Dip bar of dip station kopen voor je home gym:
alles wat je moet weten!

Laatste update 7 april 2021 Marian
dip-bar-kopen

Een dip bar kopen staat op het verlanglijstje van menig fitness liefhebber – en dat is niet zonder reden! Het doen van dips met een dip bar zet je hele lichaam aan het werk – van je triceps tot je core en van je borst tot je schouders. Deze oefening is stukken effectiever dan bijvoorbeeld push ups! In tegenstelling tot andere fitnessapparaten, neemt de dip bar relatief weinig ruimte in beslag. Ook is deze fitness tool een stuk voordeliger dan de meeste andere fitnessapparaten. De perfecte aanvulling op je home gym dus! 

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij het kopen van een dip bar. Ook geef ik je een overzicht van de verschillende dip stations en dip bars die er op dit moment te koop zijn én een paar interessante filmpjes met oefeningen!

Een dip bar of ook wel dip station of dip rek genoemd, is een fitness tool dat bestaat uit twee stevige handvaten. Bij sommige dip bars worden deze handvaten aan de muur bevestigd, maar er bestaan ook losstaande dip bars. Een dip bar lijkt op het eerste gezicht nog het meeste op een turntoestel. Vergis je echter niet – dit fitness apparaat is geschikt voor iedereen die graag aan krachttraining doet. 

De dip bar wordt vooral gebruikt voor, hoe kan het ook anders, het uitvoeren van dips. Bij deze oefening pak je de handvaten stevig vast, steun je op je armen en laat je je lichaam gecontroleerd naar beneden zakken totdat je ellebogen een hoek van 90 graden vormen. Vervolgens duw je jezelf weer naar boven tot je armen volledig gestrekt zijn.

Wat voor soorten dip bars zijn er?

Ik noemde net al kort dat er verschillende soorten dip bars bestaan. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

1. Dip station

Een staand dipstation lijkt op een dip bar die bestaat uit twee losstaande stangen. Het verschil tussen deze typen dip bars is echter dat een dipstation uit één geheel bestaat. Hierdoor is een dipstation wat minder compact dan dip bars die uit twee delen bestaan. Een dipstation is echter meestal niet zwaar, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen.

Hieronder heb ik de beste dip stations in verschillende prijsklassen weergegeven. Bij ieder dipstation staan de belangrijkste kenmerken genoemd.

Beste Budget Keuze

Gorillasports Dip Station

Gorillasports-dip-station

Belastbaarheid: 150 kg

Afstand tussen dip bars:
65cm

Afmeting(LxBxH):
98 x 65 x 125cm

Greep: poedercoating

Product gewicht: 20kg

Beste Mid-range

ATX Dip Station 

Belastbaarheid: 300 kg

Afstand tussen dip bars:
55 – 70cm

Afmeting(LxBxH):
109 x 90 x 121cm

Greep: poedercoating

Product gewicht: 42kg

Beste Top Klasse

Body-Solid Dip Station

dip_station_body_solid

Belastbaarheid:450 kg

Afstand tussen dip bars:
48 – 53cm

Afmeting(LxBxH):
95 x 68 x 133cm

Greep: rubber

Product gewicht: 22kg

2. Dip bar

Ook een dip bar bestaande uit twee losstaande stangen is perfect voor kleine home gyms. Het voordeel van dit type dip bar is dat je de dip bar na gebruik eenvoudig en snel kunt opbergen. Ook kun je deze dip bar makkelijk meenemen. Handig als je een keer bij een fitnessmaatje wilt trainen! 

De beste dip bars in verschillende prijsklassen staan hieronder weergegeven.

Beste Budget Keuze 

Decathlon Dip bar 

dip-bar-decathlon


Belastbaarheid: 130 kg

Afstand tussen dip bars:
zelf te bepalen

Afmeting(LxBxH):
47 x 65 x 83cm

Greep: schuimrubber

Product gewicht: 10kg

Beste Mid-Range 

Gorillasports Dip Bars

dip-bar-gorillasports

Belastbaarheid: 100 kg

Afstand tussen dip bars:
zelf te bepalen

Afmeting(LxBxH):
38 x 58 x 73cm

Greep: rubber

Product gewicht: 6kg

Beste Top klasse 

Lebert Equalizer

dip-bar-lebert-equalizer

Belastbaarheid: 180 kg

Afstand tussen dip bars:
zelf te bepalen

Afmeting(LxBxH):
45 x 63 x 72,5cm

Greep: schuimrubber

Product gewicht: 7,2kg

3. Dip rek / dip station aan de muur

Een dipstation of diprek voor aan de muur neemt verreweg de minste ruimte in beslag. Dit type dip bar bestaat uit twee handvaten die aan de muur worden bevestigd. Deze handvaten kunnen los worden geleverd of uit één stuk bestaan. Er zijn niet zoveel aanbieders van dit type dip station.
Een groot nadeel van een dip rek aan de muur is namelijk dat je weinig bewegingsvrijheid hebt en dus niet heel ver naar voren kunt leunen, tenzij de dip bar extra lang is.

De 2 beste opties voor een dip station aan de muur, staan hieronder weergegeven.

Beste Mid-Range

Gorillasports Combi Dip Bar

dip-bar-gorillasports-combi

Belastbaarheid: 200 kg

Afstand tussen dip bars:
60 cm

Afmeting(LxBxH):
58-69 x 60 x 50cm

Greep: rubber

Product gewicht: 15kg

Beste Top Klasse

ATX Dip Bar Muur

Belastbaarheid: 350 kg

Afstand tussen dip bars:
47 – 71cm

Afmeting(LxBxH):
50 x 47 x 30cm

Greep: knurling

Product gewicht: 10kg

Een dip bar kopen, waar moet je op letten?

Als je eenmaal hebt besloten welk type dip bar het beste bij je past, ben je er nog niet. Ook de volgende factoren zijn namelijk van belang.

1. De maximale draagkracht

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de dip bar het midden in een oefening begeeft! Kijk daarom altijd naar de maximale belastbaarheid van de dip bar of het dip station.

Als je meer gevorderd bent in het doen van dips en het je makkelijk afgaat met je eigen lichaamsgewicht, wil je mogelijk dips met extra gewicht doen, bijvoorbeeld met een gewichtsvest aan.

Kijk dus goed wat de maximale belastbaarheid is van de dip bar, zodat deze naast je eigen gewicht ook nog extra gewicht kan dragen. Zo heb je langer plezier van je dip rek en houd je ook in de toekomst genoeg uitdaging met deze oefening.

2. De afmeting

Ook de hoogte van het dip rek is van belang. De handvaten van de dip bar moeten zo hoog zitten, dat je knieën tijdens het dippen niet in contact komen met de grond. Kijk dus niet alleen naar je lengte, maar ook naar de lengte van je benen in verhouding tot de rest van je lichaam.

Let ook op de breedte van het dip rek. Om de dip goed uit te kunnen voeren, moet je je armen dicht bij je lichaam kunnen houden. Zorg er dus voor dat de handvaten niet te ver uit elkaar staan. Kijk hier vooral goed naar als je een dip station koopt, waarbij je de breedte vaak niet zelf kunt bepalen, zoals bij losse dip bars wel het geval is.

Dips, hoe voer je ze correct uit?

Een dip lijkt een simpele beweging. Toch wordt deze oefening vaak verkeerd uitgevoerd. In onderstaande video wordt exact uitgelegd hoe je een dip goed uitvoert als je de nadruk op je borst of op je triceps wil leggen. Met de juiste techniek voorkom je blessures en boek je sneller vooruitgang!

Dat je op een dip bar dips kan doen, weten we inmiddels wel. Een dip bar biedt echter nog veel meer mogelijkheden! In onderstaande video laat Ryan, 15 verschillende oefeningen met de dip bar zien. In deze video vind je zowel oefeningen voor beginners als voor sporters met wat meer ervaring met de dip bar.

Conclusie

In dit artikel heb ik beschreven welke soorten dip bars en dip stations er zijn en waar je op moet letten als je er een wil gaan kopen. Per type dip bar is aangegeven wat de 3 beste opties zijn per prijsklasse.

Welke voor jou het meest geschikt is hangt voornamelijk af van de ruimte die je hebt en welke eisen je aan een dip station stelt. Losse dip bars geven je de meeste bewegingsvrijheid en zijn ook makkelijk mee te nemen, vanwege het lichte eigen gewicht. Vaste dip stations (vrijstaand of aan de muur) kunnen weer zwaarder belast worden. Dus het is net waar je de voorkeur aan  geeft!

Heb je meer ruimte beschikbaar dan zou je ook een pull up station of zelfs een power rack kunnen overwegen. Deze bieden je nog meer variëteit!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!