Beste multivitamine 2023

Laatste update 10 maart 2024 Marian
beste_multivitamine

Multivitamine pillen zijn één van de meest gebruikte supplementen in Nederland, van jong tot oud. Als je op zoek bent naar multivitamine, zul je merken dat het aanbod vrij groot is. Daarnaast valt er ook nog onderscheid te maken in multivitamine voor specifieke groepen, zoals mannen, vrouwen en kinderen. Wellicht vraag je je af welke variant nu de beste multivitamine is? Om hier antwoord op te krijgen, kun je het beste even verder lezen. Want in dit artikel vertellen wij je er alles over én hebben we per categorie de volgens ons beste multivitamine voor je op een rij gezet.

Inhoud verberg

Top 3 beste multivitamine vrouw

We beginnen met de categorie top 3 beste multivitamine voor vrouwen

1. Multi dag & nacht vrouw – Vitakruid

Deze multivitamine bevat alle soorten vitaminen en mineralen die je verwacht bij een goede multivitamine voor vrouwen. Deze multivitamine pillen zijn hiernaast ook afgestemd op het bioritme: er is een speciale tablet voor overdag en voor tijdens de nacht.

In 1 potje zitten 60 tabletten, 30 voor overdag en 30 voor ‘s nachts

Voordelen

Nadelen

2. Multi vitaal – Flinndal

Multi vitaal is samengesteld uit maar liefst 12 verschillende vitaminen en diverse mineralen en is een hoog gedoseerde multivitamine, vooral geschikt bij energietekort en voor 50+’ers.

Deze tabletten zitten in een zak van 30 of 90 tabletten.

Voordelen

Nadelen

3. Multi vrouw – Essential Organics

Multi vrouw is een multivitamine die uitermate geschikt is voor vrouwen. Zo zijn er extra vitaminen en mineralen ten behoeve van het haar, de nagels en het ijzergehalte toegevoegd.

Daarnaast zijn er groente- en fruitextracten aanwezig in deze multivitamine, voor het stimuleren van de opname in het lichaam. Beschikbaar in een potje met 60 of 120 capsules.

Voordelen

Nadelen

Top 4 beste multivitamine man

Ook voor mannen hebben wij de beste multivitamine op een rij gezet.

1. Multi dag & nacht man – Vitakruid

Vitakruid heeft ook een speciale multivitamine voor mannen, samengesteld uit vitaminen en mineralen in de juiste dosering voor mannen. Deze multivitamine pillen zijn, net als bij de vrouwen variant, ook afgestemd op het bioritme: één tablet voor overdag en één voor ‘s nachts.

In 1 potje zitten 60 tabletten, 30 voor overdag en 30 voor in de nacht.

Voordelen

Nadelen

2. Multi man forte puur – Essential Organics

Deze multivitamine biedt uitstekende ondersteuning aan het mannelijk lichaam! Het bevat naast diverse vitaminen en mineralen ook veel antioxidanten en geen toegevoegde suikers of andere onnodige hulpstoffen.

Deze multivitamine is leverbaar per 60 of 120 capsules.

Voordelen

Nadelen

3. Multivitamine – Nutribites

Deze multivitamine bevat onder andere 13 belangrijke vitamines en 7 verschillende mineralen. Daarbij is waar mogelijk gekozen voor de biologische actieve variant van de mineralen en vitamines.

De capsules zitten in een potje van 60 stuks.

Voordelen

Nadelen

4. Opti-men – Optimum Nutrition

Deze multivitamine is perfect voor mannen met een zeer actieve levensstijl! Het bevat naast diverse vitaminen en mineralen ook aminozuren en diverse andere natuurlijke ingrediënten zoals groene thee en gemberextracten.

Beschikbaar in een pot van 90 of 180 tabletten.

Voordelen

Nadelen

Top 3 beste multivitamine kind

Doordat kinderen in de groei zijn, heeft hun lichaam andere stoffen en hoeveelheden van stoffen nodig in vergelijking met het lichaam van een volwassene. Dit zijn volgens ons de beste multivitamine supplementen voor kinderen:

1. Elke dag junior – Vitals

Een complete multivitamine voor kinderen in de vorm van een kauwtablet met een voor kinderen prettige smaak. Het bevat enkel zoetstoffen van natuurlijke oorsprong.

Verkrijgbaar in een potje van 30 of 90 stuks.

Voordelen

Nadelen

2. Teener multi – Optica

Deze multivitamine is uitermate geschikt voor tieners en heeft een focus op vitamine B en C. Gericht op het optimaliseren van het concentratievermogen en de leerprestaties van tieners.

De capsules zijn extra klein en Teener multi is verkrijgbaar in een verpakking van 60 of 120 stuks.

Voordelen

Nadelen

3. Multi junior – Flinndal

Multi junior heeft een samenstelling die speciaal afgestemd is op kinderen t/m 13 jaar. De kauwtabletten hebben een aangename sinaasappel/banaansmaak en deze multivitamine is verkrijgbaar in een zak met 30 of 90 kauwtabletten.

Voordelen

Nadelen

Top 4 beste multivitamine sporters

Wanneer je veel sport, heeft je lichaam ook andere hoeveelheden van bepaalde vitaminen en mineralen nodig. Daarom hieronder ook onze favoriete soorten multivitamine voor fanatieke sporters.

1. Multivit – XXL Nutrition

In deze multivitamine pillen zijn bepaalde bestanddelen extra hoog gedoseerd, exact afgestemd op de behoeften van het lichaam van sporters. De tabletten zitten in een pot van 120 stuks.

Voordelen

Nadelen

2. Animal Pak – Universal

Animal Pak is meer dan een ‘normale’ multivitamine. Dit is een supplement dat verschillende extra bestanddelen bevat, waar het lichaam bij veel trainen behoefte aan heeft. Zo bevat Animal Pak naast hoge doseringen van bepaalde vitaminen en mineralen ook diverse enzymen, aminozuren en extracten.

Animal Pak bevat ‘packs’ met hierin een combinatie aan tabletten en is verkrijgbaar in een pot van 30 of 44 doseringen.

Voordelen

Nadelen

3. Natural multi – Power Supplements

Ook Natural multi is een uitstekende keuze als je veel sport. Dit supplement is samengesteld vanuit enkel natuurlijke vitamines en is door het gebruik van olijfolie in de capsule gemakkelijk op te nemen in het lichaam.

In één potje Natural multi zitten 90 capsules.

Voordelen

Nadelen

4. Multi men & multi women – Body & Fit

Een multivitamine die we nog even speciaal willen vermelden is multi men/women van Body & Fit. Dit is een zeer volledige multivitamine, zowel beschikbaar in een variant speciaal voor mannen als een variant speciaal voor vrouwen.

Multi men/women is met name geschikt voor personen met een actieve levensstijl en bevat naast vitaminen en mineralen een brede variatie aan enzymen, superfood bestanddelen en antioxidanten.

Verkrijgbaar in een verpakking met 30 of 60 stuks.

Voordelen

Nadelen

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een supplement dat meerdere vitamines en mineralen bevat. Dit type supplement kan een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om gezond te blijven.

De vitamines die in multivitamines kunnen worden opgenomen, zijn onder meer:

· Vitamine A (retinol)
· Vitamine B1 (thiamine)
· Vitamine B2 (riboflavine)
· Vitamine B3 (niacine)
· Vitamine B5 (pantotheenzuur)
· Vitamine B6 (pyridoxine)
· Vitamine B7 (biotine)
· Vitamine B9 (foliumzuur)
· Vitamine B12 (cobalamine)
· Vitamine C (ascorbinezuur)
· Vitamine D (calciferol)
· Vitamine E (tocoferol)
· Vitamine K (fytomenadion)

Naast deze vitamines kunnen multivitamines ook andere voedingsstoffen bevatten, zoals mineralen en antioxidanten. Het exacte gehalte van elke vitamine in een multivitamine kan variëren, afhankelijk van het merk en de formule.

De voordelen van multivitamines

Multivitamines kunnen verschillende voordelen bieden, zoals:

 • Aanvulling van tekorten:
  Een multivitamine kan helpen om tekorten aan bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Dit is met name nuttig voor mensen die een beperkt dieet volgen of moeite hebben om voldoende voedingsstoffen uit hun voeding te halen.
 • Verbeterde immuunfunctie:
  Verschillende vitamines en mineralen in multivitamines, zoals vitamine C, D en zink, kunnen de immuunfunctie verbeteren en helpen bij het voorkomen van ziektes.
 • Gezonde botten:
  Multivitamines bevatten vaak calcium en vitamine D, die beide belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten.
 • Verhoogde energie: Sommige multivitamines bevatten B-vitamines, die kunnen helpen bij het omzetten van voedsel in energie. Het innemen van een multivitamine kan dus leiden tot een verhoogd energieniveau.

Wat is het verschil tussen goedkope en duurdere multivitamines?

Het belangrijkste verschil tussen dure en goedkope multivitaminen is de kwaliteit en hoeveelheid van de ingrediënten. Duurdere multivitaminen hebben vaak hogere kwaliteitsingrediënten en meer ingrediënten dan goedkopere alternatieven.

Goedkopere multivitaminen bevatten vaak minder ingrediënten en soms zijn deze ingrediënten van lagere kwaliteit. Dit kan leiden tot een lagere biologische beschikbaarheid en absorptie van de voedingsstoffen door het lichaam.

Aan de andere kant bevatten duurdere multivitaminen vaak hoogwaardige ingrediënten die beter worden opgenomen door het lichaam en daarom effectiever zijn. Deze multivitaminen kunnen ook hogere doseringen van essentiële voedingsstoffen bevatten, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat duurdere multivitaminen niet altijd beter zijn dan goedkopere opties. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst en de hoeveelheden van de voedingsstoffen te bekijken en ervoor te zorgen dat het product geschikt is voor uw individuele gezondheidsbehoeften.

In het algemeen is het het beste om te kiezen voor multivitaminen van gerenommeerde merken met een goede reputatie. Uiteraard is het ook belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen.

Waar moet je op letten bij het kopen van multivitamines?

Bij het kopen van een multivitamine supplement zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

Ingrediënten

Controleer de lijst met ingrediënten om ervoor te zorgen dat het supplement de vitaminen en mineralen bevat die je nodig hebt. Let op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en vermijd hoge doses van bepaalde voedingsstoffen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Kwaliteit

Kies voor een supplement van hoge kwaliteit van een gerenommeerd merk en controleer of het is geproduceerd in overeenstemming met goede productiepraktijken (GMP). Dit zorgt ervoor dat het supplement veilig is en dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn.

Vorm van het supplement

Multivitamines zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, gummies, poeders en vloeistoffen. Kies de vorm die het beste bij je past en die je gemakkelijk kunt innemen.

Jouw specifieke behoeften

Overweeg of je specifieke behoeften hebt, zoals zwangerschap, veganisme of een allergie voor bepaalde ingrediënten. Kies in dat geval een supplement dat is aangepast aan jouw behoeften.

Prijs

Multivitamines variëren sterk in prijs, dus overweeg hoeveel je bereid bent te betalen. Houd er rekening mee dat duurdere supplementen niet noodzakelijkerwijs beter zijn dan goedkopere opties.

Wat zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen voor vrouwen?

Vrouwen hebben over het algemeen dezelfde vitamines en mineralen nodig als mannen, maar er zijn enkele vitamines die specifiek belangrijk zijn voor de gezondheid van vrouwen. Hieronder staan de belangrijkste mineralen en vitamines voor vrouwen:

 • Vitamine D
  Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en de gezondheid van botten, maar het speelt ook een rol bij het reguleren van de stemming en het immuunsysteem. Vrouwen hebben een hoger risico op een vitamine D-tekort, vooral als ze weinig blootstelling hebben aan de zon, wat de belangrijkste bron van vitamine D is.
 • Foliumzuur
  Foliumzuur is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van weefsels en cellen. Het is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, omdat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus.
 • Vitamine B12
  Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het zenuwstelsel. Vrouwen die geen vlees eten, hebben een hoger risico op een vitamine B12-tekort.
 • Vitamine A
  Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van de huid, ogen en immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij de groei en ontwikkeling van cellen en weefsels.
 • Vitamine E
  Vitamine E is een antioxidant die de gezondheid van de huid en het hart ondersteunt. Het speelt ook een rol bij de regeling van de hormonen en de vruchtbaarheid.
 • Calcium
  Calcium is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en tanden. Het is
  ook belangrijk voor de spierfunctie en het zenuwstelsel. Vrouwen hebben een
  hogere behoefte aan calcium dan mannen, vooral na de menopauze.
 • IJzer
  IJzer is essentieel voor de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. Vrouwen hebben een hogere behoefte aan ijzer dan mannen vanwege menstruatie en zwangerschap.
 • Magnesium
  Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, inclusief de ondersteuning van de spier- en zenuwfunctie, de regulatie van de bloedsuikerspiegel en de ondersteuning van de gezondheid van de botten.
 • Zink
  Zink is essentieel voor de groei en ontwikkeling van cellen en weefsels, en ondersteunt ook het immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij de regulatie van de hormonen en het behoud van gezonde huid, haar en nagels.
 • Selenium
  Selenium is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het ondersteunt ook de gezondheid van de schildklier en het immuunsysteem.

Hoewel deze vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor vrouwen, is het daarnaast nog steeds
belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te hebben dat alle voedingsstoffen
bevat die het lichaam nodig heeft.

Wat zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen voor mannen?

Er zijn verschillende vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor mannen. Hieronder volgen de belangrijkste.

 • Vitamine D
  Belangrijk voor de botgezondheid, het immuunsysteem en het reguleren van hormonen.
 • Vitamine C
  Een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt, helpt bij wondgenezing en de opname van ijzer uit voedsel bevordert.
 • Vitamine B12
  Belangrijk voor het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en de DNA-synthese.
 • Magnesium
  Speelt een rol bij de spier- en zenuwfunctie, de bloeddrukregulatie en de botgezondheid.
 • Zink
  Belangrijk voor de immuunfunctie, de vruchtbaarheid en het testosteronniveau.
 • IJzer
  Nodig voor de aanmaak van hemoglobine, dat zuurstof door het lichaam transporteert.
 • Vitamine K
  Speelt een rol bij de bloedstolling en de botgezondheid.
 • Vitamine E
  Een antioxidant die helpt bij het beschermen van de cellen tegen beschadiging.

Hoewel deze vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor mannen, is het nog steeds
belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te hebben dat alle voedingsstoffen
bevat die het lichaam nodig heeft.

Wat zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen voor kinderen?

Kinderen hebben verschillende vitaminen en mineralen nodig om gezond te groeien en zich goed te ontwikkelen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste:

 • Vitamine A
  Belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde ogen en het immuunsysteem.

 • Vitamine C
  Een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van ijzer uit voedsel.

 • Vitamine D
  Nodig voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden.

 • Vitamine E
  Een antioxidant die helpt bij het beschermen van de cellen tegen beschadiging.

 • Vitamine K
  Nodig voor de bloedstolling en de botgezondheid.

 • Calcium
  Belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.
 • IJzer
  Nodig voor de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede.

 • Zink
  Nodig voor de groei en ontwikkeling, evenals de immuunfunctie.

 • Foliumzuur
  Belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

 • Jodium
  Nodig voor de ontwikkeling van een gezonde schildklier.

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond en uitgebalanceerd dieet de beste
manier is om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je je
zorgen maakt over de voedingsinname van jouw kind, kan je het beste contact
opnemen met een diëtist of arts voor advies.

Welke symptomen kan je hebben bij een vitaminetekort?

Tekenen van vitaminetekort kunnen variëren afhankelijk van welke vitamine ontbreekt en hoe ernstig het tekort is. Hieronder staan enkele veelvoorkomende tekenen van vitaminetekort.

 • Vermoeidheid
  Als je vaak moe bent, kan dit wijzen op een tekort aan vitamine B12, vitamine D of ijzer.

 • Spierzwakte
  Een gebrek aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine B1, vitamine B12 en vitamine D, kan leiden tot spierzwakte.

 • Haaruitval
  Een tekort aan vitamine D, vitamine E of zink kan bijdragen aan haaruitval.

 • Bleke huid
  Een tekort aan ijzer of vitamine B12 kan leiden tot een bleke huid.
  5. Botpijn: Een gebrek aan vitamine D, vitamine K of calcium kan leiden tot botpijn en een verhoogd risico op osteoporose.

 • Veranderingen in de stemming
  Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot stemmingswisselingen en depressie.

 • Problemen met het gezichtsvermogen
  Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid of een verminderd gezichtsvermogen.

Veelgestelde vragen

Met behulp van dit artikel hebben we geprobeerd om je zoveel mogelijk informatie en tips te geven met betrekking tot afvalpillen. Ben je toch nog met een prangende vraag blijven zitten, die in dit artikel nog niet aan bod is gekomen? Wellicht vind je deze vraag terug tussen de onderstaande veel gestelde vragen over afslankpillen.

 Zo niet? Laat dan een berichtje achter onderaan deze pagina.

Multivitaminen zijn geen vervanging voor een gezond dieet, maar ze kunnen wel dienen als aanvulling op voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in je voeding. Hoewel het ideaal is om alle benodigde voedingsstoffen uit je dieet te halen, kan het soms lastig zijn om alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Multivitaminen kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen en een evenwichtige voeding te ondersteunen.

Over het algemeen zijn multivitaminen veilig voor de meeste mensen, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen. Het innemen van extreem hoge doses van bepaalde vitaminen en mineralen kan schadelijk zijn. Bijvoorbeeld, te veel vitamine A kan toxisch zijn voor het lichaam. Het is verstandig om de aanbevolen doseringen op de verpakking te volgen en eventueel advies in te winnen bij een arts of diëtist als je twijfels hebt.

Hoewel multivitaminen over het algemeen veilig zijn, zijn er bepaalde groepen mensen die voorzichtiger moeten zijn bij het nemen van supplementen. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, oudere volwassenen en mensen met bepaalde medische aandoeningen moeten mogelijk extra voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze multivitaminen gaan gebruiken.

Op zoek naar meer supplementen?

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!