EZ bar / curlstang kopen? Je biceps, triceps én gewrichten zijn je dankbaar!

Laatste update 31 mei 2021 Marian
curlstang-ez-bar

Een curlstang, ook wel ez bar of curl bar genoemd, ziet er misschien een beetje gek uit, maar laat dit opvallende uiterlijk je niet misleiden! De curlstang is een ontzettend fijne aanvulling voor je home gym. Zeker als je vaak armspieren traint met een rechte halterstang en je (soms) pijn voelt tijdens bijvoorbeeld een bicep curl of tricep extension. Trainen met een ez bar kan dit probleem voorkomen!

Een curlstang zorgt namelijk voor een betere houding van je schouders, armen en polsen. Hierdoor loop je bij het gebruik van een curlstang minder risico op blessures dan bij het gebruik van een rechte halterstang. Met een curlstang kun je dus onbezorgd bicep curls en tricep extensions doen! Wil je er graag meer over weten?

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de curlstang, de verschillende varianten en wat de beste curl bars van dit moment zijn!

De curlstang is een alternatief voor de klassieke rechte halterstang die je vaak in de sportschool tegenkomt. Je ziet het verschil tussen een curlstang en een rechte halterstang meteen: een rechte halterstang is, nou ja, zoals de naam al zegt, recht, terwijl een curlstang een kronkelvormig, zigzag-achtig uiterlijk heeft. 

Hier komt ook de naam van de curlstang (of ‘curl bar’ in het Engels) vandaan – curl verwijst naar krul. Een curlstang werkt overigens precies hetzelfde als een rechte halterstang – je plaatst er halterschijven op, en je krachttraining kan beginnen. Wat is er dan zo bijzonder aan deze kronkelige halterstang? Dat gaan we je nu vertellen.

Wat zijn de voordelen van een ez bar?

Het zigzag uiterlijk van de curlstang is zeker niet alleen voor de show. Deze kronkelige vorm geeft je namelijk de mogelijkheid om verschillende handposities uit te proberen. Hierdoor kun je verschillende spiergroepen trainen. 

Ook zorgt de curl bar ervoor dat de houding van je schouders en armen gecorrigeerd wordt. Hierdoor wordt de druk op de ellebogen en polsen weggenomen. Het resultaat? Comfortabel, pijnloos trainen en een kleinere kans op blessures, dan wanneer je met een rechte halterstang traint. Om die reden wordt de curlstang ook wel eens een ‘EZ bar’ genoemd. ‘EZ’ verwijst hier naar ‘easy’, aangezien de curlstang krachtoefeningen makkelijker en comfortabeler maakt.

Let wel – het effect van de curlstang komt bij sommige oefeningen beter tot zijn recht dan bij andere. Om die reden geef ik je onderaan dit artikel een aantal oefeningen mee waarbij je de voordelen van de curlstang goed zult merken! 

Welke soorten curl bars zijn er?

Er zijn verschillende soorten curl bars te koop, waarbij het verschil over het algemeen in het gewicht (meestal tussen de 6 en 10 kg), de soort sleeve (uiteinde van de bar) en de dikte van de curlstang zit.

Ook in de knurling (greep) kan verschil zitten.

Knurling is een reliëf dat in de stang is geslepen. Hoe dieper dit reliëf, hoe meer grip je op de stang hebt. Een nadeel van (diepe) knurling is echter dat je je huid hieraan kunt ophalen. Wil je dit risico niet lopen, draag dan fitnesshandschoenen of crossfit grips.

Naast bovengenoemde verschillen bestaat er nog een variant op de gewone curl bar, namelijk de super curl bar. Deze heeft een nog grotere kromming dan een gewone curlstang. Al deze verschillende curl bars hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Ook laten we je per soort de 3 beste opties zien.

Curlstang 30mm versus curlstang 50mm

Of je nu voor een reguliere of een super curl bar kiest, curlstangen zijn verkrijgbaar in uitvoeringen van 30 mm en uitvoeringen van 50 mm. Deze afmetingen verwijzen naar de diameter van de sleeve van de curl bar. Dit is het uiteinde van de bar waar je de halterschijven op plaatst.

Curlstang 30 mm

Een 30 mm curlstang is geschikt voor halterschijven met een gat van 30mm. Als je al halterschijven in huis hebt, is het dus belangrijk om de maat van deze halterschijven te controleren! Als je voor een curl bar van 30 mm kiest, zijn er twee opties. 

Je kunt allereerst kiezen voor een gladde sleeve met een veersluiting. Het verstellen van het gewicht gaat bij dit soort sluitingen lekker snel. 

Je kunt echter ook kiezen voor een sleeve met een schroefsluiting. Het verstellen van het gewicht duurt hierbij iets langer dan bij een veersluiting, maar heeft wel als voordeel dat de schijven steviger vastzitten. Tip: draai de sluiting niet tè strak aan. Zorg dat de schijven nog om hun as kunnen draaien tijdens de oefening. Dit is namelijk minder belastend voor je gewrichten.

curlstang-30mm

Lengte: 120cm

Gewicht: 6,15kg

Belastbaar tot: 160kg

Greep: Knurling

Sluiting: Excl. Veersluiting

curlstang-virtufit

Lengte: 120cm

Gewicht: 6,3kg

Belastbaar tot: 150kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Schroefsluiting

curlstang-gorillasports

Lengte: 120cm

Gewicht: 6,3kg

Belastbaar tot: 180kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Veersluiting

Curlstang 50 mm

Je kunt ook kiezen voor een curlstang van 50 mm. Deze curl bar is, je raadt het al, geschikt voor (olympische) halterschijven met een gat van 50 mm in het midden. Een curlstang van 50 mm heeft, in tegenstelling tot de 30 mm variant, altijd een gladde sleeve. Je kunt kiezen voor een veersluiting, maar er zijn ook andere sluitingen mogelijk.

Lengte: 120cm

Gewicht: 10kg

Belastbaar tot: 250kg

Greep: Knurling

Sluiting: Excl. Veersluiting

curlstang-Gorillasports-Olympisch

Lengte: 120cm

Gewicht: 9kg

Belastbaar tot: 272kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Veersluiting

curl-bar-PTEssentials

Lengte: 120cm

Gewicht: 9kg

Belastbaar tot: 180kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Veersluiting

Curl bar versus super curl bar

Het verschil tussen deze twee soorten curl bars is, dat een super curl bar een heftigere kromming heeft dan een reguliere curlstang. Hierdoor staan de handen bij het trainen met een super curl bar verder naar binnen, waardoor de spieren anders belast worden. 

super_curl_bar

Lengte: 125cm

Gewicht: 8kg

Belastbaar tot: 160kg

Greep: Knurling

Sluiting: Excl. Veersluiting

super-curlstang-30mm

Lengte: 125cm

Gewicht: 7kg

Belastbaar tot: 170kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Veersluiting

Lengte: 125cm

Gewicht: 7,5kg

Belastbaar tot: 180kg

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Veersluiting

Een curlstang met gewichten

Heb je nog geen halterschijven in huis? Dan kan je de halterschijven natuurlijk los aanschaffen, maar je kunt ook kiezen voor een curl bar set die inclusief halterschijven wordt geleverd. Deze tweede optie is meestal een stuk voordeliger. 

De halterschijven die bij zo’n set geleverd worden kunnen van gietijzer of kunststof gemaakt zijn. De gietijzeren schijven zijn iets dunner, dan de kunststof variant. Voordeel hiervan is dat je meer halterschijven aan je curlstang kunt doen.

curlstang-set-Virtufit

Lengte: 120cm

Gewicht stang: 6kg

Gewicht schijven: 34kg

Materiaal schijven: gietijzer

Greep: Knurling 

Sluiting: Incl. Schroefsluiting

 

curl-set-Gorillasports

Lengte: 120cm

Gewicht stang: 8kg

Gewicht schijven: 27,5kg

Materiaal schijven: kunststof

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Schroefsluiting

 

Lengte: 120cm

Gewicht stang: 8kg

Gewicht schijven: 55kg

Materiaal schijven: gietijzer met rubber coating

Greep: Knurling

Sluiting: Incl. Schroefsluiting

Wat voor oefeningen kun je met een curl bar doen?

De curl bar wordt vaak gebruikt voor bicep curls en tricep extensions. Dit zijn echter zeker niet de enige oefeningen waarvoor je een curl bar kunt gebruiken. In onderstaande video zie je 10 oefeningen met een curlstang – van de klassieke shoulder press tot shrugs. 

Ben je op zoek naar een intensieve full body workout met een EZ bar, in slechts 20 minuten? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje en laat je inspireren!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over curlstangen. Staat jouw vraag er niet bij, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Is het slecht om met een rechte halterstang bicep curls te doen?

Nee, dit zal zelfs je biceps volop activeren omdat je een volledige supinated grip hebt. Echter kan je hierdoor wel sneller last krijgen van je gewrichten, een EZ bar kan dit voorkomen.

Kan ik met een EZ bar squatten?

De EZ bar leent zich uitstekend voor een front squat en Zercher squat. Een back squat is fijner met een rechte halterstang

Wat is het gewicht van een curlstang?

Een curlstang zonder halterschijven weegt tussen de 6kg en 10kg. In ons overzicht met de beste curlstangen zie je curlstangen in deze gewichtklassen terug.

Wat is de belastbaarheid van een curlstang?

Dit kan variëren van 120kg tot 270kg! In ons overzicht met curlstangen is dit per type gespecificeerd.

Wat kost een curl bar?

De prijs van een curl bar (exclusief gewichten) varieert gemiddeld van €40,- tot €125,-.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!