Gewichtsvest kopen? Dit zijn de beste gewichtsvesten voor 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
gewichtsvest kopen

Wil je een gewichtsvest kopen dan heb je vast gemerkt dat er ontzettend veel aanbod is, van verschillende merken. Ze worden dan ook steeds populairder. Gewichtsvesten – zie je (nog) niet zo vaak in de sportschool, maar in CrossFit boxen worden ze al volop gebruikt. Bij deze slimme manier van krachttraining draag je een vest met verzwaringselementen die variëren tussen de pakweg 5 en 30 kilogram. Het resultaat? Een intensieve training, zonder dat je gewichten in je handen hoeft te houden. Perfect voor als je je work-out wat pittiger wilt maken, maar vaak oefeningen doet waarbij je handen niet vrij zijn (zoals pull ups) of waarbij het niet handig is om gewichten in je handen te houden (zoals hardlopen). 

Overweeg je een weighted vest te kopen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze handige fitness tool. Ook geven we je een overzicht met onze favoriete gewichtsvesten.

Als je aan CrossFit doet, heb je vast al eens van gewichtsvesten gehoord. Deze vesten (ook wel weighted vests genoemd) worden binnen deze sport regelmatig gebruikt en dat is niet zonder reden. Zo heeft het gebruik van een gewichtsvest onder andere de volgende voordelen.

  • Hoe meer gewicht je aan een oefening toevoegt, hoe harder je spieren aan het werk worden gezet. Hierdoor bouw je een stuk sneller spierkracht op dan wanneer je dezelfde oefening zonder gewichtsvest (of zonder andere extra gewichten) zou doen. Deze extra spierkracht zorgt er niet alleen voor dat je sterker wordt, maar ook dat je sneller calorieën verbrandt.

  • Tegenwoordig zitten we vaak de hele dag achter een bureau naar een laptop te turen. En dat doet onze houding natuurlijk weinig goeds! Het dragen van een gewichtsvest is een goede manier om je postuur te verbeteren. Het extra gewicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam op subtiele wijze uit evenwicht wordt gebracht. Hierdoor wordt je gedwongen om je lichaam te balanceren en moeten je buik- en rugspieren zichzelf constant corrigeren. Dit doet wonderen voor je houding!

  • Het dragen van een gewichtsvest zorgt er tevens voor dat je hart harder moet werken om je spieren van zuurstof te voorzien. Dit leidt tot een hogere hartslag. Als je regelmatig dit soort work-outs doet, zal je cardiovasculair systeem steeds sterker worden.

De nadelen van gewichtsvesten

Het dragen van een gewichtsvest heeft echter ook een keerzijde.

  • Je pezen en gewrichten zijn het natuurlijk niet gewend om dit extra gewicht mee te dragen. Hierdoor kan het dragen van een gewichtsvest best belastend zijn, zeker als je nog ongetraind bent. Om blessures te voorkomen, is het dan ook belangrijk om niet meteen te starten met het dragen van een gewichtsvest, maar eerst op zoek te gaan naar andere manieren om de intensiteit van je trainingen te verzwaren. Ben je klaar om met een gewichtsvest te trainen? Start dan met een laag gewicht en bouw het gewicht na verloop van tijd langzaam op.

  • Een gewichtsvest moet nauw aansluiten – als het gewichtsvest te los zit, kan het immers gaan schuiven en schuren en dat is niet prettig. Doordat het gewichtsvest strak zit, kan het in het begin echter wel oncomfortabel aanvoelen. Ook kun je het gevoel hebben dat je bewegingsvrijheid wordt beperkt. Na een tijdje wen je hier echter vanzelf aan.

Een gewichtsvest kopen, waar moet je op letten?

Wil je graag een weighted vest kopen? Ga dan niet meteen voor het vest met de coolste looks! Het is misschien verleidelijk, maar comfort en functionaliteiten zijn toch echt nóg belangrijker. Zeker als je er lang plezier van wil hebben. 

Stel jezelf dan ook eerst de vraag welke oefeningen je ermee wil gaan doen. Ren je veel en doe je veel korte en snelle oefeningen? Dan wil je een vest wat stevig en comfortabel zit tijdens je workout en niet schuurt en verschuift. Doe je voornamelijk bodyweight oefeningen, zoals push-ups, pull-ups en dips en ren je niet veel? Dan is een vest dat je met gewichten flink kunt verzwaren, misschien belangrijker voor je. 

Houd dan ook bij het kopen van een weighted vest je doel voor ogen en let op de volgende punten:

  • De pasvorm. Een weighted vest moet goed aansluiten en niet te los zitten. Te strak is echter ook niet goed: je moet er natuurlijk wel goed in kunnen ademen. Kijk naar een vest met verstelbare banden, zodat je het vest goed kunt laten aansluiten op je lichaam.

  • Uitneembaar gewicht. Wil je je vest bij veel verschillende oefeningen gaan gebruiken? In dat geval doe je er goed aan om te kiezen voor een vest met uitneembare gewichten. Zo kun je de zwaarte van het vest precies afstemmen op de oefening die je doet. Ook kun je het gewicht langzaam opbouwen, waardoor je pezen en gewrichten minder worden belast.

  • Het materiaal. Kies voor een vest dat gemaakt is van stevig materiaal dat wel tegen een stootje kan. Ook is het slim om te kiezen voor materiaal dat makkelijk schoon te maken is. 

Waar kun je gewichtsvesten voor gebruiken?

Gewichtsvesten kan je bij diverse sport- en fitness activiteiten gebruiken. Zo kan je ze onder andere gebruiken bij Crossfit, hardlopen en bodyweight- of krachttraining. We noemen hieronder op waar je specifiek op moet letten als je een gewichtsvest zoekt voor deze activiteiten:

Gewichtsvest Crossfit

Ben je op zoek naar een gewichtsvest voor CrossFit? Dan kun je kunt het beste kiezen voor een kort gewichtsvest, zodat je er goed in kunt bewegen. Ook is het slim om te kiezen voor een vest met uitneembare gewichten, zodat het voor een breed scala aan oefeningen kan worden gebruikt.

Hieronder hebben we 2 gewichtsvesten geselecteerd, die erg fijn zijn voor Crossfit activiteiten.

Gewichtsvest voor krachttraining

Een gewichtsvest komt ook zeker bij krachttraining van pas. Zo zorgt een gewichtsvest ervoor dat je oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, zoals push ups, pull ups en dips, een stuk zwaarder worden. Uitdaging zorgt voor meer progressie, waardoor je steeds sterker zal worden. 

Aangezien je bij deze vorm van training minder bewegingsvrijheid nodig hebt, kun je in dit geval ook voor een langer gewichtsvest kiezen.

Hieronder hebben we 2 gewichtsvesten geselecteerd die heel geschikt zijn om te gebruiken tijdens krachttraining.

Gewichtsvest hardlopen

Ook voor hardlopers heeft het dragen van een gewichtsvest voordelen. Naast dat het voor extra uitdaging zorgt, werk je op deze manier aan je core en helpt het je ook met het behouden van een correcte houding.

Omdat je tijdens het hardlopen veel beweegt, is het slim om ook hier voor een kort gewichtsvest te kiezen. Ook moet je op het materiaal letten, zodat het vest niet gaat schuren tijdens het lopen.

Hieronder staan onze favoriete gewichtsvesten voor hardlopen. 

Welk gewicht heb ik nodig?

Gewichtsvesten zijn verkrijgbaar in verschillende gewicht klassen. Wederom is het belangrijk jezelf de vraag te stellen wat je met het gewichtsvest wil gaan doen. Wil je ermee hardlopen, dan is een gewichtsvest met uitneembare gewichten tot maximaal 10kg ideaal. Je start dan met een gewicht van maximaal 5kg. Ben je gewend aan dit gewicht dan kan je het langzaam gaan opbouwen naar 10kg. Ga niet heel veel zwaarder dan dat. Door de schokbelasting hebben je pezen en spieren het zwaar te verduren en kunnen dan sneller blessures ontstaan.

Heb je al eerder getraind met een gewichtsvest en wil je deze vooral gebruiken voor krachttraining? Dan is een gewichtsvest tot 20kg wat voor jou. Zodra je dit gewicht bent ontgroeid, kun je overstappen naar een gewichtsvest van 30kg.

Hieronder vind je onze selectie van de beste gewichtsvesten in de verschillende gewichtsklassen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Of inmiddels het ideale gewichtsvest gevonden? Deel dit dan met ons door een bericht onderaan deze pagina achter te laten.

Gewichtsvest 10kg

Gewichtsvest 30kg

Oefeningen met een gewichtsvest

Gewichtsvesten worden vaak bij CrossFit gebruikt. Vooral bij de welbekende Murph work out worden vaak gewichtsvesten gedragen. Deze trainingssessie bestaat uit 1 mijl hardlopen, 100 pull ups, 200 push ups, 300 air squats, en nogmaals een hardloopsessie van 1 mijl. 

Er zijn echter nog veel meer CrossFit work outs waarbij een gewichtsvest kan worden gebruikt, zoals Manuel, Jay, Bondy, Felix The Cat en Heavy Fran. 

Heb je een gewichtsvest aangeschaft? Tijd om aan de slag te gaan! Er zijn heel veel oefeningen mogelijk met een weighted vest. Zoals pull ups en dips in een power tower en box jumps op een plyobox. In onderstaand filmpje zie je de top 10 oefeningen met een gewichtsvest. Uiteraard zijn er nog veel meer variaties mogelijk!

Conclusie

Met een gewichtsvest kan je op een eenvoudige manier je workout verzwaren voor nóg meer uitdaging! Weighted vests zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Een vest met uitneembare gewichten is ideaal om te kunnen variëren in gewicht. Let er dan wel op dat de gewichten ook makkelijk verwisselbaar zijn tijdens je workout. Verder is het erg prettig als het gewicht gelijk is verdeeld over de voor- en achterkant van het vest, zodat het niet gaat trekken aan je schouders (denk even aan die zware rugzak van vroeger ;-)). 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!