Beste bicep curl machine Top 5!

Laatste update 10 maart 2024 Marian
bicep curl machine

De bicep curl machine vind je terug in vrijwel iedere sportschool en is dan ook een populair apparaat. Zoals de naam al doet vermoeden, is de bicep curl gericht op het trainen van je armspieren en dan met name de biceps. Wanneer jij graag en vaak traint met behulp van de bicep curl machine, kan het een goed idee zijn om een eigen bicep curl machine aan te schaffen. Deze apparaten zijn tegenwoordig in veel soorten en van verschillende merken te koop.

Ben jij je aan het oriënteren op de aankoop van een bicep curl machine, maar vind je het lastig om te bepalen welk apparaat het beste aansluit bij jouw wensen? Wij hebben onze favorieten in een top 5 bicep curl machines voor je onder elkaar gezet.

Hieronder vind je onze top 5 beste bicep curl machines van dit moment. Bij ieder apparaat hebben de belangrijkste kenmerken benoemd, ook zijn de voor- en nadelen van iedere machine opgesomd.

1. Biceps Blaster – ATX

Deze Biceps Blaster is een twee-in-één machine, je kunt er namelijk zowel de bicep curl als preacher curl op uitvoeren. De bicep curl voer je machinaal uit, waarbij je zelf het gewicht waarmee je traint, kunt bepalen. Wil je de preacher curl uitvoeren, dan kan dit met behulp van een losse curlstang (niet inbegrepen bij het toestel). 

Het toestel is op drie verschillende manieren te verstellen: de zitting kan hoger of lager gezet worden, het armkussen is te verstellen in vier verschillende hoeken en ook de haltersteunen kunnen eenvoudig versteld worden. Dit maakt deze Biceps Blaster een ultiem trainingsapparaat voor iedereen die wil focussen op gespierde bovenarmen.

De handvaten van de bicep curl machine zijn voorzien van een speciaal soort kunststof, waardoor je optimale grip hebt bij ieder gewicht. Aan de machine kunnen 30 mm halterschijven worden bevestigd. Er is ook een mogelijkheid om 50 mm halterschijven te gebruiken met een 50mm adapter, deze is niet inbegrepen. 

Het toestel blijft stevig op zijn plek staan door de antislip poten en is belastbaar tot 100kg voor wat betreft de hefarmen en de haltersteunen.

Voordelen

Nadelen

2. Biceps en Triceps Machine – Body Solid

Met dit apparaat kun je beide zijden van je bovenarmen trainen, dus zowel de biceps als triceps. Zowel de zitting als de lift arm van het toestel zijn verstelbaar, waardoor het apparaat precies op jouw lengte en lichaamsbouw kan worden afgestemd.

Het apparaat heeft een weight stack tot maximaal 95 kg. De hendel van deze biceps en triceps machine is V-vormig, zodat ook comfortabel en veilig kan worden getraind met een zwaarder gewicht.

De kussens op het toestel blijven jarenlang netjes, ook bij intensief gebruik, door de speciale DuraFirmtm bekleding.

Dit toestel is wel een stuk groter en valt in een hogere prijsklasse dan de meeste bicep curl machines. Maar het is dan ook wel meteen een zeer volledig apparaat inclusief gewichten, waarmee je niet alleen je biceps, maar ook je triceps kunt trainen.

Voordelen

Nadelen

3. Biceps & Triceps Machine – Body Solid

Op nummer 3 in onze top 5 vind je wederom een combinatie apparaat voor het trainen van de biceps en triceps. Dit apparaat is een stuk compacter dan het toestel op nummer 2, maar heeft dan ook geen weight stack en is minder geavanceerd dan het toestel op nummer 2.

Aan deze bicep curl machine zijn halterschijven te bevestigen. Ook bij dit apparaat zijn er eindeloze mogelijkheden als het om verstellen gaat: de zitting, armsteun en lift arm zijn verstelbaar. Door de verstelbare lift arm kun je het toestel ‘ombouwen’ van een bicep curl machine naar een apparaat om je triceps mee te trainen, superhandig dus!

Op het apparaat kunnen 30 mm halterschijven worden bevestigd (en er is ook een mogelijkheid tot het bevestigen van 50 mm schijven). Deze biceps en triceps machine is vrij compact en dus ook in kleinere ruimten te plaatsen en te gebruiken.

Voordelen

Nadelen

4. Biceps curl MF-U008 – Marbo

Dit apparaat doet niet onder voor de biceps curl machines in de sportschool, zowel qua werking als qua uitstraling. Deze zwart met roodgekleurde biceps curl machine heeft een ander werkingsmechanisme dan de voorgaande 3 apparaten. Op dit apparaat zit je niet naar voren met je armen op een armsteun, maar zit je met je rug tegen het apparaat en train je je armen schuin naast je torso.

De zitting van deze bicep curl machine is verstelbaar in vijf verschillende standen, verstellen is zelfs mogelijk als je op het apparaat zit. Aan het toestel kunnen gewichten naar keuze worden bevestigd, het gaat hier om halterschijven van 50 mm. Aan de achterkant van het toestel zijn nog twee ‘extra’ lastkokers, waaraan niet gebruikte halterschijven kunnen worden gehangen. Op deze manier kan je gemakkelijk schakelen tussen verschillende gewichten.

De poten van dit toestel zijn verstelbaar en voorzien van een rubberen voet, om te zorgen voor optimale stabiliteit tijdens het trainen. De bekleding is gemaakt van slijtvast kunststof, hierdoor blijven de kussen op het apparaat er zelfs na jarenlang gebruik nog netjes uitzien.

Voordelen

Nadelen

5. Biceps Curl Machine – Steelflex

We sluiten onze top 5 af met de biceps curl machine van het merk Steelflex. Dit betreft wederom een toestel waar je met je rug tegen een zitting aan zit met de gewichten aan beiden kanten naast je, dus alsof je op een stoel zit.

Naast je lichaam bevinden zich de handgrepen, die verbonden zijn met de gewichten in de vorm van halterschijven. Er kunnen naar eigen wens halterschijven van 50 mm aan het apparaat bevestigd worden. De machine is tot 250kg belastbaar.

De PVC handgrepen zorgen voor volledige grip tijdens het trainen en de zitting van deze bicep curl machine is verstelbaar. Beide armen zijn los van elkaar te bewegen (unilateraal gebruik), waardoor evenwichtige krachtsopbouw plaats kan vinden.

De zitting en rugsteunen zijn bedekt met 10mm schuim en dubbel gestikt latex leer, om slijtage te voorkomen en te zorgen voor comfort tijdens het uitvoeren van oefeningen op het apparaat.

Voordelen

Nadelen

Wat is een bicep curl machine?

De bicep curl machine is een fitnessapparaat dat is ontworpen om de biceps te isoleren en te versterken door middel van gecontroleerde bewegingen. Het bestaat meestal uit een stoel of bankje en een set handgrepen of een stang. Tijdens de oefening zit of staat de gebruiker, afhankelijk van het ontwerp van de machine, en grijpt de handgrepen vast terwijl hij de biceps aanspant om het gewicht op te tillen.

De machine is zo ontworpen dat het bovenlichaam in een stabiele positie blijft, waardoor de nadruk ligt op de biceps. Vaak zijn er aanpassingen mogelijk om de stoel, de handgrepen en de gewichten aan de individuele behoeften van de gebruiker aan te passen. De beweging begint met de armen volledig gestrekt en omvat dan het samentrekken van de biceps om het gewicht naar boven te tillen, en het gecontroleerd laten zakken om de spieren op lengte te brengen.

Voordelen van een bicep curl machine

Je biceps trainen met behulp van een bicep curl machine kan diverse voordelen met zich meebrengen. Hieronder noemen we enkele van de belangrijkste voordelen

Geïsoleerde spieractivatie

Een van de belangrijkste voordelen van de bicep curl machine is de mogelijkheid om je biceps geïsoleerd te trainen. In tegenstelling tot vrije gewichten, waarbij andere spiergroepen kunnen assisteren, zorgt de machine ervoor dat de nadruk ligt op de biceps. Dit maximaliseert de spieractivatie en draagt bij aan gerichte groei en ontwikkeling.

Veiligheid en gemak

De bicep curl machine biedt een veilige omgeving voor het uitvoeren van je oefeningen. Het gestructureerde ontwerp minimaliseert het risico op blessures, vooral voor beginners die nog bezig zijn met het aannemen van de juiste techniek. Bovendien zorgt de machine voor een consistente bewegingsbaan, wat het gemakkelijker maakt om de juiste vorm te behouden.

Variatie in Weerstand

De meeste bicep curl machines bieden de mogelijkheid om de weerstand aan te passen. Dit stelt je in staat om je trainingsintensiteit te variëren, wat essentieel is voor spiergroei. Of je nu kiest voor lichtere gewichten met meer herhalingen voor definitie of zwaardere gewichten voor kracht, de machine past zich aan aan jouw trainingsdoelen.

Focus op concentrische en excentrische bewegingen

De bicep curl machine maakt het gemakkelijk om zowel de concentrische (samentrekkende) als excentrische (verlengende) bewegingen van de spier te benadrukken. Deze gecontroleerde bewegingen dragen bij aan een volledige spierontwikkeling en verbeteren de algehele functionaliteit van je biceps.

Bicep curl machine kopen

Als je op zoek bent naar een bicep curl machine, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Hier zijn enkele belangrijke dingen waar je rekening mee kunt houden.

Bewegingsvrijheid en bewegingsbaan

Zorg ervoor dat de machine een soepele en natuurlijke beweging mogelijk maakt. Dit voorkomt blessures en zorgt voor effectieve oefeningen.

Verstelbaarheid

Het is handig als de machine verstelbaar is, zodat je de stoel, armsteunen en handgrepen kunt aanpassen aan je lichaam. Dit zorgt voor een comfortabele en ergonomische houding tijdens je training.

Gewichtsstack of losse gewichten

Overweeg of je liever werkt met een gewichtsstack of losse gewichtsschijven. Beide hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van jouw voorkeur en doelen.

Ruimte en afmetingen

Controleer de afmetingen van de machine om te zorgen dat deze past in je fitnessruimte. Sommige machines zijn inklapbaar voor compacte opslag.

Duurzaamheid

Investeer in een hoogwaardige bicep curl machine die bestand is tegen intensief gebruik. Machines gemaakt van materialen zoals staal en stevige bekleding gaan langer mee.

Prijs-Kwaliteitverhouding

Vergelijk prijzen en kijk welke functies elke machine biedt. Zoek naar een machine die betaalbaar is en voldoet aan jouw trainingsbehoeften. Als je rekening houdt met deze factoren, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een bicep curl machine.

Hoe werkt een Bicep curl machine?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een bicep curl machine gebruikt.

Hoe werkt een preacher curl machine?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een preacher curl machine gebruikt.

Bicep curl oefeningen

Hieronder beschrijven we vier effectieve bicep-machineoefeningen die je kunt opnemen in je trainingsroutine.

1. Bicep Curl Machine

Stappen:

 1. Stel de machine in op de juiste hoogte, zodat je armen volledig gestrekt zijn wanneer je zit.
 2. Zorg ervoor dat je ellebogen stevig tegen de pads aanliggen.
 3. Grijp de handgrepen vast met een onderhandse grip.
 4. Houd je bovenarmen stil en buig je ellebogen om het gewicht op te tillen.
 5. Laat het gewicht gecontroleerd zakken zonder volledige strekking van je armen om constante spanning op de biceps te behouden.
 6. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.

Waarom dit werkt:
Deze oefening is ideaal voor het isoleren van de biceps, met minimale inbreng van andere spiergroepen. Het zorgt voor een gecontroleerde beweging en constante spanning op de biceps.

2. Hammer Curl Machine

Stappen:

 1. Pas de stoel en armsteunen van de machine aan op de juiste hoogte.
 2. Neem plaats en plaats je ellebogen stevig op de pads.
 3. Pak de handgrepen vast met een neutrale grip (handpalmen naar elkaar toe).
 4. Beweeg je handen omhoog naar je schouders door je ellebogen te buigen.
 5. Laat het gewicht langzaam zakken naar de startpositie.
 6. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.


Waarom dit werkt:
De hammer curl richt zich niet alleen op de biceps maar ook op de brachialis, wat kan bijdragen aan een volledigere armontwikkeling.

4. Concentration Curl Machine

Stappen:

 1. Zet de stoel op de juiste hoogte en pas het kussen aan.
 2. Ga zitten en plaats de achterkant van je bovenarm tegen het kussen.
 3. Grijp de handgreep vast met een onderhandse grip.
 4. Buig je elleboog om het gewicht omhoog te tillen terwijl je de bovenarm tegen het kussen houdt.
 5. Laat het gewicht langzaam zakken en herhaal aan de andere kant.

Waarom dit werkt:
Concentration curls zorgen voor maximale isolatie van de biceps en richten zich op de volledige contractie van de spier. Het helpt ook bij het verbeteren van de symmetrie tussen de linker- en rechterarm.

Alternatieve apparatuur voor effectieve bicep training

Wanneer we denken aan bicep machines, komt vaak het specifieke apparaat dat we tot nu toe hebben besproken in gedachten. Echter, er zijn ook andere typen apparaten waarmee je jouw biceps kunt trainen. Hieronder ontdek je enkele veel voorkomende alternatieven.

 • Krachtstation: Als je ervoor kiest om thuis je biceps te trainen en tegelijkertijd andere spiergroepen in je lichaam wilt aanpakken, hoef je niet per se aparte apparaten voor elke spiergroep aan te schaffen. Een praktische oplossing is het gebruik van een krachtstation.
  Een krachtstation combineert meerdere machines in één, waardoor het niet alleen geschikt is voor een algehele krachttraining, maar ook dienst kan doen als een effectieve bicep machine.

 • Kabelstation: Een cable pulley is een veelzijdig apparaat waarmee je jouw biceps kunt trainen via een kabelsysteem. Hiermee kun je verschillende accessoires bevestigen, zoals een stang of een touw. Vervolgens kun je bicep curls uitvoeren, zowel met één arm als met beide armen tegelijk.
  Deze benadering biedt een geheel andere trainingservaring dan het gebruik van een traditionele bicep machine. De variatie in bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om unieke accessoires toe te voegen, maken het kabelstation een waardevolle aanvulling op je trainingsroutine.


Door te experimenteren met verschillende apparaten, kun je jouw bicep training diversifiëren en aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Of je nu kiest voor een krachtstation of een kabelstation, beide opties bieden unieke voordelen die kunnen bijdragen aan een veelzijdige en effectieve bicep workout.

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel toch nog enkele vragen hebt over infrarood dekens en het gebruik hiervan. Hieronder vind je antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij laat dan een reactie achter onderaan dit artikel! 

Ja, mits je de instructies van de fabrikant opvolgt. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en de aanbevolen gebruiksduur niet overschrijdt.

Infrarood dekens kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en het stimuleren van de stofwisseling, maar ze zijn geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

De frequentie kan variëren, maar veel mensen gebruiken het enkele keren per week. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en matiging te betrachten.

Het is raadzaam om lichte en comfortabele kleding te dragen tijdens een sessie om het zweten te vergemakkelijken.

Infrarood dekens richten zich op gerichte warmte zonder de benauwde omgeving van traditionele sauna’s. Ze kunnen diepere warmte leveren.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!