Een halterbank kopen: Top 5 beste halterbanken!

Laatste update 30 april 2021 Marian
halterbank-kopen

Wil je een halterbank kopen maar weet je niet welke je het beste kunt kiezen? No worries! Wij helpen je graag op weg! Zo vertellen we je in dit artikel wanneer je het beste voor een vlakke halterbank of voor een verstelbare halterbank kunt kiezen en waar een goede halterbank aan moet voldoen. Ook geven we je een overzicht van de 6 beste halterbanken van dit moment.

Je bent de halterbank vast weleens tegengekomen in de sportschool. Een halterbank is een smal, langwerpig bankje, dat vast zit aan twee haltersteunen. Het bankje kan uit één geheel bestaan en volledig vlak zijn, maar het kan ook uit twee delen bestaan. Is dit laatste het geval dan is het mogelijk om de rugleuning (en soms ook de zitting) te verstellen waardoor het bankje meer de vorm krijgt van een stoel.

De halterbank is vooral bedoeld voor bankdrukken. Bij deze oefening ga je op het bankje zitten of liggen, pak je de halterstang van de steunen af en laat je de stang gecontroleerd tot je borstkas zakken. Vervolgens druk je de stang omhoog tot je armen volledig gestrekt zijn. Aangezien de halterbank voornamelijk wordt gebruikt voor deze oefening, wordt de halterbank ook wel een bench press rack of bankdrukbank genoemd.

Wat is het verschil tussen een halterbank en een fitnessbank of buikspierbank?

De halterbank wordt vaak verward met een fitnessbank of een buikspierbank. We hebben de verschillen hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Een halterbank lijkt op het eerste gezicht ontzettend veel op een fitnessbank. Het grote verschil tussen de fitnessbank en de halterbank is echter dat de fitnessbank geen haltersteunen heeft. Om die reden wordt de fitnessbank vooral gebruikt voor oefeningen met dumbbells, of als je toch aan de slag gaat met een halterstang, als losse bank in een power rack.
  • Ook een buikspierbank lijkt qua uiterlijk erg op een fitnessbank of halterbank. Een buikspierbank is echter vooral bedoeld voor buikspieroefeningen. Een buikspierbank is namelijk uitgerust met been- en voetsteunen, waardoor je diverse buikspieroefeningen kunt doen. De buikspierbank wordt vooral gebruikt voor sit ups in allerlei varianten. Daarnaast kunnen de meeste buikspierbanken alleen in een achteroverhellende (decline) stand.

Wat zijn de voordelen van een halterbank?

De halterbank is al jarenlang een van de populairste fitnessapparaten – maar waarom eigenlijk?

  • Het grootste voordeel van de halterbank is de veiligheid. De halterbank maakt het namelijk mogelijk om veilig met zware gewichten te trainen. Je kunt dit met een spotter doen, maar het is ook mogelijk om zonder spotter te trainen. Dit doe je door gebruik te maken van safety bars, waarover later meer. Perfect voor als je graag in je eentje traint!
  • Een halterbank is ontzettend veelzijdig. Hoewel dit fitnessapparaat vaak voor bench presses wordt gebruikt, zijn daarnaast nog veel meer oefeningen mogelijk, zoals shoulder presses en dumbbell rows. Je kunt de halterbank nog veelzijdiger maken door accessoires toe te voegen, mits de halterbank deze optie heeft. Maar ook daarover later meer.

Wat voor soorten halterbanken zijn er?

Er bestaan twee verschillende soorten halterbanken: de vlakke halterbank en de verstelbare halterbank.

De vlakke halterbank

Een vlakke halterbank heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een platte (horizontale) rugleuning. Deze rugleuning is niet verstelbaar. Hierdoor kun je op een vlakke halterbank minder verschillende soorten oefeningen doen dan op een verstelbare halterbank. 

Een voordeel van een vlakke halterbank ten opzichte van een verstelbare halterbank is dan weer dat deze vaak een stuk steviger en stabieler is. Een vlakke halterbank is dan ook vaak zwaarder belastbaar dan de verstelbare variant. Een ander voordeel van de vlakke halterbank is dat deze uit één deel bestaat, en er dus geen gleuf tussen het zitgedeelte en de rugleuning zit.

De verstelbare halterbank

Vind je het fijn om veel af te kunnen wisselen tijdens je workout? In dat geval is een verstelbare halterbank wellicht de beste keuze. Een verstelbare halterbank heeft een verstelbare rugleuning die in allerlei posities kan worden gezet, waardoor je veel kunt variëren tijdens je training. Ook bieden verstelbare halterbanken soms de mogelijkheid om accessoires toe te voegen, waardoor nóg meer verschillende oefeningen mogelijk zijn. 

Een halterbank kopen: waar moet je op letten?

Wil je een halterbank kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op kan letten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

1. De afmetingen

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een halterbank zijn natuurlijk de afmetingen. Hoeveel plek heb je in je home gym en past de halterbank van jouw keuze in die ruimte? Zorg ervoor dat je ook voldoende ruimte rondom de halterbank hebt. Zo voorkom je dat je met (zware) halterschijven klem tegen de muur staat, of je in allerlei niet zo ergonomische houdingen moet wringen om je halterstang te kunnen laden met gewichten. 

2. De belastbaarheid

Kijk ook naar de maximale belastbaarheid van de halterbank. Dit geeft aan hoeveel gewicht de halterbank maximaal kan dragen. Het gaat hierbij om het gecombineerde gewicht van de gebruiker en van de halterstang met halterschijven die tijdens de oefening worden gebruikt.

3. De veiligheid

Check of er safety bars aanwezig zijn. Dit zijn stangen of pinnen die je net boven je borst instelt en de halterstang opvangen als je hem zelf niet meer omhoog krijgt. Dit maakt het mogelijk om zonder spotter te trainen, maar ook mét een spotter in de buurt zijn safety bars een aanrader. Deze zorgen immers voor een extra stukje veiligheid. Let op: de goedkopere halterbanken beschikken vaak niet over deze safety bars. 

4. Inclusief of exclusief gewichten?

Om met een halterbank te kunnen trainen, heb je natuurlijk gewichten nodig. Heb je deze nog niet in huis? Kies dan voor een halterbank met gewichten. Dit is een halterbank die inclusief dumbbells en/of een halterstang en halterschijven wordt verkocht. Een halterbank set is namelijk vaak voordeliger, dan alles apart kopen.

5. De mogelijkheid om uitbreidingen toe te voegen

Wissel je graag af? Kies dan voor een halterbank waarbij het mogelijk is om accessoires toe te voegen. Dit soort halterbanken hebben een vierkante koker aan de voorkant waar je een attachment in vast kunt klemmen. Zo kun je bijvoorbeeld een attachment met been- en/of voetsteunen toevoegen, zodat je leg extensions en buikspieroefeningen kunt doen.

Top 6 beste halterbanken

Zelfs als je weet waar je op moet letten is het kiezen van de juiste halterbank niet eenvoudig – er zijn er immers zó veel op de markt! Om je alvast op weg te helpen, hebben we de 6 beste halterbanken van dit moment voor je op een rijtje gezet. 

Beste vlakke halterbank

1. ATX Bench Press OBX-700

5/5
halterbank-kopen-ATX-Benchpress

Ben je op zoek naar een vlakke halterbank die zwaar belastbaar is? Dan is deze bench press van ATX misschien wel de juiste halterbank voor jou! De bank is namelijk tot maar liefst 500kg te belasten en is gekwalificeerd als professionele wedstrijd bank. Dit bankje wiebelt dan ook niet tijdens je training!

Deze vlakke halterbank heeft in hoogte verstelbare haltersteunen en safety bars, waardoor je veilig kunt trainen tot het uiterste. De haltersteunen zijn te verstellen in een hoogte van minimaal 83,5cm tot maximaal 111cm en hebben een breedte van 125cm waardoor ze geschikt zijn voor een halterstang met een minimale binnenmaat van 130cm. De safety bars zijn ook verstelbaar in hoogte van 58,5cm tot 83,5 cm.

Het niet verstelbare bankje is voorzien van comfortabele matte bekleding. De afmeting van de rugleuning is 122cm lang en 30cm breed. De hoogte is 44cm. De halterbank heeft een eigen gewicht van 76kg en is dan ook zeer solide.

Als extra optie zijn er aan de zijkant van de poten gaten gemaakt waar je eventueel weerstandsbandpinnen in kunt bevestigen. Dit maakt het mogelijk om met weerstandsbanden te trainen, om zo meer variatie aan je training toe te voegen.

Wil je een super stevige, vlakke halterbank met diverse opties van het bekende en zeer kwalitatieve merk ATX? Ga dan voor deze halterbank!

Voordelen

Nadelen

Beste verstelbare halterbank

Wil je graag een verstelbare halterbank, zodat je veel kunt variëren tijdens je training? Bekijk dan onze 3 favorieten hieronder.

2. Body-Solid Combo Olympische Halterbank

4.5/5
bankdrukbank-bodysolid

Deze halterbank van Body-Solid is multifunctioneel! Zo kan je naast bankdrukken ook je benen trainen met de beentrainer die leg extensions en leg curls mogelijk maakt.

De haltersteunen zijn belastbaar tot 150kg en geschikt voor een halterstang met een minimale binnenmaat van 126cm. Enige nadeel is, dat er helaas geen safety bars bij deze halterbank aanwezig zijn.

Dan de bank. Deze heeft een in 6 standen verstelbare rugleuning die zowel in een decline stand, vlakke stand als in een incline stand kan tot 90°. De zitting is in drie standen verstelbaar.

Ben je op zoek naar een multifunctionele verstelbare halterbank, waarmee je ook je benen kunt trainen? Dan is deze Body-Solid halterbank misschien wel iets voor jou!

Voordelen

Nadelen

3. Halterbank - Powertec WB-OB

4.7/5
halterbank_Powertec

Deze halterbank van Powertec is een zeer solide halterbank, die zwaar belast kan worden. Ook is deze bank multifunctioneel te gebruiken, mede door de afleghaken aan de achterkant van de haltersteunen en de optie om een accessoire toe te voegen!

Maar eerst iets meer informatie over de haltersteunen. Deze zijn geschikt voor een halterstang met een minimale binnenmaat van 132cm. De steunen zijn in hoogte verstelbaar en belastbaar tot 270kg! Daarnaast zijn er korte safety steunen aan de voorkant bevestigd voor vlak en decline bankdrukken. Aan de achterkant van de haltersteunen bevinden zich twee afleghaken, waardoor dit ook de mogelijkheid biedt om te squatten.

De rugleuning van de bank is verstelbaar in 9 verschillende standen van decline, tot vlak tot incline. Ook de zitting is te verstellen, in 3 verschillende standen.

Aan de voorkant van de bank bevind zich een adapter, zodat je deze halterbank, indien gewenst, kunt uitbreiden met een Lat Tower accessoire. Hiermee voeg je een lat pulley toe aan je halterbank, waardoor er een multifunctioneel trainingsstation van maakt. De lat pulley is toto 136kg te belasten.

Ben je op zoek naar een halterbank die wat zwaarder te belasten is en ook nog uit te breiden is met een lat pulley? Dan is deze halterbank van Powertec perfect voor jou!

Voordelen

Nadelen

4. ATX Olympic Bench

5/5
halterbank-kopen-ATX-Olympicbench

Ben je op zoek naar een halterbank die zwaar belast kan worden, maar toch verstelbaar is? Dan zit je met deze ATX Olympic Bench goed. Deze verstelbare halterbank is namelijk tot maar liefst 400kg belastbaar!

Naast dat je alle bankdrukoefeningen kunt uitvoeren op deze bank, kan je er (met behulp van de afleghaken aan de achterkant van de haltersteunen) ook mee squatten. Daarnaast kan je de bank nog uitbreiden met allerlei accessoires, waardoor je met deze ATX Olympic Bench een super solide en multifunctioneel fitnessapparaat in huis haalt.

Zo is de rugleuning van de bank in 15 standen verstelbaar van -10° negatief (decline) tot 82° rechtop en de zitting in 3 standen van vlak tot schuin. Aan de voorkant van de bank zit een adapter, waardoor het mogelijk is deze halterbank uit te breiden met leg lift, bicep curl, ab crunch, pec-fly of tricep dip accessoires. Door deze mogelijkheid kan je eindeloos variëren waardoor je niet snel uitgekeken raakt op deze multi bench.

De haltersteunen zijn, in stappen van 5cm, verstelbaar in 14 standen met een minimale hoogte van 90cm en maximale hoogte van 160cm. Deze zijn belastbaar tot 300kg en geschikt voor een halterstang met een minimale binnenmaat van 125cm. Aan de achterkant van de haltersteunen zijn afleghaken bevestigd, waardoor je deze ook als squat stand kunt gebruiken. Verder zijn er nog korte safety steunen gemonteerd, voor vlak en decline bankdrukken.

Naast de vele mogelijkheden van deze zeer solide halterbank, is ook (zoals we gewend zijn van ATX) de kwaliteit uitstekend. En dat tegen een zeer nette prijs!

Voordelen

Nadelen

Beste halterbank met gewichten

Heb je nog geen halterschijven of dumbbells in huis? In dat geval is een halterbank met gewichten, ook wel een halterbank set genoemd, een goede keuze. We hebben een aantal goede modellen voor je uitgezocht.

5. Gorilla sports halterbank

4.6/5
halterbank-met-gewichten-Gorillasports

Gorilla sports is al jarenlang toonaangevend op het gebied van betaalbare fitnessapparatuur. Deze stevige halterbank koop je dan ook voor een gunstige prijs. Hij wordt geleverd inclusief een barbell, dumbbells en daarnaast nog 55kg aan halterschijven (gietijzer). In totaal kan je met deze set dus 65kg bankdrukken. Wil je meer, dan kan je altijd nog extra halterschijven bij bestellen.

De bank is decline (naar beneden) verstelbaar, zodat je deze ook kunt gebruiken als buikspierbank. Ook kan je de bank helemaal opklappen, zodat je ruimte bespaart als je niet aan het trainen bent. 

De haltersteunen zijn in hoogte verstelbaar. Deze zijn net als de bank tot 200kg belastbaar. Aan de achterkant van de haltersteunen bevinden zich ook twee dipsteunen, waardoor je ook kunt dippen.

Tot slot krijg je er nog een barbell (met een lengte van 170cm en een gewicht van 10kg) en een set verstelbare dumbbells bijgeleverd. Met deze halterbank set kan je dus volop variëren tijdens het trainen van je bovenlichaam.

Voordelen

Nadelen

Beste goedkope halterbank

6. Halterbank Decathlon

4.3/5

Ben je op zoek naar een goedkope, maar stevige halterbank? Dan is deze halterbank van Decathlon misschien wel iets voor jou. De haltersteunen zijn in hoogte verstelbaar en tot maximaal 100kg belastbaar en het bankje is tot 200kg belastbaar.

Ook is het bankje verstelbaar in 2 standen, vlak en incline. Zo kan je je variëren tijdens het trainen van je borstspieren. Gebruik je de halterbank niet, dan is de rugleuning ook nog volledig verticaal opklapbaar, zodat deze bijna geen ruimte meer inneemt.

Het bankje is eenvoudig op te bouwen, gemakkelijk te verstellen en goed op te bergen. En voor de prijs hoeft je het al helemaal niet te laten. Kortom een top bankje voor een zeer voordelige prijs!

Voordelen

Nadelen

Welke oefeningen kun je op een halterbank doen?

Heb je een fijne halterbank gevonden, en wil je lekker aan de slag? De populairste oefening op de halterbank is natuurlijk de bench press. Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om goed op je houding te letten. In onderstaand filmpje leer je hoe je de bench press juist uitvoert. 

Heb je een halterbank met een verstelbare rugleuning, zodat je ook rechtop kunt zitten? Probeer dan ook eens een seated barbell shoulder press, zoals je in onderstaand filmpje wordt uitgelegd. 

De beste alternatieven voor een halterbank

Ben je er nog niet helemaal over uit of een halterbank hét voor jou is? Je kunt dan ook kiezen voor een squatrack of squat stands met een losse (verstelbare) fitnessbank. Deze fitness tools lijken veel op de halterbank, maar hebben toch net iets andere kenmerken en mogelijkheden. 

Heb je meer ruimte in je home gym? Dan is een power rack ook een hele goede optie. Deze biedt je namelijk ontzettend veel (trainings)mogelijkheden. 

 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!