Een hex bar wordt ook wel een trap bar genoemd en is uitermate geschikt om te gebruiken tijdens de deadlift. Een hex bar heeft twee uiteinden, waaraan gewichten gehangen kunnen worden. Tussen de twee uiteinden zit niet een gewone halterstang, maar twee losse handvaten, die rondom met elkaar verbonden zijn.
De benaming ‘hex bar’ is eigenlijk een afkorting van het woord ‘hexagonal bar’. Omdat er tussen de twee gewichten een zeshoek (met dus twee handvaten) gevormd wordt, waar je als het ware in kunt staan.
Wellicht heb je al vaker met een hex bar getraind en overweeg je om er zelf een aan te schaffen? Of wil je graag alles weten over de hex bar. In beide gevallen zal dit artikel je zeker op weg helpen. We bespreken namelijk alle ins en outs over de hex bar en hebben ook onze top 5 hex bars voor je onder elkaar gezet.
Top 5 beste hex bars
Er zijn veel verschillende hex bars te koop, logisch dus als je niet zo goed weet welke hex bar nu precies geschikt is voor jou. Om je een handje te helpen, vind je hieronder onze top 5 hex bars. Bij iedere hex bar worden kort de belangrijkste kenmerken omschreven en de voor- en nadelen opgesomd.
1. ATX hex bar XL

Deze hex bar onderscheidt zich door de extra lange halterschijfopnames, waardoor hier extra veel gewicht en zelfs bumper plates aan geladen kunnen worden.
Deze trap bar is zwartkleurig en kan op twee griphoogtes gebruikt worden, door de bar om te keren. De diameter van de uiteinden van deze trap bar is 50 mm, geschikt voor 51 mm halterschijven.
Voordelen
- Twee griphoogtes
- Belastbaarheid tot 500 kg
- Mogelijkheid tot gebruik van bumper plates
- Stijlvol model
Nadelen
- -
2. Olympische hex bar pro

Deze hex bar heeft maar liefst drie verschillende grepen, ieder in een andere dikte. Hierdoor train je niet alleen je spieren, maar ook je grip.
Deze bar heeft rubbers aan de onderkant, zodat deze zacht op de grond neerkomt. Dit model is gemixt zwart- en chroomkleurig en de uiteinden hebben een diameter van 50 mm, geschikt voor 51 mm halterschijven.
Voordelen
- Drie verschillende gripdiktes
- Belastbaarheid tot 400 kg
Nadelen
- Geen verschillende griphoogtes
3. Gorilla Sports trap bar

Deze trap bar is een vrij basic model, dat geschikt is voor trainingen zonder al te extreem zware gewichten. De bar heeft twee verschillende griphoogtes en handige veersluitingen aan de uiteinden van de bar.
Dit model is chroomkleurig en de uiteinden hebben een diameter van 50 mm, geschikt voor 51 mm halterschijven.
Voordelen
- Twee griphoogtes
- Belastbaarheid tot 300 kg
- Met veersluitingen
- Gunstig geprijsd
Nadelen
- Basic model
4. Crossmax LMX37.PRO Open trap bar

Deze trap bar ziet er net wat anders uit dan de meeste trap bars: hij is namelijk niet rondom gesloten en is dus eigenlijk geen zeshoekige bar. Doordat dit model niet rondom gesloten is biedt dit meer bewegingsvrijheid en dus mogelijkheden qua oefeningen.
Deze bar is zwart- en chroomkleurig en heeft twee handige ‘bar jacks’ waarop de bar kan steunen tijdens het laden van de gewichten.
Voordelen
- Open trap bar
- Bar jacks voor snel & gemakkelijk gewichten laden
- Stijlvol model
Nadelen
- Vrij prijzig
- Geen verschillende griphoogtes
Deze trap bar is vrij compact, heeft maar liefst drie verschillende gripdiktes en is geschikt voor 51 mm halterschijven. De bar is zwart met rood van kleur en ziet er zeer stijlvol uit.
Daarnaast is de deze trap bar ook uitermate geschikt voor beginners, die voor het eerst met een hex bar willen gaan trainen.
Voordelen
- Drie verschillende gripdiktes
- Zeer geschikt voor beginners
- Stijlvol model
Nadelen
- Geen verschillende griphoogtes
De voordelen van een hex bar
Wellicht vraag je je af wat de voordelen zijn van een trap bar, bijvoorbeeld vergeleken met een ‘normale’ halterstang? Allereerst zorgt een trap bar er, door de zijwaartse handgrepen, voor dat de oefeningen minder belastend zijn voor de rug. Ook zorgt de vorm (bar rondom) ervoor dat je tijdens de oefeningen eigenlijk wordt gedwongen je rug goed recht te houden.
Beide eigenschappen zijn dus een groot voordeel voor beginners, eventueel als opbouw naar het trainen met een halterstang en/of barbells. Verder zijn er ook diverse extra mogelijkheden qua oefeningen met een trap bar, hierover vertellen we je later in dit artikel meer.
Soorten trap bars
Zoals je al een beetje hebt kunnen opmaken uit onze top 5 hierboven, zijn er ontzettend veel verschillende soorten hex bars. Het grootste verschil zit tussen de gesloten en open hex bars, waarbij de open hex bar dus niet rondom sluitend is, maar slechts een ‘halve zeshoek’ vormt.
Verder is er ook verschil in de afstand tussen de handvaten en de lengte van de uiteinden. Ook qua looks zijn zeker niet alle hex bars hetzelfde. Ben je benieuwd waar je in ieder geval op dient te letten als je zelf een hex bar aan wil schaffen? Lees dan snel verder!
Een hex bar kopen, waar moet je op letten?
Als je zelf een hex bar wil kopen, zijn er verschillende aandachtspunten, waar je over na moet denken of rekening mee dient te houden. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten voor je onder elkaar gezet:
De belastbaarheid
Afhankelijk van hoe zwaar jij traint, dien je een hex bar uit te kiezen die dit gewicht kan dragen. De belastbaarheid van hex bars varieert over het algemeen tussen de 300 en 500 kg.
Verschillende gripdiktes en/of griphoogtes
Het kunnen variëren in het gebruik van verschillende gripdiktes en griphoogtes kan erg prettig zijn, maar is zeker niet voor ieder type training nodig. Of deze eigenschappen voor jou noodzakelijk zijn, ligt dus helemaal aan het type oefeningen dat je wil gaan doen.
De afstand tussen de handgrepen
Niet alle hexbars zijn even ‘breed’ en hebben dus evenveel ruimte binnen de zeshoek. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een model.
Oefeningen met een hex bar
Met behulp van een hex bar, kun je ontzettend veel verschillende spiergroepen trainen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je beenspieren, armspieren, schouders en core. Eén van de bekendste oefeningen met een hex bar is de hex squat, maar dit is lang niet de enige oefening die je kunt doen.
Ben jij benieuwd welke oefeningen je allemaal kunt doen met een hex bar? Hieronder vind je een filmpje waarin diverse oefeningen worden besproken.
En wil je graag nog meer variëren in je oefeningen? In het filmpje hieronder zie je maar liefst 39 oefeningen met een trap bar!
Veelgestelde vragen
In dit artikel heb je veel kunnen lezen over wat een hex bar is, welke oefeningen je ermee kunt doen en natuurlijk onze top 5 beste hex bars. Heb je toch nog een vraag, die onbeantwoord is gebleven? Grote kans dat je het antwoord op jouw vraag hieronder vindt. Zo niet, laat dan een reactie onderaan dit bericht achter.
Nee, geen van beide is beter. Een hex bar is wellicht meer geschikt voor beginners in vergelijking met een gewone halterstang, maar is niet per definitie ‘beter’ om mee te trainen.
Een open hex bar biedt als groot voordeel de extra bewegingsruimte, waardoor diverse extra oefeningen mogelijk zijn. Dit kan tegelijkertijd ook weer een nadeel zijn, omdat je door de ontbrekende stang aan de achterzijde niet de ‘correctie voor een rechte rug’ hebt.
Jazeker, een goed voorbeeld hiervan is de EZ bar, ook wel curlstang genoemd.
Op zoek naar trainingsmateriaal?
Artikelen over het beste powerrack, de beste verstelbare fitnessbanken en dumbbells en nog heel veel meer, vind je op Myfitlifestyle.nl!