Fitness vloeren krijgen over het algemeen weinig aandacht. Dat is jammer, want een goede sportvloer kan je workout stukken comfortabeler maken. Daarnaast beschermen fitness vloeren ook nog eens de vloer van je home gym – twee vliegen in één klap dus!
In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over fitness vloeren. Wat is een fitness vloer precies, en waarom zou je een sportvloer aanschaffen? Kun je zo’n vloer zelf leggen, of kun je daar het best een professional voor inschakelen? En wat voor soorten fitness vloeren zijn er eigenlijk? In dit artikel komt het allemaal aan bod. Lees je mee?
Wat is een fitness vloer?
Een fitness vloer (ook wel sportvloer of rubberen vloer genoemd) is, zoals de naam al doet vermoeden, een vloer die speciaal is ontworpen voor het doen van kracht- en cardiotrainingen. Het gaat hierbij voornamelijk om rubberen vloeren die worden gelegd met rubberen vloertegels of matten. In de sportschool heb je dit soort vloeren vast weleens gezien.
Wat zijn de voordelen van een sportvloer?
Vraag je je af wat nu precies het nut van die rubberen vloeren is? We hebben de voordelen van een sportvloer voor je op een rijtje gezet.
- Als je regelmatig binnenshuis sport, is het belangrijk om je vloer te beschermen. Een dumbbell die per ongeluk uit je handen glipt en op de grond valt, kan namelijk heel wat schade veroorzaken – zeker als je een laminaatvloer hebt. Een sportvloer zorgt ervoor dat de ondergrond wordt beschermd. De fitness vloer hoeft overigens niet permanent te blijven liggen – er bestaan tal van fitness vloeren die je in een mum van tijd kunt neerleggen en weer weg kunt halen. Deze fitness vloeren zijn eigenlijk een soort rubberen vloertegels die als puzzelstukjes in elkaar passen.
- Heb je een houten vloer of laminaat? In dat geval heb je vast al gemerkt dat deze ondergronden vrij glad zijn. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om op deze vloeren te sporten – zeker als je met zware gewichten traint. Het leggen van een sportvloer is in dat geval een goede oplossing. Doordat fitness vloeren vaak een reliëf hebben, bieden ze extra grip.
- Bij sommige oefeningen worden je gewrichten behoorlijk belast – denk bijvoorbeeld aan oefeningen waarbij er veel gesprongen moet worden, zoals jumping jacks of burpees. Als je dit soort oefeningen op een harde ondergrond doet, is de klap op je gewrichten nóg harder. Hierdoor neemt het risico op blessures toe. Wil je een blessure voorkomen? Een sportvloer biedt extra demping. Hierdoor wordt deze klap (grotendeels) opgevangen, en worden je gewrichten minder belast.
De verschillende soorten fitness vloeren
Lijkt een sportvloer je wel wat? Er zijn verschillende fitness vloeren om uit te kiezen.
1. Fitness tegels
Allereerst kun je kiezen voor fitness tegels. Ook deze fitness vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Het eerste type fitness tegel is een dikke, vierkante vloertegel met aan de onderkant een soort doffe punten die omlaag wijzen. Hierdoor komt deze vloertegel een stukje van de grond, wat voor extra demping zorgt.
Deze fitness tegels worden meestal van rubber gemaakt, maar zijn ook in PVC verkrijgbaar. Deze fitness tegels worden meestal vastgelijmd en kunnen niet eenvoudig worden weggenomen of verplaatst.

Het tweede type fitnesstegel is een wat dunnere, rubberen vloertegel in de vorm van een soort puzzelstuk. Deze tegels kunnen makkelijk aan elkaar bevestigd worden, maar kunnen ook in een handomdraai worden weggehaald.
Dit is dus een goede keuze als je geen vaste home gym hebt of niet van plan bent om je sportvloer elke keer te gebruiken. Dit type tegel is ook verkrijgbaar in grote maten. Deze matten worden ook wel afwerpmatten genoemd en zijn vooral bedoeld om gewichten op neer te leggen. Deze matten zijn overigens niet alleen handig voor trainingen, maar ook voor speelplekken voor kinderen.
2. Fitness vloer op rol
Naast rubberen vloertegels kun je ook kiezen voor een fitness vloer op rol. Dit soort fitness vloeren bestaan niet uit losse tegels of matten, maar uit één stuk. Deze rol kan uitgerold worden op een grote vloer, of zelfs in stukken worden gesneden.
Een sportvloer kopen, waar moet je op letten?
Ga je een fitness vloer kopen voor in je (home) gym? Dan zijn er een aantal punten waar je op kunt letten.
1. Het materiaal
Zoals we al eerder hebben aan gegeven, zijn de meeste fitness vloeren gemaakt van rubber of PVC. Beide materialen zijn even effectief, maar er zijn wel wat kleine verschillen.
Zo voelt rubber voor sommige mensen wat zachter aan dan PVC. Hier staat dan weer tegenover dat sommigen niet van de geur van rubber houden. Rubber geeft over het algemeen namelijk wel een sterkere geur af dan PVC.
Een enkele keer kom je ook puzzel vloertegels tegen van foam. Deze tegels geven wat vering, wat je juist niet wil als je aan het squatten bent. Een harde stabiele ondergrond is hiervoor het beste. Daarnaast blijven dit soort tegels niet zo goed liggen en zijn het echte stofverzamelaars. Dit soort tegels zijn dus geen goede keuze voor je (home) gym.
Naast rubber, foam en PVC kom je heel af en toe ook fitness vloeren van kunstgras tegen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar dit heeft wel degelijk een functie. Kunstgras is namelijk erg geschikt voor het doen van korte sprintjes. Ook komt deze ondervloer van pas bij het voorttrekken of -duwen van zware objecten, zoals een power sled.
2. Het aantal tegels
Het zou natuurlijk ontzettend vervelend zijn als je er na het leggen van je nieuwe sportvloer achter komt dat je te weinig rubberen vloertegels hebt besteld. Zorg er dus voor dat je het oppervlak dat je wilt gaan bekleden goed opmeet – bij voorkeur een paar keer!
Kijk ook goed na of er ergens gekke hoekjes zijn waar je omheen moet werken. Wil je wat geld besparen en niet je hele home gym voorzien van een fitness vloer? Denk dan goed na over welke apparatuur je wel op de sportvloer wil plaatsen en welke je er naast kunt of wil plaatsen. Zo hoeft een dumbbell rek niet persé op een rubber vloer te staan.
Wil je heel je home gym van een fitness vloer voorzien dan hoef je daar natuurlijk geen keuzes in te maken en is alleen de oppervlak van jouw gym relevant.
De beste fitness vloeren
Kan de ondergrond in je home gym wel wat bescherming gebruiken? Of heb je behoefte aan een betere grip en demping? We hebben een aantal fijne fitness vloeren voor je op een rij gezet.

Deze kwalitatieve rubberen puzzel vloermat van Gorillasports is geschikt voor zowel thuis- als professioneel gebruik. De mat is voorzien van een blauw spikkelpatroon. De afmeting per mat is 56x56cm en 12mm dik en je ontvangt ze per set van 4 inclusief 8 eindstukken.

Deze sportvloer heeft een neutrale geur en is geschikt voor professioneel gebruik. Hij heeft een fijnere korrel dan de standaard granulaat tegel, waardoor deze makkelijker schoon te maken slijtvaster is. De afmeting per tegel is 1 x 1 meter en is 15mm dik.

De massieve rubber Crossmaxx puzzel vloerdelen zijn maar liefst 20mm dik, waardoor ze optimaal je vloer en gewrichten beschermen. De vloer heeft een goede grip en is eenvoudig te leggen. De tegels zijn 50 x 50 cm en hebben een extreem lange levensduur.

Deze tegel is door zijn uitstekende demping erg geschikt voor CrossFit. De tegel is 100 x 100 x 3 cm en heeft geen schijnvoeg, waardoor je een hele strakke vloer krijgt. De onderzijde is voorzien van een noppenstructuur, voor demping en isolatie.
Sportvloer zelf leggen of laten leggen?
Net zoals met andere typen vloeren kun je een sportvloer zelf leggen of een professional inschakelen. Ben je een beetje handig dan kan je een sportvloer in beginsel prima zelf leggen, en is het inschakelen van een professional niet persé nodig.
Kies je voor rubberen vloertegels? Zorg er dan wel voor dat je deze tegels goed vastklemt – je wilt immers voorkomen dat deze tegels tijdens het trainen gaan schuiven. Wil je een buitengewoon grote sportvloer of gaat het om een ruimte met gekke vormen en kromme muren? In zo’n geval kan het misschien wel raadzaam zijn om een professional de vloer te laten leggen.
Wil je jouw home gym ook voorzien van een rubber fitness vloer? In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je dit zelf het beste kunt doen.
Dit bericht heeft één reactie
Ik heb zelf de fitnesstegels, echt ideaal! Makkelijk schoon te maken en ik heb de vloer zelf gelegd.