De beste hometrainer voor thuis!

Laatste update 22 juli 2021 Marian
beste hometrainer

De beste hometrainer vinden is lastiger dan het lijkt. Breng maar eens een bezoekje aan Google en tik ‘hometrainer kopen’ in – alleen al deze zoekterm levert ruim tweehonderdduizend hits op! Gelukkig hoef je al die pagina’s vol zoekresultaten niet zelf uit te pluizen – wij hebben de populairste hometrainers van dit moment namelijk al voor je getest. 

Ook vertellen we je wat de voor- en nadelen van een hometrainer zijn en leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hometrainer. Ben je toch nog niet helemaal overtuigd van de hometrainer? Dan geven we je onderaan dit artikel nog een aantal alternatieven voor een hometrainer mee. 

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll dan snel naar beneden voor de top 6 beste hometrainers!

Je hebt de term ‘hometrainer’ vast al eens gehoord, maar wat is dit nu eigenlijk precies? Een hometrainer is een fitnessapparaat bestaande uit een stuur, een zadel en trappers waar je, je raadt het al, een fietsbeweging op maakt. De trappers bewegen alleen als jij beweegt, net zoals op een echte fiets. Hierdoor is de hometrainer erg eenvoudig en intuïtief in gebruik. De hometrainer is dus ook geschikt voor beginnende sporters! 

Wat zijn de voordelen van een hometrainer?

  • Wil je graag een paar kilootjes kwijtraken? In dat geval is een hometrainer een uitstekende keuze. Door een langere tijd op een gematigd tempo te fietsen, zorg je ervoor dat je lichaam overgaat tot vetverbranding. Op deze manier kun je tussen de 400 en 600 calorieën per uur verbranden. Al dat gefiets zorgt er ook nog eens voor dat je uithoudingsvermogen steeds beter wordt.

  • Een hometrainer traint echter niet alleen je uithoudingsvermogen, maar zet ook je spieren aan het werk. De hometrainer neemt grote spiergroepen onder handen, waaronder de quadriceps, hamstrings, kuitspieren en bilspieren. 

  • Een hometrainer zorgt ervoor dat je gewrichten nauwelijks worden belast. Hierdoor is de kans klein dat je een blessure oploopt. De hometrainer is hierdoor erg geschikt voor ouderen en revalidatie.

Wat zijn de nadelen van een hometrainer?

  • Een nadeel van de hometrainer is dat dit fitnessapparaat zich vooral richt op het onderlichaam. Als je voornamelijk je core en je armspieren onder handen wilt nemen, is een hometrainer dus niet zo’n geschikte keuze.
     
  • Een hometrainer kan voor sommigen wat eentonig aanvoelen. Je maakt immers telkens dezelfde beweging! Gelukkig kun je wel wat variatie aanbrengen door gebruik te maken van een fitnessprogramma. In zo’n programma worden verschillende tempo’s en weerstanden met elkaar afgewisseld. Een groot deel van de hometrainers wordt geleverd met een breed scala aan voorgeprogrammeerde fitnessprogramma’s. Zo kun je eindeloos variëren!

Een hometrainer kopen - waar moet je op letten?

Overweeg je om een hometrainer te kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kan letten. We sommen ze hieronder voor je op.

Het gewicht van de hometrainer

In de specificaties van een hometrainer staat altijd vermeld hoe zwaar de hometrainer is. Wat is nu de beste keuze, een lichte of een wat zwaardere hometrainer? Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Beiden typen hometrainers hebben namelijk hun eigen voor- en nadelen.

  • Een lichte hometrainer (<20 kilogram) heeft als voordeel dat je deze eenvoudig en snel kunt verplaatsen. Dat is vooral handig als je geen vaste plek voor je hometrainer hebt en hem telkens na het sporten zal moeten opbergen. Hier staat tegenover dat lichte hometrainers vaak minder stevig zijn en gammel of wiebelig kunnen aanvoelen.
  • Een zwaardere hometrainer (>20 kilogram) is misschien wat lastiger om te verplaatsen, maar is wel een stuk robuuster. Hierdoor staat de hometrainer steviger op de grond en heb je geen last van gewiebel. Dat zorgt niet alleen voor een extra stukje comfort, maar is ook van groot belang voor de veiligheid. Ook zijn zwaardere hometrainers doorgaans gemaakt van duurzame materialen, zoals staal. Hierdoor gaat je hometrainer langer mee. Wil je graag een stevige, duurzame hometrainer, maar wil je hem ook makkelijk kunnen verplaatsen? Kies dan voor een zwaardere hometrainer met wieltjes.

Het gewicht van het vliegwiel

Eén van de belangrijkste onderdelen van een hometrainer is het vliegwiel. Het is belangrijk om op het gewicht van dit wiel te letten: hoe lichter het wiel, hoe minder vloeiend de trapbeweging. Kies daarom, indien mogelijk, voor een vliegwiel van minimaal 4 kilogram. 

Het comfort van het zadel

Tijdens het trainen op de hometrainer zit je constant op het zadel. Het is dan ook belangrijk dat dit zadel lekker zit! Kies daarom voor een zacht zadel dat voldoende steun biedt. Ook is het belangrijk om voor een hometrainer te kiezen waarvan het zadel versteld kan worden. Iedereen heeft immers een ander lichaam met andere verhoudingen!

Het scherm

Ook het scherm is natuurlijk van belang. We raden je aan om voor een verlicht scherm te kiezen, zodat je het scherm ook goed kan zien als er licht op schijnt of als het donker is. Houd er ook rekening mee dat een groot scherm comfortabeler is voor je nek en je ogen. Ga ook bij jezelf na wat voor gegevens je het liefst op je scherm zou willen zien. Vind je het alleen belangrijk om de tijd en het aantal verbrande calorieën te zien, of wil je bijvoorbeeld ook je hartslag in de gaten te houden?

Top 6 beste hometrainers

Lijkt een hometrainer je wel wat? Wij hebben een aantal modellen aan een hometrainer test onderworpen. Het resultaat zie je hieronder in de top 6 beste hometrainers, onderverdeeld in 3 categorieën: beste hometrainer voor thuis, beste opvouwbare home trainer en beste goedkope hometrainer. 

Beste hometrainer voor thuis

1. Fitbike Ride 6 iPlus

4.5/5
beste hometrainer fitbike ride 6iplus

Dat een fijn fitnessapparaat niet veel ruimte in beslag hoeft te nemen, bewijst de Fitbike Ride 6 iPlus. Met de compacte afmetingen van 104 x 59 x 139 centimeter neemt deze hometrainer amper ruimte in beslag. Perfect voor als je klein woont of geen aparte home gym hebt!

Dankzij de wieltjes kun je deze hometrainer na gebruik eenvoudig en snel opbergen. Dit is echter niet het enige wat deze hometrainer zo bijzonder maakt. Zo beschikt de Fitbike Ride 6 iPlus over maar liefst 16 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, zodat je lekker veel kunt afwisselen!

Om extra vetverbranding te stimuleren, kun je zelfs gebruikmaken van een speciaal hartslagprogramma. Dat is echter niet het enige. Doordat je het zadel van de Fitbike Ride 6 iPlus zowel horizontaal als verticaal kan verstellen, kan iedereen van deze hometrainer gebruikmaken. 

Daar komt nog eens bij dat deze hometrainer nagenoeg geen geluid maakt. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over je huisgenoten of je buren, en kun je volledig op je gemak trainen! Ten slotte is het ook nog eens mogelijk om je smartphone of tablet aan deze hometrainer te koppelen. 

Het enige nadeel van deze hometrainer is dat deze niet draadloos is. Je hebt dus altijd een stopcontact nodig. Maar goed als dat het enige minpunt is, snappen wij wel waarom deze Fitbike altijd uitverkocht is! 

Voordelen

Nadelen

hometrainer

Ook de Fitbike Ride 5, het kleine broertje van de Ride 6 iPlus, mag niet in dit rijtje ontbreken. De Fitbike Ride 5 is een paar centimeter groter de Ride 6 iPlus, maar laat dat je niet afschrikken: de Ride 5 is nog steeds lekker compact. Ondanks de iets grotere afmetingen is de Ride 5 zelfs ietsje lichter dan zijn grote broer! 

Bovendien biedt de Ride 5 geen 16 maar maar liefst 19 voorgeprogrammeerde programma’s. Betekent dat dat de Ride 5 per definitie een betere keuze is dan de Ride 6 iPlus? Niet persé. Bij de Ride 5 is het, in tegenstelling tot de Ride 6 iPlus, namelijk niet mogelijk om verbinding te maken met een smartphone of tablet. Hier staat wel tegenover dat de Ride 5 ongeveer €150 goedkoper is (afhankelijk van de aanbieder). 

Welke hometrainer je het best kunt kiezen, is dus afhankelijk van je behoeften en je budget.

Voordelen

Nadelen

3. Virtufit HTR 2.0

4.5/5
beste hometrainer virtufit HTR 2.0

‘Goedkoop is duurkoop,’ wordt wel eens gezegd. Dat dit gezegde niet altijd opgaat, bewijst de Virtufit HTR 2.0. Deze hometrainer is vergeleken met andere niet-opvouwbare hometrainers aan de voordelige kant, maar beschikt toch over een breed scala aan functionaliteiten. 

Zo beschikt deze hometrainer bijvoorbeeld over een handige ergometer, waardoor je je eigen kracht kunt meten en bijhouden. Ook heeft deze hometrainer maar liefst 24 trainingsprogramma’s. Eén ding is zeker – met deze hometrainer zul je je dus niet snel vervelen! 

De Virtufit HTR 2.0 is lekker compact en kan door middel van de wieltjes makkelijk verplaatst worden. Ook de bouwkwaliteit is uitstekend. Deze hometrainer heeft een belastbaarheid van maar liefst 150kg en een 19kg zwaar vliegwiel!

Ben je op zoek naar een hometrainer met een goede prijs/kwaliteit verhouding? Neem dan zeker een kijkje bij deze hometrainer!

Voordelen

Nadelen

Beste goedkope hometrainer

4. Fitbike Ride 1

4.6/5
Fitbike_Ride_1

Er is wat ons betreft nóg een hometrainer uit de Fitbike familie die in dit rijtje thuishoort – de Fitbike Ride 1. Deze hometrainer heeft wat minder functionaliteiten dan de luxere Ride 5 en 6 iPlus hometrainers. Maar dat zie je dan ook meteen terug in de prijs, die is namelijk stukken lager! 

Op de bouwkwaliteit is echter zeker niet bespaard: deze hometrainer is lekker stevig en kan zeker tegen een stootje. Ook de stille aandrijving van deze bike is een groot voordeel: tijdens het trainen zul je weinig tot geen geluidsoverlast produceren. 

Een nadeel van deze hometrainer is dat het vliegwiel met 3,5 kilogram aan de lichte kant is. Voor beginners zal dit meer dan voldoende weerstand bieden, maar voor de wat geavanceerde sporters is een zwaarder vliegwiel aan te raden. Voor een training van lage of medium intensiteit is deze hometrainer echter prima. 

Ook biedt deze hometrainer op het gebied van verstelbaarheid minder mogelijkheden dan de Ride 5 en de Ride 6 iPlus: het zadel kan alleen verticaal versteld worden, en het stuur is helemaal niet verstelbaar.

Ben je op zoek naar een goedkope en degelijke hometrainer, dan zou dit weleens dé hometrainer voor jou kunnen zijn!

Voordelen

Nadelen

5. Tunturi Star Fit X100 X-Bike

4.5/5
opvouwbare hometrainer tunturi Star

Naast het merk Fitbike is ook het merk Tunturi een aanrader – met name de Star Fit X100 X-Bike. Het bijzondere aan dit model is het feit dat deze hometrainer volledig opvouwbaar is. Perfect voor kleine woningen dus! Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat de hometrainer uit zichzelf in- of uit zal klappen: de veiligheidsklem houdt de hometrainer stevig op zijn plek.

Met een gewicht van slechts 18 kilogram is deze hometrainer zo licht als een veertje. Het verplaatsen van deze hometrainer wordt je echter nóg makkelijker gemaakt door de handige wieltjes aan de voorste steunbalk van de Star Fit X100 X-Bike.

Laat het lichte gewicht van deze hometrainer echter niet misleiden: je kunt hier zeker een intense training op doen! Je kunt tussen maar liefst 8 weerstandsniveaus kiezen.

Helaas heeft het lichte gewicht van deze hometrainer ook een nadeel: de belastbaarheid van deze hometrainer is met 120 kilogram vrij laag. Een ander nadeel is dat er maar één trainingsprogramma is voorgeprogrammeerd. Is dit geen probleem voor jou? Dan heb je aan deze volledig opvouwbare hometrainer een goede koop!

Voordelen

Nadelen

6. Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike

4.5/5
opvouwbare hometrainer tunturi

De Star Fit X100 X-bike is niet de enige goede opvouwbare hometrainer van Tunturi – ook de Cardio Fit B25 X-Bike verdient een plek in deze hometrainer top 6. 

Een groot voordeel van deze hometrainer is dat dit apparaat beschikt over een rugsteun, zodat je lekker achterover kunt leunen. Perfect voor sporters die snel last krijgen van hun rug! 

Ook deze hometrainer weegt slechts 18 kilogram, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Je kunt hierbij elke plek kiezen die je wilt, de monitor van deze hometrainer werkt namelijk op batterijen en heeft dus geen stopcontact nodig. Je kunt dus gaan en staan waar je wil! 

Ook bij deze hometrainer geldt echter dat de maximale belastbaarheid vrij beperkt is: de Cardio Fit B25 X-Bike kan slechts een gebruikersgewicht van 110 kilogram aan. Daarnaast is er slechts één trainingsprogramma beschikbaar en is het niet mogelijk om een hartslagband te gebruiken. Hier staat echter weer tegenover dat de hometrainer is uitgerust met innovatieve hartslagsensoren.

Voordelen

Nadelen

De beste alternatieven voor een hometrainer

Een belangrijk kenmerk van een hometrainer is dat dit apparaat niet beschikt over een doortrapsysteem. Dit betekent dat je op elk moment kunt stoppen met trappen en een pauze kunt nemen. Heb je behoefte aan een extra push om door te gaan? Kies dan voor een spinningfiets. Dit fitnessapparaat heeft namelijk wél een doortrapsysteem, waardoor je workout net even wat intenser wordt. Ook een airbike is een goede keuze: waar een hometrainer vooral het uithoudingsvermogen traint, is een airbike ook geschikt voor krachttraining en HIIT training. 

Ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Categorieën

Inschrijven nieuwsbrief

Deel deze post!