De beste roeitrainer voor thuis!

Laatste update 5 augustus 2021 Marian
beste roeitrainer

De beste roeitrainer vinden is niet eenvoudig. Als je ‘roeiapparaat kopen’ in Google intikt, verschijnen er al snel tienduizenden resultaten op het scherm. Hoewel alle roeiapparaten op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, zijn er onderling toch behoorlijk wat verschillen.
Ga je voor een roeitrainer met waterweerstand, of juist met luchtweerstand? Of kies je voor een magnetische of hydraulische weerstand? Ga je op zoek naar een compacte roeitrainer inklapbaar, of juist naar een wat ruimer model? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Kun je door de bomen het bos niet meer zien? No worries! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over roeiapparaten en hebben we een top 5 met de beste roeitrainers van dit moment voor je samengesteld.

Je bent vast wel eens een roeitrainer in de sportschool tegengekomen. Dit fitnessapparaat bootst de bewegingen na die een roeier in een roeiboot maakt. Een roeitrainer is dan ook al jaren erg geliefd. En dat is niet zonder reden. Dit apparaat traint namelijk niet alleen je been-, core- én armspieren, maar ook je uithoudingsvermogen. Niet gek dat de roeiapparaten in de sportschool vaak bezet zijn!

Wat voor roeitrainers zijn er?

Er wordt vaak gedacht dat er maar één type roeitrainer is, maar niets is minder waar. Er zijn in totaal vier verschillende roeitrainers. Deze roeitrainers verschillen van elkaar op het gebied van de weerstand die geboden wordt. En dat is een ontzettend belangrijk onderdeel van elke roeitrainer. Zonder weerstand zou het roeien immers een fluitje van een cent zijn! We bespreken de verschillende weerstandstypes hieronder één voor één.

Hydraulische roeitrainer

Bij een hydraulische roeitrainer wordt de weerstand gecreëerd door diverse cilinders die gevuld zijn met gas. Een voordeel van dit type is dat hydraulische roeitrainers over het algemeen het goedkoopst zijn. Wij raden je echter aan om, mits je budget dit toelaat, voor een ander type weerstand te kiezen. De bouwkwaliteit van hydraulische roeitrainers valt in de praktijk namelijk vaak tegen, waardoor ze relatief snel kapot gaan.

Waterweerstand roeitrainer

Je kunt ook kiezen voor een waterweerstand roeitrainer. Bij deze roeitrainer wordt de weerstand gecreëerd door een bak die gevuld is met water.  Dit type wordt vaak door professionele roeiers gebruikt. Dat verbaast ons niet – door de waterweerstand ontstaat er namelijk een realistisch ritme en gevoel, dat veel lijkt op een echte roeiboot. Een nadeel van dit type roeitrainer is wel dat hij wat geluid maakt. Dit geluid wordt door veel sporters echter als rustgevend ervaren.

Luchtweerstand roeitrainer

Ook een luchtweerstand roeitrainer is een goede keuze als je op zoek bent naar een realistisch roeiapparaat. Bij dit type wordt, zoals de naam al doet vermoeden, lucht als weerstandsmechanisme gebruikt. Ook dit type roeitrainer maakt geluid. Ook hierbij geldt echter dat de meeste sporters dit waarschijnlijk niet als vervelend zullen ervaren.

Magnetische roeitrainer

Ten slotte kun je ook kiezen voor een magnetische roeitrainer. Hoewel dit type roeitrainer een wat minder realistisch gevoel geeft, maakt een magnetische roeitrainer over het algemeen een stuk minder geluid dan andere soorten roeitrainers. Ook is dit type roeitrainer relatief goedkoop. Hier staat wel tegenover dat magnetische roeitrainers vaak een minder hoge kwaliteit hebben dan lucht- en waterweerstand roeitrainers.

Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?

Benieuwd wat de voordelen van een roeitrainer zijn? We er hieronder een paar voor je op.

  • Een gezond trainingsschema is gebalanceerd en bestaat zowel uit cardio- als krachttraining. Dat betekent gelukkig echter niet dat je per se twee fitnessapparaten aan moet schaffen. Een roeiapparaat is namelijk niet alleen geschikt om aan je conditie te werken en calorieën te verbranden, maar ook om spierkracht op te bouwen. Een groot aantal spiergroepen worden aan het werk gezet: niet alleen je benen, maar ook je armen en core krijgen het flink te verduren. 

  • Je gewrichten worden nauwelijks belast. Hierdoor is de kans op blessures erg laag – zeker als je elke training start met een warming up en eindigt met een cooling down!

  • Roeitrainers zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prijscategorieën. Dit fitnessapparaat is dus ook toegankelijk voor sporters met een kleiner budget.

Wat zijn de nadelen van een roeitrainer?

Uiteraard zijn er ook wat nadelen aan een roeitrainer:

  • Als je op een roeiapparaat zit, beweeg je telkens een flink stuk heen en weer. Hierdoor neemt een roeiapparaat horizontaal gezien best veel ruimte in beslag – zeker in vergelijking met andere fitnessapparaten. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te controleren of je voldoende ruimte hebt. Gelukkig zijn de meeste roeitrainers niet zo zwaar, waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen. Ook kun je kiezen voor een opvouwbare roeitrainer.

  • Een ander nadeel is dat het trainen op een roeiapparaat na een tijdje eentonig kan worden. Je maakt immers telkens dezelfde beweging. Gelukkig kan een leuk muziekje wonderen doen. Ook kun je je roeitrainer voor de televisie zetten. Ten slotte zijn er op YouTube tal van leuke roeitrainer workouts te vinden. Op deze manier kun je wat variatie aanbrengen aan je trainingen. Onderaan dit artikel vind je een aantal voorbeelden van dit soort workout video’s.

Een roeiapparaat kopen, waar moet je op letten?

Overweeg je om een roeitrainer te kopen? Dan zijn er, naast de prijs die varieert van €250,- tot €2.000,- nog een aantal belangrijke punten waar je op kan letten.

Stabiliteit

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de roeitrainer van jouw keuze veilig is. Kijk daarom goed naar het maximum belastbaar gewicht. Dit geeft aan hoeveel gewicht het apparaat maximaal kan dragen.

Heb je een relatief laag lichaamsgewicht? Dan zou je in theorie kunnen kiezen voor een roeitrainer met een laag belastbaar gewicht. We zouden je echter willen aanraden om toch voor een wat hoger belastbaar gewicht te kiezen, mits je budget dat toelaat natuurlijk.

Apparaten met een hoger belastbaar gewicht zijn namelijk stabieler. Hierdoor zit je stevig op de roeitrainer zonder gewiebel.

Lichaamslengte

Ben je (veel) kleiner of juist langer dan gemiddeld? Controleer dan van tevoren of de roeitrainer van jouw keuze geschikt is voor jouw lengte. Dit doe je door te checken of de fabrikant van de roeitrainer voor het model van jouw keuze een minimale en/of maximale lichaamslengte aanraadt.

Gebruiksintensiteit

Wil je een roeitrainer kopen om er zelf een paar keer per week op te trainen? Of is het de bedoeling dat deze intensief gebruikt wordt, door bijvoorbeeld het hele gezin? 

Roeitrainers zijn er in diverse gebruiksklassen, zoals thuisgebruik, intensief gebruik en professioneel gebruik. Vaak hangt hier een vergelijkbaar prijskaartje aan. Hoe intensiever de gebruiksklasse is hoe steviger de roeitrainer moet zijn en hoe duurder deze dus is.

Trainingsprogramma's

Zoals we net al aangaven, kan het trainen op een roeiapparaat soms best eenzijdig zijn. Het gebruik van trainingsprogramma’s is een goede manier om jezelf uit te dagen. Deze programma’s bieden je vaak de mogelijkheid om een (afstands- of tijds-)doel te stellen, of om de strijd aan te gaan met een ander. Dat maakt het roeien een stuk leuker! Let wel, niet alle roeitrainers hebben dit soort voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. 

Het display

Neem ook het display goed onder de loep. Dit onderdeel van het roeiapparaat zal je immers vaak gebruiken. Wat is er allemaal op het display zichtbaar, en is dat voor jou voldoende (of juist te veel)? Is het een kleurenscherm of zwart/wit? Is het een touchscreen of moet je knopjes gebruiken?

Top 5 beste roeitrainers

Wil je ook aan de slag met een roeitrainer? De roeitrainer is al jarenlang een van de populairste fitnessapparaten, en dat is ook wel te merken – er zijn veel verschillende soorten roeitrainers op de markt. Hierdoor kan het lastig zijn om een roeitrainer uit te kiezen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij hebben een top 5 met de beste roeitrainers van dit moment voor je samengesteld.

Beste inklapbare roeitrainer

1. Focus Fitness Row 3

4.5/5
Focus Fitness Row 3

Ben je op zoek naar een voordelige roeitrainer met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Dan is de Focus Fitness Row 3 een hele goede optie voor jou! 

Deze sterke roeitrainer met een magnetisch weerstandsysteem, is zeer stil en daardoor zeer geschikt voor thuis. Hij is tot 120kg belastbaar en geschikt voor mensen met een lengte tot 190cm.

De Focus Fitnesss Row 3 heeft een 12kg zwaar vliegwiel en 16 weerstandsniveaus. Het fijne aan een wat zwaarder vliegwiel, is dat je meer kunt variëren in de intensiteit van je training. Dit maakt deze roeitrainer dan ook uitermate geschikt voor zowel de beginnende als meer ervaren sporter.

Deze roeitrainer heeft 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en de handvaten zijn voorzien van hartslagsensoren.

Nog een fijne eigenschap van de Focus Fitness Row 3 is dat deze inklapbaar is, waardoor hij maar weinig ruimte in beslag neemt als je hem niet gebruikt!

Voordelen

Nadelen

Focus Fitness Row2

Vind je de Focus Fitness Row 3 toch nog nét iets te duur? Kijk dan eens naar zijn kleinere broertje, de Focus Fitness Row 2. Deze is gemiddeld €100,- goedkoper dan de de Focus Fitness Row 3 en daarmee een ideaal instapmodel voor de beginnende roeier.

Het is een magnetische roeitrainer met alle basic opties, zonder extraatjes. Is dit geen probleem voor jou? Dan is de Focus Fitness Row 2 een goede keuze!

Hij is zeer stabiel en stevig, belastbaar tot 120kg en geschikt voor mensen met een lichaamslengte tot 190cm. Net als zijn grote broer, is ook deze roeitrainer erg stil tijdens gebruik, wat super fijn is als je thuis aan het trainen bent.

Net als zijn grote broer is ook de Focus Fitness Row 2 inklapbaar, waardoor je deze compact kunt opbergen.

Het vliegwiel van de Row 2 is slechts 7kg en daarmee dus een stuk lichter dan die van de Row 3. Hierdoor kan je minder variëren in weerstand. Ben je een beginnende sporter? Dan kan je met deze voordelige roeitrainer prima uit de voeten!

Voordelen

Nadelen

Beste professionele roeitrainer

3. Senz Sports R5000

4.6/5
beste roeitrainer Senz

Heb je een iets ruimer budget? Kijk dan eens bij deze roeitrainer van Senz Sports. Het is een semi-professionele roeitrainer, waardoor deze zowel geschikt is voor thuis als in de sportschool.

Deze 40kg zware roeitrainer is zeer stabiel en stevig. Hij is belastbaar tot 150kg en geschikt voor personen met een lichaamslengte tot 200cm.

Het handvat heeft een goede grip en in combinatie met de fijne zitting zorgt dit voor een optimale ergonomische houding. De roeitrainer werkt middels luchtweerstand en zorgt voor een opbouwende weerstand naarmate je zwaarder traint. Daarnaast kan je handmatig kiezen uit 10 weerstandniveaus.

Nog een voordeel van deze roeitrainer is dat deze niet op stroom hoeft te worden aangesloten. Met het vinden van een geschikte plaats voor je roeitrainer hoef je daar dus geen rekening mee te houden, wat super fijn is!

Deze roeitrainer met luchtweerstand maakt wel wat meer geluid dan een roeitrainer met magnetische weerstand, zoals de Focus Fitness Row 2 en 3. Maar lang niet iedereen vind dit geluid hinderlijk.

Ben je op zoek naar een stevige roeitrainer waar zowel beginnende als ervaren sporters veel plezier aan kunnen beleven? Dan is de Senz Sports R5000 een goede keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

4. Nordic Track RW900

4.5/5

De Nordic Track RW900 is een roeitrainer die geschikt is voor intensief gebruik. Hij is gemaakt van hoogwaardige materialen en daardoor kwalitatief zeer goed. Wil je dagelijks (intensief) trainen, dan is dat met de Nordic Track RW900 geen enkel probleem!

De roeitrainer is belastbaar tot 130kg en weegt zelf 48kg. Hij maakt gebruik van zowel luchtweerstand als magnetische weerstand, waardoor je een hele soepele en natuurlijke roeibeweging maakt.

Tijdens het trainen kan je kiezen uit 30 verschillende trainingsprogramma’s en 26 weerstandsniveaus die je digitaal kunt instellen. Zo is er voor iedereen wel een geschikte training te vinden.

Wat meteen opvalt aan deze roeitrainer is het mooie en overzichtelijke 22 inch display. Hierop kan je het iFit video trainingsprogramma volgen en je trainingsgegevens zien.

Nog een voordeel is dat de roeitrainer eenvoudig op te klappen is en makkelijk verplaatsbaar is door de transportwieltjes. Dit maakt het ook een ideale roeitrainer voor thuis.

Heb je een wat groter budget en ben je op zoek naar een roeitrainer die zeer intensief gebruikt kan worden? Dan is de Nordic Track RW900 zeker een aanrader!

Voordelen

Nadelen

6. Virtufit Ultimate Pro 2

5/5

Ben je op zoek naar een oersterke professionele en ook nog eens comfortabele roeitrainer met luchtweerstand? Dan heb je die bij deze gevonden!

De Virtufit Ultimate Pro 2 heeft echt alles wat je zoekt in een roeitrainer. Zo is hij zwaar en stabiel met een eigen gewicht van 50kg en belastbaar gewicht tot 230kg! Door de 140cm lange rail is de roeitrainer ook geschikt voor mensen met een lengte van meer dan 2 meter.

De roeitrainer heeft een handvat gemaakt van aluminium met een neopreen buitenkant. Dit zorgt voor een fijne, comfortabele grip. Ook de zitting voelt prettig. Deze is voorgevormd en voorzien van foam, waardoor je ook bij lange trainingen geen last krijgt van zere je billen.

Via het kantelbare display lees je je trainingsgegevens af. Ook kan je deze koppelen met een draadloze hartslagband. De roeitrainer beschikt over 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en 10 verschillende weerstandniveaus.

Ook deze roeitrainer is inklapbaar en voorzien van transportwieltjes zodat je hem eenvoudig kan opbergen.

Voordelen

Nadelen

Roeitrainer oefeningen

Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke en intensieve roeitraining? In onderstaand filmpje zie je een 20 minuten workout voor beginners. 

Ben je al meer ervaren er klaar voor het stevigere werk? Neem dan eens een kijkje onderstaande HIIT workout.

De beste alternatieven voor een roeitrainer

Wil je graag aan cardio doen, maar twijfel je nog of een roeiapparaat iets voor je is? Geen nood! Er zijn gelukkig nog andere cardio apparaten waarbij je ook je benen en armen kunt trainen, zoals bijvoorbeeld op een crosstrainer of airbike.

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!