Functional training – als je je wel eens hebt verdiept in verschillende vormen van cardio- en krachttraining, heb je hier misschien al wel eens iets over gelezen. Deze vorm van trainen wordt de laatste jaren steeds populairder. In dit artikel vertellen we je wat functional training precies inhoudt en wat hier zo bijzonder aan is. Ook laten we je zien hoe je zelf een keer een functionele training kunt doen. Lees je mee?
Wat is functional training?
Je kunt verschillende motivaties hebben om te sporten. Waar sommigen vooral sporten om af te vallen of om gespierder te worden, sporten anderen vanwege het fitte, actieve gevoel dat sporten hen geeft. Een andere mogelijke reden om te trainen is om sneller, sterker, leniger of fitter te worden. Met andere woorden – om de prestaties van je lichaam te verbeteren.
Dat is precies waar functioneel trainen om draait: het einddoel van functional training is om het functioneren van het lichaam te verbeteren. Het gaat daarbij echter niet om één bepaald aspect van het lichamelijk functioneren, zoals spierkracht of snelheid, maar om het complete plaatje – van spierkracht tot uithoudingsvermogen, van lenigheid tot explosiviteit en van snelheid tot coördinatie.
Hoe ziet een functional training sessie eruit?
De term ‘functional training’ klinkt misschien nieuw, maar ik weet zeker dat je wel eens van functional training hebt gehoord – zij het onder een andere naam. Zo is CrossFit bijvoorbeeld een goed voorbeeld van functional training. Deze vorm van trainen combineert elementen van onder andere gewichtheffen, turnen en atletiek. Hierdoor worden alle aspecten van je lichaam flink op de proef gesteld.
Het idee achter deze vorm van sporten is dat het niet wenselijk is om te specialiseren in één specifieke sport. Dit zou namelijk tot een te eenzijdige ontwikkeling van het lichaam leiden. In plaats daarvan wordt een zo breed mogelijke training gevolgd. Naast CrossFit is ook bootcamp training een goed voorbeeld van functional training.
Wat zijn de voordelen van functioneel trainen?
- Functional training zorgt ervoor dat je hele lichaam op verschillende manieren aan het werk wordt gezet. Hierdoor voorkom je dat bepaalde spiergroepen in het lichaam sterker worden dan andere. Dit is erg belangrijk, want als bepaalde spieren meer worden getraind dan andere, kan dit leiden tot disbalans. Oftewel je spieren worden dan ongelijk belast – met nare blessures tot gevolg. Met functioneel trainen voorkom je dit.
- Functional training schenkt veel aandacht aan het trainen van de core. Dit leidt niet alleen tot gespierde buik- en rugspieren, maar ook tot een betere lichaamshouding. Ook zorgt een sterke core voor een betere mobiliteit in het dagelijks leven.
- Functional training richt zich op kracht, conditie, balans en lenigheid. Hierdoor zul je in je dagelijks leven al snel een groot verschil merken. Of je nu op de fiets naar je werk racet, de boodschappen naar binnen draagt, de trap op loopt of met je kinderen aan het voetballen bent – functional training zorgt ervoor dat je je in alle aspecten van je leven fitter voelt.
Wat zijn de nadelen van functioneel trainen?
Als je voor het eerst met een fitnessapparaat aan de slag gaat, is het altijd even uitzoeken hoe alles precies werkt. Bij de meeste fitnessapparaten kun je echter wel zien hoe je het apparaat ongeveer moet gebruiken. Zo kun je bij de meeste apparaten wel zien waar je moet zitten en waar je je voeten moet plaatsen.
De fitness tools die bij functional training worden gebruikt zijn vaak wat minder intuïtief. Ook het samenstellen van een workout is niet eenvoudig. Hoeveel krachttraining moet je doen? En hoe kun je je coördinatie het beste verbeteren? Hierdoor kan functional training voor beginners best overweldigend zijn.
Maak je echter geen zorgen – op het internet is ontzettend veel informatie te vinden. Ook kun je ervoor kiezen om in een CrossFit box te gaan trainen. Hier word je ten allen tijde door een ervaren trainer begeleid. Is er geen CrossFit box in de buurt, maar wil je toch persoonlijke begeleiding? Ga dan op zoek naar een personal trainer die gespecialiseerd is in functional training.
Welke materialen kun je bij functional training gebruiken?
Functioneel trainen kan op veel verschillende manieren – met of zonder materialen. Materialen kunnen het trainen echter wel een stuk leuker en diverser maken. Hieronder vind je een aantal materialen die je in een functional training kunt gebruiken.
Bosu ball
De Bosu ball ziet er misschien onschuldig uit, maar niet is minder waar – deze fitness tool maakt elke oefening een stuk moeilijker (lees: wiebeliger). Dé manier om aan je balans en core te werken!
Clubbells
Het verraderlijke van clubbells is dat ze er een stuk lichter uitzien dan ze aanvoelen. Deze handige fitness tool helpt je bij het trainen van je schouders en het verbeteren van je gripkracht.
Kettlebell
De kettlebell is ontzettend populair binnen het functioneel trainen, en dat is niet zonder reden. De kettlebell traint je uithoudingsvermogen, verbetert je balans én zet je core aan het werk. Kettlebells zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en materialen en er zijn tegenwoordig ook verstelbare kettlebells te koop. Super handig als je weinig ruimte hebt maar wel wil kunnen variëren in gewicht.
Weerstandsbanden
Kun je wel wat extra uitdaging gebruiken? Weerstandsbanden zijn de perfecte manier om die ene oefening net wat zwaarder te maken. Ook bij het doen van stretches komen deze banden van pas.
Plyobox
Een plyobox is een uitstekende aanvulling op je functionele training. Met deze fitness tool vergroot je je explosiviteit en je sprongkracht. Ook kan deze box voor diverse krachtoefeningen worden gebruikt.
Powerbag
Wil je je grip verbeteren én aan je spierkracht werken? Een powerbag, aquabag of sandbag zet je spieren flink aan het werk. Ook je balans wordt met deze fitness tool op de proef gesteld.
TRX suspension trainer
Een suspension trainer is perfect voor het doen van oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Doordat een trx trainer (of ander merk suspension trainer) weinig plek innemen, kun je ze overal mee naartoe nemen – van de sportschool tot het park.
Slamball
De slamball is iets minder handig om mee te nemen dan de TRX Suspension Straps, maar daardoor zeker niet minder effectief. Met deze zware rubberen bal werk je aan je kracht, explosiviteit én snelheid.
Medicine ball
Ook de klassieke medicijnbal is een aanrader. Deze bal brengt je lichaam uit evenwicht, waardoor je spieren hard moeten werken om in balans te blijven.
Wall ball
Een wall ball is een bal die bedoeld is om tegen een muur te gooien en – als je het goed doet – weer op te vangen. Dat klinkt misschien niet zo intensief, maar schijn bedriegt. De wall ball is namelijk een stuk zwaarder dan dat hij eruitziet.
Battle rope
Met een battle rope, ook wel fitness touw genoemd, train je je core, schouders én armen, en stel je je uithoudingsvermogen op de proef. Vier vliegen in een klap!
Functional training workouts
Ben je nieuwsgierig of functional training iets voor jou is? Hieronder hebben we een aantal filmpjes van onze favoriete workouts van Obi Vincent alvast voor je geselecteerd. Spierpijn gegarandeerd! 😉