De beste spinningfiets vinden is niet eenvoudig – als je ‘spinningfiets’, ‘spinfiets’ of ‘spinningbike’ in Google intikt, krijg je al snel duizenden resultaten te zien. Hoe weet je nu welke spinning fiets je moet kiezen? En wat is eigenlijk het verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer?
Maak je geen zorgen! In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de spinningfiets. We vertellen je wat precies het verschil tussen een spinfiets en een hometrainer is. En zetten de voordelen van een spinfiets voor je op een rij. Ook laten we je zien waar je op moet letten bij het kopen van een spinningbike. Tot slot geven we je een handig overzicht van de beste spinningbikes van dit moment.
Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll dan snel naar beneden voor de top 5 beste spinningfietsen!
Wat is een spinningfiets?
We hebben tijdens het sporten allemaal wel eens een momentje waarop we denken dat we het écht niet meer aankunnen. Nóg 10 burpees? Nóg een kilometer rennen? Dat lukt me nooit! Ook tijdens een fiets workout kom je de man met de hamer tegen.
Het is echter belangrijk om ook op die zware momenten door te zetten. Je kunt namelijk veel meer dan je zelf denkt! Een spinningfiets, ook wel een spinfiets of een spinningbike genoemd, pusht je om je grenzen te verleggen.
Dit fitnessapparaat maakt namelijk gebruik van een doortrapsysteem. Dit houdt in dat de pedalen constant rond blijven draaien, ook als jij stopt met trappen. Hierdoor wordt het lastiger, maar gelukkig niet onmogelijk, om een momentje pauze te nemen.
Spinningbike versus hometrainer, wat is het verschil?


Een spinfiets lijkt op het eerste gezicht erg op een hometrainer. Deze termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen deze twee fitnessapparaten. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Het belangrijkste verschil hebben we net al besproken: het trapsysteem. Een spinfiets maakt gebruik van een doortrapsysteem, waardoor de pedalen constant door blijven draaien. Dit komt doordat een spinfiets beschikt over een zwaar vliegwiel aan de voorkant van de fiets, dat gewoon door blijft draaien als je stopt met trappen. Een hometrainer daarentegen heeft eenzelfde trapsysteem als een reguliere fiets. Als je stopt met trappen blijft het wiel wel draaien, maar de trappers blijven in zo’n geval stilstaan. Bij een hometrainer kun je daardoor makkelijker stoppen en een pauze nemen.
- Ook zit er een groot verschil in de zithouding. Als je op een hometrainer zit, is dit vergelijkbaar met het zitten op een reguliere stadsfiets: je zit rechtop, met je bovenlichaam ietsje voorovergebogen. Op een spinfiets wordt de houding van een racefiets nagebootst: je zit helemaal voorovergebogen en laag op de fiets, met je borst dicht bij het stuur. Je waant je zo in de Tour de France!
- Het verschil in design kan worden verklaard door de verschillende trainingsdoeleinden van een hometrainer en een spinningbike. Waar een hometrainer vooral bedoeld is om beweging te stimuleren en het hart aan het werk te zetten, is een spinningbike echt ontworpen voor het trainen van snelheid en uithoudingsvermogen. Dit betekent echter niet dat je met een hometrainer niet flink aan de bak kunt!
- Ook is er een verschil in zadels zichtbaar. Het zadel van een hometrainer is vaak een stuk dikker en groter dan dat van een spinningfiets. De zadels van spinningbikes zijn daarentegen klein en hard. Ook hier zie je dus weer dat de hometrainer vooral gericht is op comfort, en de spinningbike op snelheid.
Wat zijn de voordelen van een spinfiets?
Met een spinfiets is een intensieve training gegarandeerd! Niet alleen wordt je gedwongen om door te blijven trappen, ook zit je volledig voorovergebogen op de fiets. De échte sportievelingen gaan zelfs op de trappers staan! Hierdoor is een spinningbike een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
Ook is dit een uiterst effectieve manier om je beenspieren te versterken en vet te verbranden. Door de intensiteit van de training is dit fitnessapparaat echter wat minder geschikt voor sporters die revalideren van een blessure. Ook voor volledige beginners is een spinfiets waarschijnlijk wat ambitieus. In deze gevallen is een hometrainer wellicht een betere keuze.
Een spinning bike kopen, waar moet je op letten?
Overweeg je om een spinning bike te kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kan letten. We benoemen ze hieronder.
De aandrijving
Een belangrijke factor bij het kiezen van een spinningfiets is het type aandrijving. Spinningfietsen hebben ofwel een kettingaandrijving, ofwel een V-belt aandrijving. Het voordeel van een kettingaandrijving is dat dit type aandrijving volgens sommigen het meest als een ‘echte’ fiets aanvoelt. Bovendien is dit type aandrijving meestal het goedkoopst.
Hier staat echter tegenover dat een V-belt aandrijving een stuk stiller is dan een kettingaandrijving – dit type aandrijving is nagenoeg geruisloos. Als je met meerdere personen samenwoont, is een V-belt aandrijving dus wellicht een betere keuze – mits je budget dit toelaat natuurlijk.
Het maximumgewicht
Tijdens het sporten is veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkste. Het is daarom van groot belang om naar het belastbaar gewicht van je spinningbike te kijken. Het is immers niet de bedoeling dat de spinfiets het onder het trainen plots begeeft!
De meeste spinfietsen hebben een maximaal belastbaar gewicht van ongeveer 150 kilogram. Er zijn echter ook spinfietsen met een hoger of lager belastbaar gewicht. Ben je zelf aan de lichte kant? Dan is het misschien aantrekkelijk om voor een spinfiets met een (zeer) laag belastbaar gewicht te kiezen, aangezien deze vaak goedkoper zijn.
Bedenk echter dat het belastbaar gewicht ook iets zegt over de bouwkwaliteit en de duurzaamheid van de fiets. Een spinningbike met een hoger belastbaar gewicht heeft vaak een zwaarder vliegwiel. De fiets heeft over het algemeen dan ook een zwaarder eigen gewicht wat de fiets steviger maakt, waardoor hij langer meegaat. Een laag belastbaar gewicht kan een indicatie zijn dat de spinfiets minder lang meegaat.
De maximumlengte
Naast je gewicht is ook je lengte van belang bij het kiezen van een spinfiets. Controleer daarom altijd voor welke lengte(s) de spinfiets van jouw keuze is bedoeld. Gelukkig is het zadel en stuur bij de meeste spinfietsen zowel horizontaal als verticaal verstelbaar, waardoor ze voor de meeste mensen geschikt zijn.
De pedalen
Er is een belangrijk verschil tussen de pedalen van een spinfiets en de pedalen van een stadsfiets – waar je voeten bij een stadsfiets los op de pedalen staan, zitten je voeten bij een spinfiets aan de pedalen vast. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet zomaar kunt uitglijden, ook zorgt dit ervoor dat je meer kracht kunt zetten.
Als je voeten vastzitten, kun je namelijk niet alleen kracht zetten bij het omlaag duwen van de pedalen, maar ook bij het omhoog trekken van de pedalen. De ene pedaal is de andere echter niet – op een spinfiets kun je verschillende soorten pedalen tegenkomen.
- Allereerst maken sommige spinfietsen gebruik van pedalen die aan de onderkant van fietsschoenen geklikt moeten worden. Dit worden SPD pedalen genoemd. Deze zijn vergelijkbaar met de pedalen die je vaak ziet op outdoor racefietsen. Als je voor een dergelijke spinfiets kiest, zal je dus ook moeten investeren in een bijpassende fietsschoen. Heb je al fietsschoenen? Controleer dan of deze compatibel zijn met de pedalen van de spinfiets van jouw keuze.
- Maak je liever gebruik van reguliere sportschoenen? Kies dan voor een spinfiets met toe clip pedalen. Deze clips schuiven over je tenen en houden je voeten op hun plaats, zonder dat je hiervoor speciale fietsschoenen nodig hebt.
- Ten slotte bestaan er ook pedalen die zowel een kliksysteem als toe clips hebben. Bij dit soort pedalen kun je dus kiezen wat voor schoenen je draagt. Dat is vooral handig als de spinfiets door meerdere personen zal worden gebruikt.
De trainingscomputer
De meeste spinningfietsen hebben een ingebouwde trainingscomputer. Deze computer maakt eigenlijk het verschil tussen een stationaire fiets waar je alleen wat op kunt trappen en een fitnessapparaat. Op deze computer kun je namelijk allerlei zaken instellen, zoals de weerstand en de snelheid van de pedalen. Ook kun je hier allerlei informatie van aflezen, zoals je snelheid, de trainingsduur en het aantal rotaties per minuut.
De wat luxere trainingscomputers geven ook informatie over je hartslag en het aantal verbrande calorieën. Ook geven dit soort trainingscomputers je de mogelijkheid om ingebouwde trainingsprogramma’s te volgen.
Als je budget het toelaat, raden we je aan om voor een draadloze trainingscomputer te gaan. Dat is een stuk handiger dan een bedrade variant. En kies, indien mogelijk, voor een computer die je kunt koppelen aan je telefoon. Zo kun je je trainingsgegevens eenvoudig op je telefoon opslaan.
Ook is het bij sommige spinning bikes mogelijk om een route te fietsen ‘in’ de Streetview-functionaliteit van Google Maps. Zo maak je je training een stuk leuker!
Het trapsysteem
Zou je graag een spinning fiets willen hebben zónder dat uitdagende doortrapsysteem? Dat kan! Hoewel de meeste spinfietsen een doortrapsysteem hebben, zijn er ook enkele spinningbikes met een “freewheelsysteem”. Dit is hetzelfde systeem als het systeem dat bij hometrainers en reguliere fietsen wordt gebruikt.
Bij dit soort spinningbikes draait het vliegwiel door als je stopt met trappen, maar blijven de pedalen stil staan. Zo kun je makkelijk even van je spinfiets afstappen om een flesje water te halen of om even wat rek- en strekoefeningen te doen.
Top 5 beste spinning fietsen
Overweeg je om een spinning fiets te kopen, maar vraag je je af welke fiets de beste keuze is? We helpen je graag en hebben de top 5 beste spinningbikes geselecteerd die in Nederland verkrijgbaar zijn. Hierbij is onder andere gekeken naar de functionaliteiten van de spinningfiets, het type aandrijving, maximaal belastbaar gewicht, prijs/kwaliteit verhouding en stabiliteit.
1. Fitbike Race Magnetic Pro

De naam van de Fitbike Race Magnetic Pro zegt het al! Deze fiets is niet alleen geschikt voor hobbyfietsers, maar ook voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor personal training, bedrijfsfitness, fysiotherapie of spinninglessen.
De Fitbike Race Magnetic Pro heeft een eigen gewicht van maar liefst 61 kilogram, waardoor hij super stevig staat en een gebruikersgewicht van maar liefst 150 kilogram aankan. Deze fiets kan dus zeker tegen een stootje!
Ook het aandrijvingsmechanisme van deze spinningbike is erg indrukwekkend. De Fitbike Race Magnetic Pro maakt namelijk geen gebruik van een kettingaandrijving, maar van een industriële V-belt. Het grote voordeel van zo’n V-belt is dat deze aandrijving geruisloos is.
De combinatie van een zwaar vliegwiel (22kg) en het sterke magnetische weerstandsysteem, zorgen ervoor dat je tot wel 600 Watt kunt trainen!
Het zadel en het stuur van de Fitbike is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar, zodat je deze perfect kunt afstellen op jouw lichaam. Je voeten kan je op 2 manieren vastzetten op de pedalen. Met een toe clip systeem of met het SPD systeem.
Helaas heeft de Fitbike Race Magnetic Pro ook een nadeel. De trainingscomputer wordt namelijk niet standaard meegeleverd: deze kan je, als je wil wel los bij bestellen. Als je dit doet, krijg je er ook een hartslagband bij.
Voordelen
- Geschikt voor professioneel gebruik
- Tot 150kg belastbaar
- Super stil door V-belt aandrijving
- Verstelbaar zadel en stuur
- 22kg zwaar vliegwiel
- SPD en toe clip pedalen
- Makkelijk te verplaatsen
Nadelen
- Trainingscomputer wordt niet standaard meegeleverd
2. Fitbike Race 8

Ben je op zoek naar een spinning bike met een vergelijkbare bouwkwaliteit als die van de Fitbike Race Magnetic Pro, maar dan in een lagere prijsklasse? Neem dan eens een kijkje bij de Fitbike Race 8, het kleinere broertje van de Fitbike Race Magnetic Pro.
In tegenstelling tot zijn grote broer is deze spinning bike speciaal ontworpen voor thuis net als de Fitbike Race Magnetic Home. Dat betekent echter niet dat er is ingeboet op kwaliteit.
Zo beschikt deze spinningfiets over een bijzonder ergonomisch design, waardoor je in een uitstekende houding op de fiets zit en lekker soepel kunt bewegen. Je kunt het zadel zowel horizontaal als verticaal in hoogte verstellen. Het stuur kan alleen verticaal versteld worden. Dit is ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen!
Door het 18kg zware vliegwiel en een eigen gewicht van 44kg, staat deze fiets stevig op de grond. De bike is belastbaar tot 120kg.
De pedalen zijn standaard voorzien van toe clips. Wil je toch graag SPD pedalen, dan is het mogelijk om deze zelf te monteren op de Fitbike 8.
Ben je op zoek naar een gunstig geprijsde spinningbike die alle essentiële opties heeft? Dan is deze Fitbike Race 8 misschien wel dé spinningfiets voor jou!
Voordelen
- Tot 120kg belastbaar
- Zeer stille V-belt aandrijving
- 18 kg zwaar vliegwiel
- Inclusief trainingscomputer
Nadelen
- Geen interne hartslagmeter
3. Spinningfiets Decathlon Domyos 500

Ook de Domyos 500 spinningfiets van Decathlon bewijst dat een goede spinningfiets helemaal niet duur hoeft te zijn! Ondanks de aantrekkelijke prijs is deze fiets uitgerust met een geruisloze V-belt aandrijving én een vliegwiel van maar liefst 18 kilogram.
De bouwkwaliteit van de fiets is stevig. Hij is belastbaar tot 130 kilogram en gemaakt om maximaal 10 uur per week op te trainen. De pedalen van de fiets zijn voorzien van toe clips.
Doordat zowel het stuur als het zadel verstelbaar zijn (het zadel zowel horizontaal als verticaal), kan iedereen van deze fiets gebruik maken – hoe klein of groot je ook bent. De zitting van deze fiets is wel wat aan de harde kant. Als je graag lange (duur)trainingen doet, is het dan ook wellicht een goed idee om te investeren in een goede fietsbroek of een zachter zadel.
Voordelen
- Tot 130kg belastbaar
- Geluidsarme V-belt aandrijving
- Trainingscomputer wordt meegeleverd
- 18kg zwaar vliegwiel
- Toe clip pedalen
Nadelen
- Het zadel is aan de harde kant
4. Schwinn spinningbike IC8

De Schwinn IC8 spinningbike is één van de populairste spinningbikes van dit moment – en wij begrijpen wel waarom! Deze spinningbike beschikt namelijk over een luxe trainingscomputer. Deze computer houdt je prestaties bij en creëert op basis van deze input een persoonlijk trainingsschema. Zo weet je zeker dat je alles uit je trainingen haalt!
Dat is echter niet alles: deze trainingscomputer is namelijk ook nog eens geschikt voor virtual reality. Zo kun je deze computer bijvoorbeeld koppelen met Zwift en Explore the World, programma’s waarmee je door een virtueel parcours kunt rijden.
Net als bij de andere spinningbikes uit deze top 5 is zowel het zadel als stuur horizontaal en verticaal verstelbaar. De fiets kan je dus helemaal afstellen op jouw lichaam. Je voeten kan je op 2 manieren vastzetten op de pedalen. Met een toe clip systeem of met het SPD systeem.
Dankzij de V-belt aandrijving is de Schwinn spinningbike stil in gebruik. Het 18kg zware vliegwiel en het magnetische weerstands systeem zorgen voor een intensieve training op verschillende intensiteitsniveaus. Deze kan je zelf instellen.
Een nadeel van de Schwinn IC8 is dat deze spinningfiets op netstroom werkt. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je een stopcontact in de buurt hebt. Een verlengsnoer kan hierbij wellicht van pas komen, de kabel van de Schwinn IC8 is namelijk wat aan de korte kant.
Houd er ook rekening mee dat je deze fiets het best met twee mensen kunt monteren. Hoewel de montage vrij eenvoudig is, is een extra paar handen soms nodig om de onderdelen op een bepaalde manier vast te houden.
Voordelen
- Tot 150kg belastbaar
- Comfortabel zadel
- Stil door V-belt aandrijving
- Uitgebreide trainingscomputer
- SPD pedalen met toe clips
- 18kg zwaar vliegwiel
Nadelen
- Werkt op netstroom en heeft een relatief korte kabel
5. VirtuFit Etappe 1

Heb je al wat ervaring met spinning en doe je het liefst intensieve trainingen? In dat geval is het van groot belang om een stevige, stabiele spinfiets te zoeken. Sporten moet immers wel veilig blijven! De VirtuFit Etappe 1 is in dat geval een uitstekende kandidaat.
Deze spinfiets heeft namelijk een vliegwiel van maar liefst 22kg, waardoor je er probleemloos zware trainingen op kunt doen. Ook beschikt deze fiets over een ingebouwde hartslagmeter en een verstelbaar stuur en zadel.
De spinningsbike weegt 41,5kg en kan belast worden tot 135kg. De pedalen zijn uitgevoerd met toe clips. De VirtuFit Etappe 1 wordt met een V-belt aangedreven. De weerstand kan je handmatig instellen door middel van een draaiknop.
De meegeleverde trainingscomputer beschikt helaas niet over voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, maar je ontvangt wel een DVD met een aantal leuke workouts.
Voordelen
- Tot 135kg belastbaar
- Verstelbaar zadel en stuur
- Stil door V-belt aandrijving
- 22kg zwaar vliegwiel
- Meegeleverde trainingscomputer
Nadelen
- Geen voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's
Spinning workout
Heb je zin in een intense workout? Eén ding is zeker: een spinningfiets zet je lichaam flink aan het werk! Met een spinningbike kan je verschillende trainingsprogramma’s doen.
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een intervaltraining, waarbij je kortere sprints afwisselt met een rustiger tempo. Ook kun je variëren in de zwaarte van de pedalen. Gelukkig hoef je niet helemaal zelf een spinning workout te bedenken. Op YouTube zijn tal van leuke workouts te vinden. Hieronder vind je een paar voorbeelden.
Is dit de eerste keer dat je op een spinning bike zit? Kies dan voor een beginners workout, zoals in onderstaand filmpje. In twintig minuten combineert Kaleigh sprintjes met hellingen en rustigere ‘jogging’ momenten. Deze training is inclusief warming up en cooling down.
Ben je klaar voor een wat zwaardere training? In onderstaand filmpje kan je een intervaltraining van dertig minuten volgen. Pak er maar alvast een handdoek bij, want tijdens deze workout is het gegarandeerd zweten geblazen!
Alternatieven voor een spinningfiets
Wil je graag aan je conditie werken, maar ben je er nog niet helemaal over uit of een spinningfiets de beste optie voor je is? Dan zou je ook eens naar een hometrainer of nog dynamischer, een airbike kunnen kijken.