Een stepper of ook wel mini stepper of swing stepper genoemd, is een klein stepapparaat maar wel een met een behoorlijke impact! Je kunt er namelijk een intensieve benen en billen workout op doen. Onze beenspieren zijn de grootste spiergroepen in ons lichaam. Hierdoor is een cardio training waarbij de benen flink aan het werk gezet worden een zeer efficiënte manier om aan je conditie te werken en/of gewicht te verliezen.
Hou je niet zo van hardlopen of fietsen? Geen probleem – met een stepper kun je je benen trainen in het comfort van je eigen huis. In dit artikel vertel ik je alles over dit handige fitness apparaat.
De stepper versus het grote stepapparaat
In de sportschool ben je vast wel eens een stepapparaat tegengekomen. Dit apparaat wordt ook wel een ‘crosstrainer‘ of een ‘elliptical’ genoemd. Bij dit fitness apparaat zet je je voeten op de pedalen en plaats je je handen op de handvaten. Door stappende bewegingen te maken, komen zowel de pedalen als de handvaten in beweging. Hierdoor train je je hele lichaam. De stepper (ook wel bekend als de ‘steptrainer’ of de ‘mini stepper’) is het kleine broertje van dit grote stepapparaat. Dit apparaat heeft in beginsel geen (vaste) handvaten, maar bestaat enkel uit pedalen. Hierdoor neemt dit apparaat amper ruimte in beslag.


Welke soorten mini steppers zijn er?
Wil je graag een een stepper kopen? Er zijn verschillende soorten steptrainers op de markt: de gewone mini stepper en de swing stepper. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.
- Een gewone mini stepper maakt een rechte beweging. Je kunt deze beweging het beste vergelijken met de beweging die je maakt als je een trap oploopt. Dat betekent echter niet dat je met dit fitness apparaat hetzelfde effect krijgt als wanneer je meerdere keren een trap op en af rent: doordat je voeten de pedalen van het stepping apparaat niet verlaten, is deze workout namelijk een stuk minder belastend voor je gewrichten dan wanneer je een trap op en af zou rennen.
- Een swing stepper voegt een subtiele draaiende beweging toe aan je stappen. Dit helpt je om de spieren in je bovenbenen en billen te versterken. Ook je schuine buikspieren worden flink aan het werk gezet! De swing stepper wordt ook wel een twist stepper genoemd.
Waar moet je op letten bij het kopen van een steptrainer?
Heb je de knoop doorgehakt en wil je graag een stepper kopen? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.
- Het is belangrijk dat je je comfortabel en zeker voelt op je stepping apparaat, en niet het gevoel hebt dat je elk moment kunt uitglijden. Kies daarom voor een stepping apparaat dat is uitgerust met degelijke, stevige anti-sliptreden.
- Wil je dat je bovenlichaam even hard aan het werk wordt gezet als je onderlichaam? Kies dan voor een model dat is uitgerust met elastische banden met handvaten. Door deze banden in je handen te houden en met je onderlichaam mee te bewegen, train je je armen, rug en schouders. Hoe groter de weerstand van deze banden, hoe zwaarder de workout.
- Wil je aan je houding werken? Kies dan voor een handvat op een verstelbare, vaste stang. Dit helpt je om je rug en schouders recht te houden.
- Sommige stepapparaten zijn uitgerust met een teller. Een aanrader als je het leuk en/of motiverend vindt om je vooruitgang te zien!
Voordelen van een stepper
- Het is een klein apparaat, waardoor het gemakkelijk in een kast of onder je bed op te bergen is.
- Je traint er je been-, bil-, buik- en hartspieren mee
- Je verbetert je conditie, gewoon thuis voor de buis (of ergens anders)
- Met een stepper kan je een intensieve workout doen, waardoor je in korte tijd veel calorieën verbrandt.
De beste stepper Top 4
Welke mini steptrainer het beste bij jou past is afhankelijk van je budget en je voorkeuren. Hieronder vind je een aantal van mijn favorieten.
De meest populaire stepper

Deze stepper is zeer vriendelijk geprijsd, stabiel en compact, zodat je thuis lekker aan je conditie en het versterken van je been- en bilspieren kunt werken.
De stepper heeft anti-slip pedalen en een klein dashboard, waarop je het aantal herhalingen, de frequentie, duur en verbruikte calorieën tijdens je workout kunt zien.
De belastbaarheid is 100kg. De stepper heeft een vaste weerstand, dus deze kan je niet aanpassen. Doordat de opties beperkt zijn, is deze stepper zeer eenvoudig in gebruik.
Op deze stepper maak je een rechte beweging naar beneden. Wil je liever een voordelig geprijsde swing stepper (met zijwaartse stapbewegingen) van dit merk? Kies dan voor de MS500 stepper.
Voordelen
- Anti-slip pedalen
- Display met aantal herhalingen, duur frequentie en verbruikte calorieën
- Compact
- Gunstig geprijsd
- Eenvoudig in gebruik
Nadelen
- Tot 100kg belastbaar
- Slechts 1 weerstandsniveau
De beste stepper met monitor

De Tunturi stepper met display heeft een instelbare weerstand, waardoor je op verschillende niveaus kunt trainen. Op het display kan je het aantal verbruikte calorieën, aantal stappen en trainingsduur aflezen.
Het is een compact apparaat wat je eenvoudig onder je bed of in je kast kunt opbergen. De stepper is voorzien van anti-slip pedalen en de belastbaarheid is 100kg.
De prijs van deze mini stepper ligt gemiddeld rond de €95,-. Het grote voordeel t.o.v. de Domyos stepper is de instelbare weerstand. Ben je niet van plan deze te gebruiken dan ben je met de Domyos stepper goedkoper uit!
Voordelen
- Weerstand instelbaar
- Compact
- Anti-slip pedalen
- Eenvoudig in gebruik
- Display met aantal calorieën, stappen en duur van je training
Nadelen
- Kan piepend geluid geven tijdens gebruik
- Belastbaar tot 100kg
De beste stepper met weerstandskabels

Het grote verschil ten opzichte van de Tunturi en Domyos stepper is, dat je op deze stepper zijwaartse bewegingen maakt. Hierdoor train je je beenspieren zowel aan de binnen- als buitenzijde van je benen.
Daarnaast wordt deze stepper geleverd mét weerstandskabels, waardoor je meteen ook je armen en schouders kunt trainen tijdens het steppen. Door de hydraulische dempers maakt het apparaat geen geluid tijdens je workout, wat erg fijn is!
Op het display kan je het totaal aantal stappen, stappen per minuut, trainingsduur en verbruikte calorieën zien. Helaas werkt dit niet altijd naar behoren. Tip is om je stappenteller op je telefoon aan te zetten en deze bij je te dragen tijdens de training. Deze kan namelijk de functie van het display prima overnemen!
De Virtufit swing stepper is zeer compact en makkelijk op te bergen onder het bed of in je kast.
Wat ons betreft is dit de meest complete mini stepper uit dit overzicht tegen een hele nette prijs!
Voordelen
- Stepper inclusief weerstandskabels
- Nagenoeg geruisloos tijdens gebruik
- Anti-slip pedalen
- Zijwaartse bewegingen
Nadelen
- Belastbaar tot 100kg
- Display werk niet altijd even goed
De beste stepper met handvat


Deze stepper met handvat kan zowel staand als zittend gebruikt worden. Ideaal als je moeite hebt om in balans te blijven of als je bijvoorbeeld last hebt van je gewrichten en met low-impact oefeningen aan je conditie wil werken en je beenspieren wil versterken.
Je kunt de stepper op verschillende weerstandsniveaus instellen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginners als gevorderden.
Door het handvat aan deze stepper is deze minder compact dan de andere modellen en heb je dus iets meer opbergruimte nodig.
Voordelen
- Anti-slip pedalen
- Met handvat
- Diverse weerstandsniveaus
Nadelen
- Tot 100kg belastbaar
Conclusie
In dit artikel hebben we de beste steppers van dit moment uitgebreid voor je beschreven. Welke mini stepper het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen en budget. Onze favoriet is de VirtuFit ST10 2-in-1 Side Stepper, omdat deze het meest compleet en geruisloos is tegen een nette prijs!
Ben je er nog niet helemaal over uit of een step apparaat wel helemaal jouw ding is? Maar wil je wel graag je benen en bilspieren trainen met een intensieve workout? Dan is misschien een aerobic step meer iets voor jou. Deze is namelijk multifunctioneel en zowel voor steps aerobics als krachttraining te gebruiken.
En wil je liever een snelle workout voor je hele lichaam in 10 tot 15 minuten zonder zelf al teveel inspanning te leveren? Kijk dan eens of een powerplate bij je past!