De buikspierbank, ook wel sit up bank of sit up bench genoemd, heb je vast wel eens gezien in de sportschool. De buikspierbank is echter ook een uitstekende keuze voor thuis! Dit fitnesshulpmiddel helpt je om al je buikspieren te trainen – zelfs die moeilijk bereikbare lage en schuine buikspieren. De sit up bank maakt het namelijk mogelijk om allerlei buikspieroefeningen in een optimale houding uit te voeren – van sit ups tot roman twists en van knee tucks tot reverse crunches. Eén ding is zeker – met een buikspierbank komt een six pack steeds meer binnen handbereik!
Overweeg je een buikspierbank te kopen? Lees dan snel verder. In deze blog zetten we namelijk de belangrijkste informatie over de sit up bank voor je op een rij. Ook laten we je de beste buikspierbanken van dit moment zien!
Wat is een buikspierbank?
Een buikspierbank is een langwerpig, schuin bankje. Dit bankje is meestal voorzien van twee rollen, waartussen je je benen en voeten kunt klemmen. De buikspierbank is primair bedoeld om sit ups op te doen. Om die reden wordt dit fitnessbankje ook wel een sit up bench of sit up bank genoemd. Je kunt er echter ook tal van andere buikspieroefeningen op doen.
Wat zijn de voordelen van een sit up bank?
- Op een buikspierbank kun je verschillende buikspieroefeningen doen. Dit zorgt niet alleen voor sterkere buikspieren, tegelijkertijd wordt namelijk ook je core flink aan het werk gezet. Hierdoor verbetert je lichaamshouding – in het dagelijks leven, maar ook tijdens het doen van andere fitnessoefeningen.
- Een sit up bench zorgt ervoor dat je de juiste houding aanneemt bij het doen van sit ups, zonder dat iemand je voeten hoeft vast te houden.
- Een buikspierbank biedt ondersteuning aan je boven- en onderrug. Dit is niet alleen comfortabel, maar voorkomt ook spierpijn, blauwe plekken en blessures.
Wat zijn de nadelen van een sit up bank?
- De goedkopere modellen zijn vaak niet verstelbaar en hebben een laag belastbaar gewicht, waardoor er niet veel verschillende oefeningen op mogelijk zijn. Je bent dan vaak beperkt tot enkel oefeningen als sit ups en crunches. Dat is jammer, want een buikspierbank neemt in de gemiddelde home gym vrij veel plaats in beslag.
- Heb je nog geen ervaring met buikspieroefeningen? Dan kan het doen van sit ups op een decline (achteroverhellende) sit up bench in het begin best zwaar zijn. Je kunt de overstap naar een buikspierbank makkelijker maken door alvast te beginnen met buikspieroefeningen op de grond.
Welke oefeningen kun je op een buikspierbank doen?
Een sit up bench wordt, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voor sit ups gebruikt. Laat je daardoor echter niet beperken – er is zoveel meer mogelijk met een buikspierbank! In onderstaand filmpje zie je een bootcamp workout met tal van oefeningen. Wees gewaarschuwd – hier hou je gegarandeerd spierpijn aan over!
Een buikspierbank kopen
Wil je een buikspierbank kopen, dan zijn er een aantal punten waar je op kan letten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
1. Het maximumgewicht
Tijdens het trainen is veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkste. Let daarom bij het uitkiezen van een buikspierbank altijd op het maximumgewicht. Het maximumgewicht kan van bench tot bench behoorlijk verschillen – zo zijn er buikspierbanken die ‘slechts’ 100 kilogram aankunnen, maar ook sit up benches die makkelijk 400 kilogram kunnen houden. Een hoog maximumgewicht is vooral belangrijk als je ook met gewichten op de buikspierbank wilt kunnen trainen.
2. De lengte
Heb je een fijne buikspierbank op het oog? Controleer dan altijd of deze lang genoeg is. Als je aan de lange kant bent, kan het namelijk nog wel eens voorkomen dat de buikspierbank te kort is, waardoor je bij het doen van een sit up met je hoofd (en misschien ook met je schouders) over de rand komt. Dat is natuurlijk niet erg comfortabel.
3. De verstelbaarheid
Als je veel wilt kunnen variëren in intensiteit, is een verstelbare buikspierbank een must. Gelukkig kun je het zitvlak bij veel sit up benches verstellen. Ook is het fijn als je de rugleuning kunt verstellen. Een rugleuning in vlakke stand zorgt namelijk voor een normale intensiteit, terwijl een achterover hellende rugleuning (decline stand) een stuk pittiger is. Ga maar eens na – een sit up wordt een stuk zwaarder naarmate je dieper naar achteren zakt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de russian twist.
Bij de goedkopere modellen buikspierbanken ontbreekt vaak de mogelijkheid om deze te kunnen verstellen en staat deze vast in een decline stand.
4. De stevigheid
Een sit up bench is, in vergelijking met andere fitnessapparaten en -tools, relatief goedkoop. Desalniettemin wil je natuurlijk vermijden dat je over een jaar weer een nieuw exemplaar moet kopen. Kies daarom voor een stevige buikspierbank gemaakt van robuuste materialen, en laat gammele, wiebelige buikspierbanken links liggen. Een hoog belastbaar gewicht geeft een goede indicatie dat het om een stevige buikspierbank gaat.
5. De veelzijdigheid
Een sit up of een reverse crunch moet op elke buikspierbank wel lukken. Sommige buikspierbanken zijn echter uitgerust met extra voet- en/of beensteunen, waardoor er ook andere oefeningen mogelijk zijn. Ook kunnen sommige buikspierbanken gebruikt worden voor oefeningen als dumbbell bench presses. Dit komt vooral van pas als je niet veel ruimte hebt in je home gym, maar toch veel verschillende oefeningen wilt kunnen doen.
6. De bekleding
Het comfort van een buikspierbank wordt in grote mate bepaald door de bekleding en de kussens op de buikspierbank. De verleiding is natuurlijk groot om de sit up bench met de zachtste bekleding uit te kiezen. Daar is niets mis mee, maar let er dan wel op dat de bekleding niet alleen zacht is, maar ook voldoende grip heeft. Als de bekleding te glad is, is de kans namelijk groot dat je zult wegglijden tijdens de oefeningen en dat is natuurlijk niet goed voor je houding.
Top 5 beste buikspierbanken
Er zijn uitstekende buikspierbanken op de markt! Hieronder vind je een selectie van onze favorieten in verschillende prijsklassen.
1. Gorillasports Buikspierbank

Dit eenvoudige, maar super handig buikspierbankje van Gorillasports is van alle noodzakelijke eigenschappen voorzien! Zo is de bank in 3 standen verstelbaar en geheel opklapbaar, wat fijn is als je deze wil opbergen.
De beenrollen zijn in 4 standen te verstellen en zorgen ervoor dat je niet wegglijdt als je in een decline positie je buikspieren traint.
De bank is belastbaar tot 120kg en weegt zelf slechts 8kg. De afmeting van de rugleuning is 110cm x 26cm x 4cm.
Ook de prijs van dit bankje is met slechts €64,95 zeer gunstig en is dan ook één van de goedkoopste bankjes uit deze top 6.
Voordelen
- Gunstig geprijsd
- Rugleuning in 3 standen verstelbaar
- Geheel opklapbaar
- Tot 120 kg belastbaar
Nadelen
- De bekleding kan wat glad aanvoelen
2. Tunturi AB20 Buikspierbank

De Tunturi buikspierbank lijkt qua eigenschappen veel op de sit up bank van Gorillasports. Zo is deze bank ook in 3 standen verstelbaar, middels de knop aan de voorkant (ter hoogte van de beenrollen) en ook de beenrollen zijn verstelbaar.
Ook is deze bank volledig opklapbaar en net zo zwaar belastbaar, namelijk tot 120kg.
Wat is er dan wel anders aan deze bank, hoor ik je denken. Nou dat is de bekleding van de bank. Deze heeft extra verstevigde hoeken waardoor deze minder snel slijt en het heeft een ruwer oppervlak, waardoor je minder snel wegglijdt.
Daarnaast is ook de afmeting anders. Zo is de rugleuning van de bank 100cm x 31cm x 5cm. Dus dit bankje is net iets korter, maar wel breder. Het eigen gewicht van het bankje is 7kg, dus ook 1 kg lichter.
Ook de prijs is anders, deze is net wat duurder dan het Gorillasports bankje. Twijfel je tussen deze twee sit up banken? Kijk dan naar welke afmeting van de rugleuning het beste bij je lichaamslengte past.
Voordelen
- Geruwde bekleding, waardoor je niet wegglijdt
- Rugleuning in 3 standen verstelbaar
- Geheel opklapbaar
- Tot 120 kg belastbaar
Nadelen
- -
3. ATX Torso Trainer


Heb je wat meer te besteden aan een buikspierbank? Dan is deze torso trainer van ATX misschien wel iets voor jou!
Het is een super multifunctionele buikspierbank, waarop je meer kan doen dan alleen sit-ups en crunches. Zo kan je er namelijk ook nog hyperextensions op uitvoeren. Hiermee train je je lage rugspieren.
Daarnaast heeft deze bank nog veel extra’s ten opzichte van de wat goedkopere buikspierbanken in dit overzicht. Zo is de rugleuning in 7 posities verstelbaar van incline, vlak tot decline. De beenrollen zijn op 4 hoogtes verstelbaar.
Deze bank is zeer stevig en heeft dan ook een eigen gewicht van 47kg. De transportwieltjes zorgen ervoor dat je de bank toch nog makkelijk kunt verplaatsen. Van zo’n stevige bank verwacht je ook wel iets qua belastbaarheid. En die is dan ook fors met maar liefst 200kg! Daardoor kan je dit bankje ook gebruiken als je met gewichten wil trainen.
De afmeting van de bank is 133cm x 68cm x 67-102cm hoog.
Wil je een super stevige, multifunctionele buikspierbank en ben je bereid daar wat meer geld aan te besteden? Dan is dit de buikspierbank voor jou!
Voordelen
- Tot 200kg belastbaar
- Rugleuning in 7 standen verstelbaar
- Multifunctioneel
Nadelen
- Prijzig
- Niet opklapbaar
4. Buikspierbank Best Fitness

Deze buikspierbank van het bekende en kwalitatief goede merk BestFitness, ziet er net iets anders uit dan een “traditionele” sit up bank.
Met dit apparaat kan je ab crunches en knee raises doen, terwijl je comfortabel zit. De hellingshoek van de zitting en rugleuning is standaard op 45° ingesteld. Deze kan je nog aanpassen naar 2 verschillende standen namelijk naar 40° en 30° graden.
De bekleding van de zitting is comfortabel en stevig. Nog een voordeel van dit apparaat is dat je de knee raises kunt verzwaren, door halterschijven op de weight pin aan de voorkant te doen. Zo houd je iedere keer weer uitdaging!
Een apparaat van BestFitness koop je voor het leven en dat zie je ook terug in de prijs! Hij is niet goedkoop maar wel heel duurzaam.
Voordelen
- Tot 130kg belastbaar
- Dikke padding in de leuning en zitting
- Staat zeer stabiel
- Comfortabele houding tijdens de buikspieroefeningen
Nadelen
- Prijzig
- Je kunt er maar 2 soorten buikspieroefeningen op doen
5. Domyos verstelbare fitnessbank

Train je regelmatig met gewichten en zou je tegelijkertijd ook graag buikspieroefeningen op een bankje willen kunnen doen? Dan is deze verstelbare fitnessbank van Decathlon wellicht iets voor jou!
Het bankje is te belasten tot 250kg. Heeft 7 standen waaronder ook 1 decline stand van -15°. Daarnaast beschikt dit bankje over een verstelbare beenrol, waar je je voeten achter kunt klemmen zodat je niet wegglijdt tijdens decline oefeningen. Ook de bekleding is wat stroever, waardoor je stevig op het bankje ligt.
De totale afmeting van deze fitness/ buikspierbank is: 141cm (L) x 41cm (B) x 53cm (H) en het eigen gewicht is 22kg. Verder heeft de bank transportwieltjes, zodat je deze makkelijk kunt verplaatsen.
Wil je een stevige buikspierbank die je ook kunt gebruiken als fitnessbank, tegen een schappelijke prijs? Dan is deze bank de juiste keuze voor jou!
Voordelen
- Tot 250kg belastbaar
- Rugleuning in 7 standen verstelbaar, waaronder 1 decline stand (-15°)
- Ook te gebruiken als fitnessbank
- Gunstig geprijsd
Nadelen
- Niet opklapbaar
De beste alternatieven voor een buikspierbank
Ben je er nog niet helemaal over uit of een buikspierbank iets voor jou is? Je kunt ook kiezen voor een roman chair of een (verstelbare) fitnessbank. Deze fitness tools lijken veel op de buikspierbank, maar hebben toch een iets andere functie. Zo is een roman chair vooral gericht op het doen van hyperextensions. Dit is niet alleen goed voor je buikspieren, maar ook voor je (lage) rugspieren. Hierdoor versterk je je core waardoor het rugpijn kan verlichten of zelfs voorkomen en je lichaamshouding verbetert.
Een fitnessbank is vooral nuttig als je vaak met losse gewichten zoals dumbbells of een barbell traint. Je kunt er echter ook oefeningen met je eigen lichaamsgewicht op doen, zoals (varianten van) push ups.