Bosu Ball kopen: De beste Bosu Balls en balanstrainers!

Laatste update 10 juni 2021 Marian
bosu ball kopen balanstrainer

Een Bosu Ball kopen vraagt wat van je budget, want ze zijn helaas niet goedkoop. Als je besluit er een aan te schaffen, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je de juiste koopt en je er lang plezier van hebt! Het is dan ook handig om te weten waar je op moet letten en welke Bosu Ball je nodig hebt. En of er misschien wel goede en goedkopere alternatieven zijn voor de Bosu Ball. 

In dit artikel vertellen we je alles over balanstrainers zoals de Bosu Ball, de voordelen van balanstraining en welke oefeningen je ermee kunt doen. En we hebben natuurlijk ook uitgebreid onderzoek gedaan en een top 6 samengesteld van de beste Bosu balls en goedkopere alternatieven qua balanstrainers!

De term Bosu Ball is in de volksmond een verzamelnaam geworden voor balanstrainers, maar eigenlijk is “Bosu” een merknaam van een balanstrainer. Bosu staat voor “Both Sides Utilized” wat betekent dat je beiden zijden, dus zowel de bolle als platte kant, van de Bosu Ball kunt gebruiken. 

Naast het merk Bosu zijn er ook vele andere merken balanstrainers op de markt, zoals je ook in de top 6 beste Bosu Balls en balanstrainers zal zien.

Maar voordat je op zoek gaat naar een nieuwe Bosu Ball is het belangrijk om te weten wat je doel is, oftewel wat je ermee wil gaan doen. Er zijn namelijk verschillende soorten Bosu Balls te koop. 

Zo zijn er Bosu Balance Trainers, Bosu Ballast Balls en Bosu Balance Pods. Hieronder geven we een korte uitleg over deze soorten Bosu Balls en waarvoor deze geschikt zijn.

Note: In dit artikel gebruiken we de term Bosu Ball als synoniem voor balanstrainers zoals een Bosu Balance Trainer en bedoelen we daar dus niet specifiek het merk mee, tenzij uitdrukkelijk vermeld

1. Bosu Balance Trainer

Bosu ball kopen Bosu Balance trainer

Met een Bosu Balance trainer kan je iedere oefening uitdagend maken! Door te balanceren op de bolle of platte kant train je je core (buik- en rugspieren). 

De Balance Trainer vind je vaak terug in een sportschool maar is juist ook heel geschikt voor thuis, omdat het weinig plaats in beslag neemt, en je er veel verschillende oefeningen mee kunt doen. 

In onderstaand filmpje zie je hoe je zowel balans, conditie als kracht traint met een Bosu Ball.

2. Bosu Ballast Balls

Bosu Ball kopen Bosu Ballast Ball

Een Bosu Ballast Ball is een bal van 65 cm gevuld met kunstofkorrels. De bal weegt daardoor 2,5kg wat zorgt voor een extra belasting bij het uitvoeren van oefeningen. Ook zorgt dit gewicht ervoor dat de bal op zijn plaats blijft liggen. Hoor je geritsel tijdens het uitvoeren van een bepaalde oefening? Dan weet je dat je beter gecoördineerd moet bewegen. 

De Bosu Ballast Ball lijkt veel op een gewone fitnessbal maar is dat door het extra gewicht dus niet. De Ballast Ball wordt vaak in combinatie met de Balance Trainer gebruikt, zoals je ook in onderstaand filmpje kunt zien. 

Interesse in een Bosu Ballast Ball? Ze zijn verkrijgbaar bij onderstaande webshops:

3. Bosu Balance Pods

Bosu ball kopen Bosu balance pods

Met de kleinere Bosu Balance pods train je ook je core, coördinatie en behendigheid. Door de vormgeving zijn ze makkelijk vast te houden. Je kunt ze zowel met de bolle als platte kant gebruiken. In onderstaande video zie je wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard zijn deze pods ook te gebruiken in combinatie met de Bosu Ballast Ball of Balance trainer.

Interesse in Bosu Balance Pods? Ze zijn verkrijgbaar bij onderstaande webshops:

Een balanstrainer of Bosu Ball kopen?

Heb je besloten om een Bosu Ball te gaan kopen, dan is het handig om te weten waar je op moet letten. Voor de Bosu Balance Pods en Bosu Ballast Balls zijn nog niet zoveel alternatieven op de markt en koop je met het merk Bosu zoiezo kwaliteit. Maar voor de Bosu Balance Trainer zijn er naast Bosu ook andere merken verkrijgbaar. Punten waar je op kunt letten bij het kopen van een balanstrainer zijn:

1. De textuur van de bal

Niet alle balanstrainers hebben dezelfde textuur. Sommigen bieden meer grip dan anderen. Zo heeft bijvoorbeeld de klassieke variant van de Bosu Balance Trainer een gladdere bovenkant dan de nieuwe Bosu Balance NexGen. Hoe meer textuur hoe meer grip je hebt, waardoor de kans om er vanaf te glijden kleiner is.

Bosu Ball kopen Bosu balance home
Bosu @home Balance Trainer
Bosu_balance_next gen_home_blauw
Bosu NexGen Balance Trainer

2. Hoeveel gewicht kan de balanstrainer dragen?

De Bosu@home Balance Trainer (van het merk Bosu) is belastbaar tot 136kg en de Bosu Pro Balance zelfs tot 159kg. Dit is het belastbare gewicht tijdens dynamische oefeningen, wat betekent dat een persoon met een lichaamsgewicht van 136kg op de Balance Trainer voor thuis, kan springen zonder dat deze scheurt of klapt. Koop je een ander merk balanstrainer, check dan altijd even de belastbaarheid.

3. Welke afmeting heeft de balanstrainer?

Balanstrainers zijn er in verschillende maten, uiteenlopend van 50-65 cm. Zo is er van het merk Bosu een reisformaat met een diameter van 50cm. De Bosu@home Balance Trainers zijn iets groter en hebben een diameter van 60cm en tot slot heeft de Pro versie van Bosu een diameter van 65cm. 

Train je vooral thuis met je balanstrainer? Kies dan voor een minimale diameter van 60 cm. Hierdoor heb je net wat meer ruimte op je balanstrainer om je oefeningen te doen. Ben je veel onderweg dan is het reisformaat van 50cm ideaal.

4. Een Bosu Ball kopen met of zonder weerstandsbanden?

Er zijn balanstrainers met en zonder weerstandsbanden te koop. Het is net wat je voorkeur heeft. De banden zijn niet persé nodig om de balans en core versterkende voordelen van het trainen met een Bosu Balance Trainer te ervaren. Uiteraard geven ze wel extra variatie aan je training. Al kan je dit als je wil later ook zelf doen door bijvoorbeeld een losse set weerstandsbanden te kopen.

Wil je toch liever een balanstrainer met weerstandsbanden kopen? Let er dan op dat de clips waarmee de banden aan de balanstrainer zijn bevestigd, van een stevig materiaal zijn en dus niet van plastic. 

4. Wat kost een balanstrainer?

De kosten van een balanstrainer variëren van een home edition van €70,- tot een pro edition van €250,- euro.

Uiteindelijk is het zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. Ga je fanatiek aan de slag en sta je dagelijks op de balanstrainer, geef dan net wat extra uit voor meer kwaliteit en comfort.

Is een balanstrainer boven je budget? Bekijk dan eens of een fitnessbal iets voor je is. Hiermee kan je namelijk ook je balans verbeteren, al zijn ze wel minder multifunctioneel dan een Bosu Ball.

De 6 beste Bosu Balls en balanstrainers

Hieronder hebben we de beste balanstrainers voor je geselecteerd. Hierbij is gekeken naar prijs/kwaliteit, duurzaamheid, en comfort. 

1. RS Sports Balanstrainer

4.6/5

Deze balanstrainer van RS Sports is een erg goed alternatief voor de originele Bosu Ball van het merk Bosu. Het is een stevige balanstrainer inclusief weerstandsbanden en kost nog niet de helft van een originele Bosu Ball. Qua uiterlijk lijkt hij erg veel op de originele Bosu Ball van het merk Bosu. Het verschil is echter dat de belastbaarheid net iets minder is dan bij Bosu, namelijk 120kg in plaats van 136kg. Ook zit er een verschil in diameter. Deze is bij Bosu 65cm en bij RS Sports 58cm.

Kan je met deze afmeting en belastbaarheid goed uit de voeten en bevalt de kleur je? Dan heb je aan deze balanstrainer een prima koop!

Voordelen

Nadelen

2. Gymstick Balanstrainer Pro

4.8/5
Bosu ball kopen gymstick balanstrainer pro
bosu ball

Ben je op zoek naar een professionele balanstrainer met een hoge belastbaarheid, maar toch vriendelijk geprijsd? Dan is de Gymstick Balanstrainer perfect voor jou! 

De balanstrainer is tot maar liefst 300kg belastbaar en is daarom ook geschikt voor professioneel gebruik, zoals bijvoorbeeld in een sportschool. De textuur op de bal zorgt ervoor dat je niet makkelijk van de bal glijdt. 

Met een diameter van 61,5cm heb je meer dan voldoende bewegingsruimte op de bal. En voor zover belangrijk, maar toch, het design is ook erg mooi!

Voordelen

Nadelen

3. Tunturi Balanstrainer Pro

4.6/5
bosu ball kopen Tunturi balanstrainer oefening

Een look al like van de Gymstick balanstrainer en ook nog hetzelfde geprijsd, maar dan inclusief weerstandsbanden, is deze balanstrainer van Tunturi!

Qua uiterlijk is hij precies hetzelfde, maar de belastbaarheid is met 120kg wel een stuk lager. Daarentegen heeft deze balanstrainer als groot voordeel dat de weerstandsbanden met metalen clips zijn bevestigd!

Voordelen

Nadelen

4. BOSU Balance Trainer Home Edition

4.8/5
Bosu Ball kopen Bosu Balance Trainer Home
Bosu ball kopen Bosu Balance Trainer oefening

De originele Bosu Balance Trainer Home Edition van het merk BOSU is verkrijgbaar in 2 verschillende kleuren. Het is een stevige balanstrainer met een belastbaarheid tot 135kg. Er is ook een BOSU Balance Trainer Pro verkrijgbaar met een belastbaarheid tot 160kg. Zowel de Home als Pro zijn zonder weerstandsbanden.

Bij de BOSU Balance Trainer ontvang je gratis een DVD met een BOSU workout.

Nadeel aan deze balanstrainer is de prijs, die gemiddeld rond de €200,- ligt en daarmee in het duurdere segment balanstrainer valt. 

Voordelen

Nadelen

5. BOSU Balance Trainer NexGen

4.7/5
bosu ball
bosu ball kopen NexGen

Naast de “klassieke” Bosu Balance Trainer, is recent de Bosu Balance Trainer NexGen op de markt gebracht. Het verschil met de klassieke variant is de textuur bovenop de bal. Er is een markering aangebracht waardoor de halve bal in 4 kwadranten wordt ingedeeld. Hierdoor kan je makkelijker je positie bepalen. Ook zorgt de textuur voor extra grip.

De belastbaarheid is gelijk aan de klassieke Pro versie, namelijk 160kg.

Deze nieuwe versie is helaas ook weer net wat duurder dan de “klassieke” editie. Gemiddeld ligt de prijs rond de €250,- ligt en is daarmee dan ook de duurste balanstrainer uit deze lijst is. 

Voordelen

Nadelen

6. Avento Balanstrainer

4.6/5
Bosu ball kopen Avento

De balanstrainer van Avento heeft een fris groen/blauw kleurtje en is voorzien van weestandsbanden! Deze zijn met een metalen clip aan de balanstrainer bevestigd waardoor deze super stevig vast zitten en niet gemakkelijk kapot gaan. 

De diameter is 58,5cm en de balanstrainer is belastbaar tot 130kg.

Verder is hij ook nog eens gunstig geprijsd, dus wat ons betreft een topper in deze lijst!

Voordelen

Nadelen

Voordelen van Bosu Ball training

Dat Bosu Balls razend populair zijn is niet voor niets! Er zijn namelijk veel voordelen om balanstrainers te gebruiken voor je workout. Hieronder noemen we er een aantal:

  • het zorgt voor variatie tijdens je workout, je kunt op de bosu ball trainen met of zonder weerstandsbanden en met of zonder gewichten
  • je traint er je balans en core stabiliteit mee. Een goede core-stabiliteit is belangrijk en helpt lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld rugpijn te verminderen of zelfs te voorkomen.
  • het is ideaal om thuis te gebruiken omdat een Bosu Ball weinig plaats in beslag neemt
  • het helpt bij het herstellen van blessures
  • het is een ideaal hulpmiddel voor senioren die graag hun balans willen behouden of zelfs verbeteren.
Dus ja, een Bosu Ball is een goede investering.

Bosu Ball oefeningen

De oefeningen die je met een Bosu Ball kan doen zijn eindeloos. Zo kan je er onder andere op squatten, planken, sit-ups en lunges op doen. Maar er zijn nog heel veel meer oefeningen mogelijk.

Wil je graag nog meer inspiratie voor het trainen met een Bosu Ball? Kijk dan naar dit filmpje voor een complete Bosu Ball workout.

Conclusie:

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel voordelen aan het trainen met een Bosu Ball. Wil je een Bosu Ball kopen, dan weet je dat je met het merk BOSU zoiezo kwaliteit koopt maar je ook wat extra betaalt voor het merk. BOSU heeft zich namelijk door de jaren heen bewezen als een zeer goed kwalitatief sportmerk. 

Heb je wat minder te besteden of wil je gewoon niet zoveel investeren in een Bosu Ball, dan heb je in de top 6 ook goede en goedkopere alternatieven terug kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld de Gymstick Trainer Pro of de Avento Balanstrainer wat ook een prima keuzes zijn!

Veel plezier met de Bosu Ball workouts!

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!