Top 6 beste verstelbare fitnessbanken voor thuis! – 2023

Laatste update 1 maart 2023 Marian
Beste verstelbare fitnessbanken

Yes, mijn verstelbare fitnessbank is binnen! Zoals je wellicht al in een ander artikel gelezen hebt, ben ik mijn Home Gym aan het uitbreiden. Naast de PowerBlock dumbbells, waar ik eerder al een review over schreef, heb ik nu ook een verstelbare trainingsbank gekocht, de ATX Multi Bench.

Een fitnessbank, trainingsbank of ook wel bench genoemd, gebruik je bij veel krachtoefeningen. En wat is dat fijn om nu zelf een goede trainingsbank te hebben! Traint toch stukken beter dan zonder, of in mijn geval op een zelf in elkaar getimmerd bankje, waar ik de eerste “Corona weken” mee door probeerde te komen, omdat alle fitnessbanken ook online uitverkocht waren. Ja je wordt creatief in deze bijzondere tijden….

Grote kans dat jij ook op zoek bent naar een goede fitnessbank en daarom dit artikel leest. Een goede trainingsbank is toch een flinke uitgave, dus heb ik uitgebreid research gedaan naar de beste vlakke en verstelbare fitnessbanken.

Korte conclusie: duurder is niet altijd per se beter. Maar voor een hele goedkope trainingsbank geldt vaak wel het motto goedkoop is duurkoop.

Je trainingsbank is namelijk het middelpunt van je home gym, waar je als het goed is toch heel wat trainingsuurtjes op doorbrengt. Een goede trainingsbank moet, naast comfortabel in gebruik ook absoluut super stabiel zijn, om ongelukken en blessures te voorkomen!

In dit artikel review ik 6 van de beste trainingsbanken, vertel ik je waar je op moet letten en wat je moet vermijden. 

Er zijn twee verschillende typen trainingsbanken: een vlakke trainingsbank en een verstelbare trainingsbank.

Op een vlakke trainingsbank lig je plat met je rug. Een verstelbare trainingsbank, kan je, zoals de naam al doet vermoeden, verstellen. Zowel de zitting als rugleuning zijn verstelbaar, waardoor je plat of schuin kunt liggen of zitten. Hierdoor bied een verstelbare bank de mogelijkheid om veel verschillende oefeningen te doen, onder verschillende hoeken. Zo kan je meer diversiteit aanbrengen bij het trainen van bepaalde spiergroepen.

Hoe kies je de juiste trainingsbank voor je Home Gym?

De fitnessbank voor je home gym is vaak het middelpunt en een van de eerste zaken die je aanschaft als je een home gym aan het opbouwen bent.
Je kunt het namelijk bij heel veel oefeningen gebruiken en is zoiezo een must bij bankdrukken.

De keuze voor een vlakke of verstelbare trainingsbank maak je op basis van wat je doel is en eventueel ook je budget. 

Een vlakke trainingsbank is, mede door zijn simpele design, super stevig. Daardoor is deze heel geschikt voor (zwaar) bankdrukken met zowel dumbbells als een barbell, maar kan je er ook prima dumbell rows of plyo-box jumps op doen.

Mede door het simpele design is een vlakke bank vaak goedkoper dan een verstelbare bank. Dus heb je een beperkt budget, kies dan voor een vlakke fitnessbank.

Een verstelbare trainingsbank heeft, naast alle mogelijkheden die een vlakke bank biedt nog heel veel extra opties. Hierdoor kan je je spieren onder diverse hoeken optimaal trainen en is deze bank multifunctioneel. 
Gezien deze opties is de verstelbare fitnessbank vaak ook wat duurder.

De meeste mensen zullen veel profijt hebben van een verstelbare trainingsbank. Dus als dit binnen je budget past, adviseer ik je een bank met deze optie te kopen.

Waar moet je op letten?

Misschien heb je zelf al rondgekeken wat er (online) verkrijgbaar is aan fitnessbanken. Zo niet, dan kan ik je vertellen dat er echt heel veel verschillende merken trainingsbanken te koop worden aangeboden. Maar hoe maak je nu onderscheid tussen wat rommel is en aan welke bank je geld wel goed besteed is?

Let in ieder geval op de volgende 4 punten:

 1. Belastbaarheid en stabiliteit
 2. Verstelbaarheid en het aantal standen
 3. Gebruik van kwalitatief goede materialen 
 4. Algehele bouw van de trainingsbank

#1. Belastbaarheid en stabiliteit van de trainingsbank

De fitnessbank moet stevig en stabiel zijn. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar je zal jezelf verbazen hoeveel wiebelige banken er worden aangeboden. Vaak kan je aan het gewicht en de bouw van een trainingsbank zien of deze stabiel is. Hoe zwaarder de bank, hoe stabieler deze zal zijn.

Let daarnaast ook op of de bank voldoende draagkracht heeft voor jouw lichaamsgewicht + de hoeveelheid gewicht die je van plan bent te gaan gebruiken. 

Kijk dus altijd naar de draagkracht van de bank. Een goede fitnessbank kan tussen de 400 – 800kg dragen en bied daardoor voldoende ruimte voor progressie. Een trainingsbank die minder dan 400kg belastbaar is, is vaak lichter van gewicht en daardoor ook minder stabiel.

#2. Verstelbaarheid en het aantal standen

Kies je voor een verstelbare fitnessbank, kijk dan naar het aantal standen dat de bank heeft. Hoe meer standen, hoe meer diversiteit dit geeft aan je oefeningen. Vaak zijn zowel de zitting als rugleuning te verstellen.

De rugleuning kan bij de meeste banken in een hoek omhoog versteld worden (incline), maar er zijn ook banken die je zowel omhoog als omlaag kan verstellen (decline). Dit kan handig zijn bij decline bankdrukken of als je buikspieren wil trainen op je bank en deze extra uitdagend wil maken.

Let op het aantal standen van de trainingsbank en of deze alleen incline te verstellen is of zowel een decline als incline optie heeft.

#3. Gebruik van kwalitatief goede materialen

Zorg ervoor dat de fitnessbank van dik staal gemaakt is. Goedkope en ranke metalen, zullen naar mate je de bank langer gebruikt kunnen gaan buigen waardoor deze niet meer recht is en het gevaarlijk wordt om op te trainen (met zware gewichten).

De bekleding van de trainingsbank is vaak uitgevoerd in zwart kunstleder of een ander synthetisch materiaal. Belangrijk is dat de bekleding stug is en dus niet te glad, zodat je voldoende grip hebt en stevig en stabiel ligt.

Daarnaast is het van belang om te kijken naar de padding die onder de bekleding van de bank zit. Deze moet comfortabel, stevig en voldoende dik zijn, waardoor je rug goed ondersteund wordt. Heb je een trainingsbank met slechte padding, dan zal je merken dat je wegzakt in de padding, als je met gewichten traint, wat blessures kan veroorzaken.

Zoek naar een trainingsbank die van staal is gemaakt, een stevige, dikke padding heeft en een stugge bekleding.

#4. Algehele bouw van de fitnessbank

De breedte van de rugleuning moet breed genoeg zijn om stevig op te kunnen liggen. Maar ook weer niet zo breed dat je deze in de weg zit als je armen langs de bank naar beneden bewegen, zoals met bankdrukken het geval is. Met een breedte van zo’n 30cm heb je dit probleem niet en biedt dit toch voldoende stevigheid.

De hoogte van de bank in vlakke ligstand varieert vaak tussen de 40 -50 cm. Hierdoor kan je als je erop ligt nog met je voeten plat bij de grond. Kies qua hoogte wat past bij je lichaamslengte. Ben je wat kleiner ga dan meer richting de 40cm en ben je bovengemiddeld lang ga dan meer richting de 50cm. De meeste mensen zullen met een trainingsbank met een hoogte tussen de 42-45 cm goed uit de voeten kunnen.

Dan nog even over de voorste poot van de trainingsbank. Sommige banken hebben dezelfde poot aan zowel de voor als achterkant . Dus eigenlijk onder de verticale poot een horizontale poot waarmee deze op de grond steunt. Deze kan bij veel oefeningen geregeld in de weg zitten, omdat je je voeten wat dichter bij elkaar op de grond wil zetten (bijvoorbeeld om je schrap te zetten bij bankdrukken).

Kies daarom dus voor een trainingsbank die stevig staat met bij voorkeur alleen een verticale poot aan de voorkant.

Let op de breedte van de rugleuning (zo’n 25- 30 cm) en de hoogte van de bank, voor de meeste mensen is een hoogte van 42-45 cm perfect.
De voorste poot van de bank is bij voorkeur alleen een stevige verticale poot.

De 6 beste fitnessbanken

De trainingsbanken die in deze lijst zijn opgenomen zijn fitnessbanken die zich qua kwaliteit kunnen meten met de banken die in de sportschool staan. Zo vind je hier alleen trainingsbanken met een belastbaarheid tussen de 400-600kg, voorzien van kwalitatief goede padding en bekleding. Verder is er bij de verstelbare banken gekeken naar de verstelbaarheid van de rugleuning en zitting.

Tot slot is er ook gekeken naar de prijs en of de fitnessbanken in Nederland verkrijgbaar zijn, zodat je niet onaangenaam verrast wordt door torenhoge verzendkosten en een hele lange levertijd.

In de lijst vind je van zowel de vlakke als verstelbare fitnessbank een budget, beste prijs/kwaliteit en high-end optie. Zodat er een passende trainingsbank voor ieder budget is. Wellicht opvallend in deze lijst is dat de merknaam ATX vaak voorkomt. Dit komt doordat oude bekende merknamen zoals Barbarian, Fortex, Mega Tec en Heavy Duty allemaal onder 1 merknaam (ATX) samen zijn gegaan. ATX is overigens een super betrouwbaar, kwalitatief sterk merk en staat dus niet voor niets zo vaak in deze lijst!

Beste budget vlakke trainingsbank

 • Zeer stabiel en belastbaar tot 400kg
 • Dikke rubbervoeten ter bescherming van vloer en voor extra stabiliteit.
 • Stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding (7,5 cm dik)
 • Makkelijk verplaatsbaar door beperkt gewicht (15kg)

Heb je een beperkt budget maar wil je toch graag een stevige, kwalitatief goede vlakke trainingsbank kopen, dan is dit een hele goede optie! De bank is belastbaar tot 400kg, maar weegt zelf toch maar 15kg.

Door dit beperkte gewicht is de bank ook zonder wieltjes makkelijk verplaatsbaar. Het is een relatief kleinere bank, met een lengte van 110 cm, breedte van 22,5 cm en hoogte van 43 cm, Kijk even of deze afmetingen bij je passen. Zo niet dan is de mid-range vlakke trainingsbank voor zo’n 47 euro meer een hele goede optie en heb je een bank die qua afmeting ook meteen aan de IPF (Internationl Powerlifting) specificaties voldoet.

4.5/5

Beste keuze prijs/kwaliteit vlakke trainingsbank

 • Zeer stabiel en belastbaar tot 750kg
 • Smalle poot aan de voorkant, zodat voeten dichtbij elkaar te plaatsen zijn
 • Stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding (5 cm dik)
 • Voldoet aan IPF specificaties
 • Makkelijk verplaatsbaar

De ATX Flat Bench FBX-610 heeft een stabiele constructie met een sterk stalen frame dat belastbaar is tot maar liefst 750 kg!
De bank heeft een extra brede poot aan de achterkant voor een hoge stabiliteit en een enkele voet aan de voorkant, zodat je meer ruimte hebt om je voeten te plaatsen tijdens het bankdrukken. 

De bank is 45 cm hoog en heeft een lengte van 127 cm. De bank weegt 21,3kg en is dus ook zonder wieltjes eenvoudig verplaatsbaar.

De 30 cm brede rugleuning biedt een goede ondersteuning en de afmetingen van deze bank voldoen aan de officiële specificaties van de IPF (International Powerlifting Federation). Dikke rubbervoeten zorgen voor extra stabiliteit en beschermen de vloer. 

5/5

Beste top-end vlakke trainingsbank

 • Stabiel en belastbaar tot 800kg
 • Brede poten zorgen voor veel stabiliteit ook op ongelijke vloeren
 • Dikke, stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding (5 cm dik)
 • Voldoet aan IPF specificaties
 • Makkelijk verplaatsbaar door handgreep aan de voorkant en wieltjes aan de achterkant

Heb je iets meer te besteden aan een vlakke trainingsbank, dan is dit de beste vlakke trainingsbank om te kopen!

De ATX Flat Bench FBX-800 heeft een brede basis en een zwaar 80 x 80 x 3 mm frame. De massieve constructie weegt 40 kg en is ontzettend stabiel en zwaar belastbaar tot ruim 800 kg. 

De bank is 45 cm hoog en heeft een lengte van 126 cm. De bank weegt 40kg maar is met behulp van de handgreep en wieltjes toch eenvoudig verplaatsbaar.

De bank heeft een 30cm brede rugleuning voor een goede ondersteuning en de afmetingen voldoen aan de officiële specificaties van de IPF (International Powerlifting Federation). Hierdoor is deze bank perfect voor wedstrijdvoorbereiding. De dikke rubberen voeten zorgen ervoor dat de bank veilig en stabiel staat en bieden extra stevigheid op ongelijke vloeren. 

Beste budget verstelbare trainingsbank

 • Stabiel en belastbaar tot 450kg
 • Zitting in 2 standen verstelbaar
 • Rugleuning in 7 standen verstelbaar
 • Vlak, incline en decline mogelijk
 • Stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding (6 cm dik)
 • Makkelijk verplaatsbaar door wieltjes aan de achterkant
 • Geen montage nodig
 • Eenvoudig op te klappen om op te bergen

Deze verstelbare fitnessbank van het bekende merk Body-Solid, is een goede investering als je op zoek bent naar een stevige bank, die je niet hoeft te monteren en ook nog eens opgeklapt onder een bed past. 

Het aantal standen waarin de bank te verstellen is, is beperkt met 7 standen voor de rugleuning (wel incline en decline mogelijk) en 2 standen voor de zitting. Doordat de zitting niet ver omhoog te verstellen is, kan het zijn dat de rugleuning in een incline stand niet geheel aansluit. Met een handdoek ertussen is dit probleem opgelost, voor zover je dit zou hinderen.

De breedte van de rugleuning is 20 cm tot 24 cm (onderin). De lengte is 143 cm en de hoogte 45 cm. 

Met de aanschaf van deze trainingsbank heb je een goede fitnessbank voor een leuke prijs en geeft Body-Solid er ook nog eens een levenslange garantie op!

5/5

Beste keuze prijs/kwaliteit verstelbare trainingsbank

 • Stabiel en belastbaar tot 400kg
 • Zitting in 4 standen verstelbaar
 • Rugleuning in 14 standen verstelbaar
 • Vlak, incline en decline mogelijk
 • Stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding
 • Voldoet aan IPF specificaties
 • Makkelijk verplaatsbaar door handgreep aan de voorkant en wieltjes aan de achterkant
 • Uit te breiden met accessoires door adapter aan voorkant

De ATX Multi Bench vervangt de Barbarian Multi Bench 2.0. Voor velen is Barbarian een bekend merk. Een aantal producten uit de Barbarian lijn zijn opgenomen onder de merknaam ATX

Deze ATX Multi Bench MBX-660 is nog zwaarder en stabieler uitgevoerd dan de originele MBX-620 en heeft meer verstelposities. De rugleuning is in 14 standen verstelbaar van -15° decline tot 82° incline en is 26 cm (van boven) tot 37 cm breed (onderin)

Deze uitvoering is bovendien voorzien van een adapter aan de voorzijde, waarmee de bank kan worden uitgebreid met diverse optioneel verkrijgbare accessoires voor het trainen van de benen, borst, armen, schouders en buik.

De bank is 45 cm hoog en heeft een lengte van 144 cm. De bank weegt 43kg maar is met behulp van de handgreep en wieltjes toch eenvoudig verplaatsbaar. 

Echt een top trainingsbank met super veel mogelijkheden en ook nog eens een decline optie! Heb je niet meer nodig dan 400kg belastbaarheid voor een trainingsbank, dan zou ik zeker voor deze optie gaan. Zoek je een bank die nog zwaarder te belasten is, kijk dan bij onderstaande high-end optie! 

5/5

Beste high-end verstelbare trainingsbank

 • Stabiel en belastbaar tot 600kg
 • Brede poten zorgen voor veel stabiliteit ook op ongelijke vloeren
 • Stugge bekleding voor extra grip
 • Stevige padding
 • Rugleuning verstelbaar in 12 standen van vlak tot 82,5° rechtop
 • Zitting verstelbaar in 4 standen van vlak tot 30° schuin
 • Makkelijk verplaatsbaar door handgreep aan de voorkant en wieltjes aan de achterkant

Ben je een van de gelukkigen die wat meer te besteden heeft voor een trainingsbank en op zoek naar een bank met maximale belastbaarheid? Dan heb je aan deze ultieme verstelbare bank een super koop!

De ATX Adjustable Bench MBX-800 heeft een brede basis en een zwaar 80 x 80 x 3 mm frame. Deze trainingsbank is een echte TANK met een massieve constructie van maar liefst 60 kg en is ontzettend stabiel en zwaar belastbaar tot ruim 600 kg. 

In vlakke stand is de bank 45 cm hoog en 125 cm lang, waardoor deze op deze 2 punten aan de IPF specificaties voldoet. De rugleuning voldoet hier echter niet aan, omdat deze aan de onderkant breder is (37 cm) dan boven (26 cm). De ergonomie van de rugleuning is erg goed, waardoor je een maximale ondersteuning hebt.

De rugleuning is voorzien van een schaalverdeling zodat de exacte hoekinstelling gemakkelijk afgelezen kan worden. 

De bank is te verstellen van vlak naar incline.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!