Een bokszak ophangen: hoe pak je dit het beste aan?

Laatste update 1 februari 2023 Marian
bokszak-ophangen

Een bokszak ophangen, hoe doe je dat nu het beste? Steeds meer mensen schaffen een bokszak aan voor thuis, dit betreft vaak een hangende bokszak. Het hebben van een eigen bokszak in huis is natuurlijk superhandig: je kunt trainen wanneer en hoe lang jij zelf wil. Doordat er veel kracht komt te staan op zo’n hangende bokszak tijdens het trainen, is het goed en stevig ophangen ervan een klusje waar het één en ander bij komt kijken. Je wil natuurlijk niet dat jouw nieuwe bokszak al na enkele stoten naar beneden komt, met alle gevolgen van dien.

In dit artikel leggen wij je precies uit welke mogelijkheden er zijn als het gaat om het ophangen van een bokszak en geven we je enkele handige tips om zelf een bokszak op stabiele wijze op te hangen.

Wanneer je een bokszak gaat ophangen, is stap 1 natuurlijk het bepalen van de locatie. Allereerst dien je een ruimte te kiezen, waarin er voldoende ruimte is voor het heen en weer zwaaien van de hangende bokszak en waar de bokszak niet in de weg hangt. 

Als je een geschikte ruimte hebt gekozen, kun je er vervolgens voor kiezen om de bokszak aan de muur of aan het plafond te hangen. De meeste mensen kiezen ervoor de bokszak op te hangen aan het plafond. Indien dit mogelijk is in de door jou gekozen ruimte, raden wij dit dan ook zeker aan. Het ophangen aan het plafond is simpelweg steviger en je kunt natuurlijk vrijer bewegen rondom de gehele bokszak.

Bokszak ophangsysteem voor aan het plafond

Wanneer je ervoor kiest om de bokszak aan het plafond op te hangen, kun je dit doen met behulp van een bokszak ophangsysteem. Zo’n ophangsysteem zorgt ervoor dat de bokszak niet naar beneden komt en vrijelijk kan bewegen in alle richtingen. 

bokszak ophangen

 

Het advies is dan ook om een bokszak aan het plafond altijd te bevestigen ter hoogte van een steunbalk in het plafond. Nu denk je misschien, maar hoe vind ik zo’n steunbalk dan precies? Dit kun je doen door zacht op het plafond te tikken. Op sommige plekken zal een hol geluid te horen zijn en op andere plekken een doffer geluid. Op de locatie van het doffere geluid, bevindt zich meestal een steunbalk. Er bevinden zich meerdere steunbalken boven ieder plafond, dus er blijft keuze genoeg over qua plekken om de bokszak op te kunnen hangen. 

Bij sommige plafonds, zoals in garages of zolders, zijn de steunbalken zelfs gewoon zichtbaar en dus niet bedekt, dit maakt het ophangen extra makkelijk.

Geschikte plek gevonden, hoe nu verder?

Wanneer je een geschikte plek hebt gevonden voor het ophangen van jouw bokszak, heb je een aantal zaken nodig om de bokszak ook daadwerkelijk op te kunnen hangen, namelijk: een boormachine, moersleutel, ophangsysteem bestaande uit een oogbout en een S-haak en de bokszak zelf inclusief kettingen. 

Als je al deze materialen hebt verzameld, ben je helemaal klaar om jouw bokszak op te hangen. Allereerst start je met het boren van een gat in de steunbalk in het plafond met behulp van de boormachine. De grootte van dit gat (en dus van het boortje dat je hiervoor gebruikt) dient afgestemd te zijn op de grootte van de oogbout die je gaat gebruiken. 

Na het boren van het gat dien je de oogbout in dit gat te draaien en goed vast te draaien met de moersleutel. Vervolgens kun je de S-bout vastmaken aan de oogbout. De ophangconstructie is nu klaar en je kunt de bokszak eraan hangen. 

Hang voor het gemak eerst de kettingen aan de S-haak en bevestig daarna pas de bokszak zelf aan de kettingen. Door bovenstaande instructies op te volgen bij het ophangen van jouw bokszak, minimaliseer je het risico dat de bokszak op een zeker moment naar beneden stort.

In onderstaand filmpje wordt nogeens stap voor stap uitgelegd hoe je een bokszak kunt ophangen

Muurbeugel voor bokszak

Om verschillende redenen kan het zo zijn dat je de bokszak niet aan het plafond kan of wil ophangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er in de gewenste ruimte een erg hoog plafond is of wanneer je geen steunbalk kunt vinden op een geschikte plek in de gekozen ruimte. 

Mocht je om wat voor reden dan ook toch willen kiezen voor het ophangen van jouw bokszak aan een muur in plaats van aan het plafond, zorg er dan voor dat je altijd kiest voor een stenen muur (hang je bokszak dus absoluut nooit aan een holle, niet stenen muur op) en gebruik voor het ophangen een speciale muurbeugel, om een afstand tussen de muur en de bokszak te creëren. 

Voor het ophangen van een bokszak aan de muur met behulp van een muurbeugel, heb je naast de bokszak met ketting en de muurbeugel met toebehoren ook een moersleutel en schroevendraaier nodig.

Hang de muurbeugel voor de bokszak altijd zo hoog mogelijk, zorg ervoor dat een ‘normale’ plafondhoogte zoveel mogelijk wordt geëvenaard.

Veelgestelde vragen

In het bovenstaande artikel hebben we je precies uitgelegd hoe je te werk dient te gaan bij het ophangen van jouw bokszak. Ben je toch nog met een specifieke vraag blijven zitten, die in dit artikel nog niet aan bod is gekomen?

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen rondom hangende bokszakken. Staat jouw vraag er niet bij? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Niet getreurd, er zijn namelijk alternatieven voor de hangende versie van de bokszak. Een goed voorbeeld hiervan is de staande bokszak, ook wel bokspaal genoemd. 

Natuurlijk is er altijd een kans dat er iets niet helemaal goed is gegaan bij het ophangen van de bokszak, maar over het algemeen (bij het juist ophangen van de bokszak) hoef je je hier totaal geen zorgen over te maken en kun je naar hartenlust boksen.

Dit is uiteraard mogelijk, indien het gaat om een bokszak van een vergelijkbaar gewicht kun je het bestaande ophangsysteem zeker nog blijven gebruiken na aanschaf van een nieuwe bokszak.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!