een krachtstation, ook wel bekend als een “fitness station” of “multistation”, is een multifunctioneel fitnessapparaat. Hierop kan je uiteenlopende oefeningen uitvoeren, van leg extensions en leg curls tot chest presses en flys. 

In weer en wind naar de sportschool fietsen is met een fitness station dus niet langer nodig! Wil jij je garage, zolder of kelder omtoveren tot een home gym? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een krachtstation. Ook hebben we uitgebreid onderzoek gedaan en de top 5 beste krachtstations voor thuis voor je op een rij gezet.

Heb je niet zoveel tijd om het gehele artikel te lezen? Hieronder zie je alvast de top 5. Meer tijd of wil je meer over een specifiek krachtstation uit onze top 5 weten? Scroll dan naar beneden!

Trainen: tot 140 kg
Functies: Lat Pulley/ Low Row, Chest Press / Chest Fly, Leg Extension, Dual cable station

Trainen tot: 100kg
Functies: Butterfly, benchpress, Biceps curl, triceps pressdown, diverse Rows vanuit verschillende hoeken, Lat pulldown, Cable pulls, Leg curl, leg extension, alle mogelijke uni- en laterale kabeloefeningen

3. Focus Fitness Unit 2
Trainen: tot 100 kg
Functies: Lat Pulley/ Low Row, Chest Press / Chest Fly, Leg Extension

4. ATX Triplex workout station
Trainen tot: 250kg
Functies: Lever arm multi press, Lat Pulley, Low Row, ATX Multi Bench

5. Krachtstation Gorillasports
Trainen: tot 100 kg
Functies: chest press, chest fly, lat pulley, leg extension, leg curl, verstelbare halterbank met haltersteunen.

Wat is een krachtstation?

In de sportschool kom je allerlei verschillende soorten fitnessapparaten tegen – shoulder press machines, squat rekken, leg curl apparaten, etc. De meeste mensen hebben thuis niet genoeg ruimte voor al deze apparaten. Om die reden is het krachtstation ontwikkeld. Een krachtstation is één fitnessapparaat dat uit verschillende onderdelen bestaat, zodat je er je hele lichaam mee kunt trainen en er talloze oefeningen op kunt doen. Het is dan ook een super multifunctioneel en ruimtebesparend fitness apparaat!

Het belang van krachttraining

Krachtstations richten zich, zoals de naam al doet vermoeden, op krachttraining, en niet op cardio-oefeningen. Krachttraining heeft diverse voordelen.

 • Zo bouw je door krachttraining spiermassa op. Dit werkt als volgt. Door krachtoefeningen te doen, maak je minuscule scheurtjes in je spierweefsel. Je lichaam gaat vervolgens aan het werk om deze scheurtjes te herstellen. Je lichaam is hier echter zó goed in, dat je spieren na het herstel iets sterker zijn geworden. Op deze manier bouw je na elke krachttraining dus beetje bij beetje spiermassa op.
 • Meer spiermassa is niet alleen fijn als je een six pack of gespierde armen wil, maar zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je een grotere spiermassa hebt, verbrandt je namelijk sneller calorieën – niet alleen tijdens het sporten, maar ook als je rust.
 • Een ander voordeel van een meer spiermassa is dat je meer controle krijgt over je lichaam. Hierdoor wordt het makkelijker om rechtop te staan, te zitten en te lopen. Een krachtstation is dus een uitstekende keuze als je aan je houding wilt werken! Een goede houding is niet alleen goed voor je lichaam, maar geeft ook nog eens je zelfvertrouwen een boost.

De voordelen van een fitness station

Wil je ook aan de slag met krachttraining? Het grote voordeel van een fitness station is dat je met één apparaat een breed scala aan krachtoefeningen kunt doen. Hierdoor kun je al je spiergroepen trainen, zonder dat je verschillende fitnessapparaten en/of –tools hoeft aan te schaffen. Dat scheelt niet alleen ruimte, maar ook een hoop geld! Bovendien kun je geld besparen op een sportschool abonnement.

Een krachtstation kopen, waar op letten?

Lijkt een krachtstation je wel wat? Op het internet en in sportzaken vind je tal van verschillende soorten multistations. Zo zijn er krachtstations met losse halterschijven, krachtstations met een gewichtsstapel, inklapbare krachtstations, etc. Het is dus niet zo gek als je niet weet waar je nu voor moet kiezen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal factoren op een rij gezet die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste krachtstation.

1. Het type krachtstation

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort fitness krachtstation het beste bij je past. Je kunt kiezen tussen de volgende soorten.

 • Een krachtstation met een gewichtsstapel. Dit is veruit het populairste type krachtstation, en dat is niet zonder reden. Dit type krachtstation maakt gebruik van een stapel gewichten (weight stack). Door een pin in het gewenste gewicht te steken, kun je ontzettend eenvoudig en snel het gewicht verstellen. Je kunt kiezen uit een breed scala aan gewicht, zodat je zowel met lichte als zware gewichten kunt trainen. Hierdoor is een krachtstation zowel geschikt voor beginners als ervaren atleten.
 • Een krachtstation met resistance rods. Deze krachtstations maken geen gebruik van gewichten, maar van strakgespannen draden die weerstand bieden. Ook bij deze krachtstations kun je de weerstand verstellen. Er is echter minder variatie mogelijk dan bij een krachtstation met een gewichtsstapel. Hierdoor is dit type krachtstation vooral geschikt voor atleten die met lichte of middel zware gewichten trainen.
 • Een krachtstation met losse halterschijven. Dit krachtstation maakt gebruik van losse halterschijven, ook wel free weights genoemd. Het grote voordeel van dit type fitness station is dat het mogelijk is om met zware gewichten te trainen. Dit maakt het vooral geschikt voor ervaren atleten. Let wel: niet alle krachtstations worden inclusief gewichten geleverd.

2. De functionaliteiten

Als je eenmaal hebt bepaald welk type krachtstation het beste bij jouw fitnessdoelen en -niveau past, is het belangrijk om na te gaan denken welke functionaliteiten je graag in een multistation terug zou willen zien.

 • Welke oefeningen wil je op het fitness krachtstation kunnen doen? Is het een dealbreaker als een van deze oefeningen niet mogelijk is?
 • Welke onderdelen van het krachtstation moeten verstelbaar zijn?
 • Wil je graag een krachtstation dat je achteraf eventueel met losse onderdelen kunt uitbreiden, of is dat niet nodig?

3. De afmetingen

Ook de afmetingen van het krachtstation zijn van groot belang. Allereerst moet je ervoor zorgen dat het krachtstation van jouw keuze bij jouw eigen lengte past. Niet elk fitness station is namelijk geschikt voor elke lengte. Of het krachtstation van jouw keuze geschikt is voor iemand van jouw lengte, kun je terugvinden in de specificaties van het multistation. 

Ten tweede moet het krachtstation natuurlijk in je home gym passen. Krachtstations zijn er in diverse afmetingen, kijk hier dus goed naar en let ook op dat je voldoende ruimte om het apparaat houdt. Vooral als het multistation een cable station aan de zijkant heeft en/of een losse halterbank, moet je hiervoor extra ruimte houden om je oefeningen te kunnen doen.

Top 5 beste krachtstations

Er zijn uitstekende fitness stations op de markt! Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de 5 beste krachtstations voor thuis van dit moment. 

1. Focus Fitness Unit 6

4.9/5

De Focus Fitness Unit 6 is al sinds 2015 op de markt en dat is niet voor niets. Met dit krachtstation koop je namelijk een heel degelijk, multifunctioneel fitnessapparaat, waarbij je kunt trainen tot 140kg. In deze prijsklasse en met dezelfde functies, is het lastig een beter krachtstation te vinden. Het is dan ook één van de best verkochte fitness stations!

Op dit krachtstation kun je gebruik maken van: chest press, chest fly, lat pulley, low row, leg extension en leg curl. Ook heeft het een cable station met dubbele handvaten die verstelbaar zijn op maar liefst 16 verschillende hoogtes! Dit biedt je enorm veel diversiteit in oefeningen. 

Naast het cable station, zijn ook de zitting, de beenrol en het bicep curl bankje verstelbaar.

Het bicep/ preacher curl bankje is overigens een losse accessoire en kan je dus ook weghalen als je deze niet gebruikt en andere oefeningen wil doen. 

Door het katrolsysteem kan je met de 70kg gewichtsstapel trainen tot 140kg. Het gewicht voelt hierdoor namelijk 2 keer zo zwaar. Het gewicht is in te stellen in stappen van 5kg.

Het fitness station wordt zeer compleet geleverd. Zo krijg je er een pull down bar, triceps/biceps row bar, ankle strap en 2 handvaten voor het cable station bij!

Benieuwd of dit multistation ook in jouw home gym past? De afmetingen van het apparaat zijn: 149 (L)x 102 (B)x 198 (H) cm. Het cable station zit aan de zijkant, dus reken hier zeker nog 1 tot 1,5m aan ruimte bij.

Voordelen

Nadelen

4.8/5

De Finnlo Autark 6000 Homegym is de meest luxe en daarmee ook het duurste krachtstation uit deze top 5! Dit multistation heeft zoveel mogelijkheden, dat je er eindeloos veel verschillende oefeningen op kunt doen en zo je gehele lichaam traint. 

Op dit apparaat train je super comfortabel! Het heeft een gewichtsstapel van 100kg verstelbaar in stappen van 5kg. Door het solide katrolsysteem, loopt het apparaat erg soepel en piept en kraakt het niet tijdens het trainen. Daarnaast is de rugleuning en de zitting los van elkaar zowel naar voren als naar achteren te verstellen. Ook is de hellingshoek van de rugleuning te verstellen. Hierdoor kan je per oefening de zitting exact afstellen voor een optimale houding en isolatie van de spiergroepen.

Ook de lat pulley is verstelbaar, zowel in hoogte als qua hoek (160 graden verstelbaar). Ook is de leg extension en leg curl instelbaar.

Zoals eerder gezegd zijn de oefeningen eindeloos op dit apparaat. We hebben er een paar hieronder opgesomd:

 • Butterfly & benchpress
 • Biceps curl & triceps pressdown
 • Diverse Rows vanuit verschillende hoeken
 • Lat pulldown
 • Cable pulls
 • Leg curl & leg extension
 • Alle mogelijke uni- en laterale kabeloefeningen

Dit krachtstation heeft net als de Focus Fitness Unit 6 een dubbel in hoogte verstelbaar kabelstation, waardoor je alle mogelijke kabeloefeningen kunt doen. 

De afmetingen van dit multistation zijn: 193 (L) x 215 (B) x 223 (H) cm. De aanbevolen benodigde oppervlakte om fijn te kunnen trainen is: 235 (L) x 350 (B) x 223 H).

Heb je een wat ruimer budget en ben je op zoek naar een super comfortabel krachtstation? Wat volledig instelbaar is op jouw lichaam en waarmee je eindeloos je gehele lichaam kunt trainen? Dan is dit het krachtstation voor jou! 

Voordelen

Nadelen

3. Focus Fitness Unit 2

4.6/5
krachtstation-kopen-Focus_Fitness-2

Is je budget beperkt, maar wil je wel graag een krachtstation kopen? Dan is dit onze favoriet! Hij voldoet aan alle belangrijke basis eisen en je koopt dit fitness station al vanaf €449,-. Het is daarmee ook meteen de goedkoopste uit de lijst.

Dit krachtstation is het broertje van de Focus Fitness Unit 6 en ideaal voor beginnende krachtsporters! Het is een compact model, maar toch veelzijdig. 

Op dit multistation kan je trainen tot 100kg. Het heeft een gewichtsstapel tot 50kg, maar net als bij de Focus Fitness 6 zorgt het katrolsysteem ervoor dat het gewicht 2 keer zo zwaar voelt. Het gewicht is in te stellen in stappen van 5kg, waardoor je op 10 verschillende weerstanden kunt trainen.

Op dit krachtstation kun je gebruik maken van: chest press, chest fly, lat pulley, low row, leg extension en leg curl. Het low row kabelsysteem zit onderaan. Hiermee kan je row- en bicep oefeningen doen en met een ankle strap ook diverse been- en bilspieroefeningen.

De zitting en rugleuning zijn niet verstelbaar. Wil je dit wel dan is de Focus Fitness 6 een betere optie voor je.

Het fitness station wordt zeer compleet geleverd. Zo krijg je er een lange lat pulley, korte lat pulley en enkel strap en 2 handvaten voor het cable station bij!

De Focus Fitness Unit 2 is een compact apparaat.

De afmetingen van het apparaat zijn: 150 (L)x 95 (B)x 190 (H) cm.

Ben je een beginnende krachtsporter en op zoek naar een goedkoop krachtstation? Dan is dit het fitness station voor jou!

Voordelen

Nadelen

4. ATX Triplex workout station

5/5

Het ATX Triplex workout station is de vervanger van het MegaTec Triplex Workout Station. Wil je graag zwaar kunnen trainen met 3 basis stations in 1 apparaat? Dan is dit krachtstation misschien wel een hele goede keuze voor jou!

Het is een super solide, compact en kwalitatief zeer goed apparaat, zoals we eigenlijk altijd al wel van ATX gewend zijn! Dit krachtstation maakt voor de weerstand gebruik van 30mm halterschijven (50mm adapters zijn optioneel verkrijgbaar). 

Halterschijven als weerstand hebben als voordeel dat je zo zwaar kunt trainen als je wil, je bent immers niet beperkt tot het gewicht van een gewichtsstapel. Ook kun je exact met het door jou gewenste gewicht trainen, als je hiervoor tenminste de benodigde halterschijven hebt. Dit is een voordeel ten opzichte van een gewichtsstapel, waar je soms met te grote stappen qua weerstand te maken hebt, of de totale gewichtsstapel te licht voor je is. De halterschijven zijn niet inbegrepen bij dit krachtstation.

De 3 verschillende basis stations, bestaan uit: een lever arm multi press, lat pulley en verstelbare fitnessbank.

Met de lever arm multi press, kan je in combinatie met de verstelbare halterbank zowel vlak, incline als decline bankdrukken. Zet je de rugleuning rechtop dan kan je ook nog schouderdrukken. Er wordt ook een straight bar bij het krachtstation geleverd. Deze kan je tussen de lever arm haken, zodat je ook nog kunt bankdrukken met een smalle greep of als je het bankje wegschuift, squats kunt doen. De lever arms zijn tot maar liefst 250kg belastbaar en in 11 standen verstelbaar!

De Lat Pulley kan je gebruiken voor lat pulldowns, tricep pushdown en andere kabel oefeningen. Hiermee kan je dus zowel je rug, schouder en armspieren trainen. Ook is er een low row cable op dit krachtstation. De kabelgrepen, zoals een lat bar, zijn helaas niet inbegrepen en moet je dus nog apart kopen. De Lat pulley is tot 160kg belastbaar. Ook zijn er beenrollen om de benen tussen te klemmen.

De ATX Multi Bench MBX-650 is wel inbegrepen! Dit is een zeer goede fitness bank, die alleen los al € 399,- kost. Zo is deze bank belastbaar tot 400kg en is de rugleuning van het bankje in 15 verschillende standen te verstellen van decline, vlak, tot incline. De zitting is in 3 standen verstelbaar. Verder zit er aan de voorkant van het bankje een adapter voor accessoires, waardoor je de mogelijkheden nog verder kunt uitbreiden.

De afmeting van dit multistation is: 132 (B)x 150 (L)x 210 (H). Met multi bench is de totale lengte 215cm

Ben je op zoek naar een super stabiel en kwalitatief zeer goed krachtstation, waar je echt zwaar mee kunt trainen? Dan is dit ATX krachtstation de juiste keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

5. Krachtstation - Gorillasports

4.6/5
krachtstation-kopen-Gorillasports

Dit uitgebreide krachtstation van Gorillasports heeft naast de “standaard opties” ook nog haltersteunen die tot 250kg belastbaar zijn. Hierdoor kan je op dit multistation ook nog (zware) bench presses doen, waardoor dit apparaat ook voor ervaren krachtsporters ideaal is.

Op dit krachtstation kun je gebruik maken van: chest press, chest fly, lat pulley, leg extension, leg curl en de in 6 hoogtes verstelbare halterbank met haltersteunen. Met dit apparaat kan je dan ook je hele lichaam trainen.

De lat pulley heeft een gewichtsstapel van 45kg, dit is wat beperkt, maar door het katrolsyteem voelt deze wel zwaarder. Je kunt het gewicht in 10 verschillende weerstanden instellen in stappen van 4,5kg. 

Voor de leg curl en leg extension, maak je gebruik van lossen gewichtsschijven. Deze worden overigens niet meegeleverd! Wat wordt er dan wel meegeleverd? Dit krachtstation is inclusief lat pulley stang, leg curl/leg extension en halterbank.

Het Gorillasports krachtstation is super stevig en massief. Het heeft een eigen gewicht van 125kg en is belastbaar tot 250kg!

Benieuwd of dit multistation ook in jouw home gym past? De afmetingen van het apparaat zijn wat groter dan de andere in deze lijst, dus je hebt er wel wat ruimte voor nodig. De afmetingen zijn: 229 (L)x 114 (B)x 200 (H) cm. 

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over krachtstations. Staat jouw vraag er niet bij? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Is een krachtstation geschikt voor beginners?

Jazeker! Maar niet elk krachtstation zal geschikt zijn. Kijk naar wat je wil trainen en hoe vaak je dit wil doen. Een krachtstation voor beginners heeft vaak lichtere gewichten, waardoor deze ook goedkoper is. Zo verspil je geen geld aan iets wat je nog niet nodig hebt.

Wat kost een krachtstation voor thuisgebruik?

Een krachtstation varieert in prijs van €400,- tot €2.500,-. Deze prijs is afhankelijk van de mogelijkheden en weerstand van het apparaat. Beginners kunnen vaak een krachtstation onder de €500,- vinden. Gevorderden krachtsporters investeren al snel tussen de €800,- en €2.500,-

Hoe zwaar belastbaar is een krachtstation?

De belastbaarheid van een krachtstation varieert per merk en loopt uiteen van 120kg tot 300kg.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een krachtstation?

De afmetingen van het apparaat variëren per merk, kijk hier dus goed naar. Zit er een cable station aan de zijkant, houdt dan rekening met extra ruimte.

Wat is het beste krachtstation?

Dit is afhankelijk van jouw wensen. In onze top 5 vind je kwalitatief zeer goede krachtstations in verschillende prijsklassen.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!