Cable crossover machine: Tips & Top 6 beste cable crossovers!

Laatste update 3 januari 2022 Marian
cable crossover

Een cable crossover is een uitstekende keuze voor wie thuis wil trainen in een eigen home gym. Met zo’n cable station kun je namelijk allerlei spiergroepen trainen, van je triceps tot je pecs en benen. Heb je er de ruimte voor, en ben je al ruimschoots voorzien wat betreft dumbbells en dergelijke, dan kun je zeker overwegen om je apparatuur uit te breiden met zo’n cable station!

In dit artikel vertellen we je alles over dit apparaat en geven we tips wanneer je een cable crossover overweegt te kopen. Zoals wat de beste cable crossover machines zijn, welke oefeningen je hiermee kunt doen en wat de voordelen zijn van zo’n cable station. Je leest het allemaal hier!

We bijten de spits af met onze top 6 cable crossovers; welk cable station past het beste bij jou?

Vraag je jezelf af welke cable crossover je nu het beste kunt kopen? Hieronder vind je onze top 6 beste cable stations. We hebben bij deze selectie gekeken naar prijs/kwaliteit, ervaringen van anderen, duurzaamheid, en comfort. 

5/5
cable crossover ATX

Deze cable crossover is een betaalbare – en toch een uitgebreide en zeer stabiele alleskunner. Door de compacte afmetingen en de mogelijkheid om deze cable machine in een hoek te plaatsen, is hij ruimtebesparend. ATX is een gerenommeerd en kwalitatief zeer goed merk en de kabels bewegen dan ook, zoals we gewend zijn van dit merk, lekker soepel.

De cable crossover heeft een afmeting van 272cm breed x 79cm diep x 219cm hoog en is door zijn eigen gewicht van maar liefst 180kg zeer stabiel! Hij heeft een gewichtsstapel van 90kg. Met behulp van de pin stel je het gewenste gewicht in stappen van 5kg eenvoudig in en kan je snel wisselen van gewicht als je bijvoorbeeld een dropset doet. 

De katrollen zijn in 18 hoogtestanden te verstellen, in stappen van 10cm. Ook zijn de kabels zowel apart als tegelijk te gebruiken. Hierdoor kan je optimaal variëren met diverse oefeningen. 

Heb je een iets kleiner budget, maar al wel een flinke voorraad halterschijven? En wil je toch graag een ATX cable crossover kopen? Goed nieuws! Deze machine is er ook in een plate loaded versie. Door middel van halterschijven stel je dan het gewenste gewicht in tot maximaal 130kg. 

Voordelen

Nadelen

4.9/5
cable station ATX

De ATX CPT 800 is feitelijk een upgrade van de ATX CCO 600. Dit cable station is namelijk uitgerust met een lat pulley en een bankje dat uitneembaar is. Ook deze cable crossover is ruimtebesparend in een hoek te monteren. De afmeting van dit toestel is 248 cm breed x 127,5 cm diep x 221cm hoog.

Dit cable station is tot maar liefst 160kg belastbaar en is met een eigen gewicht van 223kg super stabiel! Met een gewichtstapel van 100kg welke middels een pin in stappen van 5kg in te stellen is, kan je wel even vooruit.

En als extraatje heeft deze cable crossover machine naast een lat pulley, ook nog een geïntegreerde optrekstang over de gehele breedte! Ideaal voor een zeer gevarieerde training.

Voordelen

Nadelen

4.6/5
cable crossover best fitness

Begin je net met krachttraining of train je niet super zwaar en wil je graag thuis aan de slag met een niet al te duur apparaat? Dan is dit cable station ideaal voor jou! 

Het heeft een gewichtstapel tot 85kg en een zeer compacte afmeting. De hoogte is 213cm, breedte 155cm en diepte 138cm.

De katrollen zijn in 19 verticale posities verstelbaar, waardoor je optimaal kunt variëren. Ook is er een pull up bar geïntegreerd, wat pull-ups en chin ups mogelijk maakt.

Ook al is dit station compacter dan de vorige twee, toch kun je hier je hele lichaam mee trainen, zowel als beginner als gevorderde!

Voordelen

Nadelen

5/5
cable station powertec

Een echt powerhouse, deze Powertec: de belastbaarheid is maar liefst 450 kilo! Uniek aan deze cable crossover is, dat deze zowel met een gewichtstapel als met halterschijven te beladen is. De gewichtstapel is optioneel toe te voegen bij aankoop.

Dit cable station is zeer stevig en stabiel en bestaat uit massief staal en is geschikt voor semi-professioneel gebruik. 

Met een hoogte van 209cm, een breedte van 202cm en een diepte van 118cm, heb je er wel wat ruimte voor nodig.

De katrollen zijn in 18 verticale posities verstelbaar, waardoor je optimaal kunt variëren. Ook is er een multi pull up bar geïntegreerd, waardoor je jezelf kunt optrekken met verschillende handposities.

Ben je op zoek naar een semi-professionele cable crossover die zeer zwaar belastbaar is? Dan is dit apparaat van Powertec perfect voor jou!

Voordelen

Nadelen

5/5

Wederom een prima optie voor wie een klein budget heeft, maar toch thuis aan de slag wil met training op niveau. Deze plate loaded cable crossover van Body Solid, kan namelijk tot maar liefst 200kg belast worden (100kg aan iedere kant).

Hij is standaard geschikt voor 30mm schijven, maar met een adapter is deze ook geschikt voor 50mm halterschijven.

Voor het gebruik van dit rek heb je wel behoorlijk wat ruimte nodig, gezien de afmeting van 285cm breed, 208 cm hoog en 99cm diep.

Deze cable crossover wordt geleverd met 2 kabelhandgrepen en 1 anklestrap.

En ondanks de zeer schappelijke prijs belooft de fabrikant maximale levensduur en stabiliteit.

Voordelen

Nadelen

5/5
cable-crossover-dione

Een cable crossover station voor een schappelijke prijs en geschikt voor wie veel ruimte heeft. Want de Dione is maar liefst 3,2 meter breed! Daarnaast is hij 208 cm hoog en 75cm diep.

Aan beiden zijden heeft dit apparaat een gewichtstapel van 80kg, waardoor dit apparaat ook zeer geschikt is voor de gevorderde sporter. 

De katrollen zijn in 16 verticale posities verstelbaar, waardoor je optimaal kan varieren. Ook lopen de kabels super soepel!

Deze cable crossover wordt geleverd inclusief gewichtstapel en 2 stalen handgrepen.

Voordelen

Nadelen

De voordelen van een cable crossover machine in je home gym

Je kent een cable station ongetwijfeld wel van de verschillende fly-oefeningen in de gym. Ook heb je er vast wel eens een tricep pulldown mee gedaan of een face pull. En wat dacht je van die heerlijke pull-ups!

Daarnaast kun je er op verschillende manieren je benen mee trainen, en nog veel meer spieren en spiergroepen. Groot voordeel is ook dat de machine in veel hoeken is af te stellen, zodat je écht je hele lijf kunt trainen.

Je kunt wel raden wat het grote voordeel is van het opnemen van een cable crossover in je home gym: je kunt er ontzettend veel oefeningen mee doen en je hele lijf mee trainen.

Sleutel op je gemakje aan je pull-ups zonder ooggetuigen, en nooit meer wachten tot een gymgenoot klaar is tot je je cable fly’s kunt doen; de voordelen van deze machine thuis hebben zijn eindeloos.

Een cable crossover kopen, waar moet ik op letten?

Al enthousiast geworden over de cable crossover? Voordat je een cable station aanschaft, lees eerst even de volgende tips. Er zijn namelijk een aantal zaken om in overweging te nemen als je een cable crossover wil kopen.

De afmeting

Wellicht de belangrijkste: hoeveel ruimte heb je? Het ene cable station neemt namelijk meer ruimte in beslag dan het andere. Kijk dus goed naar de afmetingen van het apparaat en meet of dit in je home gym past. Houd daarbij ook rekening dat je voldoende ruimte om het apparaat heen hebt om de oefeningen uit te kunnen voeren.

Ten tweede: kijk naar hoe zwaar je ermee kunt trainen, én of de machine voldoende verstelbaar is, en op welke manier. Je moet er wel mee uit de voeten kunnen, dus kijk zowel naar je huidige trainingsniveau als je mogelijke progressie. En die van de eventuele medegebruikers van jouw cable crossover natuurlijk.

Droom daarbij gerust groot! Bij sommige machines verhoog je het gewicht door er extra platen aan te hangen, andere hebben een pin die je verplaatst.

Cable crossover oefeningen

Met een cable station kan je veel verschillende oefeningen doen en daarmee alle spiergroepen aanpakken. Hieronder vind je enkele handige video’s met oefeningen die je op de cable crossover kunt doen.

Full body workout

Borst oefeningen

Schouder oefeningen

Biceps & triceps

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over een cable crossover. Staat jouw vraag er niet bij of heb je wellicht advies nodig, laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Wat kost een cable crossover ongeveer?

Je kunt een cable station voor thuis gebruik kopen voor een gemiddelde prijs van €1.000 tot €1.500, met uitschieters naar boven. Goedkoper kan, maar let dan echt goed op de kwaliteit en duurzaamheid.

Hoeveel ruimte heb ik ongeveer nodig voor een cable crossover?

Dat hangt van het apparaat af, maar reken alvast op twee meter hoogte, twee tot drie meter breedte en een halve tot hele meter diepte. Daar komt dan nog een bewegingsuitslag bij van de verschillende oefeningen die je doet.

Wat zijn de belangrijkste oefeningen die ik met de cable crossover kan doen?

Dat hangt helemaal van jou en je bestaande uitrusting af! Wat zijn je trainingsdoelen, welke oefeningen heb je daarvoor nodig en wat kun je al met de accessoires en apparatuur die je al hebt? Neem dit in overweging bij het aanschaffen van de beste cable machine.

Zitten er ook mogelijke nadelen aan de cable crossover?

Zoals bij elk apparaat en elke oefening geldt: doe je het met een verkeerde uitvoering, of met te veel gewicht, dan loop je de kans op een blessure. Zeker in een home gym is dat een risico.

Wat heb ik nog meer nodig in mijn home gym?

Voor een complete gym kun je nog kijken naar dumbbells, barbells of een power rack.

Op zoek naar meer spullen voor je home gym?

Artikelen over de beste power racks, dumbbells, squatracks, leg press en halterstangen vind je uiteraard ook op myfitlifestyle.nl!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!