Trainen met clubbells is de oudste en meest gebruikte vorm van krachttraining in de geschiedenis. Het werd vooral door strijders en worstelaars gebruikt voor het trainen van kracht en grip. De populariteit van clubbells neemt de laatste tijd flink toe. Deze fitness tool wordt namelijk in zowel crossfit boxen als in home gyms weer steeds vaker gebruikt en dat is niet zonder reden!
De unieke vorm van de clubbell zorgt er namelijk voor dat talloze kleine spiertjes aan het werk worden gezet. De clubbell pakt niet alleen je core aan, maar ook je schouders, armen en handen worden getraind. Ook is een clubbell training – in tegenstelling tot de meeste andere vormen van krachttraining – een goede manier om je lichaam los te maken en je lenigheid te vergroten. Eén ding is zeker: een clubbell is een goede aanvulling voor je home gym.
Lijkt het je leuk om met deze fitness tool aan de slag te gaan? In dit artikel vertellen we je alles over clubbells en waar je op moet letten als je clubbells wil kopen.
Wat zijn clubbells?
Een clubbell lijkt op het eerste gezicht een beetje op een dunne, smalle bowling kegel of een stevige honkbalknuppel. Clubbells hebben echter niets met bowling of honkbal te maken. Een clubbell is een gewicht in de vorm van een kegel, met een langwerpig handvat. Deze trainingstool is bedoeld om lift-, draai- en zwaaioefeningen mee te doen.
Doordat al het gewicht aan één kant van de clubbell zit, ontstaat er een hefboomwerking en is het lastiger om de clubbell te stabiliseren. Hierdoor worden er tal van spieren aan het werk gezet. Dit maakt de clubbell perfect voor het trainen van je grip, core en schouders.
De meeste clubbells zijn gemaakt van staal. Deze clubbells worden ook wel ‘steel clubs’ genoemd. Er bestaan echter ook clubbells van hout en plastic.
Vaak worden clubbells ook wel Indian clubbells genoemd. Dit komt omdat de meest populaire internationale vorm van clubbell training zijn oorsprong heeft gevonden in India.
De voordelen van clubbells
Een clubbell training is dus een goede manier om aan je core te werken. Dit is echter niet het enige voordeel van de clubbell. Hieronder noemen we er nog een paar.
- Voel je jezelf al snel wegglijden als je in de ringen hangt? Of vind je het lastig om gewichten goed vast te pakken (en vast te houden)? In dat geval is het slim om aan je grijpkracht te werken. Zonder goede grijpkracht is het lastig om sommige oefeningen (goed) uit te voeren en je op je techniek te concentreren. De clubbell is een goede manier om je grijpkracht te verbeteren. Dit komt doordat het gewicht van de clubbell niet gelijk over de vingers wordt verdeeld en deze gewichtsverdeling zich tijdens de oefening verplaatst. Hierdoor worden alle spieren getraind én raken je handen minder snel vermoeid.
- De clubbell maakt het mogelijk om roterende oefeningen te doen. Dit komt vooral van pas als je op zoek bent naar een nieuwe manier om je schouders te trainen en je meer schouder flexibiliteit/mobiliteit wil. Bij de meeste andere schouderoefeningen gaat het namelijk niet om draaiende, maar om laterale of duwende bewegingen.
- Krachttraining zorgt er negen van de tien keer voor dat je lichaam stijf en weinig flexibel aanvoelt. Dat is ook niet gek: als je bijvoorbeeld zware gewichten lift, komt er druk op je schouders en ellebogen te staan, waardoor deze gewrichten als het ware worden samengeduwd. Hierdoor wordt je bewegingsvrijheid beperkt. Een training met een clubbell heeft het tegenovergestelde effect. Doordat deze tool het mogelijk maakt om met zwaaiende en draaiende oefeningen te werken, wordt de druk op je gewrichten verlicht. Dit komt niet alleen je flexibiliteit ten goede, maar verkleint ook nog eens de kans op blessures. Klinkt goed toch?
Clubbells kopen
Clubbells winnen aan populariteit en er zijn dan ook steeds meer aanbieders online te vinden. Wil je graag clubbells kopen, kies dan in ieder geval voor kwaliteit. Hieronder zie je onze selectie van kwalitatief goede clubbells en tips voor wat betreft de keuze van het gewicht.
Het gewicht
Het allerbelangrijkste waar je bij het aanschaffen van clubbells op moet letten is het gewicht van de clubbell. Je zult bij een clubbell waarschijnlijk een lager gewicht nodig hebben dan dat je verwacht of gewend bent van andere fitness tools. Dit komt doordat het gewicht van een clubbell ongelijk is verdeeld en met name op het einde van de clubbell zit. Hierdoor voelt de clubbell stukken zwaarder aan dan dat hij werkelijk is. Zelfs het tillen, zwaaien en draaien van de lichtste clubbell kan al behoorlijk zwaar aanvoelen – ook als je veel ervaring hebt met zware gewichten!
Wees dus niet te optimistisch bij het kiezen van het gewicht. Over het algemeen wordt voor mannen aangeraden om te starten met clubbells van ongeveer 6 kg, als je een oefening met twee clubbells tegelijk doet. Doe je een oefening met één clubbell (met twee handen), ga dan voor een clubbell van 10 tot 12 kg. Voor vrouwen wordt een startgewicht van 2 kg aangeraden, als je met 2 clubbells traint. Train je met één clubbell (met twee handen), kies dan voor 6 tot 8 kg.
Clubbells vs kettlebells
De clubbell wordt vaak in één adem met de kettlebell genoemd. Ook de kettlebell wordt namelijk gebruikt om de schouders, de armen en de core te trainen. We zetten de belangrijkste verschillen tussen deze twee tools voor je op een rijtje.
Clubbells vs kettlebells: welke training tool past het beste bij jou?
- Hoewel ook de kettlebell voor zwaaiende, draaiende oefeningen kan worden gebruikt, zijn er op dit vlak wat meer mogelijkheden met de clubbell. Dit komt vooral door de maat en de vorm van de clubbell: doordat de clubbell minder ruimte inneemt, zijn er meer bewegingen mogelijk. Hier staat tegenover dat er bij de kettlebell meer mogelijkheden zijn om liftende oefeningen te doen.
- Zoals eerder aangegeven, kan een lichte clubbell voor een ontzettend intensieve workout zorgen. Hierdoor kun je een lange tijd trainen met een lichte clubbell en toch uitgedaagd blijven, voordat je een zwaardere clubbell nodig hebt. Met een kettlebell heb je al snel verschillende gewichten nodig om oefeningen uitdagend te houden en ben je al snel toe aan een zwaardere kettlebell.
- Een kettlebell is populairder en wordt nu nog vaker gebruikt dan de clubbell. Hierdoor is het wellicht wat makkelijker om nieuwe oefeningen en workouts voor de kettlebell te vinden. Voor het trainen met clubbells is een goede instructie essentieel! Juist omdat het een hele andere manier van krachttraining is (door de hefboomwerking), kunnen blessures snel optreden. Zorg er daarom voor dat je eerst de bewegingen en oefeningen goed onder controle krijgt met een lichte clubbell.
Oefeningen met Indian Clubbells
Heb je een clubbell aangeschaft? Tijd om aan de slag te gaan! Een goede oefening om mee te beginnen is de shouldered squat. Bij deze oefening hou je de clubbell met twee handen vast, en leg je de clubbell op een schouder. Vervolgens doe je een squat. Ook de flag press lunge is een aanrader. Ook hier hou je de clubbell met twee handen vast. Het zware deel van de clubbell wijst naar boven. Vervolgens zet je een voet naar achteren en doe je een lunge, terwijl je de clubbell met je handen naar voren duwt. Hier zie je hoe deze oefeningen eruit horen te zien, en vindt je ook nog eens 6 andere goede oefeningen.
Wil je een complete beginners workout met clubbell oefeningen? Bekijk dan onderstaand filmpje. Ook de andere video’s op dit YouTube kanaal zijn een aanrader!
Conclusie
Met een clubbell train je multifunctioneel. Het bevordert je flexibiliteit, traint je core en gripkracht! Het is een uitdagende manier van trainen en ook heel anders dan je gewend bent, door de hefboomwerking van de clubbell.
Twijfel je nog tussen een clubbell of een kettlebell? Lees dan ook ons artikel welk gewicht kettlebell heb ik nodig?
Ben je op zoek naar meer functional trainingsmateriaal? Bekijk dan eens onze artikelen over: