Fitness touw kopen? Top 6 beste battle ropes!

Laatste update 10 juni 2021 Marian
fitness-touw

Een fitness touw, ook wel battle rope of sport touw genoemd, heb je vast al eens gezien in de sportschool of tijdens CrossFit. Het ziet er eenvoudig uit, maar laat dit je niet misleiden: een fitness touw kan voor een ongelofelijk pittige training (en spierpijn) zorgen! Vooral je bovenlichaam wordt flink aan het werk gezet – van je schouders tot je core.

Wil je graag een battle rope kopen voor thuis in je home gym? In deze blog vertellen we je er alles over, zoals hoe je het fitness touw goed gebruikt en waar je op moet letten als je een battle rope gaat kopen. Ook hebben we een top 6 gemaakt van de beste battle ropes van dit moment!

De meeste vormen van cardio richten zich vooral op het trainen van het uithoudingsvermogen van het onderlichaam – denk bijvoorbeeld aan fietsen of hardlopen. Het fitness touw brengt hier verandering in! Een fitness touw is een stevig, zwaar touw dat voor diverse oefeningen kan worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt tijdens HIIT trainingen (zoals bootcamps), maar is ook geschikt voor een langere cardio sessie. 

Een groot voordeel van een battle rope is dat dit hulpmiddel geschikt is voor alle niveaus – van beginnende sporters tot doorgewinterde sportschoolbezoekers. Het sport touw is namelijk verkrijgbaar in verschillende gewichten en maten – waarover later meer.

Hoe gebruik je een battle rope?

Voordat je aan de slag gaat met een battle rope is het verstandig om CrossFit handschoenen te dragen om blaren en schrammen te voorkomen. Train je liever met blote handen dan is dat natuurlijk ook een optie.

Een battle rope kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het maken van “alternating waves” is echter verreweg de populairste oefening. Bij deze oefening hou je in elke hand een uiteinde van het touw vast en wordt het midden van het touw tegenover je aan een ankerpunt bevestigd. Vervolgens beweeg je je armen om de beurt op en weer, zodat het touw aan beide kanten om de beurt een golvende beweging maakt. 

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt – hier komt heel wat bij kijken! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je handen en ellebogen volledig te ontspannen als je ze omhoog beweegt. Span je spieren alleen aan op het moment dat het touw naar beneden komt! Ook is het belangrijk om er goed op te letten dat je je armen écht om de beurt beweegt. Het kan namelijk voor komen dat je je armen na een tijdje automatisch tegelijkertijd gaat bewegen. 

Neem de tijd om deze oefening goed onder de knie te krijgen. Gelukt? In dat geval kun je aan de slag met de vele variaties op deze oefening. Zoals je ook in onderstaand filmpje kunt zien.

Een battle rope kopen - waar moet je op letten?

Wil je graag een battle rope kopen om thuis mee aan de slag te gaan? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten, om zo tot de juiste keuze voor jou te komen. We benoemen ze hieronder.

1. Het gewicht van het fitness touw

Een inkoppertje, maar daardoor niet minder belangrijk – bij het kopen van een battle rope is het van groot belang om naar het gewicht van het touw te kijken. Een zwaarder fitness touw zorgt namelijk voor een zwaardere training. Welk gewicht je het best kunt kopen, is afhankelijk van je huidige spierkracht en uithoudingsvermogen. 

Twijfel je tussen twee gewichten? Kies dan voor de zwaardere variant. Je kunt de oefeningen namelijk nog altijd lichter maken door slechts een deel van de battle rope te gebruiken.

2. De lengte van het sport touw

Ook de lengte van het fitness touw is belangrijk. Doordat een langer fitness touw lastiger in bedwang te houden is dan een korte variant, zorgt een langer touw voor een intensievere workout. Houd hier dus rekening mee! 

Ook is het natuurlijk belangrijk om te bekijken of de battle rope past in de ruimte waarin je wilt gaan trainen. Als vuistregel kun je het beste aanhouden, dat een fitness touw maximaal twee keer zo lang mag zijn als de ruimte die je hebt. Als je 3 meter lengte hebt om het fitness touw te gebruiken, kun je dus het best voor een touw van maximaal 6 meter kiezen.

3. De dikte van een battle rope

Hoewel dit vaak vergeten wordt, is ook de dikte van groot belang bij het kiezen van een fitness touw. De dikte van het touw heeft namelijk een grote invloed op je grip: hoe dikker de battle rope, hoe lastiger het is om het touw goed vast te houden en hoe zwaarder de oefening.

Hier komt nog eens bij dat dikkere fitness touwen automatisch zwaarder zijn per meter dan dunnere touwen. Weet je niet zeker welke dikte je het beste kunt kiezen? In dat geval is het raadzaam om te starten met een dikte van 38 millimeter. Deze wordt namelijk het meest gebruikt. 

4. Het materiaal van het fitness touw

Ook het materiaal van de battle rope is van belang. Een fitness touw wordt ofwel van een kunststof (zoals nylon of polypropyleen), ofwel van natuurvezels (zoals hennep) gemaakt. Het voordeel van een kunststoffen fitness touw is dat dit soort touwen lang meegaan en niet snel beschadigd raken. Hier staat tegenover dat een kunststof battle rope over het algemeen duurder is dan de variant van natuurvezels.

Een nadeel van een fitness touw van natuurvezels is dan weer dat deze vaak snel gaan rafelen. Dit kan echter worden opgelost door te kiezen voor een fitness touw met een rubberen laag om de uiteinden. Het rubber voorkomt niet alleen dat het touw gaat rafelen, maar zorgt ook nog eens voor een betere grip. Twee vliegen in één klap dus!

5. De aanwezigheid van een beschermende sleeve

Je wilt natuurlijk dat je battle rope zo lang mogelijk meegaat. Een fitness touw krijgt echter heel wat te verduren: tijdens een training wordt het touw immers voortdurend tegen de grond geslagen. Om ervoor te zorgen dat het fitness touw tegen een stootje kan, zijn sommige touwen uitgerust met een beschermende sleeve. 

Deze sleeve wordt vaak van nylon gemaakt en beschermt het touw tegen de klappen. Hierdoor voorkom je dat het touw gaat rafelen. Ook zijn de meeste sleeves waterproof. Als je graag buiten sport, raden wij zo’n sleeve dan ook zeker aan!

De beste battle ropes

Lijkt een battle rope je wel wat, maar heb je geen idee waar je moet beginnen met zoeken? Hieronder vind je een overzicht van de beste battle ropes van dit moment. Doe er je voordeel mee!

1. Virtufit battle rope

4.7/5
fitness-touw-virtufit

De battle rope van het populaire Nederlandse fitnessmerk Virtufit is van stevig polyester gemaakt, waardoor je er lang plezier van hebt!

Het is verkrijgbaar in een lengte van 12 meter met een gewicht van 11kg, of een lengte van 15 meter met een gewicht van 15kg. He touw is 38mm dik en de uiteindes zijn voorzien van handgrepen, waardoor je een goede grip hebt.

2. Battle rope Gorillasports

4.6/5
fitness touw Gorillasports

Ben je op zoek naar een zwaar en dik fitness touw? Dan is deze battle rope van Gorillasport hét touw voor jou! Het weegt maar liefst 22kg, heeft een lengte van 15m en is 50mm dik! Het touw is gemaakt van nylon en daardoor super stevig. Het heeft helaas geen apart handvat, maar daardoor kan je wel meteen ook aan je gripkracht werken met dit touw!

Ben je klaar voor het echte, zware werk? Dan zit je met dit touw goed!

3. Battle rope set ZEUZ

5/5
battle-rope-zeuz

De battle rope van ZEUZ is gemaakt van polyester en voorzien van een nylon sleeve, waardoor het touw optimaal beschermd wordt tegen slijtage. Ook zorgt de sleeve ervoor dat het touw waterproof is, waardoor je het ook buiten kunt gebruiken.

Dit fitness touw is 9 meter lang, weegt 8kg en heeft een diameter van 38mm. Het uiteinde van het touw is voorzien van ruime handvaten die een goede grip geven. 

De battle rope van ZEUZ wordt als complete set geleverd. Zo krijg je naast het touw met sleeve ook:

  • Een Muur-/ wandanker inclusief 4 schroeven ter bevestiging
  • 2 spanbanden inclusief karabijnhaak voor bevestiging van de battle rope aan het wandanker

4. Battle rope Body-Solid

4.7/5
fitness touw body solid

Body-Solid is een gerenommeerd kwalitatief fitnessmerk. Ook deze battle rope is, zoals we gewend zijn van dit merk, van zeer goede kwaliteit. Het is verkrijgbaar in 3 verschillende lengtes (9, 12 of 15 meter) met een diameter van 4 of 5 cm. Het touw is voorzien van handvaten en is zeer slijtvast.

5. Fitness touw Decathlon

4.5/5
fitness touw decathlon

Wil je niet zoveel geld uitgeven aan een battle rope? Dan is dit fitness touw misschien iets voor jou! Het is de goedkoopste battle rope in dit overzicht.

Dit fitness touw van Decathlon is 12 meter lang, weegt 7,5kg en heeft een diameter van 36mm. Het is gemaakt van stevig polyester en de uiteindes zijn voorzien van korte handgrepen, wat niet voor iedereen prettig is. Ook is dit sport touw alleen geschikt voor gebruik binnen.

6. ATX battle rope

5/5
battle rope atx rood

Deze battle ropes van ATX zijn gemaakt van nylon en voorzien van een nylon sleeve. Hierdoor slijt de battle rope minder snel en heb je er lang plezier van! De handvaten zijn van rubber, voelen comfortabel en geven een goede grip.

Het touw is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. De zwarte uitvoering heeft een lengte van 10 meter, een gewicht van 8,5kg en een diameter van 38mm. De rode uitvoering is 15 meter lang, weegt 13 kg en heeft ook een diameter van 38mm.

Ben je op zoek naar een kwalitatief zeer goed fitness touw, dan is dit het beste touw voor jou!

Battle rope oefeningen

Ben je klaar om aan de slag te gaan met een battle rope? We hebben een aantal leuke workouts voor je uitgezocht! In onderstaand filmpje vind je een workout voor beginners.

Ben je al wat meer gevorderd en op zoek naar een korte workout om je training mee af te sluiten? Bekijk dan onderstaande “battle rope finisher workout”.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!