Top 5 beste verstelbare dumbbells van 2023!

Laatste update 1 maart 2023 Marian
beste verstelbare dumbbells

Train je graag thuis met gewichten? In dat geval zijn dumbbells onmisbaar in je home gym. Een set vaste dumbbells kan echter behoorlijk prijzig zijn, vooral omdat je vaak tijdens je training met verschillende gewichten traint en dus meer dan 1 set dumbbells nodig hebt. Ook nemen vaste dumbbells veel ruimte in beslag. Niet iedereen heeft die ruimte thuis. Gelukkig bestaat er een goed alternatief, namelijk: verstelbare dumbbells!

Er zijn veel aanbieders van verstelbare dumbbells, maar wat zijn nu de beste verstelbare dumbbells tot 40kg die op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn? Wij hebben grondig onderzoek gedaan en de beste 5 in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Rest jou alleen nog de uitdaging om een set te bemachtigen! Sinds de wereldwijde Corona epidemie is er namelijk een enorme run op sportgear ontstaan en zijn de voorraden bij de webshops in no time uitverkocht.

Als je online op zoek gaat naar dumbbells, kom je verschillende soorten tegen. Allereerst kun je kiezen voor vaste dumbbells. Deze dumbbells, die je vaak in sportscholen tegenkomt, hebben een vast, niet-verstelbaar gewicht. Als je van gewicht wilt wisselen, heb je een andere dumbbell nodig. Er bestaan echter ook verstelbare dumbbells. Dit zijn dumbbells waarvan je het gewicht kunt aanpassen. Dit kan op verschillende manieren.

Sommige verstelbare dumbbells bestaan uit een staaf waaraan je zelf het gewenste aantal halterschijven kunt bevestigen. Er bestaan echter ook verstelbare dumbbells waarbij je nog eenvoudiger van gewicht kunt wisselen. Deze nieuwere modellen worden met een speciaal platform geleverd. Je legt de dumbbell in het platform en stelt met behulp van een draaiknop het gewenste gewicht in. Een innovatief mechanisme zorgt er vervolgens voor dat de juiste halterschijven aan de dumbbell blijven zitten, en dat de overbodige disks in het platform achterblijven. Zo kun je je dumbbells in slechts een paar seconden verstellen, zonder enig geklungel!

De voordelen van verstelbare dumbbells

Vaste dumbbells kunnen erg prijzig zijn. Als je tijdens je training graag verschillende oefeningen doet en/of na verloop van tijd met steeds zwaardere gewichten wilt trainen,
heb je meerdere dumbbells nodig, met verschillende gewichten. Hierdoor kunnen de kosten hoog oplopen. Bovendien neemt een heel rek vol vaste dumbbells veel ruimte in beslag, ruimte die niet iedereen heeft! 

Het aanschaffen van verstelbare dumbbells is dan een goede oplossing. Hier hoef je namelijk maar één paar van te kopen. Ook nemen deze dumbbells minder ruimte in. Lijken verstelbare dumbbells je wel wat, maar vraag je je af welke dumbbells de beste keuze zijn? Bekijk dan hieronder de top 5 van de beste verstelbare dumbbells van dit moment die in Nederland verkrijgbaar zijn.

De 5 beste verstelbare dumbbells

We hebben een selectie gemaakt van de 5 beste verstelbare dumbbells. De criteria om als verstelbare dumbbell een plek te kunnen veroveren in deze top 5 zijn:

 • minimaal uit te breiden tot 32kg
 • snel van gewicht kunnen veranderen
 • kwaliteit en duurzaamheid
 • goede grip
De dumbbells die in deze lijst genoemd worden voldoen aan deze criteria en zijn dus zoiezo een goede investering. De top 5 bestaat dan ook uit kwalitatief zeer goede dumbbells, die in willekeurige volgorde zijn geplaatst. Welke het beste bij jou passen is een persoonlijke keuze en ligt aan wat jij het belangrijkste vindt bij verstelbare dumbbells. 

#1. Nuobell adjustable dumbbells

beste-verstelbare dumbbells nuobell

Heb je niet zo veel ruimte tot je beschikking? Het compacte, gestroomlijnde ontwerp van de Nuobell verstelbare dumbbells maakt deze dumbbells perfect voor een (kleine) home gym. Ze zijn net nieuw op de markt, maar staan nu al bekend als de meest snel te verstellen dumbbells! Het gewicht kan namelijk super snel en eenvoudig worden aangepast door het handvat van de dumbbell te draaien. Het gewicht is aanpasbaar in stappen van 2kg.

Verder is het design van de dumbbell strak en lijkt het, door de ronde schijven en platte uiteindes (geen uitstekende pin of iets dergelijks), qua vormgeving op een gewone dumbbell. Met deze dumbbells kan je dan ook alle oefeningen doen die je gewend bent. Waaronder dus ook de goblet squat en overhead dumbbell tricep extension, zonder gehinderd te worden door een afwijkende vormgeving zoals bijvoorbeeld bij Powerblock het geval is. 

De Nuobell dumbbells zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: van 2 t/m 20 kg en van 2 t/m 32 kg.

Helaas kleven er ook wat nadelen aan de Nuobell dumbbells. Hoewel deze dumbbells voor het grootste deel gemaakt zijn van staal, zijn sommige onderdelen van plastic. Dit kan de levensduur beïnvloeden. Wat betreft de houder van de dumbbells moet je wel even opletten dat je de dumbbells op precies de juiste manier in de houder legt, anders kunnen ze klem komen te zitten. Maar dit is dan ook een kwestie van gewoon even wennen.

De Nuobell dumbbells zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij fitness-seller.

Voordelen

Nadelen

Wil je meer weten over de Nuobell? Bekijk dan de uitgebreide review in dit filmpje.

#2. PowerBlock

Powerblock Pro
Powerblock Pro

PowerBlock is als sinds 1991 op de markt en is marktleider wat betreft verstelbare dumbbells. De kwaliteit en duurzaamheid van deze dumbbells heeft zich dus bewezen! Het grote voordeel van PowerBlock is dat deze dumbbellset uit te breiden is tot maar liefst 41kg per dumbbell en dan nog een redelijk compacte blijft. Daarnaast zijn ze onverwoestbaar. En ook bij deze dumbbells kan je snel van gewicht wisselen, door een clip aan de zijkant. Het wisselen gaat snel, maar niet zo snel als bij Nuobell.

Nadelen van de PowerBlock zijn de vormgeving. Het zijn vierkante dumbbells, wat niet altijd even handig vasthoudt. Aan de andere kant is het ook gewoon even wennen aan een ander design. De enige oefening die lastig is met deze dumbbell is de goblet squat, omdat je je handpalmen niet onder de gewichten kunt plaatsen. Een ander nadeel vinden wij de stap van 4 naar 7 kg. Deze is voor sommige oefeningen te groot. De rest van de gewichten zijn steeds met stappen van 1,13kg in te stellen.

Powerblock heef een aantal dumbbellseries. Zo is er de Powerblock Sport 24, Powerblock Pro Exp en de Powerblock Sport Exp. Wat het verschil is tussen deze series wordt toegelicht in onze uitgebreide PowerBlock review.

 

Voordelen

Nadelen

PowerBlock is in Nederland verkrijgbaar in onderstaande webshops. Helaas zijn ze op dit moment maar beperkt op voorraad. Dus zie je een set voorradig, wacht dan niet te lang met bestellen!

#3. Ironmaster Quick-Lock

beste verstelbare dumbbells

Het aanschaffen van verstelbare dumbbells is een flinke investering. Het is daarom belangrijk dat de dumbbells lang meegaan. Dat heeft Ironmaster goed begrepen: deze dumbbells zijn geheel gemaakt van staal, met een chroom afwerking. Hierdoor zijn deze dumbbells net als PowerBlock vrijwel onverwoestbaar. Is er toch schade ontstaan? Maak je dan geen zorgen – bij Ironmaster heb je een levenslange garantie.

De dumbbells lijken met hun rechthoekige vormgeving op PowerBlock. Al is het handvat bij Ironmaster geheel vrij, in tegenstelling tot de dumbbell van PowerBlock. Dit bied je veel bewegingsvrijheid.

De Ironmaster Quick-Lock is verkrijgbaar in twee soorten gewichtranges. Een dumbbell set van 2,2kg t/m 20,5kg of een set van 2,2kg t/m 34kg. Daarnaast is er ook nog een upgrade kit verkrijgbaar om je dumbbells tot 54,4kg uit te breiden!

Het verstellen van het gewicht gaat door middel van het losdraaien van de schroefdop (kwartslag draaien). Je kunt dan handmatig halterschijven toevoegen of verwijderen, daarna draai je de schroefdop weer vast. De veiligheidsvergrendeling zorgt ervoor dat de halterschijven tijdens het trainen goed op hun plek blijven zitten.

Qua prijs is de Ironmaster de goedkoopste optie in deze top 5.

Voordelen

Nadelen

In dit filmpje zie je hoe het verwisselen van de schijven bij Ironmaster Quick-Lock werkt.

#4. Bowflex SelectTech 552i en 1090i

Train je het liefst met zware gewichten? Neem dan eens een kijkje bij Bowflex. Bij Bowflex kun je namelijk, net als bij PowerBlock, kiezen tussen 2 verschillende uitvoeringen. De Bowflex 552i deze gaat van 2 t/m 24 kg per dumbbell en de Bowflex 10901i met een gewichtsrange van 4 t/m 41 kg per dumbbel.

De Bowflex dumbbells liggen lekker in de hand en kunnen eenvoudig worden versteld door middel van een draaiknop. Een nadeel van de Bowflex dumbbells is dat deze dumbbells vrij groot zijn (met name de 1090i) in vergelijking met andere verstelbare dumbbells, zoals de Ironmaster. 

Voordelen

Nadelen

In dit filmpje zie je hoe het wisselen van gewicht bij de Bowflex SelectTech 552i werkt.

#5. Finnlo Smartlock

beste verstelbare dumbbels Finnlo smartlock
beste verstelbare dumbbells finnlo smartlock

De Finnlo Smartlock dumbbells zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: 2 t/m 20kg en 2 t/m 32 kg. Deze dumbbells hebben een fijn, comfortabel handvat en een strak uiterlijk. Ze lijken qua design veel op de Nuobell. 

De Finnlo Smartlock dumbbells werken op dezelfde manier als de Nuobell dumbbells: je verstelt het gewicht door te draaien aan het handvat. Hierdoor kan je het gewicht super snel verstellen net als bij de Nuobell. Nadeel van de Finnlo dumbbells is wel dat het gewicht enkel in stappen van 4kg kan worden aangepast. Is dat voor jou geen probleem dan heb je aan de Finnlo dumbbells een mooie set.

Voordeel bij deze dumbbellset is dat je het dumbbellrek er bijgeleverd krijgt en deze dus niet apart hoeft aan te schaffen.

Voordelen

Nadelen

Conclusie

Op het gebied van gebruiksgemak zijn Nuobell, Bowflex en Finnlo ongetwijfeld de winnaars: met slechts één draai aan de knop pas je het gewicht van deze dumbbells aan. Ook bij PowerBlock gaat het verwisselen van het gewicht snel door middel van de clip.

Wil je juist zwaar kunnen trainen en heb je regelmatig meer dan 32kg aan gewicht nodig? Dan zijn Bowflex, PowerBlock of Ironmaster geschikt voor jou. Vergelijk je deze 3 qua gebruiksgemak, dan wissel je met Bowflex en PowerBlock het snelst van gewicht. Kijk je naar de prijs dan krijg je bij Ironmaster omgerekend de beste prijs per kg gewicht.  

Wil je jouw homegym verder uitbreiden met bijvoorbeeld een goede fitnessbank en/of compleet powerrack? Wij hebben grondig onderzoek gedaan en de beste verstelbare fitnessbanken en powerracks gereviewed. Scheelt jou weer een hoop tijd!

Ook interessant voor jou!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Arie Baba

  Nummer 1 is hetzelfde als nummer 5. Ook na verder onderzoek op internet vind ik geen verschillen buiten de logo en de standaard. Verder lijkt de FitnessRAW Twist-pro (ff googlen) ook hetzelfde. Ik denk dat dit type onder licentie aan meerdere partijen is aangeboden.

  1. Marian

   Hi Arie, bedankt voor je reactie.

   Nummer 1 en 5 lijken inderdaad qua systeem erg veel op elkaar, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo zijn de Nuobell dumbbells verstelbaar in stappen van steeds 2 kg (2kg 4kg 6kg 8kg 10kg 12kg 14kg 16kg 18kg 20kg 22kg 24kg 26kg 28kg 30kg en 32kg). Bij de Finnlo dumbbells is dit in stappen van 4kg (2kg 4kg 8kg 12kg 16kg 20kg 24kg 28kg 32kg). Ook is de handgreep verschillend. Bij Nuobell is de greepbreedte 10cm lang en 3,5 cm dik en voorzien van knurling. Bij Finnlo is deze 12cm lang en 3 tot 3,5 cm dik (verdikking in het midden) en heeft deze geen knurling maar een softgrip hendel.
   FitnessRAW Twist Pro lijkt een combi tussen Nuobell en Finnlo. Deze heeft namelijk wel een knurling (net als de Nuobell) maar stappen van 4kg (2kg 4kg 8kg 12kg 16kg 20kg 24kg 28kg 32kg) net als bij Finnlo

   Het is dus net wat je fijn vindt. Persoonlijk vind ik stappen van 2kg i.p.v. 4kg erg fijn!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!