Gezonde recepten voor het hele gezin.
Snel, simpel èn lekker!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
Gezonde-recepten-voor-het-hele-gezin

Wil jij ook graag gezond eten met je kinderen en ben je op zoek naar gezonde recepten voor het hele gezin? En dan het liefst natuurlijk een gezonde maaltijd die ook nog bij iedereen in de smaak valt, waarvoor je niet al te lang in de keuken hoeft te staan?

Laat je dan in dit artikel inspireren door de 7 simpele en gezonde recepten voor het hele gezin. Naast recepten geef ik je ook nog een aantal tips hoe je jouw kids kunt betrekken bij een gezonde en bewuste levensstijl. Er zijn namelijk best wat dingen die je kunt doen om gezond eten met kinderen leuker en lekkerder te maken!

Is de avondmaaltijd inmiddels ook jouw minst favoriete onderdeel van de dag geworden? Omdat je kids weer spontaan hun neusjes optrekken als jij weer een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zet? Of ze direct de onderhandeling opstarten over wat er wel en wat vooral niet gegeten gaat worden? Dan kunnen deze 8 tips van experts en ervaringsdeskundigen je zeker helpen om zonder strijd je kinderen gezond te laten eten.

1. Bied keuzes

Niemand vind het leuk om gedwongen iets te moeten doen en zeker kinderen die hun onafhankelijkheid nog aan het ontdekken zijn. Dit principe geldt ook aan tafel, dus feef je kinderen een keuze door bijvoorbeeld 2 verschillende groentes of fruit op hun bordje te leggen. Kinderen zijn namelijk meer geneigd om iets te doen als het voelt alsof het hun eigen besluit is. 

2. Eigen bordje samenstellen

Kinderen zelf hun eigen bordje eten laten samenstellen door ze te laten kiezen uit hetgeen je gekookt hebt, geeft ze een gevoel van autonomie, waarvan het voordeel ook bij tip 1 besproken is. 

Daarnaast stimuleert het ze ook om nieuwe dingen uit te proberen. Het kan zijn dat het in het begin even wennen is en er maar weinig op het bordje beland. Maar geef het een kans en probeer het een aantal keer. Je zult zien dat je kinderen geneigd zijn meer gezonde dingen op hun bordje te leggen en op te eten dan dat het voor hen bepaald wordt.

Gezonde maaltijden bestaan over het algemeen uit de voedingsstoffen die door het voedingscentrum geadviseerd worden in de schijf van Vijf.
Als je deze aanbiedt aan je kind, en ze hieruit laat kiezen, weet je in ieder geval zeker dat ze gezonde voeding binnen krijgen.

3. Introduceer nieuwe dingen

Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar nieuwe dingen, maar eten dat ze niet kennen kan soms afschrikken. 

Vooral in de eerste 5 levensjaren leert een kind, wat, wanneer en hoeveel te eten, gebaseerd op de gewoontes van het gezin waarin ze opgroeien(1). Probeer ze dus zoveel mogelijk verschillende groentes, fruit, proteïne en volkoren producten voor te zetten.

Proberen je kids iets nieuws maar vinden ze het niet lekker? Combineer het dan met iets dat ze wel lekker vinden. Bijvoorbeeld worteltjes met een dipsausje dat ze wel graag lusten is beter dan helemaal geen worteltjes. En is de stap naar broccoli nog wat te groot, verstop het dan in omelet.

4. Kies voor gezonde snacks

Tussen de 3 hoofdmaaltijden per dag door snacken we allemaal wat. Dus het is niet raar dat onze kids ook regelmatig om wat te eten vragen. Maak afspraken over het aantal tussendoortjes per dag. Bij ons is de afspraak, 1 snoepje of koekje als je uit school komt en daarna snacken we gezond. Doordat deze afspraak voor iedereen duidelijk is, voorkomen we dagelijkse onderhandelingen en weten de kids precies wat ze kunnen verwachten.

Tips voor gezonde snacks:

  • plakjes appel met pindakaas of kaneel
  • ongezouten nootjes
  • volkoren crackers
  • komkommertjes en snoeptomaatjes
  • etc.

5. Laat kinderen zien waar het eten vandaan komt

Ga met je kinderen naar een boerderij of naar een groente- of fruitteler om te laten zien waar groente en fruit vandaan komt en hoe het groeit. Of ga met ze naar de markt naar een fruitstal en laat ze zelf kiezen welk fruit hen lekker lijkt. Van al die vrolijke, verschillende kleuren zullen ze nieuwsgierig worden en weer eerder geneigd zijn om het fruit uit te proberen.

6. Betrek ze bij het koken

Als kinderen mogen helpen bij het koken, zullen ze het zelfgemaakte eten eerder willen proeven, dan wanneer het hen gewoon op een bordje voorgezet wordt. Ze hebben namelijk gezien hoe het gemaakt wordt en er moeite voor moeten doen, dus tja dan wil je het wel proberen natuurlijk!

Zijn je kinderen nog klein, maar wil je ze wel graag laten helpen bij de voorbereiding van de maaltijd? Laat ze dan taakjes doen zoals ingrediënten afwegen, producten mixen zoals een salade of met een bot mes bijvoorbeeld champignons te laten snijden.

Zijn je kinderen al wat groter, dan kan je ze natuurlijk ook een keer zelf een gezonde maaltijd laten koken voor het gezin.

7. Dwing niet

Zoals eerder genoemd is je kind een keuze geven bij het eten, de sleutel tot gezondere eetgewoontes. Maar dwing ze niet, om hun bordje leeg te eten. Dit zal namelijk averechts werken. Voor kinderen is autonomie belangrijk en voelen ze enige mate van dwang, dan zal altijd de strijd worden aangegaan.

Zie de maaltijd als een kans om je kinderen kennis te laten maken met nieuwe ingrediënten en als een manier om er achter te komen wat hun volgende favoriet is! Dwing niet, maar schotel producten gewoon regelmatig voor op verschillende bereidingswijzen, aangezien de smaak van kinderen ook verandert.

8. Geef het voorbeeld

Ok, dit is misschien een inkoppertje, maar ècht van belang! Kinderen worden enorm beïnvloed door hun omgeving. Dus zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft door gezond te eten. Wil je kinderen die gezond eten, doe het zelf dan ook! Daarnaast helpt het om kinderen:

  • gevarieerde en nieuwe voedingsmiddelen te geven
  • ze te complimenteren als ze gezonde keuzes maken
 

Gezonde recepten voor het hele gezin

Het kan als een enorme uitdaging voelen om gezond te koken voor het hele gezin. Vooral als je nog kleine kinderen hebt en/of kieskeurige eters, raakt je inspiratie al snel op!

Om je alvast op weg te helpen, hebben we een aantal lekkere en makkelijke recepten voor je geselecteerd uit het FitChef Family boek

FitChef staat bekend om de eenvoudige, smaakvolle recepten en biedt naast online persoonlijke weekmenu’s op maat ook hardcover receptboeken aan. 

FitChef Family is het derde boek en speciaal geschreven voor iedereen die met het hele gezin een gezonder eetpatroon wil gaan volgen. De kracht van FitChef zit hem in de eenvoud van de recepten. Hierdoor hoef je niet lang in de keuken te staan en kunnen zelfs de kinderen helpen bij de bereiding van de gerechten. Zo krijgen ook zij plezier in gezond eten!

Het boek bevat 99 gezonde en kleurrijke recepten. Daarnaast geeft het boek ook veel informatie over gezonde voeding. Zo wordt o.a. beschreven hoe je ook zelf een gezond weekmenu kunt maken wat past bij je doel (afvallen, op gewicht blijven of aankomen). Wij zijn in ieder geval helemaal FitChef fan!

FitChef Family pdf

Wil je onderstaande recepten graag als pdf opslaan dan kan dat hier!

Recept ideeën voor het diner

Gezonde recepten voor het het hele gezin Volkoren quiche Fitchef Family

Recept idee voor het ontbijt

Recept idee als tussendoortje

Gezonde-recepten-voor-het-hele-gezin-bonbons-Fitchef-family

Kortingscode FitChef Family!

Ben je enthousiast over deze recepten en wil je graag nog meer lekkere, gezonde en snelle recepten voor de hele familie? Ga dan voor het FitChef Family boek!

 

Wil je graag eerst meer weten over de verschillende producten van FitChef? Ik heb ze persoonlijk uitgebreid getest en beschreven. Zo lees je in het artikel FitChef Weekmenu op maat mijn ervaring met het online persoonlijke weekmenu. Wil je graag meer weten over de eerste twee receptboeken van FitChef? Kijk dan eens bij FitChef & FitChef Turbo.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!