Cupping tegen cellulite: zo werkt het!

Laatste update 5 april 2022 Marian
cupping cellulite

Cupping tegen cellulite: waarom helpt het? En hoe werkt cuppen precies? En kun je die cups ook gebruiken voor meer dan cellulite? Hier vind je alles wat je moet weten over het gebruiken van cellulite cups. Maar eerst: wat is cellulite eigenlijk? 

Cellulite, cellulitis, of gewoonweg putjes of sinaasappelhuid: de termen worden als inwisselbaar gezien maar zijn het officieel niet. Cellulitis is namelijk de medische term voor een infectie van de huid. Dit is dus niet hetzelfde als cellulite. Die bobbeltjes op je benen of op andere lichaamsdelen zijn namelijk onschuldig.

Cellulite ontstaat door verschillende oorzaken. Zo zijn erfelijkheid, een hoog vetpercentage, weinig beweging en een eenzijdig en ongezond eetpatroon de belangrijkste oorzaken.

Dat cellulite ongewenst is, is ooit door cosmeticabedrijven bedacht om vooral vrouwen een probleem aan te praten. Waar zij uiteraard zogenaamd de oplossing voor hadden in de vorm van een niet effectieve crème. Cellulite kun je namelijk niet verminderen met een smeerseltje. Het is namelijk een ‘probleem’ van bloedcirculatie in het bindweefsel, dat ónder de huid ligt. 

Om die reden werkt cupping wél bij cellulite. Met cupping kun je namelijk het bindweefsel van de huid van bijvoorbeeld je benen aanpakken door de doorbloeding te stimuleren. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Cupping bij cellulite

Cellulite ontstaat doordat het bindweefsel onder je huid te veel vetcellen bevat. Onder andere om die reden zien we dat cellulite vooral bij vrouwen voorkomt; zij hebben meer vetweefsel dan mannen.

Ook het hormoon oestrogeen maakt de kans op het ontwikkelen van een sinaasappelhuid groter. En daar hebben vrouwen ook veel meer van dan mannen!

Daarnaast zal je ook gemerkt hebben dat cellulite vooral zichtbaar is op lichaamsdelen met relatief veel vet, zoals de benen, billen en bovenarmen. En ook wat dat betreft zijn vrouwen ‘gezegend’…

De oplossing voor jouw cellulite op probleemzones zoals de benen, kan dus cuppen zijn.

cellulite cups

Cellulite cups

De cups in een cupping set zijn meestal van glas of siliconen. Er zijn verschillende manieren waarop ze gebruikt worden. Wat je wil bereiken, is een vacuüm onder de cup. Op die manier wordt de doorbloeding in de huid gestimuleerd.

Siliconen cups kun je gemakkelijk vacuüm zuigen door erin te knijpen. Glazen cups kan je natuurlijk niet vacuüm krijgen op die manier. Daarbij wordt middels rook ervoor gezorgd dat de cups zich aan je huid vast zuigen.

Wil je graag zelf aan de slag, dan zijn siliconen cellulite cups aan te bevelen.

Cuppen in 5 stappen

Hoe gebruik je nu precies die cellulite cups tegen een sinaasappelhuid? We leggen het je hieronder uit middels een 5 stappenplan.

  1. Smeer voor het cuppen de huid die je gaat behandelen in met een lekkere massage olie

  2. Plaats de cellulite cup op de huid en knijp in de cup of druk de cup aan de bovenkant met je duimen in om de cup vacuüm te laten zuigen op je huid.

  3. Gelukt? Dan zit de cup nu vast op je huid. Begin dan met het maken van ronddraaiende, zigzaggende en van onder naar boven bewegingen om je huid te masseren.

  4. Doe dit 5-10 minuten per probleemzone. Hoe vaak en hoe lang je exact moet cuppen tegen cellulite, vertellen we je hieronder nog.

  5. Verwijder de cups. Zitten ze nog vast op je huid? Steek dan een vinger onder de cup, zodat deze loslaat. Je kunt je huid nog even wat extra verzorging geven door het zachtjes te masseren en met extra olie in te smeren.

Wees gewaarschuwd: de eerste keren dat je de cups gebruikt kun je er blauwe plekken aan overhouden, die wel wat weg hebben van zuigzoenen. Ook kan het cuppen in het begin wat onprettig en heftig aanvoelen. Maar geen zorgen: hoe vaker je een cupping set gebruikt, hoe prettiger en zelfs ontspannender het wordt.

Hieronder zie je nog een filmpje hoe je de cups exact kunt gebruiken.

Je benen, billen en meer cuppen: zo pak je het aan

Wil je de cellulite cups gebruiken op bijvoorbeeld je benen, dan ben je vast benieuwd hoe vaak je dit moet doen. Aangeraden wordt om de eerste 5 weken 3 keer per week je cupping set te gebruiken. Elke zone pak je daarbij zo’n 10 minuten aan. Neem in deze periode minimaal 1 dag rust tussen de behandelingen. Je huid en eventuele blauwe plekken hebben dan tijd om te herstellen en de afvalstoffen af te voeren.

Na die 5 weken zul je de eerste resultaten moeten gaan zien. Vanaf dat moment kun je je benen (of elke andere zone) 2 keer per week 5-10 minuten cuppen. 

Ben je tevreden met het resultaat? Dan kun je de frequentie afbouwen naar 1 keer per week, 5 minuten per probleemzone.

Wat kan je nog meer doen om van cellulite af te komen?

In een eerder artikel gingen we al in op hoe je cellulite kan verminderen op je benen en billen, door onze persoonlijke ervaring met je te delen. Daarin werd cuppen al als dé strategie genoemd. Maar naast cupping is er meer dat je kunt doen. Hieronder beknopt de beste tips.

Heb jij veel last van cellulite en wil je gaan cuppen om het aan te pakken? Prima! Maar kijk ook naar je leefstijl en doe daar de nodige aanpassingen aan. Cellulite is namelijk in sommige gevallen een teken dat je iets meer aan je gezondheid kunt werken. Heb je bijvoorbeeld een te hoog vetpercentage, kijk dan of je dit kunt aanpakken. In een eerder artikel gaven we bijvoorbeeld tips hoe je je vetpercentage kunt verlagen en er is zelfs een speciaal programma voor namelijk droogtrainen voor vrouwen, waar je zeker wat aan kunt hebben!

Kijk ook kritisch naar je voeding en beweging. Eet je voldoende onbewerkte producten, eiwitten, groente en fruit bijvoorbeeld? Zo niet en vind je het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Dan kan een persoonlijk weekmenu je hierbij helpen. Klik hiervoor op de banner bovenaan deze pagina om hierin direct inzicht te krijgen.

Je beweging is eveneens een punt van aandacht. Zorg ervoor dat je gedurende de dag in beweging komt. Ga bijvoorbeeld een extra rondje wandelen of pak een extra sport op waarbij je de benen flink gebruikt. Krachttraining is uiteraard ook top om je lijf mee te shapen en stroomlijnen. Ben je nog niet echt in de gym te vinden, dan is het zeker een aanrader om dit serieuzer aan te pakken. Krachttraining heeft namelijk nog veel meer voordelen dan alleen het verminderen van putjes.

Cuppen kan ook bij andere kwalen

Cellulite is zoals gezegd een onschuldige kwaal waar je je geen echte zorgen over hoeft te maken. Gelukkig kan cuppen er bij helpen. Maar wist je dat die cups ook bij andere aandoeningen worden gebruikt? Zo kan het ook effectief zijn bij acne.

Ook hebben we je verteld dat cupping werkt bij cellulite omdat het de doorbloeding stimuleert. Heb je dus een slechte doorbloeding, dan kan je baat hebben bij het gebruiken van een cupping set. Ook kan het ontstekingsremmend werken, en je lichaam beter wapenen tegen pijn in de behandelde gebieden.

Ben je iemand die snel blauwe plekken ontwikkelt op de benen, dan kun je experimenteren met cups om te zien of je minder snel beurs wordt.

Gebruik jij al cellulite cups?

Heb jij al eens cellulite cups gebruikt? Of een andere methode ingezet om je putjes mee aan te pakken? En hoe effectief was dit? Laat het ons hieronder weten door een reactie achter te laten! 

PLENT - premium supplements

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!