Beste power rack voor jouw ultieme home gym!

Laatste update 18 augustus 2023 Marian
Beste power rack

Een power rack is verreweg het meest effectieve en veelzijdige middel, om je optimaal te ondersteunen als je fanatiek met een barbell aan de slag gaat. Het is dan ook naast gewichten en een goede fitnessbank, één van de belangrijkste investeringen in jouw home gym!

Een power rack biedt je namelijk een veilige plek om zonder spotter, te squatten en benchpresses te doen. De beste power racks hebben daarnaast vaak ook een pull-up bar waaraan je je kunt optrekken. En een aantal racks hebben ook extra opties, zoals bijvoorbeeld een power rack met lat pulley of zijn uit te breiden met accessoires, zoals bijvoorbeeld een dip station.

Of je nu een gevorderde of beginnende lifter bent, de veiligheid, stevigheid en veelzijdigheid van een goed power rack is van onschatbare waarde!
Daarom hebben wij grondig onderzoek gedaan en de beste power racks voor je op een rijtje gezet, om je zo op weg te helpen met jouw ultieme home gym!

Power rack ATX

ATX is een bekend en gerenommeerd merk in de fitness industrie. Het staat bekend om zijn goede kwaliteit en degelijkheid. Met de aanschaf van ATX producten koop je dan ook iets waar je heel lang mee vooruit kunt.

ATX maakt fitness apparatuur voor zowel thuis als voor de professioneel gebruik, zoals in sportscholen. Zo vind je binnen de ATX Power Rack lijn dan ook instapmodellen (de 500 serie), een 600 serie welke meer uitbreidingsmogelijkheden heeft en ook wat groter en zwaarder is (en daardoor nog stabieler) en de 700 serie die zelfs ook geschikt is voor professioneel gebruik.

De belastbaarheid van de ATX power racks start vanaf 500 kg in de 500 serie. Hiermee kunnen de meeste mensen dus al prima uit de voeten!

1.

2.

3.

4.

5.

Power Rack

ATX Power Rack Lat Pulley PRX-510

ATX Power Rack PRX-720

ATX Power Rack Lat Pulley PRX-770

Power Lifting Cage Gorilla Sports

Body-Solid Power Rack SPR1000

Beoordeling

(5/5)

(4,7/5)

(5/5)

(4/5)

(4/5)Afmetingen (bxdxh)

119 x 135 x 198

123 x 159 x 215

123 x 178 x 224,5

154,4 x 164 x 214,5

206 x 135 x 229

Binnenmaat halterstang

min. 125 cm

(olympische halterstang nodig)

min. 125 cm (olympische halterstang nodig)

min. 125 cm (olympische halterstang nodig)

min. 125 cm (olympische halterstang nodig)

min. 125 cm (olympische halterstang nodig)

Belastbaarheid Lat Pulley

140 kg

nvt

160 kg

200 kg

nvt

Totale belastbaarheid

500 kg

800 kg

1500 kg

400 kg

450 kg

Frameprofiel (mm)

50 x 50 x 3

70 x 70 x 3

70 x 70 x 3

50 x 50 x 3

76 x 76 x 2

Soort afleghaken

J-hooks

J-hooks

J-hooks

J-hooks

J-hooks

Eigen gewicht

63 kg

148 kg

326 kg

122 kg

175 kg

Ruimte tussen gaten

50 mm

50 mm

50 mm

50 mm

50 mm

Soort safety bars

pin-pipe

flip-down safeties

flip-down safeties

flip-down safeties

flip-down safeties

Rubber op safety bars

Nee

Ja

Ja

Ja

Nee

Rubber op afleghaken

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Uit te breiden met Lat Pulley

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Band Pin optie

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Dipbars incl.

Nee

Nee

Nee

Ja

Nee

Mulitgrip optrekstang

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Fat bar

Nee

Ja

Ja

Nee

Nee

Markering gaten

streepmarkering

nummering

nummering

geen

puntmarkering

Weight plate pins incl.

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Garantie

5 jaar

5 jaar

5 jaar

2 jaar

levenslang

Met dit ATX Power Rack heb je een multifunctioneel en solide power rack voor thuisgebruik. Met zijn hoogte van slechts 195cm, een breedte van 119cm en een diepte van 117 cm is het een ideaal rack als je niet veel ruimte hebt.

Het rack is belastbaar tot 500kg en de lat pulley tot 140kg. Er is zowel boven als onder een kabel, waardoor seated cable row ook mogelijk is in dit rek. De stalen voetsteunen geven je hierbij ook nog eens extra grip en ondersteuning.

De kabels lopen soepel en het gewicht is in te stellen met 30 mm halterschijven.

De multi-grip pull up bar heeft een diameter van 27 mm en zowel een smalle als wijde grip.

Het rek is uit te breiden met verschillende accessoires, zoals bijvoorbeeld een dip bar. Wat ook handig is, is dat dit power rack staanders heeft met gaten op 30 verschillende hoogtes welke zijn voorzien van markeringen, zodat accessoires snel en eenvoudig versteld kunnen worden.

Prijstechnisch gezien heb je met het ATX power rack met Lat Pulley een hele goede koop. Er zijn weinig andere merken power racks die dezelfde kwaliteit, uitgebreide opties en eigenschappen bieden tegen deze prijs.

Geen Lat Pulley nodig? Dan is het power rack ook verkrijgbaar zonder deze optie.

Voordelen

Nadelen

4.7/5

Op zoek naar een stabiel en solide power rack voor thuis of semi-professioneel gebruik? Dan is het ATX Power Rack PRX-720 iets voor jou! Het heeft een robuuste staalconstructie, waardoor het belastbaar is tot 800 kg. Dit rack is de vervanger voor het Heavy Duty HD-2 Power Rack.

Het heeft een hoogte van 215 cm, breedte van 123 cm en diepte van 159 cm.

De multi-grip pull up bar heeft een diameter van 27mm en zowel een smalle als wijde grip. Ook heeft het nog een Fat Bar van 42,5mm.

Het rek is uit te breiden met verschillende accessoires, zoals bijvoorbeeld een dip bar of landmine. Wat ook handig is, is dat dit power rack staanders heeft met gaten op 33 verschillende hoogtes in stapjes van 50 mm. De staanders hebben een lasergegraveerde nummering, zodat accessoires snel en eenvoudig versteld kunnen worden.

Het rack heeft ook gaten voor het bevestigen van bandpinnen, zodat trainen met weerstandsbanden ook mogelijk is. 

Al met al gewoon een heel goed en stevig rack wat met de diverse optionele accessoires volop uitbreidingsmogelijkheden biedt!

Voordelen

Nadelen

5/5

Met dit ATX Power Rack met Lat Pulley inclusief 125kg gewichtstapel heb je de royal class van de ATX Power racks te pakken! Het is een super multifunctioneel en solide power rack voor zowel thuis als professioneel gebruik. 

Het rack biedt door de diepere binnenmaat van 95cm meer bewegingsruimte dan de andere racks van ATX. Ben je voornemens om ook echt binnen het rack te squatten, dan is dat dus ideaal. Met zijn hoogte van 224,5 cm, een breedte van 123 cm en een diepte van 199,5 cm is het een ruim rack waar je wel de nodige ruimte voor moet hebben. Ben je wat beperkter in je ruimte, maar wil je wel graag een Power Rack Lat Pulley met gewichtstapel? Ga dan voor de ATX Power Rack Lat Pulley PRX-650 of ATX Power Rack Lat Pulley PRX-720

Het rack is door zijn afmeting en stalenframe van 70x70x3mm super stabiel en massief. Daardoor is het belastbaar tot maar liefst 1500 kg!

De lat pulley is belastbaar tot 160kg. Er is zowel boven als onder een kabel, waardoor seated cable row ook mogelijk is in dit rek. De stalen voetsteunen met antislip rubber geven je hierbij ook nog eens extra grip en ondersteuning. Door de verchroomde geleidestangen, kunstof glijlagers en kogelgelagerde katrollen, loopt de kabel soepel, zonder hapering of schokken.

De gewichtstapel van het cable station gaat tot 125kg en is in stapjes van 5kg in te stellen. Wil je kleinere stappen maken, dan zijn er nog apart 1,25 kg add-on gewichtjes verkrijgbaar.

En waar ook nog aan gedacht is zijn inklapbare en in hoogte verstelbare beenrollen om je bovenbenen onder te klemmen als je op een bankje zit en een zware lat pulley doet. Ideaal! En draai je jezelf om op het bankje (dus met je rug richting de beenrollen), dan kan je je voeten tussen de beenrol en het bankje klemmen en hier ook de Hammer Curl mee doen! 

De multi-grip pull up bar heeft een diameter van 27mm en zowel een smalle als wijde grip en een Fat Bar van 42,5mm.

Het rack is uit te breiden met verschillende accessoires, zoals bijvoorbeeld een dip bar en landmine. Wat ook handig is, is dat dit power rack staanders heeft met gaten op 35 verschillende hoogtes welke zijn voorzien van lasergegraveerde nummering, zodat accessoires snel en eenvoudig versteld kunnen worden.

Het rack heeft ook gaten voor het bevestigen van bandpinnen, zodat trainen met weerstandsbanden ook mogelijk is.

Dit is met recht het meest complete, stabiele, comfortabele en royale Power Rack met Lat Pulley voor thuis! Het is dan ook duurder dan de andere racks, maar het is het naar onze mening iedere euro dubbel en dwars waard. Zelf hebben wij dit rack thuis in onze home gym staan en hebben er nog geen minuut spijt van. Het is een verademing om met zo’n stabiel en comfortabel rack te kunnen trainen en de katrollen lopen nog soepeler dan die bij de sportschool!

Heb je de ruimte en het budget om dit power rack aan te schaffen, dan heb je daar je leven lang plezier van. Inclusief alle accessoires kan je een er een complete home gym van maken, waardoor een sportschool abonnement misschien wel overbodig wordt. 

Voordelen

Nadelen

4/5

Deze zeer complete Power Lifting Cage van het merk Gorilla Sports is standaard voorzien van een optrekstang, dipsteunen, 4 verstelbare haltersteunen, safety spotters, een lat pulley stang, een korte stang, 2 veersluitingen en kabels zowel boven als onder.

Met de belastbaarheid van de diverse accessoires van dit rek zit het wel goed. Zo zijn de dipbars belastbaar tot 130 kg per stuk. De optrekstang tot 250 kg en de kabel tot 200 kg. De haltersteunen kunnen een gewicht van 150 kg per steun aan.

Met zijn hoogte van 215 cm, een breedte van 155 cm en een diepte van 164 cm is het een ruim rack.

Mocht je de seated cable row willen doen, dan is dat mogelijk in dit rack. Voetsteunen om je echt goed schrap te kunnen zetten ontbreken wel helaas.
Het rack heeft geen mogelijkheid om bandpinnen te bevestigen om zo het trainen met weerstandsbanden mogelijk te maken.

Voordelen

Nadelen

Body-Solid is een bekend Amerikaans merk in de fitnessindustrie en richt zich sinds 1989 op het fabriceren van krachtapparatuur.

Het Body-Solid Power Rack SPR1000 is een zeer stabiel power rack met een maximaal belastbare capaciteit van 450kg. 

Het rack is met een hoogte van 229cm het hoogste rack in deze top 6. De diepte is 135cm en de lengte 206 cm.

Het heeft een geïntegreerde chin-up bar, maar helaas geen multi-grip optrekstang. Deze is wel als accessoire verkrijgbaar.

Verder biedt de monkey bar attachment de mogelijkheid om meerdere racks met elkaar te verbinden. Ook kan je hiermee het rack koppelen aan een van de Body-Solid Hexagon Rig Systemen, waardoor je een eigen functional gym kan creëren.

Voordelen

Nadelen

Hoe kies ik het beste power rack voor mijn home gym?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Daarom hebben we een aantal belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen, hieronder voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel ruimte heb je?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen om gericht op zoek te kunnen gaan naar een power rack.

Bedenk hoeveel ruimte je hebt voor een power rack en welke oefeningen je hierin wil doen. Heb je bijvoorbeeld nog genoeg ruimte om je power rack heen, zodat je gewichten makkelijk kunt wisselen en er een fitnessbank in kwijt kunt voor benchpresses?

De breedte en diepte van het power rack

Voorbeeld afmeting power rack

De breedte van de meeste power racks variëren tussen de 120-130 cm, daar zit dus niet heel veel verschil tussen. Dit is ook minder belangrijk, omdat je halterstang de uiteindelijk benodigde ruimte bepaalt. 

Heb je bijvoorbeeld een Olympische halterstang, dan is deze 220cm lang en heb je dus een ruimte nodig van minimaal 3 meter breed. Zo kan je nog eenvoudig halterschijven wisselen en heb je wat speling mocht je een keer een beetje uit balans raken.

Wat wel belangrijk is, als je al een halterstang hebt maar geen van Olympisch formaat, dat deze er op let dat deze wel in de afleghaken past en je stang dus niet te kort is. Stem de keuze van breedte van het power rack dan hier op af.

De diepte van het power rack varieert per rack en merk. Kijk vooral naar de ruimte die je hebt tussen de staanders. Hoe meer ruimte hiertussen, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt bij bijvoorbeeld het uitstappen bij het squatten.

Heb je niet zoveel ruimte, dan zou je ook voor een inklapbare variant kunnen kiezen, zoals de ATX Folding Wall Rack FBR-750

Wat is je budget voor een power rack?

Ok, om maar meteen met de deur in huis te vallen, een power rack is niet goedkoop. De prijs begint ongeveer vanaf €300,- voor een instapmodel tot €1500,- voor een top-end product. Maar waar zit dan dit prijsverschil in?

De prijs van een power rack is afhankelijk van de volgende factoren:

  1. Het merk
  2. De opties en accessoires die je erbij krijgt
  3. De kwaliteit 
  4. De belastbaarheid
  5. De hoeveelheid metaal

De prijs van een power rack is vaak zonder of met maar een beperkt aantal accessoires. Het voordeel hiervan is weer dat je niet alles in 1 keer hoeft te kopen en de accessoires geleidelijk aan kunt schaffen, als je wil.

Dus bedenk wat je budget is en wat je daarvoor minimaal nodig hebt qua power rack en accessoires om direct lekker te kunnen trainen. Is je budget en ruimte beperkt? Dan is een squatrack mogelijk een goede optie voor je. 

Daarnaast is het zo dat een kwalitatief goed power rack zijn waarde wel min of meer behoud. Naast het plezier wat je ervan hebt is het dus ook een waarde vaste investering!

Ga voor een stabiel en duurzaam power rack

Er is één hele belangrijke tip die ik je wil meegeven:

bespaar niet op de kwaliteit van je power rack!

Om veilig te kunnen trainen heb je een stabiel en duurzaam power rack nodig. Een goedkoop rack is vaak gemaakt van dunner metaal, waardoor het minder lang meegaat en vaak niet veilig en stabiel is.

Daardoor kan het gaan wiebelen als je bezig bent met zware lifts en pull-ups, wat gevaarlijk is en ook niet fijn voelt!

Kies dus voor een zwaar power rack dat een hoge belastbaarheid heeft. En wat meer aan kan dan je huidige trainingsniveau. Je zult zien dat je namelijk snel progressie boekt, zeker als je net start.

Kan het power rack uitgebreid worden met accessoires?

Dit is een belangrijk punt om te checken, omdat je op enig moment zeker de behoefte krijgt om meer diversiteit aan je training toe te voegen. Geloof me maar!

Natuurlijk is het helemaal prima om de dingen waarvan je nu nog denkt dat je ze niet nodig hebt of niet zal gebruiken, niet aan te schaffen. Maar hoe fijn is het dat tegen die tijd dat je tot een ander inzicht komt, je simpel een accessoire toe kunt voegen. Zoals bijvoorbeeld een dip bar of lat pulley zonder een geheel nieuw power rack te kopen?

Zorg er dus voor dat je een power rack koopt dat past bij je (toekomstige) behoeftes.

Welke accessoires zijn er voor een power rack?

Er zijn diverse accessoires en uitbreidingsmogelijkheden te koop voor power racks. Hiermee kan je jouw training veelzijdiger maken en je power rack uitbouwen tot een echte complete home gym. De meest voorkomende hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Een goede (verstelbare) fitnessbank maakt het ook mogelijk om te bankdrukken in je power rack.

Lat pulley/ cable station

Door een cable station aan je power rack toe te voegen, kan je alle kabel oefeningen waaronder een lat pull down of seated row doen.

Het voordeel ten opzichte van een los cable station is dat dit minder ruimte in beslag neemt. Er zijn twee verschillende soorten:

Lat Pulley ATX
Lat pulley met loading pin

Zo is er een lat pulley met een loading pin, oftewel een waar je halterschijven aan kunt hangen. Voordeel hiervan is dat je zelf de stapjes in gewicht kunt bepalen (mits je daar ook voldoende halterschijven voor hebt). Nadeel van deze variant is dat het net iets minder soepel loopt dan een lat pulley met gewichtstapel. 

Lat pulley met gewichtstapel

Een groot voordeel van een lat pulley met een gewichtstapel, is dat je snel van gewicht kunt wisselen door het versteken van de pin en deze ook soepel loopt. 

Nadeel is dan weer de prijs, maar daar krijg je dan ook wel weer, naast een cable station een stapel gewichten bij.

Dip Bar

Met een dip bar kan je dippen, waarmee je voornamelijk je triceps traint.

Deze dip bars kun je aan de staanders van het power rack bevestigen, op de door jou gewenste hoogte. De breedte van het power rack bepaalt dan ook meteen de breedte van je dip station.

 

T-Bar Row/ Core trainer

T Bar Row
Core trainer incl. T-Bar row

De core trainer kun je bevestigen aan de staander van het power rack. In de buis van de coretrainer kan je je halterstang bevestigen en daar de T-Bar Row aan doen. Zo kan je compoundoefeningen zoals T-Bar Rows doen, of andere core trainingen.

Power rack oefeningen

Een power rack maakt een complete work-out mogelijk, zonder dat je daar iemand voor nodig hebt als spotter. In onderstaand filmpje zie je exact hoe je veilig alleen kunt squatten in een power rack.

Vooral voor de zware compound oefeningen, zoals squats, front-squats, bankdrukken, pull-ups, chin-ups en dips is een power rack ideaal! 

Hoe je deze oefeningen en nog een aantal andere oefeningen uitvoert in een power rack zie je in onderstaande video.

Conclusie:

Overweeg je om thuis te gaan trainen dan is een Power Rack een van de beste keuzes die je kunt maken. Er zijn veel verschillende merken op de markt. Wil je serieus aan de slag, investeer dan in een stevig en stabiel rack, zoals het ATX Power Rack PRX 770. Dit Power Rack biedt alles wat je nodig hebt en ooit nodig zal hebben. Voeg daar nog optioneel een Lat Pulley aan toe en je sportschool abonnement is overbodig! 

Heb je niet genoeg ruimte voor dit rack, kies dan uit een van de andere ATX Power Racks.
ATX (voorheen Barbarian) biedt enorm veel kwaliteit tegen een eerlijke prijs.

Met een power rack van Gorilla Sports en Body Solid ben je natuurlijk ook goed af. Al vinden wij deze persoonlijk wel wat prijzig in verhouding tot wat je krijgt.

Op zoek naar meer sportgear?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!